Trajtimi i ilaçeve për diabetin

, MD, Kolegji Mjekësor në New York

Ekzistojnë dy lloje kryesore të diabetit, tipi 1 dhe tipi 2.

Një trajtim i përgjithshëm për diabetin tip 1 përfshin ndryshime në stilin e jetës, duke përfshirë ushqimin e shëndetshëm dhe stërvitjen. Pacientët me diabet tip 1 kërkojnë injeksione me insulinë dhe monitorim të shpeshtë të niveleve të glukozës në gjak.

Një trajtim i përgjithshëm për diabetin tip 2 gjithashtu përfshin ndryshime në stilin e jetës, përfshirë humbjen e peshës, një dietë të shëndetshme dhe stërvitje. Disa njerëz me diabet tip 2 mund të kontrollojnë nivelin e glukozës në gjak vetëm përmes dietës dhe stërvitjes, por shumica kërkojnë ilaçe për të ulur nivelin e tyre të glukozës në gjak, ndonjëherë duke përfshirë edhe insulinën. Njerëzit që marrin ilaçe për diabetin tip 2 shpesh duhet të monitorojnë nivelin e glukozës në gjak kapilar çdo ditë deri në disa herë në ditë.

Mjekët duhet të jenë të kujdesshëm në lidhje me ilaçet për diabetin, sepse insulina dhe shumë medikamente me gojë mund të ulin shumë nivelin e glukozës në gjak (hipoglikemia).

Terapia e zëvendësimit të insulinës

Pacientët me diabet tip 1 pothuajse gjithmonë kërkojnë terapi me insulinë, pa të cilën sëmundja e tyre do të përkeqësohet. Shumë pacientë me diabet tip 2 gjithashtu kërkojnë insulinë. Zakonisht, insulina injektohet nën lëkurë. Insulina në formën e mbytjes është gjithashtu në dispozicion për disa njerëz, por nuk është shumë e zakonshme në përdorim. Aktualisht, insulina nuk mund të merret me gojë sepse insulina shkatërrohet në stomak. Format e reja të insulinës, përfshirë ato orale, aktualisht janë duke u testuar.

Insulina injektohet nën lëkurë në një shtresë yndyre, zakonisht në krah, kofshë ose stomak. Falë një shiringë të vogël dhe një gjilpërë shumë të hollë, injeksionet janë pothuajse pa dhimbje.

Një stilolaps insulinë që përmban një fishek të mbushur me insulinë është një mënyrë e përshtatshme për të administruar dhe përdorur insulinë për shumë pacientë, veçanërisht për ata që duhet të bëjnë injeksione të shumta jashtë shtëpisë.

Një pajisje tjetër është një pompë insuline, e cila injekton vazhdimisht insulinë nga ena përmes një gjilpërë të vogël të futur në lëkurë. Niveli i insulinës së administruar mund të rregullohet në varësi të kohës së ditës, aktivitetit fizik ose parametrave të tjerë. Njerëzit mund të administrojnë doza shtesë të insulinës sipas nevojës sipas ngrënies ose për të korrigjuar nivelin e lartë të glukozës në gjak. Pompë imiton më saktë mënyrën e prodhimit të insulinës nga trupi. Terapia me pompë shihet te disa njerëz që kanë nevojë për më shumë se tre injeksione në ditë. Për disa pacientë, pompa siguron kontroll shtesë, të tjerët e shohin të pakëndshme ta mbajnë pompën gjatë gjithë kohës ose të kenë plagë në vendin e injektimit.

Tani është në dispozicion një pajisje e re – sistemi i dërgimit të insulinës në formën e një lak të mbyllur hibrid. Ky sistem (nganjëherë quhet pankreasi artificial) përdor një algoritëm për të llogaritur dhe administruar automatikisht dozat kryesore të insulinës duke përdorur një pompë insuline bazuar në të dhënat nga një sistem i vazhdueshëm i monitorimit të glukozës. Sidoqoftë, kjo pajisje nuk eliminon plotësisht nevojën për të kontrolluar nivelin e glukozës në gjak dhe administrimin e insulinës shtesë para ngrënies.

