Cili duhet të jetë niveli normal i glukozës në gjak

Përditësimi i fundit – 7 gusht 2018 në 06:54

Një nga rolet kryesore në proceset metabolike të trupit të njeriut luhet nga niveli i glukozës në gjak, norma e së cilës për një të rritur është në rangun e 3,5 – 5,5 mmol / l. Cilët tregues diagnostikohen me diabet? Dhe më e rëndësishmja, cilat janë shkaqet kryesore të rritjes ose uljes së tepërt të niveleve të sheqerit dhe si mund të parandalohet kjo? A është gjithmonë fajtor që një person ha shumë i ëmbël?

Nga çfarë varet glukoza?

Glukoza është një derivat i karbohidrateve (sheqerit). Në trupin e njeriut, përmes reaksioneve komplekse biokimike, ai më pas shndërrohet në energji të pastër. Shtë e pamundur të bëhet pa të. Dhe për të filluar tërë procesin e prishjes së glukozës, trupit i duhet insulinë e prodhuar nga pankreasi. Ky është një hormon proteinik që rregullon plotësisht metabolizmin e karbohidrateve.

Por sipas studimeve të shumta, niveli mesatar i sheqerit në gjak tek njerëzit gjatë 100 viteve të fundit është rritur ndjeshëm. Kjo për faktin se në dietën e njeriut modern, ushqimi i pasur me karbohidrate, dhe madje edhe origjina jo-bimore, mbizotëron në mënyrë të konsiderueshme. Dhe pankreasi thjesht nuk mund të prodhojë plotësisht një sasi kaq të madhe të insulinës, me të cilën do të jetë e mundur të normalizohet niveli i glukozës në gjak në një vlerë reference 5,5 mmol / L. Për më tepër, një ngarkesë konstante mbi të mund të provokojë një numër sëmundjesh që në fund të fundit shkaktojnë hipo- dhe hiperglicemi (përkatësisht, nivele të ulura dhe të ngritura të glukozës).

Nga rruga, edhe para mesit të shekullit XIX, sheqeri tradicional ishte shumë i shtrenjtë për shkak të teknologjisë komplekse të prodhimit të saj. Më tej, ky proces u automatizua, panxhari i sheqerit u rrit masivisht, nga i cili kostoja e sheqerit u ul ndjeshëm. Dhe së bashku me këtë, ata filluan ta përdorin atë më aktivisht në gatim. Kjo gjithashtu luajti një rol në faktin se, që nga shekulli 19, numri i pacientëve me diabet është rritur pothuajse 20 herë. Sipas statistikave, për çdo mijë njerëz sot ka 200 pacientë me diabet, dhe dy prej tyre janë të varur nga insulina.

Pra, çfarë përcakton nivelin e sheqerit në gjak? Mund të dallohen disa faktorë kryesorë:

  • sasia e karbohidrateve të pranishme në dietën ditore;
  • performanca e pankreasit;
  • prania e sëmundjeve kronike të traktit gastrointestinal ose mëlçisë;
  • aktiviteti fizik.

Dhe nga rruga, diabeti në pothuajse 80% të rasteve trashëgohet. Prandaj, faktori gjenetik ndikon gjithashtu në nivelin e sheqerit.

Glukoza normale e gjakut. tabelë

Standardet e sheqerit si për gratë ashtu edhe për burrat janë identike, por indikacionet për moshën ndryshojnë:

Lexoni artikullin:  Trajtim alternative i pranueshëm dhe i sigurt për diabetin
moshëNiveli i glukozës (në mmol / l)
Deri në 1 muaj2,8 – 4,4
Nga 1 muaj në 13 vjet3,2 – 5,5
Nga 13 deri në 60 vjet3,5 – 5,5
Nga 60 deri në 90 vjet4,6 – 6,4
Nga 90 vjeç e lartNga 6,7

Treguesit në tabelë janë vlerësime, prandaj nuk duhet të konsiderohen normale për të gjithë njerëzit. Përveç kësaj, gjatë ditës, niveli i sheqerit mund të bjerë nën 3,5 dhe të rritet mbi 5,5 mmol / L. Por nëse në orët e ardhshme normalizohet, atëherë kjo nuk është një devijim. Natyrisht, nëse një person ha diçka të ëmbël (çokollatë, për shembull), atëherë kjo gjithashtu do të çojë në një rritje të glukozës në gjak (pas rreth 1-2 orësh). Edhe rritjet afatshkurtra në 11,1 mmol / L konsiderohen normale.

