Sheqeri normal i gjakut në një fëmijë

Glukoza e gjakut

Metabolizmi i karbohidrateve kontrollohet në trup nga një hormon i veçantë – insulina, e cila prodhohet nga pankreasi. Nëse niveli i insulinës bie ose ky hormon për ndonjë arsye shkakton një reagim jo adekuat të trupit, atëherë indikatori i glukozës ndryshon, përkatësisht ai rritet. Mbi të gjitha, një kërcim i mprehtë i sheqerit në gjak ndikohet nga ushqimi i dobët dhe stresi.

Për të vlerësuar nivelin normal të glukozës, Organizata Botërore e Shëndetit ka hartuar një tabelë të veçantë që pasqyron përputhjen me normën për fëmijët e një moshe apo tjetër. Me gjakun e marrë me stomak bosh, norma e sheqerit në gjak për të porsalindurit është nga 2,8 në 4,4 mmol / l, tek fëmijët nën 14 vjeç, norma është rritur pak – nga 3,3 në 5,5. Duhet të theksohet se një nivel i ulët i glukozës në periudhën e hershme është mjaft normale për një person, pasi në trup në një fazë të hershme të zhvillimit të glukozës është më pak sesa tek fëmijët më të rritur dhe të rriturit. Prandaj, indeksi i sheqerit në një fëmijë një vjeç dhe në një fëmijë 5 vjeç do të ndryshojë ndjeshëm.

Për të përcaktuar me saktësi nivelin e glukozës dhe për të bërë një diagnozë, është e nevojshme të bëni një test gjaku për sheqer disa herë për t'u siguruar që të dhënat e marra janë të sakta. Ju gjithashtu duhet të merrni parasysh gjendjen e shëndetit të pacientit, t'i kushtoni vëmendje të gjithë faktorëve që mund të provokojnë një rritje të glukozës në gjak.

Nëse glukoza e fëmijës arrin 6-7 mmol / l, diagnoza është prediabet, dhe nëse treguesi tejkalon kufirin e sipërm, atëherë diagnostikohet diabeti. Nëse niveli i glukozës është shumë i ulët, atëherë bëhet një diagnozë e hipoglikemisë. Zakonisht, tek fëmijët me nivele të larta të glukozës në gjak ka shenja të tjera që mund të sinjalizojnë një devijim të vërtetë nga norma – lodhje, ngurrim për të luajtur, gjumë të shqetësuar, oreks të dobët, letargji. Mund të shfaqen lezione të lëkurës, dermatit, alergji, etj.

Lexoni artikullin:  Trajtimi i diabetit mellitus i diabetit mellitus nga bimët medicinale

Nëse, megjithatë, pas disa analizave të gjakut, mbetet një nivel i lartë sheqeri, atëherë kjo do të thotë që pankreasi nuk po funksionon siç duhet dhe nuk mund të ruajë nivelin optimal të glukozës në gjak. Përveç kësaj, për të përcaktuar diagnozën, mjekët përshkruajnë një studim të tillë si tolerancën e glukozës. Kur glukoza ngarkon trupin, niveli i tij më pas mund të ulet ndjeshëm.

Sheqeri i ulët i gjakut

Nëse, gjatë një testi gjaku, foshnja tregoi ndonjë sheqer të ulur, atëherë kjo mund të jetë për shkak të arsyeve të mëposhtme:

 1. dehidratim, uria;
 2. prania e insulinës;
 3. sëmundjet e traktit gastrointestinal, siç janë pankreatiti, koliti, enteriti, gastriti;
 4. sëmundje të rënda, prania e proceseve patologjike të rrjedhës kronike të ngadaltë;
 5. sëmundjet e sistemit nervor;
 6. helmimi nga komponimet e rënda kimike;
 7. sarkoidosis.


Përveç rezultateve të analizës, një rënie e sheqerit manifestohet në sjelljen e fëmijës. Fëmija kërkon ushqim të ëmbël, ai djersitet tepër, lëkura e fëmijës është e zbehtë. Fëmijët pësojnë marramendje, në raste të rënda, ata kalojnë jashtë, gjë që shoqërohet me konvulsione. Nëse fëmijës i jepen ëmbëlsirat, gjendja e foshnjës përmirësohet menjëherë. Kushtet e tilla quhen gjendje kome hipoglikemike, e cila mund të shkaktojë vdekje.

