Simptomat e diabetit dhe metodat për trajtimin e tij

Simptomat e diabetit nuk janë gjithmonë të lehta për t’u njohur herën e parë. Diabeti mellitus konsiderohet një nga sëmundjet më të zakonshme në botë. Sipas statistikave nga Federata Ndërkombëtare e Diabetit, afërsisht 8,5% e popullsisë së përgjithshme vuan nga kjo sëmundje.

Isinguditërisht, pothuajse çdo 5 sekonda, dikush në botë fillon të vuajë nga diabeti, dhe çdo 7 sekonda dikush vdes për shkak të tij. Fatkeqësisht, faktet mbesin fakte. Si të njohim simptomat e kësaj sëmundje të rëndë të zakonshme? Konsideroni simptomat e saj.

Dofarë dimë për diabetin

Ekzistojnë dy tipe të zakonshme të diabetit:

Kur një person sëmuret, një sekuencë e organizuar e shumë proceseve humbet në trup. E gjitha fillon me faktin se qelizat e trupit nuk thithin energjinë e mbartur nga glukoza.

Prandaj, kjo substancë nuk prishet, por vazhdimisht grumbullohet. Dështimi në procesin metabolik është për shkak të mungesës së insulinës, një hormon që promovon thithjen e sheqerit në gjak.

Ekziston edhe një lloj i tretë i diabetit, i cili është mjaft i rrallë dhe konsiderohet i përkohshëm. Ky është diabeti gestacional. Shfaqet në gratë shtatzëna dhe mbaron pas lindjes. Hormonet që prodhohen parandalojnë qelizat të thithin insulinë.

Ndodh që pankreasi thjesht nuk mund të përballojë insulinë, e cila prodhohet dy herë më shumë se zakonisht. Nënat e ardhshme që janë më të vjetër se 40 vjeç, si dhe ato që pinë duhan, kanë mbipeshë, ose nëse ky problem trashëgohet, janë në rrezik të diabetit gestacional.

Simptomat e diabetit dhe mënyra se si ato manifestohen

Si manifestohet sëmundja e llojit të parë (I)?

Në këtë rast, insulina hormonale nuk prodhohet fare nga trupi, pasi shumica e qelizave beta që janë në pankreas dëmtohen nga një sulm autoimun. Për këtë arsye, diabeti mund të shfaqet pasi një person është i sëmurë me një infeksion të fortë viral.

Karakteristika kryesore e këtij lloji të sëmundjes është mosha e hershme e pacientit. Shpesh, diabeti tip 25 prek fëmijët, adoleshentët dhe rininë nën moshën XNUMX vjeç. Fizika dhe pesha e një personi nuk ndikojnë në zhvillimin e kësaj sëmundje.

Lexoni artikullin:  Farë është diabeti tip 2

Një tipar i diabetit tip I konsiderohet se është zhvillim i shpejtë me manifestime të shprehura qartë, i cili përfshin:

 • Shfaqja e një oreksi të fortë;
 • Pacienti po humb peshë në mënyrë dramatike;
 • Ndjenja e lodhjes së vazhdueshme;
 • Ndihem i përgjumur gjatë gjithë kohës;
 • Etje e fortë;
 • Urinim i bollshëm dhe i shpeshtë.

Si manifestohet sëmundja e llojit të dytë (II)?

Ky lloj diabeti është më shpesh i gjetur dhe është më i vështirë për t’u njohur. Kursi i sëmundjes është i qetë dhe i ngadaltë. Dhe simptomat, megjithëse ka, nuk shprehen qartë dhe dobët.

Këtu janë disa simptoma që më së shpeshti shfaqen me këtë sëmundje:

 • Një ndjenjë e vazhdueshme e etjes dhe gojës së thatë, për shkak të kësaj një person mund të pijë shumë lëngje nga 3 deri në 5 litra;
 • Pacienti fillon të humbasë peshë në mënyrë dramatike, përkundër faktit se ai ka një oreks të fortë;
 • Vihet re një urinim i fortë;
 • Ka një ndjenjë të vazhdueshme lodhjeje, përgjumjeje, nervozizmi dhe dobësie;
 • Duart dhe këmbët shkojnë të mpira, gishtat e këmbëve në gishta;
 • Pacienti në mënyrë periodike ndjehet i sëmurë, ndoshta edhe të vjella;
 • Gërryes dhe prerjet shërohen për një kohë të gjatë;
 • Lëkura është e thatë dhe kruar;
 • Një infeksion mund të formohet në traktin urinar;
 • Presioni i gjakut rritet.

