Shkalla e sheqerit në gjak pas ngrënies, që do të thotë sheqer në gjak, dhe çfarë ndikon

Njohja për normat themelore të sheqerit në gjak ka një rëndësi të madhe për kontrollin dhe parandalimin e kushteve të ndryshme patologjike, kryesisht diabeti mellitus. Një përmbajtje e lartë e glukozës çon në një incidencë në rritje të verbërisë, dështimit të veshkave, infarkt të miokardit, goditje në trutë, amputime të ekstremiteteve të poshtme dhe, si rezultat, vdekje.

Meansfarë do të thotë dhe çfarë ndikon

Sheqeri (glukoza) është një përbërje organike (monosakaride), funksioni kryesor i së cilës është të sigurojë të gjitha proceset energjetike në qelizat e trupit të njeriut, përfshirë trurin. Kompleksi është i pangjyrë dhe pa erë, me shije të ëmbël, i tretshëm në ujë.

Përfshihen në shumicën e frutave, manave, dhe gjithashtu gjenden në karbohidratet komplekse (di – dhe polisakaride, të tilla si celulozë, niseshte, glukogjen, laktozë, saharozë).

Ai hyn në trup me ushqim ose me infuzione mjekësore intravenoze.

Pas thithjes në zorrë, fillon procesi i oksidimit – glikoliza. Në këtë rast, glukoza zbërthehet në piruvate ose laktat. Si rezultat i reaksioneve vijuese biokimike, piruvati shndërrohet në koenzimë acetil A, një lidhje e domosdoshme në ciklin e frymëmarrjes në Krebs. Falë sa më sipër, kryhet frymëmarrja qelizore, lëshohet energjia e nevojshme për proceset metabolike, sinteza e karbohidrateve të rëndësishme, aminoacideve, etj.

Nivelet e glukozës rregullohen në disa mënyra. Rritja e tij vërehet pas ngrënies dhe zvogëlohet me aktivizimin e metabolizmit të energjisë (aktiviteti fizik, situatat stresuese, hipertermia).

Në rastin e një sasie minimale të sheqerit që hyn në trup, përfshihen proceset e formimit të glukozës në mëlçi nga substanca të tjera organike (glukoneogjeneza) dhe çlirimi i tij nga glikogjeni i depozituar në indet e muskujve (glikogjenoliza). Në të kundërt, me konsumimin e tepërt të ushqimeve që përmbajnë glukozë, ajo shndërrohet në glikogjen.

Të gjitha këto procese janë të varura nga hormoni dhe kontrollohen nga insulina, glukagoni, adrenalina, glukokortikosteroidet.

Përkufizimi i zakonshëm i glukozës është i paçmueshëm në kërkimin diagnostik. Norma e sheqerit në gjak pas ngrënies përdoret si një kriter shtesë.

Norma e gjakut tek burrat, gratë dhe fëmijët

Përqendrimi i glukozës në gjak (glicemia) është një nga treguesit më të rëndësishëm të homeostazës. Për më tepër, ajo po ndryshon vazhdimisht dhe varet nga shumë faktorë. Glikemia rregulluar normalisht është e domosdoshme për funksionimin e shumicës së organeve dhe sistemeve; është me rëndësinë më të madhe për sistemin nervor qendror.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit, vlerat e mëposhtme të sheqerit në gjak agjërimi kapilar konsiderohen normale:

 • tek të porsalindurit (nga deri në 28 ditë të jetës) – 2,8 – 4,4 mmol / l;
 • në fëmijët nën 14 vjeç – në intervalin 3,3 – 5,5 mmol / l;
 • tek fëmijët mbi 14 vjeç dhe tek të rriturit – 3,5 – 5,6 mmol / l.
Lexoni artikullin:  Pse lëngjet pa sheqer rritin sheqerin

Për një mostër gjaku të marrë nga një venë, vlera e kufirit të sipërm do të jetë e ndryshme dhe është 6,1 mmol / L.

Për gratë dhe burrat, vlerat e niveleve të sheqerit nuk janë thelbësisht të ndryshme. Përjashtim bëjnë gratë shtatzëna, për të cilat vlerat normative luhaten brenda

Marrja e një rezultati normal të glukozës në agjërim tregon mbajtjen e një niveli bazal të insulinës, ndjeshmëri të mjaftueshme të receptorëve të mëlçisë ndaj këtij hormoni.

Norma e sheqerit në gjak pas ngrënies është dukshëm e ndryshme nga ajo përpara se të hahet.

Sheqeri menjëherë pasi të keni ngrënë

Për të përcaktuar sheqerin në gjak pas ngrënies, përdoret i ashtuquajturi testi i tolerancës së glukozës. Ekzistojnë dy lloje të saj: me gojë dhe intravenoze.

