Si dhe si të trajtohen ulcerat trofike të ekstremiteteve të poshtme në diabetikët

Shpesh në diabet mellitus, zhvillimi i sëmundjeve shoqëruese vihet re, shkaku i të cilave janë çrregullime në trup të shkaktuara nga hiperglicemia. Mosrespektimi i recetave mjekësore, si dhe në diabetin e rëndë, mund të formojnë ulçera, kryesisht në këmbë. Ulçera diabetike ose trofike janë mjaft të zakonshme. Trajtimi i plagëve të një ulçere trofike në këmbë në shtëpi me diabet është pothuajse i pamundur. Viktima kërkon ndërhyrje mjekësore dhe kirurgjikale.

Karakterizim

Ulçera trofike përfshin dëmtim të thellë të shtresës epiteliale të lëkurës dhe të gjitha indeve themelore. Shpesh sëmundja shoqërohet me procese inflamatore që zhvillohen si rezultat i bashkëngjitjes së një infeksioni sekondar.

Sores janë duke qarë plagë, të karakterizuara nga një diametër i madh i vrimës, një zonë e madhe e dëmtimit të indeve që rrethojnë ulçerën, ka gjakderdhje të vazhdueshme dhe ndarje të qelbës me një erë karakteristike.

Sëmundja caktohet një kod sipas ICD-10, i referohet ulcerave kronike të lëkurës që nuk klasifikohen diku tjetër dhe është caktuar numri L98.4.2.

Shkaqet e ulçerave trofike përfshijnë:

 • neuropatia diabetike;
 • angiopatia diabetike;
 • dëmtimi mekanik i misrave;
 • shkatërrimi i mureve të enëve të gjakut;
 • patologjia e metabolizmit të karbohidrateve;
 • hipoksia e indeve që lind nga sëmundje të shoqëruara me rrjedhje të dëmtuar të gjakut;
 • efektet e dëmshme të toksinave të formuara si rezultat i prishjes së ilaçeve, tërheqja e të cilave nuk ndodhi për shkak të natyrës së rrjedhës së diabetit.

Diabeti mellitus është një gjendje e trupit në të cilën ka një prani të vazhdueshme në gjakun e një sasie të madhe të glukozës, për shkak të çrregullimeve metabolike. Glukoza me ekspozim të zgjatur ndaj një gjendje të pakufizuar fillon të ndikojë negativisht në mbaresat nervore dhe qelizat e gjakut. Në rastin e parë, neuropatia zhvillohet, në të dytën – angiopatia. Shpesh, në mungesë të trajtimit të duhur të diabetit, manifestimi i parë dhe i dytë njëkohësisht. Janë këto kushte patologjike që janë shkaqet kryesore të çrregullimeve që indirekt shkaktojnë ulçer trofik.

Plagët e këmbëve nuk formohen menjëherë, atyre u paraprijnë shenjat fillestare të shqetësimit të rrjedhës venoze të gjakut – rëndim në këmbë, cianozë, ënjtje.

Pastaj zhvillohet ekzema, limfostaza, pamja e lëkurës së gjymtyrëve ndryshon, dhe me dëmtim të vogël, fillon të formohet ulçera. Së pari, ajo shkatërron shtresat e sipërme të lëkurës dhe rritet në gjerësi, atëherë fillon procesi i shkatërrimit të indeve themelore.

Lexoni artikullin:  Diabeti dhe një mbidozë e insulinës - shenja, pasoja

Ulçera diabetike karakterizohen nga simptomat e mëposhtme:

 • Mos u shëroni më vete;
 • kur hiqen nga ilaçet ose operacioni, plagët dhe plagët e thella mbeten në vendin e plagëve;
 • ftohtësia e gjymtyrëve në fazat fillestare të zhvillimit për shkak të vdekjes së mbaresave nervore të vendosura në ekstremitetet e poshtme;
 • dhimbje që shqetësojnë pacientin kryesisht gjatë natës;
 • të çojë në gangrenë, dhe më pas amputim të gjymtyrëve në mungesë të trajtimit në kohë.

Ulçera ndahet në lloje në varësi të madhësisë së enëve (kapilarëve, venave, arterieve), distrofia e së cilës bëri që ato të ndodhin.

Fillimisht, shkaku i ulçerës trofike është sjellja e pakujdesshme e pacientit ndaj shëndetit të tij dhe injorimi i udhëzimeve të mjekut që merr pjesë në lidhje me një mënyrë jetese të përshtatshme dhe parimet e të ushqyerit. Vetëm mirëmbajtja afatgjatë e sheqerit në gjak të lartë çon në pasoja të tilla.

Trajtim

Trajtimi i ulcerave diabetike të këmbëve varet nga ashpërsia e sëmundjes, por në shumicën e rasteve kërkon shumë kohë dhe është mjaft e mundimshme.

Masat terapeutike kryhen në 3 faza, gjë që lejon trajtimin e sëmundjes jo në mënyrë gjithëpërfshirëse, por vijuese, e cila është më efektive në rastet e dëmtimit të indeve të thella.

Faza fillestare

Shtë e rëndësishme të neutralizoni faktorët rëndues dhe të krijoni një atmosferë të favorshme për një rezultat pozitiv të trajtimit.