Diabeti i tipit XNUMX ndikon negativisht në shumë funksione të trupit të njeriut. Për shembull, mund të dëmtojë shumë shikimin dhe madje ta sjellë një person në verbëri të plotë.

Përveç kësaj, ka shkelje të veshkave, sistemit kardiovaskular dhe nervor.

Nëse sëmundja nuk zbulohet me kohë dhe nuk mjekohet në fazat e hershme, mund të çojë në zhvillimin e komplikimeve të mëposhtme:

 • tromboza;
 • ateroskleroza;
 • Infarkt miokardi;
 • Dështimi i veshkave;
 • Një goditje.

Si manifestohet diabeti gestacional?

Me këtë lloj sëmundjeje, simptomat e diabetit janë rrallë të pranishme. Mund të zbulohet vetëm kur gruaja shtatzënë i nënshtrohet një ekzaminimi rutinë, i cili përfshin një analizë klinike të gjakut dhe urinës.

Në disa raste të rralla, manifestimet e qarta të këtij diabeti mund të jenë të dukshme. Simptomat e saj janë të ngjashme me shenjat e një sëmundjeje të llojit të parë dhe të dytë:

 • Dobësi e vazhdueshme;
 • të përzier;
 • Etje e fortë;
 • Shfaqja e një infeksioni në traktin gjenitourinar.
Lexoni artikullin:  Norma e sheqerit në gjak tek fëmijët

Sa më shumë të rritet niveli i glukozës në gjak, aq më e fortë sëmundja prek fëmijën dhe nënën që pret. Pasojat e diabetit mund të jenë shumë të ndryshme.

Një foshnje mund të jetë mbipesha, mbipesha dhe në të ardhmen ai do të jetë i prirur ndaj mbipeshes dhe madje edhe të diabetit. Ekziston gjithashtu një vonesë në zhvillimin e fetusit, formimin e hipoglikemisë dhe verdhëzës.

Cilat studime do të ndihmojnë në përcaktimin nëse sheqeri është i lartë

Nëse keni simptoma të ngjashme, është e mundur të përcaktoni nëse është me të vërtetë diabeti, vetëm pas një ekzaminimi shtesë. Këto janë analizat e mëposhtme:

 1. Dhurimi i gjakut për sheqerin në stomak bosh – kjo analizë bëhet në mëngjes, në stomak bosh, një pushim në ushqim duhet të jetë nga 8 deri në 12 orë. Normat shpesh ndryshojnë, por nëse merrni mesatarisht, një tregues i mirë është 5,5 mmol / L. Nëse tregon 7 ose më shumë, sinjalizon se është e nevojshme të ekzaminohet shtesë.
 2. Një test i tolerancës së glukozës është i nevojshëm nëse analiza e mëparshme është në dyshim. Ky lloj ekzaminimi mund të japë rezultate të sakta. Testi kryhet si më poshtë: së pari, një personi merret gjak në stomak bosh. Pasi të pijë një gotë ujë të ëmbël (sheqeri në të duhet të jetë 75 g). Pas nja dy orësh, ata përsëri marrin gjak për ekzaminim. Niveli i glukozës është normal nëse, në marrjen e parë, treguesi ishte më i vogël se 5,5 mmol / l, dhe në të dytën – më pak se 7,8.
 3. Ekzaminimi i hemoglobinës së glikuar. Ky test rekomandohet nga OBSH. Sipas rezultateve të tij, ju mund të përcaktoni sasinë mesatare të glukozës në gjak gjatë tre muajve të fundit. Shkalla normale duhet të jetë 6,5% HbA1C.

Diabeti mellitus është një sëmundje serioze që mund të ndodhë tek të gjithë. Prandaj, nëse keni simptoma të diabetit mellitus të përmendur më lart, nuk duhet të vononi një vizitë te mjeku, pasi kjo do të ndihmojë për të filluar trajtimin në fazat e hershme dhe për të shmangur pasojat negative.

Lexoni artikullin:  Diabeti mellitus tip 1 dhe tip 2 - trajtim, simptoma dhe shenja
Diabetus Shqipëri