Si të ndjeheni dhe të parandaloni hipoglikeminë në diabet

Hipoglikemia (ulja e sheqerit në gjak nën normal) shfaqet nëse trupi ka më shumë insulinë sesa është e nevojshme për thithjen e karbohidrateve. Deficiti i tyre ndodh kur:

 • konsum i pamjaftueshëm i ushqimit;
 • formimi i dobët në mëlçi;
 • punë e vështirë fizike, duke çuar në konsum intensiv të glukozës nga muskujt.

Në diabet, një rënie e sheqerit ndodh për arsyet e mëposhtme:

 • një dozë e madhe e insulinës u prezantua gabimisht;
 • pacienti qëllimisht shënoi më shumë hormon ose e injektoi atë në muskul në vend të metodës nënlëkurore, masazhi vendin e injektimit;
 • pacienti nuk di si ta llogarisë dozën ose ta ndryshojë atë me një ulje të glicemisë;
 • mjeku ka përshkruar një dozë të madhe të insulinës, tableta me efekt hipoglikemik;
 • kalimi në një ilaç tjetër ose kombinim i gabuar me ilaçe të tjera;
 • një vakt u anashkalua ose kishte pak karbohidrate në të;
 • alkool i marrë
 • ushqimi me kalori të ulët përdoret për obezitetin pa ndryshuar dozën e ilaçeve për diabet;
 • për shkak të komplikimeve të sëmundjes, stomaku po zbrazet ngadalë;
 • të vjella të rënda, keqpërdorim në zorrët;
 • shtatzënia, laktacioni, periudha e hershme pas lindjes;
 • përgjigja individuale ndaj insulinës ka ndryshuar.

Kjo gjendje quhet "rreziku i punës" i çdo diabeti. Pothuajse 45% e pacientëve vuajnë prej tij, ndërsa 3% e hipoglikemisë çojnë në gjendje kome. Pacientët në rrezik:

 • Receta e diabetit më shumë se 7 vjet;
 • mosha nga 58 vjeç;
 • për trajtim, përdoren tableta me bazë insulinë ose glibenclamide;
 • simptomat e hipoglikemisë "maskohen" nga beta bllokuesit ose qetësuesit;
 • punë e shqetësuar e zemrës, veshkave, mëlçisë;
 • Pacientit rekomandohet një nivel i ulët i glukozës në gjak.

Llojet e hipoglikemisë:

 • i rëndë – pacienti është në gjendje gjysmë të pavetëdijshme ose pa vetëdije, në gjendje kome, ai ka nevojë për ndihmën e të tjerëve në mënyrë që të marrë sheqerin, të injektojë glukagon;
 • konfirmuar – ka shenja, një test gjaku tregoi gliceminë nën 3,9 mmol / l;
 • asimptomatike – sheqeri ka rënë, por pacienti nuk ndjen ndryshime në shëndet;
 • të mundshme – ankesa tipike, matjet nuk merren, dhe pacienti përqendrohet në ndjesi dhe merr karbohidrate;
 • relative – glukozë mbi 3,9 mmol / l, ekziston një simptomatologji karakteristike.

Organi më i ndjeshëm ndaj hipoglikemisë është truri. Me një ulje të sheqerit, çlirimi i adrenalinës dhe glukagonit aktivizohet dhe sinteza e insulinës pengohet. Pak më vonë, kortizoli, norepinefrina dhe somatotropina përfshihen në procesin e rritjes së sheqerit.

Hormoni reagues më i shpejtë – glukagoni, shkaktohet nga prishja e glukogjenit në mëlçi dhe formimi i molekulave të reja. Nëse prodhohet në sasi normale, atëherë kjo është e mjaftueshme për të rivendosur normën. Me deficitin e saj, roli i "shpëtimtarëve" shkon në adrenalin, norepinefrin.

Normalisht, një person mund të mos ndiejë glikemi deri në 3,3 mmol / l. Në diabet, mekanizmat e kompensimit janë shkelur, përveç kësaj, ekziston një kufi individual përtej të cilit ka shenja të një rënie të sheqerit. Në një nivel fillimisht të lartë të glukozës, pacientët vërejnë dobësi, marramendje dhe sulme të urisë në vlera pothuajse normale.

