A është e mundur që në të ardhmen të kurohet plotësisht diabeti tip XNUMX

Diabeti tip XNUMX, i cili zakonisht zhvillohet tek fëmijët dhe adoleshentët, është një sëmundje kronike. Dy vitet e fundit, në Izrael dhe në vendet e tjera janë kryer hulumtime intensive mbi këtë sëmundje, rezultatet e së cilës po detyrojnë shkencëtarët të rishqyrtojnë plotësisht mënyrën tradicionale të trajtimit të diabetit.
Besohet se diabeti tip XNUMX është një sëmundje autoimune në të cilën shkatërrohen qelizat beta të pankreasit, të cilat janë përgjegjëse për prodhimin e insulinës, hormoni me të cilin sheqeri (glukoza) depërton në qelizat e trupit. Me shkatërrimin e qelizave beta, sasia e insulinës së sekretuar zvogëlohet dhe niveli i sheqerit në gjak rritet, gjë që çon në dëmtimin e enëve të gjakut dhe efekte të tjera të dëmshme në trup.

Përkundër shumë viteve të kërkimit, shkencëtarët ende nuk mund të shpjegojnë pse trupi shkatërron qelizat e veta të beta. Një teori është se shkaku është një infeksion viral, në të cilin në nivelin molekular, viruset janë të ngjashëm me qelizat beta, kështu që reagimi mbrojtës i trupit mund të drejtohet gabimisht në këtë lloj qelize. Sipas një teorie tjetër, shkaku i një sulmi autoimun të trupit është steriliteti i tepërt në të cilin fëmijët rriten, gjë që çon në një ndjeshmëri të rritur të sistemit imunitar ndaj qelizave të tij beta pankreatike.

Koncepti i ri i diabetit tip XNUMX

Modeli klasik i zhvillimit të diabetit tip XNUMX

Teoria e zhvillimit të diabetit mellitus të llojit të parë, të miratuar sot, thotë se faza e parë e sëmundjes zgjat nga disa muaj deri në disa vjet, gjatë së cilës gradualisht shkatërrohen qelizat beta të pankreasit. Sëmundja nuk diagnostikohet në fazën fillestare, sepse qelizat e mbetura fillojnë të sekretojnë më shumë insulinë në mënyrë që të kompensojnë mungesën e tij të gjakut. Diabeti i tipit 10 diagnostikohet kur kanë mbetur vetëm XNUMX% e qelizave beta, të cilat nuk janë më në gjendje të sekretojnë insulinë të mjaftueshme për të ruajtur nivelin e kërkuar të sheqerit në gjak. Në këtë fazë, pacienti merr trajtim – injeksione me insulinë, paralelisht me këtë, trupi shkatërron plotësisht qelizat e mbetura beta. Meqenëse shkatërrimi i qelizave beta është një proces i pakthyeshëm, pacienti detyrohet të marrë trajtim gjatë gjithë jetës së tij.

Lexoni artikullin:  Glikemia mesatare

Ky model ndër vite ka pasur një ndikim të madh në studimin e diabetit tip XNUMX. Supozimi kryesor ishte se në kohën e diagnozës, pacienti pothuajse nuk ka qeliza beta të pankreasit. Modeli i vjetër u bazua në studimet e kryera mbi të njëjtin lloj minjsh që zhvillonin një sëmundje të ngjashme me diabetin e tipit XNUMX tek njerëzit, si dhe në vëzhgimet e pacientëve me kancer, në të cilët u hoq një pjesë e pankreasit.

Kërkime të reja

Në dy vitet e fundit, në sajë të përpjekjeve të konsiderueshme logjike, shkencëtarët kanë qenë në gjendje të studiojnë dhjetëra mostra të indeve pankreatike nga pacientët me diabet tip XNUMX që vdiq menjëherë pas diagnozës së sëmundjes. Ne po flasim për raste të rralla dhe tragjike, kur pacientët (kryesisht fëmijë) vdiqën në aksidente, dhe familjet ranë dakord të dhurojnë organet e tyre për kërkime.
Analiza e mostrave të indeve nga këta pacientë tregoi rezultate të papritura. Doli se në indet e pankreasit ka një numër të madh të qelizave beta pa shenja të dukshme të dëmtimit nga sistemi imunitar, dhe numri i tyre është dukshëm më i lartë se 10% e qelizave të shëndetshme (sipas modelit klasik). Kështu, shkencëtarët arritën në përfundimin se në fazën e diagnostikimit të diabetit, një person ka një numër të madh të qelizave beta të pa ndikuara nga sistemi imunitar.

Ky zbulim hedh dritë mbi efektin e njohur në mjekësi në fillim të trajtimit të diabetit mellitus tip XNUMX me insulinë, në të cilin gjatë muajve të parë ka një "rikuperim" të përkohshëm, kur qelizat beta fillojnë të prodhojnë mjaft insulinë. Modeli klasik nuk mund të shpjegojë sesi një numër kaq i vogël i qelizave beta sekretojnë insulinë të mjaftueshme. Një studim i ri pretendon se ka një dëmtim funksional të qelizave, dhe gjatë "shkarkimit" me ndihmën e injeksioneve të insulinës funksionet e tyre restaurohen përkohësisht, gjë që do të ishte e pamundur nëse qelizat shkatërroheshin.

Shtë e rëndësishme të theksohet se në trup ndodh një reaksion autoimun, që synon shkatërrimin e qelizave beta të pankreasit. Sidoqoftë, sipas studimeve të reja, nuk është shkatërrimi i qelizave beta që ndodh, por prishja e funksionimit të tyre, kështu që mund të shpresojmë që kjo lloj lezioni të jetë e kthyeshme.

Lexoni artikullin:  Si të trajtoni një këmbë diabetike

Consequencesfarë pasojash do të ketë ky zbulim?

Tani që dihet që në kohën e diagnostikimit të diabetit mellitus tip XNUMX ka mjaft qeliza beta, pacienti duhet të marrë ilaçe që neutralizojnë sistemin imunitar në mënyrë që të parandalojnë mosfunksionimin e këtyre qelizave. Zhvillimi i ilaçeve të tilla tashmë është duke u zhvilluar. Një zonë tjetër do të jetë ilaçet që mund të rigjenin aftësinë për të prodhuar insulinë në qelizat e prekura ose të sigurojnë prodhim të mjaftueshëm të insulinës nga qelizat e mbetura. Shkencëtarët janë ende larg krijimit të ilaçeve të tilla, por më e rëndësishmja, rezultatet e studimeve të fundit kanë treguar mënyrën e duhur për të trajtuar këtë sëmundje.

Diabetus Shqipëri