Të dhënat e mësipërme janë të rëndësishme kur kryhen analiza të gjakut kapilar në mëngjes në stomak bosh. Edhe nëse një person ka një nivel të rritur ose të ulur, kjo ende nuk tregon praninë e hipo- ose hiperglicemisë. Në raste të tilla, rekomandohen teste të përsëritura. Dhe nëse një nivel tepër i lartë ose i ulët vërehet për një periudhë të gjatë, atëherë kjo tashmë tregon një shkelje të metabolizmit të karbohidrateve. Në të ardhmen, pacienti është referuar për konsultim tek një endokrinolog.

Besohet se një nivel i vazhdueshëm i glukozës në intervalin 5,6 – 6,1 mmol / L është tashmë një shenjë e prediabetes. Një nivel mbi 6,1 është tashmë diabeti. Por për të bërë një diagnozë përfundimtare, kryhet edhe i ashtuquajturi testi për hemoglobinë të glikuar. Për më tepër, ajo kryhet në kushte të ndryshme (para ngrënies, pas konsumimit të glukozës). Rezultati duhet të jetë si më poshtë:

Opsioni i analizësNiveli i glukozës në gjak kapilar (në mmol / L)Glukoza venoze e gjakut (në mmol / L)
Para ngrënies (me stomak bosh)3,5 – 5,53,5 – 6,1
Pas marrjes së glukozës (pas 2 orësh)Nga 7,8Nga 7,8

Të dhënat e mësipërme janë të rëndësishme për një person të shëndetshëm. Nëse niveli i glukozës në gjakun kapilar dhe venoz është më shumë se 7,8 mmol / L pas marrjes së sheqerit, atëherë kjo do të jetë ose gjendje para-diabeti ose diabeti.

Po ashtu, në analiza, llogariten koeficientët hipoglikemikë dhe hiperglikemikë. E para është raporti i sheqerit në gjak 2 orë pas marrjes së glukozës (krahasuar me agjërimin), e dyta është i njëjti raport sheqeri, por një orë pas konsumimit të glukozës. Nëse indeksi i hipoglikemisë është 1,3 ose më i ulët, dhe indeksi hiperglikemik është 1,7 ose më i ulët, atëherë kjo është norma. Këto koeficientë ju lejojnë të përcaktoni se si shpejt prishet sheqeri në gjak.

Gjithashtu duhet përmendur që tek gratë, përkatësisht gjatë periudhës së gestacionit (e lidhur me shtatzëninë dhe laktacionin), niveli i sheqerit do të jetë pak më i lartë se zakonisht. Kjo është për shkak të fiziologjisë së trupit të tyre dhe ndryshimeve në metabolizëm, kur shumica e ushqyesve shpenzohen për të siguruar rritjen normale të fetusit ose prodhimin e qumështit të gjirit. Ekziston edhe një gjë e tillë si diabeti gestacional. Në mënyrë më të detajuar në lidhje me këtë, gjinekologu u tregon grave, në të cilat janë regjistruar për faktin e shtatzënisë.

Hemoglobina e glikuar dhe si përcaktohet?

Që nga viti 2010, në praktikën mjekësore, një koncept i tillë si "hemoglobina e glikuar" është miratuar. Në fakt, tregon përqindjen e hemoglobinës të lidhur me glukozën me sasinë e saj totale. Ky klasifikim u pranua nga Shoqata Amerikane e Diabetit, dhe më pas u rekomandua nga Organizata Botërore e Shëndetit. Theshtë përcaktuar në analiza si "niveli i hemoglobinës së HbA1C".

Cila është norma e hemoglobinës së glikuar? Sipas udhëzimeve të mjekëve:

  • deri në 5,7% – një tregues normal;
  • 5,7 – 6% – rrezik i lartë nga diabeti;
  • 6,1 – 6,4% – prediabet;
  • më shumë se 6,5% – diabeti
Diabetus Shqipëri