Simptomat e diabetit mellitus tip 1 dhe 2:

 • Manifestimet fillestare. Pararendësit përfshijnë: eksitim ose letargji, marramendje, lëkundje humori, dhimbje koke, djersitje, palpitacione të zemrës. Nga të gjitha manifestimet, mund të ketë 1 ose 2 shenja të nënkuptuara. Atëherë sjellja bëhet demonstruese, e papërshtatshme, mbase agresion. Duket një djersë e tepërt, ndizet nxehtë, dridhet duart, bie presioni i gjakut, ngushtohet nxënësi.

Pacientët ndjejnë ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirje në gjymtyrët, dobësi të fortë dhe marramendje. Fjalimi humbet qartësinë dhe koherencën, dhe pacienti nuk e kupton se ku është. Lëvizjet e tij janë të pakoordinuara. Bazuar në manifestimet e jashtme, një diabetik mund të gabohet për një person të dehur.

 • Faza e zgjeruar. Karakterizohet nga shfaqja e: konfiskimeve të ngjashme me një konfiskim epileptik; rritur ndjeshëm tonin e muskujve; nxënës i dilatuar; impuls i dobët dhe i shpeshtë.

 • Coma. Ndodh me një shkelje të veprimtarisë së medulla oblongata. Në pacientët menjëherë pas fillimit të saj, ata zbulojnë:
  • mungesë e vetëdijes;
  • reflekse të rritura;
  • nxënës të dilatuar, qerpikë elastikë;
  • lëkurë me lagështi në temperaturë normale;
  • rrahjet e zemrës janë të shpeshta; presioni është normal ose rritet.

Kur koma përparon, toni i muskujve dhe rrahjeve të syrit zvogëlohet, nuk ka reflekse, lëkura është e thatë, frymëmarrja është e çrregullt, presioni është i ulët, ritmi i kontraktimeve të zemrës është i shqetësuar.

 • Sulmet atipike të hipoglikemisë. Ndonjëherë, pas simptomave të para të nauzës dhe dobësisë, gjendja shpirtërore e pacientëve ngrihet, eufori pa shkak, agjitacioni. Për këtë arsye, një numër i pacientëve me qëllim injektojnë më shumë insulinë.

Natën, pacientët e saj përshkruajnë si djersitje të shtuar, gjumë të ndërprerë dhe të shqetësuar, ëndrra me makth, ose ata ëndërrojnë ushqim. Kërkohet të matni sheqerin me një glukometër. Nëse pacienti nuk e bën këtë, por përqendrohet në supozimet e tij dhe zvogëlon në mënyrë të pavarur dozën e insulinës, atëherë kjo çon në dekompensimin e diabetit.

Me një mungesë shumë të madhe të insulinës dhe nivele të larta të sheqerit, uria ndjehet, shenja të hipoglikemisë. Djersitja, dridhja e duarve dhe rritja e rrahjeve të zemrës te një pacient janë një shfaqje e shqetësimeve në tonin e sistemit autonome (neuropatia) që shfaqet kur dekompensohet sëmundja. Ata duhet të rrisin dozën, të mos zvogëlojnë sasinë e hormonit.

Nëse pacienti me kohë gjeti një ulje të sheqerit, atëherë pasi të merrte karbohidrate të thjeshta (lëng, çaj të ëmbël, karamele ose një fetë sheqer të rafinuar), shëndeti i tij rikthehet. Efektet afatgjata ndodhin pas një kohe, ndonjëherë edhe pas disa muajsh. Këto përfshijnë:

 • dëmtimi i indeve të trurit (encefalopatia),
 • epilepsi,
 • sindromi i dridhjes së paralizës (parkinsonizëm),
 • infarkti i miokardit
 • arrest i papritur kardiak
 • arrhythmia,
 • goditje.
Lexoni artikullin:  Cila është norma e sheqerit në gjak tek fëmijët

Veçanërisht të rrezikshme janë episodet e rënies së sheqerit në alkoolizëm dhe te pacientët e moshuar. Sa më shpesh që shfaqet, aq më të ndërlikuara janë ndërlikimet.

Matja e sheqerit në gjak është një parakusht për kontrollimin e sëmundjes. Në simptomat e para të pazakonta, pacienti duhet të masë gliceminë.

