Cila është niveli i sheqerit në gjak në gratë shtatzëna

Në këtë artikull do të mësoni:

Shtatzënia është një periudhë shumë e përgjegjshme në jetën e një gruaje, sepse një grua tashmë është përgjegjëse për dy jetë, kështu që gjatë kësaj periudhe ju duhet të monitoroni me kujdes shëndetin tuaj. Një nga parametrat që një grua shtatzënë duhet të monitorojë është niveli i glukozës në gjak.

Nivelet e sheqerit kontrollohen nga hormonet, disa rriten dhe disa më të ulëta. Hormoni më i rëndësishëm që mban glukozën në nivelin e duhur është insulina. Nën ndikimin e insulinës, glukoza dërgohet në nevojat e qelizës, duke ulur kështu nivelin e sheqerit në gjak.

Shtatzënia jep një ngarkesë të madhe, kështu që shpesh keqfunksionimet e trupit dhe sëmundjet që gruaja është e prirur të shfaqet. Gjatë shtatëzënësisë, ndjeshmëria e receptorëve ndaj insulinës zvogëlohet fiziologjikisht, prandaj krijohet një parakusht për një rritje të glukozës.

Sheqeri i gjakut

Gjaku për glukozë merret në secilin tremujor. Shkalla e sheqerit në gjak gjatë shtatëzanisë varet nga vendi i testimit, nga një venë ose nga një gisht.

Tabela – Normat e sheqerit në gjak në gratë shtatzëna

Metoda e marrjes së mostrave të gjakutGlukoza e gjakut
Nga vena4,0-6,1 mmol / L
Nga gishti3,3-5,5 mmol / L
2 orë pas ngrënies, ose 2 orë pas ngarkimit të glukozësДо 7,8 ммль / л

Rregullat e marrjes së mostrave të gjakut:

 • Nuk ka asgjë para analizës për rreth 8 orë.
 • Mund të pini vetëm ujë.
 • Në mëngjes para analizës, është e ndaluar të lani dhëmbët.
 • Mos pini duhan para analizës (megjithëse gratë shtatzëna nuk duhet të pinë duhan në parim).
 • Eliminoni stresin (stresi rrit glukozën).
 • Para analizës, eliminoni ushtrimin e tepërt fizik.
 • Mos përtypni çamçakëz para analizës.
 • Mos jepni gjak për të përcaktuar nivelin e sheqerit pas një infeksioni të fundit.

Një test i tolerancës së glukozës kryhet për një periudhë 24–28 javë. Për këtë provë, një grua vjen në mëngjes në stomak bosh dhe jep gjak. Pas kësaj, asaj i jepet një pije prej njëqind gram glukozë të përzier me ujë. Pas një ore dhe pas 2 orësh, sërish bëhet testi dhe vërehet ndryshimi i nivelit të glukozës. Normalisht, duhet të ulet dhe pas 2 orësh duhet të jetë më pak se 7,8 mmol / L.

Lexoni artikullin:  Trajtimet e diabetit (2)

Sheqer i ulet

Sheqeri i ulët është shumë i rrallë, shumë më shpesh ka një rritje. Arsyet e uljes së nivelit të glukozës:

 • gabim laboratorik;
 • peshë tepër e ulët trupore e një gruaje;
 • kequshqyerja, uria, dieta rraskapitëse;
 • toksikozë e rëndë gjatë shtatëzanisë;
 • një mbidozë e insulinës (nëse gruaja shtatzënë tashmë është diagnostikuar me diabet mellitus dhe ajo është në terapi me insulinë).

Shtë e lehtë për të korrigjuar këtë gjendje, për të krijuar një dietë të ekuilibruar, ushqyese, ju mund të keni nevojë për glukozë intravenoze.

Sheqer i lartë

Shkaqet e një rritje të sheqerit në gjak:

 • Mosrespektimi i rregullave para kalimit të analizës.
 • Një grua ka diabet të tipit XNUMX ose tip XNUMX.
 • Një grua ka një diabet shtatzënë të quajtur diabeti gestacional.

Diabet gestacioni

Diabeti gestacional mellitus (GDM) është diabeti që shfaqet gjatë shtatëzënësisë. Diabeti i tillë shoqërohet me ndryshime në trupin e një gruaje shtatzënë dhe me ngarkesën që bie në pankreas. Diabeti shtatzënë ndodh në afro 10% të grave.

Zakonisht, pas lindjes së një foshnje, GDM kalon pa lënë gjurmë. Por ka një "por" … Diabeti që u shfaq gjatë shtatëzanisë tregon prirjen e një gruaje ndaj kësaj sëmundje. Ekziston rreziku që me kalimin e kohës, diabeti i vërtetë të zhvillohet, kështu që pas një thirrje të tillë ju duhet të monitoroni me kujdes shëndetin tuaj, t'i përmbaheni një stili jetese të shëndetshëm dhe ushqimit të duhur.

Faktorët e rrezikut të GDM:

 • Mbipeshë.
 • Diagnostifikohet me diabet te te afermit.
 • Nëna e ardhshme është mbi 30 vjeç.
 • Shtatzënia me më shumë se një fetus.
 • Presioni i lartë i gjakut.

