Trajtimi për dhimbjen e këmbëve në diabet

Diabeti mellitus është një patologji serioze në të cilën shpesh zhvillohen komplikime të ndryshme. Në rreth 30% të pacientëve preken ekstremitetet e poshtme. Ka dhimbje, mpirje, mund të zhvillohen ulçera në lëkurën e këmbëve. Me moshën dhe me një kurs të gjatë të diabetit, rreziku i zhvillimit të patologjive të këmbëve rritet. Disa pacientë injorojnë ndjesi dhe siklet më të dhimbshme. Por rreziku i kësaj është që pa trajtim mund të zhvillohen komplikime serioze, deri në humbjen e gishtërinjve ose të gjithë këmbës. Prandaj, nëse këmbët tuaja lëndohen nga diabeti, është e rëndësishme të konsultoheni me një mjek sa më shpejt të jetë e mundur për të zgjedhur kursin e duhur të trajtimit.

Karakteristikat e Përgjithshme

Diabeti mellitus është një patologji që karakterizohet nga një rritje e sheqerit në gjak. Kjo ndodh më shpesh për shkak të një rënie në sasinë e insulinës hormonale, e cila është përgjegjëse për përpunimin e saj. Ndonjëherë ndodh pamundësia e indeve për të thithur glukozën. Kjo gjendje prish funksionimin e të gjitha sistemeve dhe organeve të pacientit. Ekzistojnë dy lloje të patologjisë. Në diabetin tip 1, pankreasi i pacientit pushon së prodhuari insulinë. Me trajtimin e duhur, kjo formë e sëmundjes rrallë shkakton komplikime.

Por lloji i dytë i diabetit shpesh zhvillohet te njerëzit mbi 40 vjeç të cilët janë mbipesha ose probleme të tjera shëndetësore. Me këtë formë të sëmundjes, qelizat e trupit humbasin aftësinë e tyre për të thithur glukozën. Akumulohet në gjak dhe shkakton çrregullime të ndryshme në gjendjen e shëndetit. Kjo formë e diabetit është më e vështirë për tu kompensuar, duhet të ndiqni një dietë dhe të kontrolloni rregullisht nivelin e sheqerit tuaj. Por akoma, me këtë lloj diabeti, komplikime të ndryshme zhvillohen më shpesh. Mbi të gjitha vuajnë gjymtyrët e poshtme. Në mënyrë tipike, fenomene të tilla zhvillohen 2-3 vjet pas diagnostikimit të diabetit.

Dhimbja e këmbëve në diabet shfaqet më shpesh për shkak të çrregullimeve të qarkullimit të gjakut. Si rezultat i kësaj, këmbët marrin pak gjak dhe mungesë të ushqyesve. Glukoza e lartë gjithashtu prish funksionimin e sistemit nervor. Rreziku i kësaj është se për shkak të dëmtimit të fibrave nervore, pacienti pushon të ndiejë dhimbje kur plagos indet e buta. Por, përkundër kësaj, këmbët akoma lëndohen, veçanërisht kur ecin.

Lexoni artikullin:  Ulçera trofike në këmbë

Një gjendje e tillë vetë pacienti mund të mos e zbulojë me kohë, për shkak të së cilës shpesh komplikimet zhvillohen. Prandaj, me diabetin tip 2, dhe veçanërisht me formën e tij të varur nga insulina, rekomandohet të ekzaminoni me kujdes këmbët tuaja çdo ditë.

Ka disa shenja që do të ndihmojnë në zbulimin e shenjave të para të ishemisë së indeve të këmbës në kohë:

  • Lëkura bëhet e thatë, fillon të zhvishet.
  • Ndihet mpirje, kruajtje.
  • Flokët shpejt kthehen gri dhe bien jashtë.
  • Ngjyra e lëkurës ndryshon, ajo mund të bëhet e zbehtë, shfaqen njolla cianotike ose pigmenti.
  • Këmbët mund të jenë shumë të ftohta ose të panatyrshme të ngrohta për prekjen.
  • Në raste të rënda, ulcera shfaqet në lëkurën e këmbëve.

Përveç shenjave të jashtme, këmbët fillojnë të lëndojnë. Siklet ndihet veçanërisht kur ecni. Në disa pacientë, ndodh pas disa hapave. Ndërsa përparon patologjia, dhimbja mund të bëhet e padurueshme. Ekzistojnë gjithashtu ënjtje, ngërçe, gishtat dhe nyjet mund të deformohen. Më shpesh, fenomene të tilla zhvillohen në këmbë, por nganjëherë këmbët e poshtme mund të preken.

Diabeti zakonisht lëndon këmbët. Ndonjëherë pacienti nuk mund të lëvizë normalisht. Ai shfaqet klaudicion i përkohshëm. Kur lëviz, pacienti duhet të ndalet shpesh, të presë derisa dhimbja të qetësohet. Shikimi në këtë rast po ndryshon, një person nuk mund të ecë me shpejtësi. Shpesh ndjesi të dhimbshme lindin edhe në pushim, duke e lejuar atë të pushojë.

arsyet

Ekzistojnë dy shkaqe kryesore të patologjive të këmbëve tek pacientët me diabet. Kjo është një shkelje e qarkullimit të gjakut si rezultat i ngushtimit të lumenit të enëve të gjakut, si dhe dëmtimit të indeve nervore. Një situatë veçanërisht e vështirë zhvillohet kur këta dy faktorë prekin këmbët në të njëjtën kohë, gjë që shpesh ndodh me një kurs të gjatë diabeti ose me kompensimin e tij të pasaktë.

Në diabetikët, sasia e glukozës në gjak shpesh rritet. Kjo çon në dëmtimin e fibrave nervore. Kjo gjendje quhet neuropati diabetike. Në këtë rast, procesi i kryerjes së impulseve nervore është ndërprerë. Sidomos fuqishëm ky fenomen ndikon në gjendjen e këmbëve, pasi fibrat nervore shumë të gjata kalojnë atje. Pacientët ndiejnë mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash, nganjëherë djegie ose ndjenjën e gungave të patrullës.

Lexoni artikullin:  Trajtimi i osteochondrosis me rodhe sipas recetave të gjyshes

Në këmbë, ndjeshmëria është e shqetësuar, jo vetëm e lëkurës, por edhe e eshtrave, ligamenteve, indeve të buta. Pacienti nuk ndjen të ftohtë, lëndime të vogla. Dhe që nga diabeti shpesh vërehet mbipesha dhe deformimi i këmbëve, shpërndarja e pahijshme e ngarkesës në kombinim me humbjen e ndjeshmërisë çon në dëmtimin e indeve të buta, zhvillimin e procesit inflamator. Në rastet më të rënda, pacienti nuk ndjen dhimbje edhe me një frakturë.

Diabeti mellitus shpesh çon në zhvillimin e aterosklerozës ose trombozës. Ngushtimi i lumenit të enëve të gjakut mund të zhvillohet për shkak të depozitimit të kripërave ose si rezultat i një sasie të rritur vazhdimisht të sheqerit në gjak. Kjo reflektohet veçanërisht në gjendjen e anijeve periferike që ushqejnë këmbët. Gradualisht, indet e këmbëve fillojnë të përjetojnë urinë e oksigjenit. Ishemia e tyre zhvillohet, ato shkatërrohen, ulcerat shfaqen në këmbë.

Diabetus Shqipëri