Sindromi i syrit të thatë 7 shkaqet dhe trajtimet

Sytë e thatë kërcënojnë ata që kalojnë shumë kohë para ekranit të një kompjuteri ose smartphone – domethënë, pothuajse të gjithë ne.

Okulisti, Akademik i AMTN, Doktor i Shkencave Mjekësore. Mjeku kryesor i rrjetit të Klinikës së Syrit të klinikave të syve.

Oftalmologët modernë kanë gjetur sindromën kompjuterike të vizionit, i cili më shpesh vuan nga sindroma e syrit të thatë. Këta janë ata që kalojnë shumë kohë para ekraneve të vegëlve.

Ndoshta shumë as nuk dyshojnë për diagnozën e tyre. Ne do të sugjerojmë simptoma:

 • një ndjenjë e rërës dhe pluhurit në sy;
 • rez;
 • ndjesi djegieje;
 • llakim pa shkak;
 • shpesh ju doni të fshij sytë tuaj.

Mjekët kontrollojnë thatësinë e syrit në një mënyrë tjetër – prishja e Schirmer. Ky është një ekzaminim që tregon numrin e lotëve. Nën qepallat rrëshqasin copa të veçanta letre që thithin një lot. Isshtë pa dhimbje, kërkon një minutë dhe jep një rezultat të saktë.

Testi i Schirmer

Para se të diskutojmë drejtpërdrejt shkaqet e syve të thatë, le të shohim se si duhet të jetë normale. I hidratuar plotësisht – një lot është përgjegjës për këtë, e cila vazhdimisht lahet syri. Dhe ka një nuancë të rëndësishme – cilësia e lotit.

Po, dhe lotët janë me cilësi të lartë, por jo shumë. Ekzistojnë dy përbërës në një lot: uji dhe yndyra (lipidi). Bilanci i këtyre përbërësve – kjo është një lot cilësor. Nëse ekuilibri është i shqetësuar, ndodhin sy të thatë.

Tani le të merremi me shkaqet e kësaj gjendje.

Causesfarë shkakton sindromën e syrit të thatë

1. Ekranet e vegëlve

Ekrani i referohet çdo kompjuteri, tableti ose telefoni. Nëse shikoni ndonjë ekran për shumë kohë, syri fillon të thahet. Fakti është se drita e ndritshme na bën të përqëndrohemi dhe të kolegojmë me kujdes. Ne jemi shumë të përfshirë, dhe sytë tanë thjesht "harrojmë" të fryhen. Fakti është që të ndezurit është një refleks i pakushtëzuar, ne nuk mendojmë për të. Dhe ky refleks ngadalësohet kur vëmendja jonë tërhiqet në diçka.

Lexoni artikullin:  Diabeti tip 1 parandalim

2. Ajri i thatë

Kemi ajër të thatë kudo. Në zyrë dhe në shtëpi, bateritë punojnë gjatë dimrit dhe ajrit të kondicionuar në verë. Dhe në rrugë: kujtoni vetëm se si ndihet të ecni në nxehtësi – po thahet në fyt, jo si në sy.

Ajri i thatë thahet një lot që duhet të lajë syrin. Dhe është edhe më e rrezikshme sesa një ekran kompjuteri.

Pak njerëz e dinë që kornea jonë (kjo është guaska e jashtme transparente e syrit) nuk ka enë gjaku, domethënë ushqehet përmes lotëve. Për shembull, një lot duhet t'i japë oksigjenit asaj. Por si do ta bëjë ajo nëse thahet nën ndikimin e ajrit të thatë? Sa më pak oksigjen dhe lëndë ushqyese të marrin kornea, aq më keq është gjendja e saj.

3. Hormonet

Kjo arsye është thjesht femër. Gjatë menopauzës, e cila mund të fillojë në një moshë mjaft të hershme, sasia e estrogjenit në trupin e një gruaje zvogëlohet. Këto hormone ndikojnë në metabolizmin e yndyrnave. Përfshirë ato zvogëlojnë sasinë e përbërësit të yndyrës së lotit. Kjo do të thotë që qëndrueshmëria e lotit ndryshon, bëhet më e rrjedhshme, nuk mund të qëndrojë në sy. Në raste të tilla, gratë mund të fillojnë boshllëk pa shkak.

4. Lentet e kontaktit

Edhe nëse nuk harroni të hiqni lentet gjatë natës, nëse i ndryshoni ato çdo ditë dhe jeni të sigurt në sterilitetin e kontejnerëve të tyre, ende nuk mund t'i shmangni sytë e thatë.

