Sheqeri në gjak normal tek burrat, gratë, fëmijët dhe gratë shtatzëna

Farë është një test i sheqerit në gjak?

Në fakt, nuk është sheqeri ai që përcaktohet në gjak, por glukoza, e cila është një material energjetik universal për të siguruar funksionimin e të gjithë organeve dhe indeve, përfshirë trurin, i cili nuk pranon zëvendësues për këtë karbohidrat. Emri "test i sheqerit në gjak" ka domethënie historike kur mjekët mesjetarë, pasi dëgjuan nga pacienti ankesat për etje të vazhdueshme, urinim të shpeshtë dhe infeksione nga abscesi, besuan se një sasi e shtuar e sheqerit në gjak do të fajësohej për këtë gjendje. Vetëm më vonë, sipas rezultateve të studimeve, u bë e qartë se roli kryesor në metabolizëm i përket glukozës, së cilës përfundimisht janë shkatërruar të gjitha karbohidratet komplekse; sheqernat e thjeshtë shndërrohen në të nga ciklet e reaksioneve kimike.

Për çfarë është glukoza?

Siç është përmendur tashmë, glukoza është materiali kryesor energjetik për qelizat dhe indet, veçanërisht për trurin. Kur për ndonjë arsye ka pak glukozë në gjak, yndyrnat konsumohen për të ruajtur funksionimin e organeve. Si rezultat i prishjes së tyre, formohen trupa keton, të cilët janë shumë të rrezikshëm për trupin dhe, para së gjithash, për trurin. Dëshmi e qartë e kësaj janë fëmijët: shpesh dobësia, përgjumja, të vjellat dhe konvulsionet në çdo sëmundje akute bazohen në një gjendje acetonemike. Kjo ndodh kur trupi i fëmijës, në nevojë të madhe të energjisë për të luftuar sëmundjen dhe për të mos marrë karbohidrate të mjaftueshme, e merr atë nga yndyrnat. Glukoza hyn në trup nga ushqimi. Një pjesë e saj kryen punën kryesore, por shumica e saj depozitohet në mëlçi në formën e një karbohidrate komplekse – glikogjen. Kur trupi ka nevojë për glukogjen, fillojnë hormonet speciale, dhe ato përfshijnë reaksione kimike të shndërrimit të glukogjenit në glukozë.

Regfarë rregullon nivelin e glukozës në gjak?

Insulina është hormoni kryesor që ul sheqerin në gjak. Prodhohet në pankreas, në qelizat e tij beta. Një shumë e hormoneve rrisin nivelin e glukozës:

 • glukagon – sintetizohet në qelizat e tjera të pankreasit, reagon ndaj një ulje të glukozës nën normale;
 • adrenalina dhe norepinefrina – hormonet e formuara në gjëndrat mbiveshkore;
 • glukokortikoidet (kortizoli, kortikosteroni), të cilat sintetizohen në një shtresë tjetër të gjëndrës mbiveshkore;
 • hormonet tiroide rrisin indirekt sheqerin;
 • Hormonet "komanduese" – formohen në gjëndrën e hipotalamusit dhe hipofizës (pjesë të trurit), ndikojnë në glukokortikoidet dhe prodhimin e adrenalinës dhe norepinefrinës;
 • Ekzistojnë gjithashtu substanca të ngjashme me hormonet që gjithashtu rrisin glukozën në gjak.
Lexoni artikullin:  Glukoza normale e gjakut në meshkuj, devijime, trajtim

Siç mund ta shihni, sheqeri niveli i shumë hormoneve, por vetëm një zvogëlon insulinën. Stimulimi i proceseve të caktuara hormonale varet nga sistemi nervor autonom. Pra, ndarja parasimpatike e sistemit nervor ul nivelin e glukozës, simpatike – përkundrazi, rritet.

A ka ritme të glukozës ditore? Po ka. Nivelet më të ulëta të sheqerit në gjak vërehen nga afro tre në mëngjes deri në gjashtë në mëngjes.

Norma e sheqerit në gjak tek burrat dhe gratë

Një test gjaku për sheqerin kryhet në stomak bosh, domethënë para se të jepni ndonjë gjë që nuk mund të hani për 8-10 orë. Ndalohet edhe pirja e ujit ose çajit. Përveç kësaj, duhet të keni një gjumë të natës së mirë para analizës. Një sëmundje akute infektive mund të ndikojë në saktësinë e rezultatit, prandaj, gjatë periudhës së sëmundjes, gjaku zakonisht nuk kontrollohet për sheqer, dhe nëse kontrollohet, atëherë merret parasysh ky fakt.

Shtë e rëndësishme të dini se norma e sheqerit në gjak tek burrat dhe gratë është e njëjtë, me fjalë të tjera, ky tregues nuk varet nga gjinia.

Gjaku nga një gisht (kapilar) në stomak bosh duhet të përmbajë 3,3-5,5 mmol / litër glukozë. Për njësitë e tjera, kjo është 60-100 mg / dl (në mënyrë që të kthehen milimole për litër tek mjekët e zakonshëm, duhet të ndani numrin e madh me 18).