Format e insulinës

Insulina ofrohet në katër forma themelore në përputhje me shpejtësinë dhe kohëzgjatjen e veprimit:

Insulin me veprim të shpejtë përfshin lyspro, aspart dhe glulisin. Ata janë më të shpejtë nga të gjithë, duke arritur aktivitetin maksimal pas rreth 1 ore dhe duke vepruar për 3-5 orë. Insulinat me veprim të shpejtë jepen në fillim të një vakti.

Lexoni artikullin:  Demtimet vaskulare te diabeti

Insulina me veprim të shkurtër, siç është insulina e thjeshtë, fillon të veprojë disi më ngadalë dhe zgjat më shumë sesa insulina me veprim të shpejtë. Insulina e thjeshtë arrin aktivitetin e saj maksimal në 2-4 orë dhe zgjat 6-8 orë. Futet 30 minuta para një vakt.

Insulina me veprim të ndërmjetëm, siç është protamina neutrale Hagedorn (NPH) ose insulina U-500, fillon të veprojë në 0,5–2 orë, arrin aktivitetin e saj maksimal në 4–12 orë dhe zgjat për 13–26 orë, në varësi të çfarë lloj insuline me veprim të ndërmjetëm përdoret. Ky lloj insuline mund të përdoret në mëngjes për të normalizuar nivelin e sheqerit gjatë mëngjesit, ose në mbrëmje për të normalizuar nivelin e sheqerit gjatë natës.

Insulina me veprim të gjatë, siç është insulina glargina, insulina detemir, insulina glargina U-300 ose insulina degludec, ka shumë pak efekt gjatë orëve të para, por normalizon nivelin e sheqerit brenda 20-40 orësh, në varësi të llojit të përdorur.

Insulina me veprim të shpejtë dhe insulina me veprim të shkurtër shpesh përdoren nga njerëzit që marrin disa injeksione ditore dhe kanë nevojë për insulinë shtesë për të ngrënë.

Disa kombinime të insulinës janë tashmë të disponueshme si një përzierje e gatshme. Përveç kësaj, insulina të përqendruara janë në dispozicion për njerëzit që kërkojnë doza të larta të insulinës.

Insulina e mbytjes është e disponueshme për t’u përdorur në disa situata nga njerëz që nuk janë në gjendje ose nuk dëshirojnë të injektojnë insulinë. Insulina e thithur është në dispozicion si një inhalator (si një inhalator astmatik), dhe njerëzit thithin insulinë në mushkëri për thithjen e tyre. Insulina e thithur funksionon si insulinë afatshkurtër dhe duhet të merret disa herë në ditë. Njerëzit gjithashtu duhet të injektojnë insulinë afatgjatë. Ndërsa marrin insulinë thithëse, mjekët kontrollojnë funksionin e mushkërive çdo 6–12 muaj.

Përgatitjet e insulinës janë të qëndrueshme në temperaturën e dhomës për një muaj, ato mund të transportohen me ju, të merren në punë ose të përdoren në udhëtime. Sidoqoftë, insulina nuk duhet të ekspozohet ndaj temperaturave ekstreme dhe duhet të ruhet në frigorifer kur ruhet për më shumë se 1 muaj.

Zgjedhja e llojit dhe dozës së insulinës

Zgjedhja e insulinës është një proces kompleks. Kur vendosni se cila insulinë dhe cila dozë e insulinës përdoret më së miri, mjekët konsiderojnë faktorët e mëposhtëm:

sa mirë trupi i përgjigjet insulinës që prodhon;

sa glukoza rritet në gjak pas ngrënies;

A është e mundur të përdorni ilaçe të tjera për uljen e sheqerit në vend të insulinës;

sa pacienti dëshiron dhe mund të kontrollojë nivelin e glukozës në gjak dhe në përputhje me rrethanat të rregullojë dozën e tij të insulinës;

sa shpesh pacienti dëshiron të injektojë insulinë;

cilat janë aktivitetet e tij të përditshme;

sa ka të ngjarë që pacienti të zhvillojë simptoma të hipoglikemisë (nivele të ulëta të glukozës në gjak).

