A lejohet agjërimi për diabetikët

Pasi kanë mësuar informacione në lidhje me agjërimin, shumë fillojnë të pyesin nëse është e mundur të urie nga diabeti i tipit 2. Duke kuptuar përgjigjen e kësaj pyetje, mund të hasni mendime të ndryshme. Disa thonë se kufizimet janë të ndaluara. Përkundrazi, të tjerët, insistojnë në domosdoshmërinë e tyre.

A është e mundur të zvogëlohet marrja e ushqimit

Nga diabeti tip 2 nënkuptohet një sëmundje në të cilën zvogëlohet ndjeshmëria e indeve të insulinës. Endokrinologët rekomandojnë që pacientët në fazat fillestare të sëmundjes t'i përmbahen një diete dhe stërvitje të veçantë. Korrigjimi i stilit të jetës ju lejon të mbani nën kontroll sëmundjen për shumë vite.

Në mungesë të komplikimeve, diabetikët mund të provojnë trajtimin e agjërimit. Por mjekët e bëjnë këtë vetëm në fazat fillestare të sëmundjes. Nëse diabeti ka shkaktuar një shkelje të procesit normal të funksionimit të trupit, atëherë nuk duhet të keni uri.

Në kohën e marrjes së ushqimit, insulina fillon të prodhohet në trup. Me ushqimin e rregullt, ky proces është i qëndrueshëm. Por kur refuzoni ushqimin, trupi duhet të kërkojë rezerva, për shkak të të cilave është e mundur të kompensoni mungesën e energjisë që është shfaqur. Në këtë rast, glikogjeni lëshohet nga mëlçia, dhe indet yndyrore fillojnë të ndahen.

Në procesin e agjërimit, manifestimet e diabetit mund të ulen. Por duhet të pini shumë lëngje. Uji ju lejon të largoni toksinat nga trupi, toksinat. Në të njëjtën kohë, metabolizmi normalizohet, dhe pesha fillon të ulet.

Por ju mund të refuzoni ushqimin vetëm për ata njerëz që diagnostikohen me diabet tip 2. Në rast të diabetit të varur nga insulina, agjërimi është rreptësisht i ndaluar.

Përzgjedhja e metodës

Disa thonë se nuk duhet të ndjeheni të uritur nga diabeti. Por një numër ekspertësh mendojnë ndryshe. E vërtetë, të vendosësh të refuzosh ushqimin për një ditë nuk e zgjidh problemin. Edhe greva e urisë 72-orëshe nuk jep efektin e dëshiruar. Prandaj, mjekët rekomandojnë t’i rezistojnë llojeve të mesme dhe të gjata të urisë.

Pasi të vendosni të përpiqeni të heqni qafe diabetin në këtë mënyrë, duhet të konsultoheni me një endokrinolog. Ai duhet të ekzaminojë pacientin dhe të përcaktojë nëse mund ta përdorë këtë metodë të terapisë. Agjërimi i parë rekomandohet për diabetikët nën mbikëqyrjen e endokrinologëve dhe nutricionistëve në një spital. Mjekët zgjedhin sistemin më optimal të pastrimit në varësi të gjendjes së pacientit.

Kur agjëroni për një kohëzgjatje mesatare, ushqimi i refuzuar duhet të jetë së paku 10 ditë. Uria e gjatë zgjat nga 21 ditë, disa praktikojnë një refuzim të ushqimit nga 1,5 – 2 muaj.

Lexoni artikullin:  Qasje moderne në trajtimin e kombinimit të diabetit të tipit 2 kombinim të agonistit të parë të receptorëve të hpp-1

Organizimi i procesit

Nuk mund të vdesësh urie menjëherë. Për trupin, kjo do të jetë shumë stres. Ajo duhet me kompetencë të shkojë në uri. Për këtë qëllim, 5 ditë para fillimit, është e nevojshme të braktisni plotësisht marrjen e ushqimit për kafshë. Shtë e rëndësishme të bëni sa më poshtë:

 • hani ushqime bimore të kaluara me vaj ulliri;
 • pastroni mekanikisht trupin me një klizmë;
 • konsumoni një sasi të konsiderueshme uji (deri në 3 litra në ditë);
 • vazhdo të pastrosh trupin gradualisht.