Gjaku nga vena ka një tregues paksa të ndryshëm të sheqerit në gjak: 4,0-6,1 mmol / litër. Nëse rezultatet e 5,6-6,6 mmol / litër janë zbuluar në stomak bosh, kjo mund të tregojë një shkelje të tolerancës së glukozës. Farë është kjo Kjo nuk është ende diabeti, por një shkelje e ndjeshmërisë ndaj insulinës, e cila duhet të zbulohet dhe trajtohet në kohë para se gjendja të bëhet diabeti. Për të konfirmuar diagnozën, është e nevojshme të kaloni një test të tolerancës së glukozës me të në formën e tabletave. Nivelet e agjërimit të sheqerit mbi 6,7 mmol / litër pothuajse gjithmonë tregojnë diabet mellitus. Në këtë rast, për të konfirmuar diagnozën, tre analiza të tjera janë të nevojshme:

 • në mënyrë të përsëritur – niveli i glukozës në gjak;
 • toleranca e glukozës në gjak;
 • Niveli i hemoglobinës së glikoziluar: ky tregues është më i sakti në diagnostikimin e diabetit mellitus.
Lexoni artikullin:  Shenjat e diabetit gestacional në gratë shtatzëna

Nëse më parë ishte e nevojshme të shkonit në klinikë, qëndroni në linjë për të dhuruar gjak për sheqer (përveç kësaj, ndonjëherë duhet të arrini në klinikë, dhe ky është aktivitet fizik, i cili zvogëlon saktësinë e rezultateve), tani problemi zgjidhet më lehtë. Ekziston një pajisje glukometër që ju lejon të merrni një rezultat të saktë pa dalë nga shtëpia juaj.

Si të përdorim njehsorin?

 1. Para së gjithash, duhet të lexoni me kujdes udhëzimet për pajisjen.
 2. Analiza kryhet në stomak bosh.
 3. Shtë e nevojshme të lani duart me ujë të ngrohtë, të shtrini mirë gishtin tuaj të mesëm ose unazë.
 4. Atëherë ju duhet të fshini gishtin me alkool.
 5. Ne bëjmë një birë me një shall, i cili është ngjitur në njehsor, jo në qendër të gishtit, por në anën.
 6. Ne fshijmë pikën e parë të gjakut me leshi të thatë pambuku.
 7. Ne hedhim pikën e dytë në shiritin e provës, e cila më pas vendoset në njehsor dhe lexojmë rezultatin.

Sheqeri i gjakut pas ngrënies

Pas ngrënies, niveli i sheqerit nuk duhet të jetë më i lartë se 7,8 mmol / litër. Nëse është nën 4 mmol / litër – ky është gjithashtu një sinjal alarmi që kërkon hetim të mëtutjeshëm.

Testi i tolerancës së glukozës

Para se të bëni vetë testin, gjaku merret në stomak bosh (8-10 orë pas vaktit të fundit). Atëherë ju duhet të pini 75 gram glukozë të tretur në ujë të ngrohtë (duhet 200-300 gram, mund të shtoni pak limon, në mënyrë që të mos jetë aq i pakëndshëm). Pas 2 orësh, pasi një person është ulur në korridorin e klinikës (për të mos shtrembëruar rezultatin, është e ndaluar të pihet duhan, të ecë, të hajë, etj.), Gjaku nga gishti merret përsëri. Një shkelje e tolerancës konsiderohet rezultati kur pas 2 orësh glukoza është 7,8-11,1 mmol / litër, diabeti – kur rezultati është më i lartë se 11,1 mmol / l.

Sheqeri i gjakut gjatë shtatëzënësisë

Gjatë gestacionit, indet e nënës kanë një ndjeshmëri më të lartë se indet normale ndaj insulinës. Kjo është në mënyrë të arsyeshme e nevojshme për të siguruar energji jo vetëm për nënën, por edhe për fëmijën. Gjatë shtatëzanisë, nivelet normale të glukozës mund të jenë pak më të larta: 3,8-5,8 mmol / litër konsiderohen normale. Numrat mbi 6,1 mmol / litër kërkojnë test shtesë të tolerancës së glukozës. Gratë shtatzëna mund të zhvillojnë diabet gestacional, kur indet e nënës janë rezistente ndaj insulinës të prodhuar nga pankreasi i tyre. Kjo gjendje zakonisht zhvillohet në javët 24-28 të gestacionit. Mund të largohet pas lindjes, por gjithashtu mund të shndërrohet në diabet. Prandaj, nuk mund të refuzoni të bëni teste, veçanërisht nëse gruaja shtatzënë është e trashë, ose një nga të afërmit e saj ishte i sëmurë me diabet.

Lexoni artikullin:  Norma e sheqerit në gjak pasi të hahet në një person të shëndetshëm

Norma e sheqerit në gjak tek fëmijët

Në fëmijët deri në një vit, niveli i glukozës është: 2,8-4,4 mmol / litër, deri në pesë vjet – 3,3-5,0 mmol / l, tek fëmijët më të vjetër – i njëjtë si tek të rriturit. Nëse fëmija ka një sasi sheqeri 6,1 mmol / L ose më e lartë, kjo kërkon një test të tolerancës së glukozës, dhe nganjëherë një nivel të hemoglobinës glikoziluar.

Kur diagnostikohet diabeti?

Bazuar në rezultatet e vetëm tre analizave:

 1. sheqeri në agjërim – më shumë se 6,1 mmol / l;
 2. niveli i sheqerit pas 2 orësh nga momenti i marrjes së 75 gram glukozë më shumë se 11,1 mmol / l;
 3. hemoglobinë e glikuar mbi 5,7%.
Diabetus Shqipëri