Shkalla e glukozës në gjak tek burrat

Shumica e burrave nuk e marrin seriozisht statusin e tyre shëndetësor, duke përmendur faktin se "ajo do të kalojë vetë". Ky është një nga faktorët kryesorë në problemet me enët e gjakut, zemrën, aparatet endokrine. Ekzaminimet vjetore parandaluese nuk ishin të kota. Ato nënkuptojnë një ekzaminim gjithëpërfshirës të trupit për të identifikuar sëmundjen në fazat e hershme.

Përcaktimi i nivelit të sheqerit në gjak është një pikë e rëndësishme e ekzaminimit klinik, pasi gjendja e mëtejshme e organeve dhe sistemeve varet nga treguesit e glikemisë. Më poshtë është një diskutim i nivelit normal të sheqerit në gjak tek burrat, pse është e rëndësishme ta mbani atë nën kontroll dhe si manifestohen devijimet nga numrat e pranueshëm.

Performanca normale

Vlen të përmendet që sasia e sheqerit në gjak tek burrat dhe gratë është e barabartë. Tek fëmijët, numrat janë pak më të ulët, por me moshën, përkundrazi, norma rritet lart. Tabela më poshtë tregon përmbajtjen e glukozës në gjak sipas moshës (në mmol / l).

Grupmoshë (vjet)Minimumi i LejuarMaksimumi i lejueshëm
Adoleshentët dhe të rinjtë nën 18 vjeç3,35,3
20-503,335,55
50-603,45,7
60-703,66,5
70-803,66,9

Deri në moshën 50 vjeç, norma e glukozës në gjak tek burrat është e barabartë me shifrat e pranueshme për adoleshentët. Një nivel mbi 6,8 mmol / L mund të tregojë zhvillimin e prediabetes. Mbi 7,8 mmol / L – një specialist mendon për praninë e diabetit.

Si rregull, në pleqëri zhvillohet një lloj patologjie e pavarur nga insulina, e cila karakterizohet nga fakti që qelizat e trupit zvogëlojnë ndjeshmërinë e tyre ndaj insulinës (substanca hormonale aktive e pankreasit).

Pse shkalla e sheqerit lëviz me moshën?

Me çdo fazë të rritjes dhe plakjes, trupi pëson ndryshime hormonale, të cilat, nga ana tjetër, ndikojnë në funksionimin e organeve dhe sistemeve. Me moshën, sasia e insulinës së prodhuar nga pankreasi bëhet më e vogël.

E rëndësishme! Ndryshime të tilla shkaktohen jo vetëm nga kushtet patologjike, por edhe nga proceset fiziologjike.

Për më tepër, antagonistët e insulinës, të cilat përfshijnë:

 • glukagon – sintetizuar gjithashtu nga pankreasi, por me një lloj tjetër qelizë të ishujve të Langerhans-Sobolev;
 • hormoni i rritjes është një hormon i rritjes që prodhohet nga gjëndrra e hipofizës anterior;
 • kortizoli është një hormon “stresi” i sintetizuar nga lëvorja veshkore;
 • hormonet tiroide (tiroksina, triiodothyronine);
 • adrenalina është një neurotransmetues i prodhuar nga medulla mbiveshkore.
Lexoni artikullin:  Glukoza e gjakut nga një venë është normë tek gratë sipas tabelës së moshave

Glukoza jonormale

Ky sindrom quhet hiperglicemia. Isshtë një "sindromë" dhe jo një sëmundje, pasi një rritje e sheqerit në gjak tek burrat mund të ndodhë kundër një sfondi të sëmundjeve të ndryshme.

Hiperglicemia e përkohshme nuk është një manifestim i patologjisë, nuk kërkon ofrimin e ndihmës së kualifikuar dhe zhduket vetë. Ndodh në sfondin e marrjes së tepërt të ushqimit për shkak të rritjes së oreksit ose nervozës bulimia.