Mjekët ndonjëherë kombinojnë dy insulina: insulinë me veprim të shpejtë dhe një kohëzgjatje të veprimit të ndërmjetëm në një dozë në mëngjes. Një injeksion i dytë i një lloj insuline ose të dy mund të bëhet gjatë drekës ose para se të shkoni në shtrat.

Disa pacientë marrin të njëjtën sasi të insulinës çdo ditë. Njerëz të tjerë, veçanërisht ata me diabet tip 1, duhet të rregullojnë dozën e insulinës, veçanërisht dozën që marrin para ngrënies, në varësi të dietës, stërvitjes dhe natyrës së ndryshimeve në nivelin e glukozës në gjak. Për më tepër, kërkesat për insulinë mund të ndryshojnë në rast të shtimit ose humbjes së peshës, ose stresit emocional ose sëmundjes, veçanërisht infeksionit.

Një nga regjimet e rregulluara përfshin një injeksion të insulinës me veprim të gjatë në mëngjes ose në mbrëmje, së bashku me disa injeksione shtesë të insulinës me veprim të shpejtë gjatë ditës me ushqim. Rregullimet bëhen siç kërkohet për të ndryshuar insulinën. Matja e glukozës në gjak në periudha të ndryshme gjatë ditës ndihmon në identifikimin e nevojës për korrigjim. Në këtë regjim, pacientët duhet të kenë informacion të rëndësishëm në lidhje me diabetin, në mënyrë që t'i kushtojnë vëmendje të detajuar trajtimit.

Lexoni artikullin:  Forma latente (latente) e diabetit

hypoglycemia

Komplikimi më i zakonshëm i trajtimit të insulinës është glukoza e ulët e gjakut (hipoglikemia). Hipoglikemia më shpesh ndodh kur njerëzit përpiqen të kontrollojnë rreptësisht nivelin e glukozës së tyre në gjak.

Simptomat e hipoglikemisë së butë ose të moderuar përfshijnë dhimbje koke, djersitje, palpitacione, marramendje, shikim të paqartë, agjitacion dhe vetëdije të hutuar. Simptomat e hipoglikemisë më të rëndë përfshijnë ngërçin dhe humbjen e vetëdijes. Në njerëzit e moshuar, hipoglikemia mund të shkaktojë simptoma të ngjashme me një goditje në tru.

Njerëzit të cilët shpesh kanë hipoglicemi mund të mos jenë të vetëdijshëm për episodet hipoglikemike, pasi ata nuk pësojnë më simptoma (mungesë e vetëdijes për hipoglikeminë).

Mjekët i mësojnë njerëzit të njohin simptomat e hipoglikemisë dhe si t’i ndalojnë këto simptoma. Zakonisht është e mjaftueshme për të ngrënë ose pirë diçka të ëmbël, siç janë ëmbëlsirat ose lëngu, për të rritur shpejt nivelin e glukozës në gjak. Ju gjithashtu mund të mbani me vete tableta glukozë në rast të hipoglikemisë. Meqenëse personat me hipoglicemi mund të kenë shumë huti për të kuptuar se kanë hipoglicemi, është e rëndësishme që anëtarët e tjerë të familjes së tyre të njihen me shenjat e hipoglikemisë.

Antitrupat e insulinës

Në raste të rralla, trupi prodhon antitrupa ndaj insulinës së injektuar, pasi insulina e injektuar nuk korrespondon plotësisht me insulinën e prodhuar nga trupi. Megjithëse një reagim i ngjashëm rrallë ndodh me përdorimin e preparateve të reja të insulinës, këto antitrupa mund të ndikojnë në aktivitetin e insulinës, duke kërkuar futjen e dozave të larta.

