Sheqeri urinar te burrat është norma dhe tolerancat

Përbërja e urinës dhe karakteristikat e saj fizike janë një burim i vlefshëm informacioni. Ky lëng formohet si rezultat i filtrimit të gjakut dhe indirekt tregon përbërjen e tij. Nga prania ose mungesa e elementëve të caktuar gjurmë, proteinave, sheqernave, komponimeve të tjera organike, prania ose mungesa e sëmundjeve të ndryshme mund të vërtetohet.

Norma e sheqerit në urinë tek burrat tregon një metabolizëm normal dhe funksionim normal të sistemit urinar.

Nga vjen sheqeri në urinë?

I gjithë vëllimi i gjakut në trupin e njeriut filtrohet vazhdimisht nga veshkat. Deri në 180 l gjak kalon nëpër to në ditë. Qëllimi i filtrimit është ndarja e plazmës nga proteinat dhe grimcat koloidale. Tërheqja e mundshme e komponimeve të tjera.

 • Në fazën e parë të filtrimit, formohet urina primare. Vëllimi i tij është pothuajse i barabartë me vëllimin e plazmës së pastruar. Përbërja është gjithashtu e ngjashme, megjithatë, molekula të mëdha të proteinave si albumin ose hemoglobinë pothuajse plotësisht mungojnë këtu.
 • Në fazën e dytë, shumica e këtij lëngu, i çliruar nga grimcat koloidale, kthehet në rrjedhën e gjakut. Sasia minimale e ujit në të cilën treten substancat e sekretuara kalon nga veshkat në fshikëz. Ky është urina sekondare. Vëllimi i tij është i vogël dhe rrallë tejkalon 1,7 litra në ditë.

Normalisht, sheqeri nuk hyn në urinë. Molekulat e glukozës, si jonet metalike, aminoacidet, vitaminat, reabsorbohen dhe kthehen në gjak. Sidoqoftë, të gjitha këto substanca i përkasin kategorisë së të ashtuquajturave pragjeve. Dmth, qelizat renale i reabsorbojnë ato vetëm në një proporcion të caktuar. Nëse përqendrimi i aminoacideve ose glukozës në gjak është më i lartë se një tregues i caktuar, substancat futen në urinën sekondare dhe ekskretohen.

Për glukozën, një prag i tillë është një përqendrim në gjak mbi 10 mmol / L. Në këtë rast, veshkat nuk janë në gjendje të kthejnë të gjithë sheqerin në gjak, pasi glukoza rrit presionin osmotik të gjakut, dhe si rezultat, kjo e fundit ekskretohet në urinë.

Ky fenomen quhet glykosuria.

Shkaqet e sheqerit të urinës së lartë

Patologjia shoqërohet me një sërë arsyesh. Për nga natyra e tyre, dallohen llojet e mëposhtme të glikozurisë.

 • Alimentare – e lidhur me konsumimin e tepërt të ushqimeve me karburant të lartë. Në këtë rast, një pjesë e glukozës thithet, dhe një pjesë ekskretohet, pasi mbetet e papërdorur. Shfaqja e sheqerit në urinë është një herë në këtë rast. Sa më shumë kohë kalon nga momenti i konsumimit të tepërt të ëmbëlsirave, aq më i ulët është përqendrimi i glukozës në gjak dhe urinë.
 • Një lloj tjetër i glikozës fiziologjike shoqërohet me një faktor emocional. Stresi, një përvojë e fortë nervore shpesh shkakton një rritje të sheqerit në gjak në nivele të mëdha. Frika, shoku çon në lëshimin e një sasie të madhe të adrenalinës. Hormoni lëshon sheqerin, duke rritur ndjeshëm përqendrimin e tij në gjak. Kur nuk e përdorni këtë të fundit, ai ekskretohet në urinë.
 • Luhatjet në nivelin e glukozës janë shumë të dukshme tek gratë shtatzëna. Norma e sheqerit në urinën e grave në këtë gjendje është gjithmonë më e lartë. Gjatë shtatëzënësisë, pragu i veshkave për sheqerin ulet dhe kjo e fundit shfaqet në urinë me një përqendrim në gjakun prej 7 mmol / L. Në përputhje me rrethanat, edhe torta e zakonshme me çaj çon në zbulimin e glukozës në urinë. Simptoma në vetvete nuk shkakton shumë shqetësim. Por nëse niveli i glukozës në urinë nuk luhatet, por rritet, atëherë mund të dyshohet për shfaqjen e diabetit gestacional.
 • Glikozuria mund të shkaktohet duke marrë ilaçe të caktuara – glukokortikoide, për shembull. Në këtë rast, sheqeri nga urina zhduket pas përfundimit të kursit të terapisë.
Lexoni artikullin:  Sheqeri vdekjeprurës në gjak; normat maksimale