Për të marrë rezultate objektive të testit diagnostikues, pacientët duhet t'u përmbahen disa rekomandimeve. Këto përfshijnë respektimin e dietës së zakonshme dhe aktivitetit fizik, refuzimin e pirjes së duhanit dhe pirjen e alkoolit të paktën 3 ditë para studimit, shmangien e hipotermisë, punën e tepruar fizike, periudha e agjërimit të natës duhet të jetë së paku

Vlera e sheqerit në stomak bosh përcaktohet detyrimisht për personin e ekzaminuar, atëherë pacienti pi ujë me 75 g glukozë të tretur në të dhe matet përsëri pas orësh. Për të përfunduar orarin e tolerancës, rekomandohet një matje tjetër e përqendrimit pas 2 orësh. Fillimi i provës, nga i cili konsiderohet llogaritja, është gllënjka e parë.

Norma e sheqerit menjëherë pas ngrënies – atëherë gradualisht zvogëlohet. Pas 2 orësh, përqendrimi i glukozës nuk duhet të kalojë vlerën e 6,1 mmol / L për gjakun kapilar dhe 7,8 për venoz. Duhet të theksohet se rezultati më i saktë është marrë për shkak të studimit të serumit të gjakut venoz, dhe jo kapilar.

Rezultatet e testit mund të shtrembërohen me sëmundje të mëlçisë, organe të sistemit endokrin, një ulje të nivelit të kaliumit në trup, përdorim të zgjatur të antidepresantëve, glukokortikosteroide sistemike, kontraceptivë oralë, diazikë të diazidëve dhe tiazideve, niacinë dhe një sërë ilaçesh psikotrope.

Glukoza normale pas një ngarkese të karbohidrateve nënkupton një përgjigje adekuate të insulinës dhe ndjeshmëri të indit periferik ndaj tij.

Analiza pas vakt – mundësi e besueshme e kontrollit

Monitorimi i sheqerit në gjak pas ngrënies është i nevojshëm për të zbuluar format e fshehura të diabetit, predispozicionin ndaj tij, praninë e glikemisë së dëmtuar dhe tolerancën e glukozës.

Zakonisht ndihmon për të sqaruar diagnozën me tregues të dyshimtë të analizës standarde, dhe në grupin e mëposhtëm të pacientëve:

 • me praninë e sheqerit në analizën e urinës me një vlerë normale në gjak;
 • me simptoma karakteristike të hiperglicemisë (urina e rritur, etja, goja e thatë);
 • të rënduar nga trashëgimia, pa shenja të një rritje të sheqerit në gjak;
 • fëmijë, pesha e lindjes e të cilëve ishte më shumë se kg;
 • me dëmtim të organeve të synuar (sytë, sistemin nervor, veshkat) të gjenezës së paspecifikuar;
 • gjatë shtatëzanisë me një test pozitiv të urinës për sheqerin;
 • në mes të sëmundjeve inflamatore dhe infektive;
 • me tirotoksikozë të njëkohshme, mosfunksionime të mëlçisë.
Lexoni artikullin:  Mjetet juridike për diabetin me produkte bletësh

Norma e sheqerit menjëherë pas një vakt tregon një nivel adekuat të reaksioneve metabolike në trupin e njeriut.

Metodat e kontrollit të glukozës në gjak

Mënyrat për të kontrolluar nivelin e glukozës në gjak përfshijnë kryesisht modifikimin e stilit të jetës. Aktivitetet që fillimisht janë drejtuar janë një dietë me energji të ulët, aktivitet fizik, heqja dorë nga zakonet e këqija, kontrollimi i peshës së trupit, trajnimi dhe vetë-edukimi.

Një dietë e duhur nënkupton një konsum adekuat të frutave, perimeve, drithërave integrale, mish pa yndyrë, peshkut të detit, arra dhe vaj vegjetal (ulliri, soje). Pijet alkoolike, yndyrnat trans, ëmbëlsirat dhe produktet e miellit duhet të jenë të kufizuara. Nuk rekomandohet një dietë jashtëzakonisht e ulët me karburant. Ju mund të përdorni versionin mesdhetar me një përmbajtje të lartë të acideve yndyrore të pangopura.

Dieta e përditshme përfshin karbohidrate, 35% yndyrë, proteina. Acidet yndyrore të pangopura nuk duhet të kalojnë 10% të energjisë totale të konsumuar në ditë.

Dieta është e pasuruar me vitamina dhe minerale që kanë aftësi antioksiduese dhe rivendosin membranat e neuroneve.

Për të kontrolluar sheqerin në gjak dhe për të siguruar stabilitetin e tij, rregullohet aktiviteti fizik. Trajnimi duhet të jetë i rregullt, atëherë prodhimi i insulinës është rritur, nivelet e lipideve plazmatike dhe numri i presionit të gjakut janë stabilizuar. Besohet se forcat dhe ushtrimet aerobike, si dhe kombinimi i tyre, që zgjasin më shumë se 150 minuta në javë, janë më të përshtatshmet për këto qëllime.

Një vend të veçantë i është dhënë ndërprerja e duhanit. Për ta bërë këtë, duhet të përfshihen të gjitha metodat: këshilla të specializuara, motivim psikologjik, përdorimi i ilaçeve (Bupropion, Varentsillin).