Trajtimi i hipoglikemisë në diabet mellitus:

 • Me një kurs të butë, pacienti duhet të marrë një ose dy njësi bukë, e cila korrespondon me 20-24 g për sa i përket glukozës së pastër. Dy XE do të rrisin sheqerin në të paktën 5,5 mmol / L, domethënë në normale. Nëse sulmi u shfaq në mëngjes para ngrënies ose pas sportit, atëherë doza rritet me një herë e gjysmë. Episodet e natës shpesh shfaqen me futjen e insulinës me veprim të zgjatur. Pas marrjes së pjesës së parë, duhet të hani më shumë ushqime me karbohidrate të tretura ngadalë.

 • Në pacientët e rëndë (të pavetëdijshëm) është e nevojshme:
 1. Shtrojeni në anën e saj.
 2. Lëshoni zgavrën me gojë nga përmbajtja.
 3. Siguroni hyrje të ajrit.
 4. Thirrni menjëherë një ambulancë.

Strictlyshtë rreptësisht e ndaluar që një pacient të derdh ndonjë zgjidhje në gojën e tij ose të japë sheqer, pasi ai mund të mbyten. Nga 30 deri në 100 ml glukozë e përqendruar administrohet intravenoz. Para se të mbërrijë ambulanca, të afërmit mund të injektojnë glukagon nga një tub shiringash.

Nëse nuk ka vetëdije pas infuzionit të glukozës, atëherë pacienti është shtruar urgjentisht në spital. Në një spital, një shkelje e qarkullimit cerebral përjashtohet dhe futen barna për ta përmirësuar atë, kryhen masa ringjalljeje.

Lexoni më shumë në artikullin tonë mbi hipoglikeminë në diabet.

Shkaqet e hipoglikemisë

Hipoglikemia (ulja e sheqerit në gjak nën normal) shfaqet nëse trupi ka më shumë insulinë sesa është e nevojshme për thithjen e karbohidrateve. Deficiti i tyre ndodh kur:

 • konsum i pamjaftueshëm i ushqimit;
 • formimi i dobët në mëlçi (depot e ulëta të glikogjenit ose prodhimi i molekulave të reja nga proteinat dhe yndyrat është i dëmtuar);
 • punë e vështirë fizike, duke çuar në konsum intensiv të glukozës nga muskujt.

Në diabet, një rënie e sheqerit ndodh për arsyet e mëposhtme:

 • një dozë e madhe e insulinës u prezantua gabimisht (shikimi i dobët, laps i dëmtuar, pompë, glukometër);
 • pacienti qëllimisht shënoi më shumë hormon ose e injektoi atë në muskul në vend të metodës nënlëkurore, masazhi vendin e injektimit;
 • pacienti nuk di si ta llogarisë dozën ose ta ndryshojë atë me një ulje të glicemisë;
 • mjeku ka përshkruar një dozë të madhe të insulinës, tableta me efekt hipoglikemik;
 • kalimi në një ilaç tjetër ose kombinim i gabuar me ilaçe të tjera;
 • një vakt u anashkalua ose kishte pak karbohidrate në të;
 • alkool i marrë
 • ushqimi me kalori të ulët përdoret për obezitetin pa ndryshuar dozën e ilaçeve për diabet;
 • për shkak të komplikimeve të sëmundjes, stomaku po zbrazet ngadalë;
 • të vjella të rënda, keqpërdorim në zorrët;
 • shtatzënia, laktacioni, periudha e hershme pas lindjes;
 • përgjigja individuale ndaj insulinës ka ndryshuar.

Dhe këtu flitet më shumë për frutat për diabetin.

Grupi i rrezikut të hipoglikemisë

Kjo gjendje quhet "rreziku i punës" i çdo diabeti dhe gjendet në përdorimin e parë të insulinës. Pothuajse 45% e pacientëve vuajnë prej tij, ndërsa 3% e hipoglikemisë çojnë në gjendje kome. Bazuar në shpeshtësinë e shfaqjes së këtij komplikacioni të terapisë, pacientët janë identifikuar të cilët mund të presin një rënie të sheqerit:

 • Receta e diabetit më shumë se 7 vjet;
 • mosha nga 58 vjeç;
 • për trajtim, përdoren tableta me bazë insulinë ose glibenclamide;
 • simptomat e hipoglikemisë "maskohen" nga beta bllokuesit ose qetësuesit;
 • punë e shqetësuar e zemrës, veshkave, mëlçisë;
 • Pacientit rekomandohet një nivel i ulët i glukozës në gjak.