Forma patologjike e simptomës shoqërohet me sëmundje kronike ose inflamatore. Ekzistojnë 2 lloje:

 • renale – ose renale në këtë rast, transmetimi i sheqerit në urinë shoqërohet me mosfunksionim nefron;
 • ekstrenal – rezulton nga një rritje e sheqerit në gjak.

Kjo e fundit ndodh për një sërë arsyesh, për shembull, në rast të funksionimit të dëmtuar të mëlçisë, kur është e pamundur të ruhet glukoza në formën e glikogjenit. Lezionet e CNS, dëmtimet e trurit, meningjiti kryhen deri në glikozori. Sidoqoftë, më shpesh patologjia shoqërohet me varfërim të insulinës për shkak të pankreatitit, feokromocitomës (tumori i gjëndrës mbiveshkore) dhe diabeti mellitus.

Forma fiziologjike e glikozurisë nuk ka nevojë për trajtim dhe zhduket vetë pasi eliminon faktorin që e ka shkaktuar atë. Rritja e sheqerit urinar te burrat, e shkaktuar nga sëmundjet, kërkon terapi me ilaçe.

Analiza e urinës

Almostshtë pothuajse e pamundur të vërehet një devijim i tillë. Sigurisht që me rritjen e sheqerit, urina tek burrat bëhet e ëmbël në shije, por një analizë e tillë, e miratuar në mesjetë, nuk është kryer për një kohë të gjatë. Tek fëmijët e vegjël, glikozuria është më e dukshme: një pelenë e tharë me thërrime të urinës si mjegull.

Në të gjitha rastet e tjera, një test urina për sheqer është mënyra e vetme për të zbuluar këtë devijim para se të zhvillohen komplikimet.

Hulumtimi kryhet në disa mënyra.

 • Mënyra më e zakonshme për të përcaktuar nivelin e sheqerit tuaj është duke analizuar urinën tuaj në mëngjes. Lëngu mblidhet menjëherë pas zgjimit, në stomak bosh, pas higjenës së mëngjesit. Për vlerësimin, përdoret vetëm pjesa mesatare e urinës, pasi që në të parë përqendrimi i kripërave dhe elementëve gjurmë është shumë i lartë.

Mostra i dorëzohet laboratorit 2 orë pas grumbullimit. Nëse glukoza zbulohet në urinë, mostra përsëritet edhe dy herë më shumë në mënyrë që të vendoset një vlerë mesatare dhe të përjashtojë një tregues rastësisht të madh. Nëse norma e sheqerit në urinë nuk tejkalohet, analiza nuk përsëritet. Rreth treguesve normalë mund të gjenden në tabelë.

