Situata diabetike e këmbëve nuk është e pashpresë!

Këmba diabetike (sindroma diabetike e këmbës) është një ndërlikim i diabetit në të cilin formohen ulcerat trofike në këmbë. Problemi është shumë i rëndësishëm: më shumë se njëqind mijë banorë të qytetit tonë vuajnë nga diabeti.

Në pothuajse një të katërtën e rasteve, kjo sindromë përfundon me amputim të gjymtyrëve për shkak të gangrenës së bashkuar.

Por nëse më parë mjekësia nuk ishte në gjendje të përballonte këtë ndërlikim serioz dhe pacienti detyrohej të priste me dashuri fatin e tij, tani situata ka ndryshuar. Diagnoza e këmbës diabetike ka pushuar së qeni një fjali sot.

Një tjetër artikull "Si të shpëtojmë nga ulcerat trofike" i kushtohet diagnozës dhe trajtimit të llojeve të ndryshme të ulcerave trofike. Midis të gjitha llojeve të ulcerave trofike, një këmbë diabetike gjendet në vetëm pesë përqind të rasteve. Por ky është një ndërlikim shumë i rrezikshëm që kërkon konsiderim të veçantë.

Si ndodh një këmbë diabetike?

Në diabet, thithja e sheqerit nga të gjithë organet dhe indet, përveç trurit, është e dëmtuar. Organet e ketonit dhe komponimet e tjera toksike formohen, shumë lloje të metabolizmit preken. Si rezultat, një numër i ndryshimeve patologjike ndodhin në trup. Sistemi nervor është i prekur – qelizat nervore, fibrat dhe mbarimet. Anijet – arteriet, arteriolat dhe kapilarët vuajnë. Proceset anësore ndodhin në indet e eshtrave, në lëkurë. Një infeksion depërton thellë në indet e dobësuara.

E gjithë kjo çon në formimin e një këmbe diabetike. Ekzistojnë tre forma kryesore të saj – "infektimi neuropatik", "gangrenoz ishemik" dhe i përzier. E para prej tyre ka të bëjë më shumë me patologjinë e sistemit nervor që shfaqet në diabet, e dyta me dëmtimin vaskular. Në formë të përzier, të dy këto procese luajnë afërsisht të njëjtin rol.

Manifestimet kryesore të këmbës diabetike

Në fillim të zhvillimit të tij, një këmbë diabetike zakonisht nuk sjell shumë vuajtje për pacientin, pasi deri në atë kohë një pjesë e konsiderueshme e mbaresave nervore të këmbës tashmë kanë vdekur dhe nuk është e aftë të gjenerojë impulse dhimbjeje. Kjo është fshehtësia: sëmundja zhvillohet gradualisht dhe nuk bën menjëherë të shkoni te mjeku.

Lexoni artikullin:  Cilat komplikime mund të jenë me diabetin

Shenjat më të hershme të sindromës në shqyrtim janë ënjtja dhe skuqja e këmbëve, ftohtësia e këmbëve, një ndjesi ndjesi shpimi gjilpërash, zvarritjet e këmbëve, lodhja e shpejtë e këmbëve gjatë ecjes dhe spazma e muskujve të viçit. Ndryshimet kryesore mund të ndodhin gjithashtu sipas llojit të deformimeve të kockave – bëhet gjithnjë e më e vështirë të zgjedhësh këpucë.

Nëse trajtimi nuk kryhet në këtë fazë, atëherë procesi patologjik vazhdon të zhvillohet. Së pari, shfaqen ulçera sipërfaqësore, pastaj të thella, duke depërtuar në strukturat e yndyrës, tendinave, nyjeve dhe kockave. Bashkimi i një infeksioni çon në komplikime serioze – gangrenë dhe osteomielit. Gangrene është shpesh shkaku i amputimit të këmbëve, paaftësisë dhe vdekshmërisë tek pacientët.

Diagnoza e këmbës diabetike

Edhe nëse diagnoza e këmbës diabetike nuk është në dyshim, kërkohet një ekzaminim i thelluar i pacientit. Shtë e nevojshme të merrni përgjigje për një numër pyetjesh – cilat ndryshime diabetike kanë ndodhur në trup, sa të prekur janë thellësisht nervat, enët e gjakut dhe strukturat kockore të këmbës, cila është natyra e infeksionit që është bashkuar, dhe shumë të tjerë.