 • respektoni parimet e të ushqyerit të diabetikëve, monitoroni nivelin e sheqerit në gjak, parandaloni rritjen e tij;
 • siguroni paqen dhe palëvizshmërinë e pacientit (ulcerat e vendosura në pjesën e vetme të këmbëve janë të traumatizuara, si rezultat i të cilave shërohen më ngadalë);
 • stabilizoni nivelin e sheqerit me ilaçe, nëse është e nevojshme;
 • identifikoni shkakun e sëmundjes dhe filloni terapinë neutralizuese;
 • rivendosni sistemin e qarkullimit të gjakut.

Përveç kësaj, është e nevojshme të aplikoni metoda lokale të terapisë:

 • larja e plagës me agjentë antiseptik;
 • pastrimi i plagës nga qelbja, gjaku, zgjebja;
 • imponimi i sipërfaqeve të plagës;
 • Parandalimi i papastërtisë ose objekteve të huaja nga hyrja në plagë.

Faza e dytë

Pas aplikimit të të gjitha këtyre masave, gjendja e pacientit duhet të stabilizohet. Kjo shprehet në ulje të dhimbjes, si dhe në përmirësimin e shfaqjes së plagës – ajo nuk rritet më në madhësi, skajet bëhen të lëmuara dhe rozë, qelb dhe nëna e gjakut pushojnë të qëndrojnë jashtë.

Lexoni artikullin:  Norma e kreatininës në gjakun e fëmijëve

Nëse kjo ka ndodhur, atëherë terapia më drejton dhe përqendrohet në përdorimin e ilaçeve për shërimin e plagëve, ilaçe që promovojnë rigjenerimin e përshpejtuar të lëkurës. Shtë e rëndësishme të vazhdoni të përdorni ilaçet anti-inflamatore dhe antiseptike me gojë dhe në mënyrë topike. Për më tepër, terapia dietike duhet të pasohet me përpikëri.

Nëse vërehen shenja të infeksionit, skajet e plagës bëhen të fryrë, shfaqet hiperemia e rëndë e lëkurës rreth ulçerës, rritet madhësia e saj dhe kruajtja dhe djegia i shtohen dhimbjes, kjo është një shenjë që ulcerat trofike të ekstremiteteve të poshtme shfaqen si rezultat i infeksionit që bashkohet me plagën origjinale.

Në këtë fazë, është e nevojshme të filloni të merrni antibiotikë dhe ilaçe që stabilizojnë dhe mbrojnë mikroflora e zorrëve dhe mukozave (Linex). Ilaçet do të ndihmojnë të heqin qafe infeksionin, dhe kur shkaku të eliminohet, sëmundja do të fillojë të zvogëlohet.

Nëse kanë ndodhur procese nekrotike, atëherë kërkohet ndërhyrje kirurgjikale. Shtë e rëndësishme të hiqni indet e vdekura në kohë për të shmangur shfaqjen e gangrenës, e cila, nga ana tjetër, mund të çojë në amputim.

Faza e fundit dhe parandalimi

Në fazën përfundimtare, rekomandohet të vazhdoni terapinë e shërimit të plagëve, të merrni vitamina dhe imunomodulues për të forcuar mbrojtjen natyrale të trupit kundër efekteve virale dhe bakteriologjike. Fizioterapia mund të përdoret për të rivendosur elasticitetin e lëkurës dhe ngjyrën e shëndetshme.

Për parandalimin e sëmundjes, duhet të ndiqni këshilla të thjeshta:

 • të diagnostikojë me kohë një rritje të sheqerit në gjak dhe të marrë masa për të ulur nivelin e tij;
 • nënshtrohen me kohë terapinë e nevojshme për venat me variçe;
 • kufizojnë aktivitetin fizik aktiv të shoqëruar me stres të zgjatur statik në ekstremitetet e poshtme;
 • parandalimi i mbivendosjes ose mbinxehjes së ekstremiteteve të poshtme, një rënie e temperaturës do të provokojë fillimin e proceseve shkatërruese në anije të brishta;
 • parandaloni mikrotraumën ose gërryerjet e vogla në sipërfaqen e lëkurës në këmbë, duke pasur parasysh faktin se ato mund të jenë faza e parë në zhvillimin e ulcerave trofike;
 • përdorni këpucë ortopedike për të siguruar normalizimin e rrjedhës së gjakut në ekstremet e poshtme.
Lexoni artikullin:  Farë është diabeti, si manifestohet dhe kurohet

Me hiperglicemi të rëndë, është jashtëzakonisht e rëndësishme të monitoroni shëndetin tuaj dhe të ndiqni të gjitha rekomandimet e endokrinologut. Një pasojë e tillë e rëndë si ulcera trofike bëhet një sinjal se forma e rrjedhës së sëmundjes është bërë më komplekse dhe e thellë. Andfarë dhe si të trajtoni një ulçer trofik në diabet mellitus do t'i tregojë mjekut që merr pjesë. Vetë-trajtimi i kësaj sëmundje nuk lejohet, për shkak të rritjes së rrezikut të gangrenës. Mjetet juridike popullore nuk janë të ndaluara për përdorim, por vetëm në kombinim me terapinë me ilaçe.

Diabetus Shqipëri