Efektet e sheqerit të lartë në një grua shtatzënë

Glukoza e tepërt kalon lehtësisht përmes placentës tek fëmija, por insulina është e madhe dhe nuk mund të kalojë përmes filtrit placental. Trupi i foshnjës nuk është akoma në gjendje të përballojë një sasi të tillë glukoze, pankreasi nuk është ende gati për ngarkesa të tilla, kështu që ndodhin ndryshime negative në trupin e fëmijës.

 • Në një fëmijë, indi yndyror nënlëkuror fillon të rritet në mënyrë aktive, brezi i shpatullave dhe barku rriten ndjeshëm në madhësi. Deri në kohën e lindjes, fëmija arrin një peshë më shumë se 4-4,5 kilogramë.
 • Për shkak të nivelit të lartë të sheqerit, placenta është ndërprerë, rritet në madhësi, trashet, kristalet e glukozës dëmtojnë enët delikate të placentës. Meqenëse placenta e kryen funksionin e saj dobët, fëmija përjeton uri oksigjeni (hipoksi). Në raste të rënda, kjo mund të çojë në vdekje intrauterine të fëmijës.
 • Në kushte të sheqerit të lartë, rreziku i keqformimeve kongjenitale tek një fëmijë rritet.
 • Rreziku i polihidramnios rritet.
 • Një masë e madhe e fëmijës e vështirëson shpërndarjen, ata mund të kenë një kurs të zgjatur, fëmija mund të marrë dëmtime gjatë lindjes (frakturë kolarboni, hemorragji cerebrale). Në lindjen natyrale të fëmijëve, shpesh duhet të përdorni përdorimin e fenomeneve obstetrike dhe një ekstraktuesi vakum. Prandaj, përparësia, me një masë të madhe të fetusit, është funksionimi i seksionit cezarian.
Lexoni artikullin:  Test i gjakut për normën e sheqerit, glukozës në gjak

Rekomandime të larta për sheqerin

Sidoqoftë, gjithçka nuk është aq e frikshme. Me gratë shtatzëna të diagnostikuara me diabet me kohë, këto pasoja të rënda shmangen lehtësisht. Gjëja kryesore për të ndjekur këto rekomandime:

 1. Gjëja e parë dhe më e rëndësishmja është dieta. Më shpesh, pas një diete, nivelet e sheqerit kthehen në normale dhe terapia me ilaçe nuk është e nevojshme.
 2. Shëtitjet çdo ditë në ajër të pastër, klasa joga për gratë shtatzëna, pasi glukoza konsumohet gjatë punës së muskujve. Gjithashtu, gjatë ushtrimit, fluksi i mitrës përmirësohet, më shumë oksigjen i dorëzohet fëmijës. Ecja është një parandalim i mirë i hipoksisë fetale.
 3. Nëse rekomandimet e mësipërme nuk sjellin rezultatin e duhur, mund t'ju duhet të drejtoheni në emërimin e insulinës. Pas lindjes, ajo mund të anulohet, dhe niveli i glukozës do të jetë në një nivel normal pa ilaçe.

Dietë e lartë e glukozës

Le të flasim më shumë për dietën kur tejkaloni normat e sheqerit në gjak gjatë shtatëzanisë.

 • Ushqyerja duhet të jetë e ekuilibruar dhe e plotë. Në asnjë rast nuk duhet të keni uri gjatë shtatëzanisë! Duhet të ketë 5-6 vakte në pjesë të vogla.
 • Përjashtoni karbohidratet lehtësisht të tretshëm (ëmbëlsirat, pasta, patate, niseshte, pije me sheqer, bukë të bardhë, mjaltë, bollgur, ushqim të shpejtë). Përjashtoni plotësisht sheqerin nga dieta.
 • Kufizoni sasinë e yndyrës. Jepini përparësi mishit të gjelit të detit, lepurit, pulës.
 • Pini 2 litra ujë të pastër në ditë.
 • Jepini përparësi perimeve dhe frutave të papërpunuara.

Një dietë e tillë do t'ju ndihmojë të kontrolloni jo vetëm nivelin e glukozës në gjak, por edhe të mos fitoni kilogramë shtesë.

Përfundim

Pas lindjes së fëmijës, monitoroni me kujdes shëndetin dhe ushqimin tuaj, sepse gratë që kanë diabet gestacional mellitus kanë një rrezik të lartë për të zhvilluar diabet të tipit XNUMX në të ardhmen.

Si përfundim, dua të them që shtatzënia është një periudhë e veçantë në jetën e një gruaje. Shtë kaq e rëndësishme në këtë kohë të monitoroni çdo gjë të vogël në shëndetin tuaj, çdo ndryshim në trup. Në rast dyshimi për diçka nuk ishte në rregull – konsultohuni me një mjek. Mos kaloni pritjet dhe analizat e planifikuara. Mos harroni, brenda jush është një jetë e vogël që varet plotësisht nga ju!

Diabetus Shqipëri