Në departament, bëhet një skanim i dyfishtë i arterieve dhe venave të këmbëve, merret gjaku për përmbajtjen e glukozës, lipideve, kolesterolit në të. Inspektimi nga specialistët dhe diagnostifikimi gjithëpërfshirës ju lejojnë të bëni shpejt diagnozën e saktë dhe të vlerësoni thellësinë e dëmtimit të indeve. Menjëherë në ditën e vizitës, zhvillohet një program i trajtimit të pacientëve që mund të zbatohet menjëherë. Fillimi i hershëm i trajtimit është shumë i rëndësishëm, pasi në raste të avancuara ndonjëherë nuk është e mundur të ruani gjymtyrën, dhe amputimi tashmë është i nevojshëm për të shpëtuar jetën e pacientit (sipas indikacioneve jetësore).

Adresat e klinikave tona:

Shën Petersburg, korsia Manege. 13 m Chernyshevskaya

Shën Petersburg, rr. Bolshaya Raznochinnaya, 27 m Chkalovskaya

Trajtimi dhe parandalimi i këmbës diabetike

Me një vizitë të hershme te mjeku, kur ulcera nuk është formuar akoma ose ato janë të cekëta, pacienti ka një shans shumë më të mirë të shërimit. Sidoqoftë, edhe në fazën fillestare të sëmundjes, është e nevojshme të aplikoni një gamë të tërë të masave terapeutike që synojnë normalizimin e metabolizmit, trajtimin e neuropatisë, rivendosjen e furnizimit të gjakut në këmbë dhe luftimin e edemës dhe infeksionit.

Lexoni artikullin:  Shkaqet dhe trajtimi i kruajtjes në diabet

Në raste të avancuara, pacienti është vendosur në një spital – kjo lejon trajtim intensiv, për të kontrolluar dinamikën e parametrave të trupit të pacientit dhe për të siguruar pjesën tjetër të gjymtyrëve të prekur.

Trajtimi i këmbës diabetike është një nga fushat më të rëndësishme të Klinikës së Dr. Gruzdev. Klinika përdor administrimin pikues të ilaçeve moderne vaskulare dhe ilaçeve për trajtimin e neuropatisë diabetike, metodave fizioterapeutike që synojnë si aktivizimin e rrjedhës kryesore të gjakut në gjymtyrët, ashtu edhe në zhvillimin e kolateraleve rreth arterieve të ngushtuara (magnetoterapi, rrezatim intravenoz me lazer në gjak (VLOK), terapi magneto-zanore , elektromostimulimi, etj). Me zhvillimin e çrregullimeve trofike me dëmtim sipërfaqësor të indeve, terapia e jashtme e ozonit përdoret me sukses për pastrimin e një ulçeri peptik dhe përshpejtimin e proceseve të epitelizimit. Me lezione të thella me zhvillimin e osteomielitit, specialistë të departamentit, në sfondin e terapisë vaskulare aktive, përdorin amputime të kursimit të organeve, qëllimi i të cilave është të maksimizohet ruajtja e indeve të qëndrueshme dhe mbështetja në këmbë.

Klinika e Dr. Gruzdev ka një departament të pacientëve ku mund të kryeni trajtim dhe të merrni kujdes të mirë.

Adresat e klinikave tona: Shën Petersburg, Manezhniy per., 13 m Chernyshevskaya

Shën Petersburg, rr. Bolshaya Raznochinnaya, 27 m Chkalovskaya

Specialistët e departamentit të flebologjisë japin një vend të rëndësishëm për masat parandaluese. Ata i mësojnë pacientët se si të bëjnë një vetë-ekzaminim, si të lajnë këmbët, të shkurtojnë thonjtë dhe të futin në to shumë aftësi të tjera të dobishme. Ata tregojnë se sa shpesh dhe me cilët specialistë është e nevojshme të bëhen ekzaminime mjekësore, cilat teste duhet të bëhen. Ato ndihmojnë pacientët të ndryshojnë stilin e jetës së tyre – ndonjëherë nuk mund të bëni pa të.

Këmba diabetike është një sindromë e rrezikshme, diagnoza dhe trajtimi i saj është gjithmonë një problem i vështirë. Mos e mjekoni veten! Shikoni mjekun tuaj kur shfaqen shenjat e para të sëmundjes. Nëse sëmundja fillohet – nuk mund të hezitoni një ditë. Kjo do t'ju lejojë të shmangni komplikimet, dhe nganjëherë kurseni gjymtyrën tuaj.

Lexoni artikullin:  Diabeti insipidus shkaqet, simptomat dhe trajtimi i sëmundjes
Diabetus Shqipëri