Glukoza gjithashtu mund të rritet në sfondin e situatave stresuese. Ky moment është shumë i rëndësishëm në botën moderne, si në shtëpi ashtu edhe në atmosferën e punës. Aktiviteti i tepërt fizik është një faktor tjetër i hiperglicemisë fiziologjike.

Shkaqet e shfaqjes patologjike të sindromës janë:

 • prania e diabetit mellitus tip 1 dhe 2;
 • rezistenca ndaj insulinës (ndjeshmëri e dëmtuar e glukozës);
 • sëmundjet e zemrës dhe vaskulave që kërkojnë ndërhyrje emergjente (p.sh., infarkti i muskujve të zemrës);
 • inflamacion i pankreasit;
 • patologjia e korteksit mbiveshkor;
 • defektet gjenetike dhe anomalitë;
 • sëmundje e rëndë e mëlçisë.

Симптомы

Nëse niveli i glukozës në gjak tejkalon pragun e pranueshëm, një njeri mund të mos e vërejë edhe këtë, pasi që në fazat fillestare kjo gjendje nuk ka manifestime të dukshme. Me një rritje të vazhdueshme të sheqerit, ekziston dëshira për të ngrënë shumë (ndërsa personi nuk po fiton peshë), pije dhe urinim.

Pacientët ankohen për thatësi patologjike të mukozës dhe lëkurës, shfaqjen e skuqjeve të shpeshta me origjinë të panjohur. Kur nxirret ajri, mund të zbulohet një erë acetoni.

Glikemia e lartë është e rrezikshme sepse në sfondin e saj zhvillohen ndryshime në anije, gjë që çon në çrregullime të qarkullimit të gjakut në pjesë të caktuara të trupit. Gjithashtu, një numër i madh i glukozës konsiderohen toksike për shkak të fillimit të procesit të glikacionit të substancave të strukturës së proteinave, e cila shkel karakteristikat fiziologjike të qelizave dhe indeve, si dhe proceset e rigjenerimit.

Sheqer i ulet

Nëse nuk ka glukozë të mjaftueshme në gjak, dhe insulina prodhohet në sasi të mjaftueshme, mëlçia fillon procesin e formimit të monosakaridit nga dyqanet e glikogjenit. Një trup i shëndetshëm ka rezerva të mjaftueshme, përveç kësaj, ato azhurnohen vazhdimisht.

Lexoni artikullin:  Sheqeri i ulët në gjak (glukozë e ulët)

Një trup i sëmurë nuk është në gjendje të përballojë probleme të tilla. Vjen një kohë kur dyqanet e glikogjenit janë varfëruar. Atëherë zhvillohet gjendja hipoglikemike. Për një djalë të ri, pragu i poshtëm i sheqerit është 3,33 mmol / L, por hipoglikemia zakonisht thuhet se është 2,9 mmol / L ose më pak.

Në të rriturit, sheqeri bie gjatë agjërimit, abuzimi me alkoolin. Shkalla gjithashtu zvogëlohet në diabetikët meshkuj, nëse shkelen rregullat për marrjen e ilaçeve, frekuenca e marrjes së ushqimit në trup nuk respektohet, në sfondin e një përpjekje të tepruar fizike.

manifestime

Në sfondin e një sulmi të hipoglikemisë, shfaqen ankesa për cefalgji, marramendje, vetëdije të dëmtuar. Djersitje e tepruar, takikardi, dridhje në duar. Ndjeshmëria e lëkurës shqetësohet nga lloji i mpirjes, ndjesi shpimi gjilpërash.

Nëse ndihma në kohë nuk merret, zhvillohet një gjendje kome. Nga ky moment ka vetëm një ditë për të rinovuar burimet energjetike të trupit dhe për të arritur një rezultat të favorshëm.

Si të kontrollojmë sheqerin?

Ka disa mënyra që mund të përcaktoni nëse niveli i glikemisë tek burrat është normal. Diagnostifikimi mund të bëhet në një laborator ose në shtëpi duke përdorur një matës të glukozës në gjak.