Për një efektivitet më të madh, të gjitha këto metoda duhet të përdoren në kombinim.

Nëse ndryshimi i stilit të jetës nuk çoi në rezultatin e dëshiruar, pacienti ka nevojë për një konsultë të endokrinologut dhe emërimin e ilaçeve për uljen e sheqerit nga grupi biguanide (Metformin), përgatitjet sulfonilurea (Glyclazide, Glibenclamide), thiosolidinediones, dipeptidyl peptidase-frenuesit, alfa-glukoza, njerëzore ose analoge).

Pas ngrënies së sheqerit në gjak dhe shkaqet kryesore të rritjes së tij

Një rritje e sheqerit në gjak përcaktohet si hiperglicemia. Mund të jetë e gjatë (kronike) dhe afatshkurtër.

Një kërcim akut i glukozës mund të jetë fillimi i një sëmundjeje serioze ose mund të jetë rezultat i një çrregullimi të ngrënies (konsumimi i pakontrolluar i sasive të mëdha të karbohidrateve).

Faktorët e rrezikut janë si më poshtë:

 • mosha më e vjetër dhe më e vjetër;
 • aktivitet i ulët fizik;
 • dislipidemia;
 • marrja e medikamenteve të caktuara (β-bllokuesit, fentamidina, frenuesit e proteazës, glukokortikoidet);
 • mungesa e vitaminës biotine;
 • prania e stresit, përfshirë në sëmundjet akute (sulme në zemër, goditje, sëmundje infektive);
 • mbipesha (indeksi i masës së lartë të trupit – më shumë se 25 kg / m2, perimetri i belit tek burrat më shumë se 102 cm, në gratë – më shumë se 88 cm);
 • hipertension arterial i fazës së 2-3-të;
 • sindromi metabolik;
 • një histori e diabetit gestacional;
 • sëmundje ishemike të zemrës;
 • prania e diabetit në familjet e afërta.
Lexoni artikullin:  Diabeti i varur nga insulina; shenja, simptoma, trajtim

Përveç sa më sipër, kimoterapia me Rituximab (MabThera) mund të ndikojë gjithashtu në nivelin e sheqerit në gjak pas ngrënies. Ekzistojnë disa shkallë dhe pyetësorë për të llogaritur rrezikun e zhvillimit të diabetit dhe për të marrë masa të përshtatshme.

Sidoqoftë, në shumicën e rasteve, diabeti mbetet shkaku kryesor i vazhdimit të sheqerit të lartë në gjak.

Ndahet në disa lloje:

 • lloji;
 • lloji;
 • diabeti gestacional;
 • lloje të tjera specifike të diabetit (diabeti i të miturve tek të rinjtë, diabeti sekondar pas pankreatitit, trauma dhe operacioni në pankreas, droga ose diabeti i shkaktuar kimikisht).

Diagnoza e diabetit konfirmohet me një vlerë glukoze më shumë se 7,0 mmol / l në plazmën e gjakut venoz ose kapilar, dhe më e lartë se 6,1 mmol / l kur merret gjak i plotë. Këto shifra bazohen në gliceminë në të cilën shfaqen komplikime nga organet e synuara: retinopatia, efektet mikro- dhe makrovaskulare, nefropatia. Duhet të theksohet se studimi duhet të përsëritet, të kryhet në periudha të ndryshme të ditës dhe pas ngrënies.

Në rastin e marrjes së vlerave të ndërmjetme, është e mundur të diagnostikohet toleranca e dëmtuar dhe glikemia e dëmtuar (prediabetet).

Kontrolli i sheqerit

Kontrolli mbi ndryshimet në përqendrimin e sheqerit në plazmën e gjakut kryhet në kushte laboratorike dhe shtëpiake. Monitorimi i rregullt i ngushtë çon në diagnostikimin në kohë dhe uljen e numrit të komplikimeve.

Në praktikën e diagnostikimit klinik, përdoren dy metoda të zbulimit të glicemisë:

 • niveli i glukozës në gjak – matur në stomak bosh, me kusht që vakti i fundit të ishte 8 ose më shumë orë më parë;
 • sheqeri në gjak pas ngrënies ose një test i tolerancës së glukozës – përcaktohet tre herë 1 dhe 2 orë pas një ngarkese karbohidrate.

Pacienti mund të masë në mënyrë të pavarur glukozën e gjakut duke përdorur një pajisje portative – një glukometër, duke përdorur shirita provë të disponueshëm.

Një test gjaku për sheqerin për individët asimptomatikë jepet çdo vit me një ekzaminim rutinë, dhe me shfaqjen e ankesave ose shenjave më të vogla të hiperglicemisë. Për pacientët në rrezik dhe me diabet, numri i matjeve varet nga faza dhe ashpërsia e sëmundjes themelore, dhe përcaktohet nga mjeku. Si rregull, monitorimi i glukozës në gjak kërkon një përcaktim ditor të përqendrimit të tij.

Diabetus Shqipëri