Crarje në thembra të diabetit

Acksarje në këmbë ndodhin kur lëkura bëhet shumë e thatë dhe presioni në thembra e këmbës bën që lëkura të lëvizë në drejtime të ndryshme. Takat e plasaritura janë të ndjeshme ndaj infeksionit, dhe për njerëzit me diabet, rreziku i infeksioneve serioze rritet. Glukoza e lartë në gjak ushqen mikrobet, duke lehtësuar riprodhimin e tyre dhe duke e bërë të vështirë trajtimin e infeksioneve. Për këtë arsye, është shumë e rëndësishme që të trajtoni menjëherë këmbët diabetike të plasaritura dhe të kërkoni ndihmë mjekësore për çdo plagë të hapur ose të gjakosur.

Takat e plasaritura: Faktorët e rrezikut

Dy faktorët më të rëndësishëm të rrezikut për thembrat e plasaritura janë diabeti dhe mbipesha. Diabetikët ka të ngjarë të përjetojnë thembra të plasaritur, sepse dëmtimi i nervave në këmbë nga sheqeri i pakontrolluar i gjakut mund të shkaktojë thatësi të lëkurës. Nëse jeni diabetik, është e rëndësishme të ekzaminoni këmbët tuaja për shenja të plasaritjes ose infeksionit.

Obeziteti rrit rrezikun e thembrave të plasaritura, sepse vendos shumë peshë në thembra, duke bërë që ajo të zgjerohet edhe më shumë. Lëkura e thatë nuk është në gjendje të përballojë presionin shtesë dhe çarjet.

Në dimër, çdokush mund të ketë thembra të thata dhe të plasaritura. Marrja e rregullt e banjove ose dusheve të gjata dhe shumë të nxehta gjithashtu mund ta përkeqësojnë këtë gjendje. Përveç kësaj, njerëzit që nuk bëjnë lagështi të rregullt të këmbëve me locione me bazë vaji ose hidratues janë të prirur të përjetojnë çarje në thembra. Mos pirja e mjaftueshme e ujit dhe ushqimi i dobët janë gjithashtu faktorë rreziku për thembrat e plasaritura.

Parandalimi i plasaritjes së thembrës

• Kontrolloni këmbët tuaja çdo ditë për çarje, ulçera dhe shenja të infeksioneve të lëkurës. Takat e plasaritura janë më të lehta për tu trajtuar nëse zbulohen herët. Kontrollet ditore të këmbëve janë edhe më të rëndësishme nëse vuani nga qarkullimi i dobët i gjakut ose dëmtimi i nervit.

• Lani këmbët me një sapun të butë. Mos i lagni këmbët, pasi kjo mund të rrisë thatësinë dhe të bëjë më të çara në plasaritje. Thani këmbët tuaja dhe midis gishtave të këmbëve tërësisht pas larjes.

Lexoni artikullin:  Canfarë mund të ulë sheqerin përveç ilaçeve

• Lyejeni këmbët me një vaj të bazuar në vaj çdo mëngjes dhe para gjumit. Glukoza e lartë bën që trupi juaj të humbasë lëngun, gjë që nga ana tjetër e bën lëkurën e thatë edhe më keq. Hidratimi i rregullt i lëkurës së këmbëve do të ndihmojë në parandalimin e ulcerave dhe çarjeve. Përveç kësaj, dëmtimi i nervave të shoqëruar me diabet mund të zvogëlojë djersitjen, e cila mund të çojë në rritjen e thatësisë dhe plasaritjes së lëkurës.

• Shmangni misrat dhe misrat. Rekomandohet të përdorni një pelenë ose skedar gozhdë për të pastruar lëkurën e trashë, misrat dhe misrat. Lëkura e trashë në thembra është e prirur për plasaritje. Mos përdorni kapëse gozhdë ose ndonjë mjet tjetër për të prerë misrat ose misrat, pasi kjo paraqet një rrezik të konsiderueshëm të infeksionit tek pacientët me diabet. Arra ose dhimbje të dhimbshme mund të hiqen nga mjeku me një procedurë kirurgjikale.

• Përdorni të paktën 2 litra lëng çdo ditë për të parandaluar thatësinë e lëkurës dhe plasaritjen. Diabetikët kanë më shumë të ngjarë të vuajnë nga dehidratimi sesa njerëzit me nivele të qëndrueshme të glukozës në gjak, kështu që nevojitet më shumë ujë për ta mbajtur lëkurën tuaj të hidratuar.

• Vishni këpucët e duhura dhe shmangni këpucët me majë ose thembra të hapura. Rekomandohet të vishni këpucë vazhdimisht, pantofla në shtëpi, për të parandaluar dëmtimet dhe infeksionet e plagëve të hapura ose çarjeve. Përdorni një rreshtim të butë brenda këpucëve për të lehtësuar presionin në thembra të thata dhe të plasaritura, gjë që ndihmon në shërimin.

    Artikujt e mëparshëm nga titulli: Letra nga lexuesit
  • Diabeti dhe koliti ulcerativ

Koliti ulcerativ i referohet një sëmundje inflamatore që prek rektumin dhe zorrën e trashë. Kjo gjendje shkakton ulcera dhe […]

A ka ndonjë lidhje midis diabeteve dhe venave me variçe?

Nuk ka asnjë lidhje të provuar midis venave me variçe dhe diabeteve. Venat varikoze dhe araknoidale nuk janë sëmundje të lëkurës; ata reflektojnë […]

Lexoni artikullin:  Parimet për parandalimin e diabeteve

Marrëdhënia midis osteoartritit dhe diabetit

Në Rusi, më shumë se gjysma e popullsisë me diabet vuan gjithashtu nga osteoartroza. Ky është lloji më i zakonshëm i artritit, […]

Qarqe të errëta nën sy

Kur fillova të kërkoja një zgjidhje për qarqet e errëta nën sytë e mi, mendova se do të ishte e lehtë të gjesh atë që […]

Diabeti dhe alkooli dhe abuzimi me drogën

Diabeti dhe abuzimi janë dy kushte që mund të ndikojnë seriozisht në shëndet. Ata janë të lidhur jo vetëm nga aftësia për të shkaktuar […]

Diabetus Shqipëri