Testi i glukozës

Metoda më e thjeshtë dhe më e njohur e ekzaminimit që specifikon vlerat e glukozës në agjërim. Rregullat për përgatitjen dhe mbledhjen e materialit:

 • periudha e marrjes së fundit të ushqimit në trup – në 8-12 orë;
 • në mëngjes mund të pini vetëm ujë;
 • mos përdorni pastë dhëmbësh;
 • mos përdorni çamçakëz.

Test i tolerancës

Emri i dytë është testi i ngarkesës së sheqerit. Veçori qëndron në mbledhjen e gjakut venoz në mëngjes para se të hahet ushqimi. Tjetra, njeriu pi ujë në të cilin pluhuri i glukozës është holluar. Doza maksimale është 75 g lëndë e thatë.

Në intervale të caktuara, materiali shtesë merret në të njëjtën mënyrë. Shtë e rëndësishme të dini se nuk duhet të pini duhan gjatë gjithë periudhës diagnostike. Kjo mund të çojë në rezultate jo korrekte të hulumtimit.

Lexoni artikullin:  Parimet moderne për trajtimin e diabetit tip 2

Testi është i nevojshëm për të sqaruar se sa të ndjeshme janë qelizat e trupit ndaj insulinës, e cila lëshohet në rrjedhën e gjakut kundër një sfondi të ngarkesës së sheqerit.

Analiza nuk kryhet në rastet vijuese:

 • sëmundje të rënda sistemike;
 • proceset inflamatore;
 • ulçera të mukozës së zorrëve;
 • sulmi në zemër, goditje;
 • trajtimi hormonal;
 • prodhimi i rritur i hormoneve tiroide;
 • tumori i gjëndrës mbiveshkore;
 • duke marrë diuretikë.

Urina për sheqer

Kjo analizë kryhet kur përcaktohet një nivel i rritur i glukozës në rrjedhën e gjakut. Për të mbledhur siç duhet materialin, është e nevojshme të përgatitet një enë e madhe me një vëllim deri në 3 l dhe një të vogël (deri në 200 ml). Pjesa e urinës në mëngjes nuk përdoret, por pjesët e mbetura për 24 orë mblidhen në një kavanoz të madh (të ruajtur në një vend të ftohtë).

Përdorimi i njehsorit

Në shtëpi, ju mund të specifikoni sa sheqer në gjak, duke përdorur pajisje portative të glukometrit. Ato janë të pajisura me pajisje speciale për shpimin e gishtërinjve, shirita provë me reagentë, një trup dhe një ekran në të cilin shfaqet rezultati përfundimtar diagnostik.

Rregullat për sqarimin e glikemisë:

 1. Përgatitni pajisjen, futni shiritin e provës dhe kontrolloni përputhjen e tij me kodin që u shfaq në ekran.
 2. Lani duart, trajtoni gishtin me alkool. Prisni derisa alkooli të thahet plotësisht.
 3. Me një lancet, bëni një birë në mënyrë që të shfaqet një pikë gjaku. Hiqni pikën e parë me lesh pambuku.
 4. Një rënie e dytë është aplikuar në vendin e treguar në shiritin e provës.
 5. Brenda 40 sekondave, rezultati shfaqet.

Herën e parë që procedura duhet të kryhet nga një specialist. Do të ndihmojë gjithashtu në përcaktimin e asaj që niveli i glicemisë është tipik për moshën e një pacienti të veçantë.

Everydo njeri duhet të kujtojë nevojën për të respektuar rregullat e një jetese të shëndetshme dhe ushqimi, ushtrimi. Ju duhet të braktisni zakonet e këqija dhe të kufizoheni nga veprimi i situatave stresuese. Shtë e rëndësishme të mos harroni se mbajtja e treguesve optimale të glicemisë është çelësi i shëndetit dhe jetëgjatësisë.

Diabetus Shqipëri