Reagimi alergjik ndaj insulinës

Injeksionet e insulinës mund të ndikojnë në lëkurën dhe indin nënlëkuror. Reagimi alergjik që ndonjëherë ndodh shkakton dhimbje dhe një ndjesi djegieje, pas së cilës ka skuqje, kruajtje dhe ënjtje rreth vendit të injeksionit për disa orë. Shumë rrallë, një reagim anafilaktik mund të ndodhë pas një injeksioni të insulinës.

Reagimet e lëkurës ndaj insulinës

Injeksionet në insulinë mund të shkaktojnë akumulimin e yndyrës, duke e bërë lëkurën të pluhurosur ose shkatërruar yndyrën, duke krijuar një zgavër në lëkurë. Edhe pse ky reagim i lëkurës nuk është alergjik, ai mund të zvogëlojë thithjen e insulinës së injektuar. Prandaj, është e rëndësishme të ndryshoni vendin e injektimit, duke përdorur kofshën në një ditë, dhe stomakun ditën tjetër, pastaj krahun, për të shmangur probleme të tilla.

Ilaçet hipoglikemike oralë

Ilaçet për uljen e sheqerit oral shpesh mund të ulin në mënyrë të duhur nivelin e glukozës në gjak te pacientët me diabet tip 2. Sidoqoftë, ato janë joefektive për pacientët me diabet tip 1. Ekzistojnë disa lloje, por ilaçet hipoglikemike orale veprojnë në katër mënyra kryesore.

Stimuluesit e sekretimit të insulinës stimulojnë pankreasin për të prodhuar më shumë insulinë

Amplifikuesit e ndjeshmërisë së receptorit të insulinës nuk ndikojnë në sekretimin e insulinës, por rritin përgjigjen e trupit ndaj marrjes së tyre

Disa ilaçe ngadalësojnë thithjen e zorrëve të glukozës

Disa ilaçe rrisin ekskretimin e glukozës urinare

Stimuluesit e sekretimit të insulinës përfshijnë sulfonylureas (glyburide) dhe meglitinides (repaglinide).

Amplifikuesit e ndjeshmërisë së receptorit të insulinës përfshijnë biguanides (metformin) dhe tiazolidinediones (p.sh. pioglitazone).

Barnat që ngadalësojnë thithjen e zorrëve të glukozës në zorrë, përfshijnë frenuesit e alfa glukozidazës (siç janë akarboza dhe miglitoli).

Barnat që përmirësojnë sekretimin e glukozës urinare përfshijnë frenuesit e transportit të varur nga glukoza-2 (NZPG-2) i varur nga natriumi (të tilla si kanagliflozin, dapagliflosin, dhe empagliflozin).

Lexoni artikullin:  Isfarë është hipoglikemia

Frenuesit e Dipeptidil peptidazës 4 (DPP-4) (si sitagliptina, saksagliptina, linagliptina dhe alogliptina) stimulojnë pankreasin për të sekretuar më shumë insulinë dhe ngadalëson thithjen e glukozës në zorrët. Këto ilaçe veprojnë duke rritur peptidin 1 të glukagonit (GLP-1).

Pacientët me diabet mellitus tip 2 shpesh përshkruhen barna hipoglikemike orale nëse dieta dhe aktiviteti fizik i tyre nuk mund të ulin siç duhet nivelin e glukozës në gjak. Ndonjëherë ilaçet duhet të merren një herë në ditë, në mëngjes, dhe disa pacientë kërkojnë dy ose tre doza. Ju mund të përdorni disa ilaçe oralë dhe / ose një ilaç oral, plus insulinë ose peptid 1 të glukagonit të injektueshëm, (GLP-1) nëse një ilaç nuk është i mjaftueshëm.

Disa ilaçe hipoglikemike orale

Disa efekte anësore

Të gjithë biguanides mund të shkaktojnë:

aciditeti i rritur i lëngjeve fiziologjike (rrallë);

dështimi i mëlçisë (rrallë).

Lëshimi i qëndrueshëm Metformin

Të gjitha sulfonylureas mund të shkaktojnë:

shtimi i peshës;

glukozë e ulët në gjak;

rrezik i rritur i mundshëm i vdekjes për shkak të komplikimeve kardiovaskulare.