Uria dhe diabeti tip 2 janë të pajtueshëm nëse ndiqen rregullat. Pas përfundimit të fazës përgatitore, duhet të vazhdoni drejtpërdrejt në pastrim. Gjatë kokës duhet të braktisë plotësisht përdorimin e ushqimit. Mund të pini vetëm ujë. Aktiviteti fizik duhet të minimizohet.

Shtë e rëndësishme të dilni siç duhet nga procesi i agjërimit. Për ta bërë këtë, duhet të:

 • filloni të hani pjesë të pjesshme, për konsum të parë, lëngu i perimeve i holluar me ujë është më i miri;
 • përjashtoni kripën nga dieta;
 • lejohet të hajë ushqime bimore;
 • ushqime me proteina të larta nuk duhet të konsumohen;
 • vëllimet e shërbimit rriten gradualisht.

Kohëzgjatja e procedurës së agjërimit duhet të jetë e barabartë me kohëzgjatjen e procesit të pastrimit. Duhet të merret parasysh që sa më pak ushqime të ketë, aq më pak insulinë do të lëshohet në gjak.

Performanca diabetike dhe rishikimet

Shumica e diabetikëve këshillohet që të bëjnë një agjërim 10-ditor për herë të parë. Kjo ju lejon të:

 • zvogëloni ngarkesën në mëlçi;
 • stimulojnë procesin metabolik;
 • të përmirësojë funksionimin e pankreasit.

Kjo agjërim afatmesëm ju lejon të aktivizoni punën e organeve. Përparimi i sëmundjes ndalet. Për më tepër, pacientët pas urisë kanë më shumë të ngjarë të tolerojnë hipoglikeminë. Mundësia e komplikimeve që vijnë nga një rënie e mprehtë e përqendrimit të glukozës është minimizuar.

Shqyrtimet e diabetikëve në lidhje me agjërimin terapeutik konfirmojnë që refuzimi për të ngrënë ju lejon të harroni sëmundjen. Disa praktikojnë ditë të thata dhe të lagështa të agjërimit. Në të thatë, duhet të refuzoni jo vetëm ushqimin, por edhe ujin.

Lexoni artikullin:  A mund të shërohet diabeti duke agjëruar

Shumë argumentojnë se brenda 10 ditësh mund të arrini rezultate të caktuara. Por për t'i rregulluar ato, greva e urisë do të duhet të përsëritet për një periudhë më të gjatë.

Proceset e ndërlidhura

Me një refuzim të plotë të ushqimit, një person pëson stres të fortë, sepse ushqimi pushon të rrjedhë. Në këtë rast, trupi detyrohet të kërkojë rezerva. Glikogjeni fillon të ekskretohet nga mëlçia. Por rezervat e saj janë mjaft të shkurtra.

Kur agjëroni në diabetikët, fillon një krizë hipoglikemike. Përqendrimi i sheqerit bie në minimum. Kjo është arsyeja pse është e nevojshme të jesh nën mbikëqyrjen e mjekëve. Trupat e ketonit shfaqen në sasi të mëdha në urinë dhe gjak. Indet i përdorin këto substanca për të furnizuar energji në inde. Por me rritjen e përqendrimit të tyre në gjak, fillon ketoacidoza. Falë këtij procesi trupi heq qafe yndyrën e tepërt dhe kalon në një nivel të ndryshëm të metabolizmit.

Nëse lëndët ushqyese nuk furnizohen, atëherë në ditën 5-6, përqendrimi i trupave të ketonit fillon të bjerë. Gjendja e pacientit përmirësohet, ai ka një frymë të keqe karakteristike që shfaqet me aceton të rritur.

Opinione kundër

Para se të vendosni të ndërmerrni një hap kaq radikal, duhet të dëgjoni kundërshtarët e urisë. Ata mund të shpjegojnë pse diabetikët nuk duhet të uritur. Shumë endokrinologë nuk rekomandojnë të rrezikojnë shëndetin e tyre, sepse është e pamundur të parashikoni me saktësi se si trupi do t'i përgjigjet stresit të tillë.

Në rast të problemeve me enët e gjakut, mëlçisë ose keqfunksionimeve të tjera të organeve të brendshme, greva e urisë duhet të braktiset.

Kundërshtarët e grevave të urisë thonë se nuk dihet se si trupi me një çrregullim metabolik do të reagojë ndaj refuzimit të ushqimit. Ata argumentojnë se theksi duhet të vendoset në balancimin e ushqimit dhe llogaritjen e njësive të bukës që hyjnë në trup.

Diabetus Shqipëri