Llojet e hipoglikemisë

Ky proces patologjik nuk është homogjen, një pacient ka forma të ndryshme të konfiskimeve. Theksohen llojet e mëposhtme të rënies së sheqerit në gjak:

 • i rëndë – pacienti është në gjendje gjysmë të pavetëdijshme ose pa vetëdije, në gjendje kome, ai ka nevojë për ndihmën e të tjerëve në mënyrë që të marrë sheqerin, të injektojë glukagon;
 • konfirmuar – ka shenja, një test gjaku tregoi gliceminë nën 3,9 mmol / l;
 • asimptomatike – sheqeri ka rënë, por pacienti nuk ndjen ndryshime në shëndet;
 • Problemet – ankesat tipike, matjet e glukozës në gjak nuk merren, dhe pacienti përqendrohet në ndjesi dhe merr karbohidrate;
 • relative – glukozë mbi 3,9 mmol / l, por pacienti ka simptoma karakteristike.

Happensfarë ndodh me një rënie të sheqerit në gjak

Organi më i ndjeshëm ndaj hipoglikemisë është truri. Kjo është për shkak të aktivitetit të saj të lartë dhe pamundësisë për të ruajtur glukozën ose prodhuar atë. Me një ulje të sheqerit, çlirimi i adrenalinës dhe glukagonit aktivizohet dhe sinteza e insulinës pengohet. Reagime të tilla kanë për qëllim normalizimin e glicemisë së tyre jashtë vaktit. Pak më vonë, kortizoli, norepinefrina dhe somatotropina përfshihen në procesin e rritjes së sheqerit.

Lexoni artikullin:  Si të trajtoni diabetin e fshehtë

Hormoni reagues më i shpejtë, glukagoni, shkaktohet nga prishja e glukogjenit në mëlçi (furnizimi kryesor i glukozës) dhe formimi i molekulave të reja. Nëse prodhohet në sasi normale, atëherë kjo është e mjaftueshme për të rivendosur normën. Me deficitin e saj, roli i "shpëtimtarëve" shkon në adrenalin, norepinefrin.

Normalisht, një person mund të mos ndiejë glikemi deri në 3,3 mmol / L, pasi ai ka një rezervë energjie të glikogjenit, dhe falë veprimit të hormoneve, ajo prishet në glukozë. Në diabet, të gjithë këta mekanizma kompensimi janë shkelur, përveç kësaj, ekziston një kufi individual përtej të cilit ka shenja të një rënie të sheqerit. Në një nivel fillimisht të lartë të glukozës, pacientët vërejnë dobësi, marramendje dhe sulme të urisë në vlera pothuajse normale.

Simptomat e diabetit tip 1 dhe tipit 2

Pavarësisht nga lloji i sëmundjes, manifestimet e hipoglikemisë kanë një zhvillim të staduar, por ka raste të përkeqësimit pothuajse të plotë.

Manifestimet fillestare

Shoqërohet me urinë e oksigjenit të shtresës kortikale të trurit. Ato janë të shumëllojshme, madje në një pacient, konfiskimet janë të ndryshme. Simptomat e pararendësve përfshijnë:

 • agjitacion ose frenim,
 • fussiness
 • luhatjet e humorit
 • dhimbje koke,
 • djersitje,
 • palpitacionet e zemrës.

Shikoni videon për shenjat e hipoglikemisë:

Në këtë kohë, pacientët zakonisht nuk e njohin hipoglikeminë. Nga të gjitha manifestimet e tij, mund të ketë 1 ose 2 shenja të nënkuptuara. Atëherë sjellja bëhet demonstruese, e papërshtatshme, mbase agresion. Shfaqet djersa e tepruar, ndezjet e nxehta, duart që dridhen, bie presioni i gjakut, ngushtohet nxënësi.