Mbajtja e lëngjeve në trup (edemë)

Natriumi i ulët i gjakut

Presioni i ulët i gjakut (anemia)

Glipizide, ilaç për lëshimin e qëndrueshëm

Presioni i ulët i gjakut

Të gjithë meglitinidet mund të shkaktojnë:

glukozë e ulët në gjak;

Shtim i lehtë në peshë

Të gjithë tiazolidinedionet mund të shkaktojnë:

Shtimi i peshës

Mbajtja e lëngjeve në trup (edemë)

Rrezik i shtuar i frakturave

Rrezik i mundshëm i shtuar i kancerit të fshikëzës

Incidenca e mundshme në rritje e infarktit të miokardit

Të gjithë frenuesit e alfa glukozidazës mund të shkaktojnë:

Të gjithë frenuesit e dipeptidil peptididazës-4 mund të shkaktojnë:

Infeksione të traktit të sipërm respirator

Rrezik i shtuar i inflamacionit të pankreasit (pankreatiti).

Dhimbje e përbashkët

Dhimbje e përbashkët

Dhimbje e përbashkët

Frenuesit e transportuesit të varur nga natriumi glukozë-2 (NZPG-2)

Të gjithë frenuesit e transportuesit të varur nga glukoza-natriumi (NZPG-2) mund të shkaktojnë:

urinim i rritur;

Frenuesit e NZPG-2 mund:

rrit rrezikun e frakturave;

rrit nivelin e kolesterolit;

rrisin rrezikun e zhvillimit të një infeksioni të rrezikshëm për jetën rreth organeve gjenitale (gangrenë Fournier).

Rrezik i rritur i amputimit (i rrallë)

Barna të injektueshme hipoglikemike

Insulina është ilaçi i hipoglikemisë injektuese më e përdorur. Përdorimi i tij është përshkruar më sipër.

Ekzistojnë dy lloje të tjera të barnave hipoglikemike të injektueshme:

përgatitjet e peptidit-1 të ngjashëm me glukagon (GLP-1);

Drogat për uljen e sheqerit të injektueshëm përshkruhen së bashku me ilaçet e tjera për uljen e sheqerit.

Përgatitjet peptide të ngjashme me glukagon (përgatitjet GLP-1) funksionojnë kryesisht për shkak të rritjes së sekretimit të insulinës pankreatike. Këto ilaçe gjithashtu ngadalësojnë kalimin e ushqimit nga stomaku (i cili nga ana tjetër ngadalëson rritjen e glukozës në gjak), zvogëlon oreksin dhe nxit humbjen e peshës. Përgatitjet GLP-1 administrohen si injeksion. Efektet anësore më të zakonshme janë të përzier dhe të vjella. Këto ilaçe mund të rrisin rrezikun e pankreatitit (një inflamacion i dhimbshëm i pankreasit), megjithëse nuk ka prova të sakta për ta mbështetur këtë. Ato nuk mund të përdoren nga njerëz me histori personale ose familjare të kancerit medular të tiroides, pasi studimet e kafshëve kanë treguar një rrezik të shtuar të zhvillimit të llojeve të caktuara të tumoreve tiroide. Deri më tani, rritja e këtyre llojeve të kancerit tek njerëzit nuk është treguar.

Ilaçet në formë amiline imitojnë efektet e amilinës, një hormon pankreatik që ndihmon në rregullimin e niveleve të glukozës në gjak pas ngrënies. Pramlintide është aktualisht ilaçi i vetëm në formë amiline në dispozicion. Ajo pengon sekretimin e glukagonit të hormonit. Për shkak të faktit se glukagoni rrit nivelin e glukozës në gjak, pramlintidi ndihmon në uljen e glukozës në gjak. Ai gjithashtu ngadalëson kalimin e ushqimit nga stomaku dhe ndihmon njerëzit të ndjehen të plotë. Administrohet me injeksion dhe përdoret në kombinim me insulinë para-vaktit tek njerëzit me diabet tip 1 ose tip 2.

Diabetus Shqipëri