Veshja e lenteve të gjata = sindromi i syrit të thatë. Ky është një aksiomë. Lentet prishin shtresat e lotit, përkeqësojnë cilësinë e tij dhe thajnë syrin.

Në mënyrë ideale, ia vlen të veshësh lente jo çdo ditë, por vetëm kur është e nevojshme. Sigurisht, për një person me shikim të kufizuar kjo thjesht nuk është e mundur. Zëvendësoni lentet me syze? Përsëri, për shumë njerëz, kjo është e papërshtatshme.

Prandaj, me vizion të dobët, ekzistojnë dy mënyra:

 • Kërkojini një mjeku të përshkruaj një lot artificial për ju dhe vazhdimisht ta pikojë në sytë tuaj.
 • Bëni korrigjimin e vizionit me lazer, nëse nuk keni kundërindikacione dhe harroni lentet. Sidoqoftë, përgatitja për operacionin duhet të kalojë siç duhet – shiko paragrafin tjetër.
Lexoni artikullin:  Sheqeri i gjakut tek gratë dhe burrat, testi i sheqerit në gjak

5. Korrigjimi i vizionit me lazer

Shpesh sindromi i syrit të thatë përkeqësohet pas korrigjimit të vizionit lazer. Por kjo ndodh nëse përgatitja për korrigjimin është kryer gabimisht. Para operacionit, ata duhet të bëjnë testin e lartpërmendur Schirmer, një test për sytë e thatë. Dhe nëse është e nevojshme, trajtoni këtë sindromë, por jo me pika, por me stimulim më efektiv lazer. Nëse respektohet kjo teknologji, atëherë korrigjimi i lazerit do të kalojë pa probleme.

6. mjekësi

Disa ilaçe shkaktojnë sy të thatë. Këto janë, si rregull, antidepresivë dhe kontraceptivë oralë. Droga ndikon në sfondin hormonal, i cili, nga ana tjetër, ndikon në përbërësin vajor të lotit. Filmi lotsjellës humbet stabilitetin e tij, dhe syri thahet. Paralelisht me përdorimin e këtyre ilaçeve, është më mirë të përdorni një lot artificial.

7. Sëmundjet kronike: diabeti, konjunktiviti, blefariti

Diabeti mellitus, përveç shumë pasojave të tjera të pakëndshme, shkakton sy të thatë. Por me terapinë e duhur kompensuese, ky problem nuk lind.

Në trajtimin e konjunktivitit, përdoren antibiotikë që shkelin cilësinë e lotit. Prandaj, pas trajtimit të kësaj sëmundje, është e nevojshme të trajtohet për sindromën e syrit të thatë.

Blefariti është një inflamacion kronik i qepallave, i cili gjithashtu shkel cilësinë e lotit. Derisa të kurohet, sytë e thatë nuk do të kalojnë.

Si të trajtoni sindromën e syrit të thatë

 • Aplikoni pika me një lot artificial. Sidoqoftë, zgjedhja e pavarur e pikave, edhe pse nuk do të sjellë dëm, është gjithashtu e dobishme: tani ka pika me përbërje të ndryshme, kështu që mjeku duhet të zgjedh ato që janë të përshtatshme për ju.
 • Merrni trajtim me lazer. Oftalmologët modernë e trajtojnë sindromën e syrit të thatë me më shumë sesa pika të pakta. Stimulimi qarkullues lazer i gjëndrave lacrimal është një lloj fizioterapie që përmirëson prodhimin dhe përbërjen e lotit. Për më tepër, ndryshe nga pikat e një kursi trajtimi, të paktën gjashtë muaj janë të mjaftueshëm.
 • Trajtoni sëmundjet shoqëruese që çojnë në sindromën e syrit të thatë.
 • Bleni lagështues.
 • Vendosni një alarm çdo 10 minuta kur jeni duke punuar në një kompjuter. Ky do të jetë një sinjal se është koha të pulsoj mirë.
 • Për ata që mbajnë lente kontakti, bëni korrigjimin e vizionit me lazer nëse nuk ka kundërindikacione.
Lexoni artikullin:  Kungull për diabetikët

Dhe së fundi, ju kujtoj: syzet kundër shkëlqimit për të punuar në një kompjuter, syze me vrima për relaksim – kjo është e gjitha një veprim i suksesshëm i marketingut. Për sytë, ato janë absolutisht të padobishme.

Diabetus Shqipëri