Pacientët ndjejnë ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirje në gjymtyrët, dobësi të fortë dhe marramendje. Fjalimi humbet qartësinë dhe koherencën, dhe pacienti nuk e kupton se ku është. Lëvizjet e tij janë të pakoordinuara. Bazuar në manifestimet e jashtme, një diabetik në një gjendje të hipoglikemisë mund të gabohet për një person të dehur.

Faza e zgjatur

Nëse mekanizmat kompensues nuk do të ishin të mjaftueshëm, dhe glukoza nuk u mor kurrë, atëherë uria e energjisë mbulon rrjedhën e trurit. Kjo karakterizohet nga pamja e:

 • konfiskime të ngjashme me një konfiskim epileptik;
 • rritur ndjeshëm tonin e muskujve;
 • nxënës i dilatuar;
 • impuls i dobët dhe i shpeshtë.

komë

Ndodh kur aktiviteti i medulla oblongata është shqetësuar, ku ndodhen qendrat jetësore. Në pacientët menjëherë pas fillimit të saj, ata zbulojnë:

 • mungesë e vetëdijes;
 • reflekse të rritura;
 • nxënës të dilatuar, qerpikë elastikë;
 • lëkurë me lagështi në temperaturë normale;
 • rrahjet e zemrës janë të shpeshta;
 • presioni është normal ose rritet.

Pastaj proceset e mosfunksionimit të trurit mbulojnë pothuajse të gjitha pjesët e trurit dhe koma përparon:

 • ulur tonin e muskujve dhe rrahjet e syrit;
 • reflekset mungojnë;
 • lëkura e thatë;
 • frymëmarrje e parregullt;
 • presion i ulët;
 • shkalla e zemrës është e prishur.

Koma myxidematous (hypoglycemic)

Sulmet e hipoglikemisë atipike

Disa pacientë nuk kanë një sekuencë të qartë të rritjes së simptomave. Ndonjëherë, pas simptomave të para të nauzës dhe dobësisë, gjendja shpirtërore e pacientëve ngrihet, eufori pa shkak, agjitacioni. Manifestime të tilla shoqërohen me funksionim të dëmtuar të sistemit retikular të trurit, i cili është përgjegjës për zgjimin dhe aktivitetin e trupit. Për këtë arsye, një numër pacientësh injektojnë me dashje më shumë insulinë sesa kërkohet.

Si ta njohim natën

Për diabetin, sulmet gjatë natës të hipoglikemisë janë karakteristike. Ato mund të shkaktohen nga:

 • konsum i pamjaftueshëm i karbohidrateve në darkë;
 • futja e dy llojeve të insulinës (pak para ngrënies dhe gjatë gjumit) me një regjim të intensifikuar të trajtimit;
 • mbizotërimi i tonit nervor vagus, i cili pengon lëshimin e adrenalinës, dhe rrit prodhimin e vetë insulinës.

Hipoglikemia, edhe gjatë ditës, nuk ka manifestime të përsëritura dhe vazhdon ndryshe, dhe natën pacientët e saj përshkruajnë se si rritet djersitja, gjumi i ndërprerë dhe i shqetësuar, ëndërron me makthi ose ata ëndërrojnë ushqimin. Prandaj, për të konfirmuar rënien e sheqerit në këtë kohë, kërkohet ta matni atë me një glukometër.

Nëse pacienti nuk e bën këtë, por përqendrohet në supozimet e veta dhe zvogëlon në mënyrë të pavarur dozën e insulinës, atëherë kjo çon në kompensimin e diabetit.

Me një mungesë shumë të madhe të insulinës dhe niveleve të larta të sheqerit, uria ndjehet, shenjë e hipoglicemisë, sepse glukoza nuk futet në qeliza. Djersitja, dridhja e duarve dhe rritja e rrahjeve të zemrës te një pacient janë një shfaqje e shqetësimeve në tonin e sistemit autonome (neuropatia) që shfaqet kur dekompensohet sëmundja. Ata duhet të rrisin dozën, të mos zvogëlojnë sasinë e hormonit.