Pse rritet sheqeri?

Ju mund të merrni diabet në çdo moshë, por më shpesh sëmundja diagnostikohet gjatë periudhës së rritjes aktive të fëmijës – në moshën 6 – 7 vjeç, në 10 vjeç, dhe gjithashtu në moshën 14-15 vjeç. Faktorët e mëposhtëm kontribuojnë në sheqerin e tepërt në gjak:

 • trashëgimia – sheqeri mund të rritet tashmë gjatë lindjes nëse nëna është e sëmurë me një formë të rëndë të diabetit;
 • ushqimi i pabalancuar në moshë të re, gjë që çon në metabolizëm të pahijshëm të karbohidrateve në trup; një sasi e madhe e karbohidrateve të tretshëm mund të provokojnë një sëmundje;
 • sëmundjet infektive, veçanërisht ato që prekin pankreasin;
 • obeziteti;
 • përdorimi i zgjatur i grupeve të caktuara të barnave;
 • sëmundja e tiroides;
 • stresi.

Gjithashtu, mos harroni faktin se para analizës, foshnja mund të hajë diçka që do të provokojë një rritje të sheqerit.

Lexoni artikullin:  Diabeti tip 2 (3)

Jeta e një fëmije me sheqer të lartë

Nëse një test gjaku për sheqerin tregoi një devijim, dhe mjekët përcaktuan diabetin, atëherë prindërit nuk duhet të shqetësohen. Sigurisht, kjo është një sëmundje serioze, por me një ndryshim në stilin e jetës, mund të kapërceni manifestimet kryesore negative të sëmundjes dhe të pengoni përparimin e patologjisë. Këto masa paraprake përfshijnë:

 1. Ekzaminimi ditor i lëkurës së fëmijës për shfaqjen e lezioneve pustulare, skuqjen, alergjitë, zonat e thatësisë së tepërt.
 2. Ushtrime të rregullta, siç rekomandohet nga mjeku juaj.
 3. Pajtueshmëria me një dietë që është krijuar për të normalizuar sheqerin në gjak. Prindërit duhet të dinë që përqindja ditore e konsumit të yndyrës dhe karbohidrateve në pacientët me diabet është më e ulët se sa tek njerëzit e shëndetshëm, kështu që e gjithë dieta duhet të ndërtohet duke marrë parasysh këtë faktor. Ushqimi duhet të jetë i larmishëm, konsumimi i ushqimit – të paktën pesë herë në ditë, megjithatë, shkalla e konsumit në ditë të ëmbëlsirave është ulur.

Pajtueshmëria me dietën dhe rutinën e përditshme nuk duhet ta vendosë një fëmijë me diabet në kushte jo të barabarta me fëmijët e tjerë. Prindërit duhet të japin ndihmën më të plotë psikologjike për foshnjën, në mënyrë që jeta e tij të mos duket e gabuar. Në të njëjtën kohë, vetë prindërit duhet t'i binden ligjeve të reja të jetës me një fëmijë që vuan nga kjo patologji dhe të pranojnë faktin se diabeti është një mënyrë e re jetese që mund t'i përshtatet.

Ekzistojnë grupe të veçanta për fëmijë të tillë, dhe në shkollë edhe mjeku edhe mësuesi i klasës duhet të jenë të vetëdijshëm për problemin e fëmijës në mënyrë që të jenë në gjendje të ndihmojnë me krizën në kohë. Zakonisht, fëmijëve u përshkruhet insulinë me veprim të shkurtër, i cili administrohet nënlëkurësisht. Pas kësaj, niveli i normës është rikthyer. Në fillim, prindërit bëjnë injeksione, dhe një fëmijë i moshuar tashmë mund të mësohet të bëjë injeksione vetë. Shtë gjithashtu e rëndësishme të dini se çfarë sheqeri në gjak është në mëngjes në mënyrë që të bëni një injeksion në kohë. Qëndrimi i përgjegjshëm ndaj shëndetit të foshnjës kontribuon në shoqërizimin e shpejtë të tij në shoqëri.

Diabetus Shqipëri