 • Një test tjetër i rëndësishëm është përcaktimi i përbërjes së urinës ditore. Në këtë rast, të gjitha urina në 24 orë mblidhet në një anije sterile. Gjatë mbledhjes, lëngu ruhet në frigorifer. Rreth 150 ml urinë të mbledhura në ditë dorëzohen për analiza.
 • Ekziston një procedurë e thjeshtuar për analizën e urinës – shprehin shirita. Ato nuk japin një shifër të saktë, por ju lejojnë të përcaktoni një varg vlerash. Rripi ulet në urinën e mëngjesit dhe ndryshimi i ngjyrës kontrollohet me shënimin. Kjo metodë është shumë e përshtatshme për gratë shtatzëna që duhet të monitorojnë përbërjen e urinës dhe për pacientët me patologji të veshkave, diabeti.
Lexoni artikullin:  Diabeti mund të shmanget

Përbërja e urinës ndikohet ndjeshëm nga dieta e pacientit. Për të siguruar që rezultatet e analizës të jenë sa më të besueshme sa të jetë e mundur, rekomandohet të ndiqni disa rregulla përpara se të kaloni çdo lloj analize. 2-3 ditë para procedurës, duhet të zvogëloni marrjen e karbohidrateve, veçanërisht ato të tretshme, si dhe të braktisni qullën e hikërrorit, panxharin, agrumet, karotat.

Norma e sheqerit në urinë sipas moshës

Në mënyrë ideale, ky tregues nuk ndryshon gjatë gjithë jetës. Sidoqoftë, në praktikë, mjekët duhet të marrin në konsideratë ndryshimet që lidhen me moshën ose veshin dhe lotin e trupit, në të cilën veshkat, mëlçia, pankreasi nuk mund të kryejnë më funksionet e tyre mjaft efektive.

Luhatjet e lejuara në moshë janë të vogla dhe pasqyrohen në tabelën më poshtë.

moshëSheqeri urinar në gratë dhe burrat
Mostër e vetme, mmol / lUrina ditore, mmol / l
Deri në vitet 500,05 në 0,8Jo më shumë se 2,8
Pas 50 vjetësh0,05 në 1,5Jo më shumë se 2,8
Gjatë shtatzënisë0,05 në 2,5Jo më shumë se 2,8

Një rritje e lehtë e sheqerit tek burrat dhe gratë pas 50 vjetësh konsiderohet një devijim i pranueshëm. Sidoqoftë, nëse kjo shkelje është e kombinuar me sheqer të lartë konstant, është e nevojshme të bëhet një ekzaminim, pasi një kombinim i tillë i shenjave tregon diabet mellitus.

Vlera e sheqerit të lartë në urinë

Shumë e lartë një përqendrim i glukozës në urinë në krahasim me të dhënat në tabelë është vetëm një simptomë, dhe jo një sëmundje e pavarur. Rezultatet e kampionit interpretohen sipas të dhënave të tjera të marra.

Sigurisht, në radhë të parë dyshohet diabeti. Caktoni një test gjaku për sheqerin, si dhe një test të tolerancës së glukozës. Për një diabetik, prania e sheqerit në urinë është një sinjal shumë i pakëndshëm: në fund të fundit, kjo do të thotë që në sheqerin në gjak tashmë është rritur në 10 mmol / l.

Norma e lejuar e sheqerit në urinë nuk është dëshmi e mjaftueshme e mungesës së kësaj sëmundjeje. Nëse niveli i glukozës nuk është më i lartë se 10 mmol / l, nuk zbulohet në urinë.

Lexoni artikullin:  Luleshtrydhe medicinal për diabetin si të merrni bar për trajtim, recensione dhe foto

Nëse sheqeri në gjak nuk tejkalon normat e lejuara, veshkat ekzaminohen me kujdes, sepse në këtë rast rezultatet e analizës tregojnë pamundësinë e qelizave renale për të reabsorbojnë glukozën.

Norma e sheqerit në urinë tek burrat është pothuajse konstante dhe ndryshon pak me moshën. Sidoqoftë, sheqeri i ngritur nuk tregon gjithmonë sëmundje. Përbërja e urinës varet shumë nga dieta, dhe shfaqja e sheqerit në lëng mund të ketë shkaqe fiziologjike.

Diabetus Shqipëri