Ndjenja e urisë

Cila është gjendja e rrezikshme hipoglikemike

Nëse pacienti me kohë gjeti një ulje të sheqerit, atëherë pasi të merrte karbohidrate të thjeshta (lëng, çaj të ëmbël, karamele ose një fetë sheqer të rafinuar), shëndeti i tij rikthehet. Kjo krijon një ndjenjë të mirëqenies imagjinare. Efektet afatgjata ndodhin pas një kohe, ndonjëherë edhe pas disa muajsh. Këto përfshijnë:

 • dëmtimi i indeve të trurit (encefalopatia),
 • epilepsi,
 • sindromi i dridhjes së paralizës (parkinsonizëm),
 • infarkti i miokardit
 • arrest i papritur kardiak
 • arrhythmia,
 • goditje.

Veçanërisht të rrezikshme janë episodet e rënies së sheqerit në alkoolizëm dhe te pacientët e moshuar. Kushtet e përsëritura të hipoglikemisë provokojnë:

 • çmenduri (çmenduri);
 • osteoporoza me një tendencë për thyerje të eshtrave në vjeshtë;
 • dëmtimi i kujtesës;
 • ulje e aftësisë për veprimtari intelektuale;
 • psikozë;
 • tronditje kur ecni;
 • hemiparesis (dobësi në gjymtyrët nga njëra anë).

Demenca (çmenduri)

Me zbulimin e vonë të hipoglikemisë dhe futjen e insulinës ose një tepricë të tretësirës së përqendruar të glukozës, mund të shfaqet edemë cerebrale. Ai manifestohet me të vjella, funksion të dëmtuar të zemrës, dështim të frymëmarrjes, dhimbje koke të fortë.

Lexoni artikullin:  Komplikimet e trajtimit të diabetit mellitus, parandalimit

Diagnoza e hipoglikemisë dhe pasojave të saj

Me diabetin, sfondi hormonal i trupit ndryshon, kështu që ndjesitë me hipoglikeminë janë atipike, ato ndryshojnë me secilin sulm. Matja e sheqerit në gjak është një parakusht për kontrollimin e sëmundjes. Në simptomat e para të pazakonta, pacienti duhet të masë gliceminë.

Në rastin e episodeve të përsëritura ose të zgjatura, të rënda, rekomandohet një ekzaminim neurologjik. Ai përfshin:

 • përcaktimi i statusit nga një neurolog;
 • electroencephalography;
 • tomografia (MRI ose CT, PET).

MRI e trurit

Një konsultë me një kardiolog dhe një EKG tregohet gjithashtu për pacientët, veçanërisht pas 45 vjetësh.

Trajtimi i hipoglikemisë në diabet

Komplekset e masave terapeutike për një sulm të butë dhe të rëndë janë të ndryshme.

Me dritë

Pacienti duhet të marrë një ose dy njësi bukë, që korrespondon me 20-24 g për sa i përket glukozës së pastër. Kjo shumë përmban:

 • dy lugë sheqer (mundësisht me çaj), mjaltë ose bllokim;
 • një gotë me lëng frutash të ëmbël;
 • gjysmë gote e çdo sode të ëmbël;
 • pesë tableta të rregullta të glukozës ose të mëdha me acid askorbik

Dy XE do të rrisin sheqerin në të paktën 5,5 mmol / L, domethënë në normale. Nëse sulmi u shfaq në mëngjes para ngrënies ose pas sportit, atëherë doza rritet me një herë e gjysmë, pasi gjatë kësaj periudhe ka pak glikogjen të vetë në mëlçi.

Episodet e natës shpesh shfaqen me futjen e insulinës me veprim të zgjatur. Ata kërkojnë, pasi të marrin shërbimin e parë, të hanë më shumë ushqime me karbohidrate të tretshme ngadalë (një fetë bukë, dy lugë qull) për të parandaluar që sheqeri të mos bjerë përsëri.

Në të rënda

Veprimet te pacienti i pavetëdijshëm:

 1. Shtrojeni në anën e saj.
 2. Lëshoni zgavrën me gojë nga përmbajtja.
 3. Siguroni hyrje të ajrit.
 4. Thirrni menjëherë një ambulancë.

Strictlyshtë rreptësisht e ndaluar që një pacient të derdh ndonjë zgjidhje në gojën e tij ose të japë sheqer, pasi ai mund të mbyten. Nga 30 deri në 100 ml glukozë e përqendruar administrohet intravenoz. Para se të mbërrijë ambulanca, të afërmit mund të injektojnë glukagon nga një tub shiringash. Por duhet theksuar se do të funksionojë nëse ka glukogjen në mëlçi. Kur përdorni Maninil ose analoge, dehje, ilaçi nuk do të ndihmojë.

glucagon

Nëse nuk ka vetëdije pas infuzionit të glukozës, atëherë pacienti është shtruar urgjentisht në spital. Në një spital, një shkelje e qarkullimit cerebral përjashtohet dhe nëse është e nevojshme futen barna për ta përmirësuar atë, kryhen masa ringjalljeje.

parandalim

Për të parandaluar një sulm, një pacient me diabet duhet të jetë i vetëdijshëm për simptomat e tij të para dhe të mbajë dozën e nevojshme të karbohidrateve të thjeshta. Mjeku në pritje mund të kontrollojë se sa pacienti është i vetëdijshëm për ashpërsinë e episodeve të rënies së sheqerit. Për ta bërë këtë, ai i kërkon diabetikut të tregojë praninë e lëngjeve ose tabletave të glukozës.

Ai gjithashtu kërkon trajnim në administrimin e insulinës dhe rillogaritjen e dozës së tij në varësi të të ushqyerit. Nëse dyshohet një mbidozë e vetëdijshme, kërkohet një konsultë psikiatër. Nëse hipoglikemia shfaqet në sfondin e përdorimit të tabletave për uljen e sheqerit, atëherë është e mundur t'i zëvendësoni ato me më pak të rrezikshme.

Dhe këtu flitet më shumë për diabetin tek fëmijët.

Hipoglikemia tek diabetikët shfaqet me futjen e një doze të madhe të insulinës, duke marrë pilula për të ulur sheqerin në gjak. Provokon mungesë të karbohidrateve në ushqim, një shkelje të marrjes së tyre nga mëlçia ose aktivitet fizik intensiv. Shenjat e para: marramendje, një sulm i urisë, dridhje e duarve, djersitje. Pastaj çrregullimet neurologjike bashkohen, një gjendje kome me një rezultat fatal është e mundur.

Për konfirmim, kërkohen teste gjaku për sheqer, dhe kërkohet një test i trurit për të identifikuar pasojat. Në forma të buta, vetë pacienti merr karbohidrate të thjeshta, dhe në raste të rënda, nevojiten injeksione të glukozës dhe glukagonit.

Një dietë për diabetin tip XNUMX është e nevojshme për të kufizuar përparimin e sëmundjes dhe komplikimet e saj. Ushqyerja për të moshuarit dhe të rinjtë përfshin një menu të veçantë trajtimi. Nëse diabeti me hipertension, atëherë ka rekomandime shtesë.

Metformina është përshkruar shpesh për diabetin e tipit 2. Sidoqoftë, përdorimi i tabletave lejohet edhe me qëllim të parandalimit. Doza e barit zgjidhet individualisht. Për sa efekt të ilaçit Metformin, sa kohë për ta marrë atë, lexoni në artikullin tonë.

Ju duhet të hani fruta për diabet, por jo të gjitha. Për shembull, mjekët rekomandojnë lloje të ndryshme 1 dhe 2, për diabetin gestacional në gratë shtatzëna. Farë mund të hani? Cilat ulin sheqerin? Cila është kategorikisht e pamundur?

Shpesh lindja e fëmijëve nga prindërit me diabet çon në faktin se ata janë të sëmurë me një sëmundje. Arsyet mund të jenë në sëmundjet autoimune, mbipesha. Llojet ndahen në dy – e para dhe e dyta. Shtë e rëndësishme të njihni tiparet tek të rinjtë dhe adoleshentët në mënyrë që të diagnostikohen dhe të sigurohen ndihmë në kohë. Ekziston parandalimi i lindjes së fëmijëve me diabet.

Komplikimet e diabetit parandalohen pavarësisht nga lloji i tij. Shtë e rëndësishme te fëmijët gjatë shtatëzënësisë. Ekzistojnë komplikime parësore dhe sekondare, akute dhe të vonë në diabetin tip 1 dhe tip 2.

Diabetus Shqipëri