Detaje rreth agjërimit për diabetin tip 2

Deri më tani, nuk ka asnjë mendim të qartë se sa efektiv është uria në diabetin tip 2. Në pamje të parë, duket se një mënyrë e ngjashme për të zgjidhur probleme të tilla si pesha e tepërt e trupit është shumë e justifikuar. Dhe, duke praktikuar agjërimin me diabet tip 2, pacienti jo vetëm që do të jetë në gjendje të humbasë kilogramë të panevojshëm, por edhe të përmirësojë ndjeshëm përmbajtjen e sheqerit në trup.

E megjithatë, mendimi i ekspertëve për këtë çështje ndryshon. Dikush beson se agjërimi me diabet tip 2 është me të vërtetë i dobishëm, por vetëm në fazën fillestare të zhvillimit të patologjisë. Përkrahësit e kësaj teorie argumentojnë se një zgjidhje e tillë në të vërtetë do të eliminojë kërcimet e mprehta të niveleve të glukozës në trup. Sipas mendimit të tyre, uria është e papranueshme nëse diagnostikohet diabeti tip 1. Në këtë rast, eksperimentet nuk janë të mundshme asnjë përpjekje për të kufizuar ushqimin, pasi kjo mund të jetë e dëmshme për gjendjen e pacientit. Pra, cila është situata reale, a është e mundur që diabetikët të kufizojnë ushqimin për qëllime medicinale, dhe si ta bëjnë atë siç duhet?

Nevoja për të luftuar mbipeshën në llojin e dytë të diabetit

Problemi i peshës së tepërt në një sëmundje diabetike të tipit XNUMX bëhet veçanërisht i rëndësishëm. Në fund të fundit është se sa më e lartë të jetë pesha e trupit, aq më e lartë është insulina në gjakun e një pacienti të tillë. Insulina e lartë, nga ana tjetër, kontribuon në djegien më pak aktive të indit dhjamor, pavarësisht pranisë së ushtrimit fizik.

Në të njëjtën kohë, insulina e rritur ndihmon në uljen e sheqerit në gjak, si rezultat i së cilës një pacient me një diagnozë të diabetit tip 2 vazhdimisht ndjen një ndjenjë të urisë. Dhe shtypja e oreksit me karbohidrate do të kontribuojë në shtimin më të shpejtë të peshës.

Lexoni artikullin:  Diabeti tek fëmijët dhe adoleshentët

Dhe, nëse një diabetik ka dy probleme, përfshirë diabeti tip XNUMX dhe mbipesha, atëherë sjellja e peshës në vlerën e nevojshme duhet të jetë një qëllim strategjik për një pacient të tillë. Nëse pacienti arrin të humbasë kilogramë të urryer dhe të normalizojë peshë, atëherë ndjeshmëria e qelizave ndaj insulinës hormonale të sekretuar nga pankreasi do të rritet.

Kjo do të lejojë që pacientët me një sëmundje diabetike të përmirësojnë mirëqenien e tyre dhe të sjellin sheqerin në një nivel normal. Do të mundësojë që pacientët të shpërndahen me doza më të ulëta të ilaçeve që marrin për të ruajtur nivelin e sheqerit.

Si një nga mënyrat për të përzënë kile shtesë duhet të konsiderohet agjërimi terapeutik. Shtë e rëndësishme të mbani mend se me një sëmundje të tillë si diabeti, uria është e mundur vetëm nën mbikëqyrjen e një specialisti mjekësor trajtues. Kështu, diskutimi nëse është e mundur të vuani urie me një sëmundje sheqeri do të jetë pozitive.

Parimet e urisë terapeutike për sëmundjen e sheqerit

Duke argumentuar temën se si të bëhet agjerimi shërues me prishje të indikuar endokrine, duhet përmendur që secili specialist ofron teknikën e tij. Disa mjekë besojnë se për të marrë një rezultat të qëndrueshëm, është e nevojshme agjërimi i zgjatur. Dikush, përkundrazi, është mbështetës i këndvështrimit se 10 ditë janë të mjaftueshme për të marrë rezultatin e dëshiruar.

Siç tregojnë rezultatet e testeve, edhe një trajtim 3-4 ditë i diabetit me një kufizim dietik do të zvogëlojë ndjeshëm përmbajtjen e glukozës në trupin e pacientit dhe do të përmirësojë ndjeshëm mirëqenien e tij të përgjithshme.

Siç u përmend më lart, me një patologji të tillë si diabeti tip 2, është më mirë të vuani urie nën mbikëqyrjen e një mjeku i cili do të monitorojë nivelin e sheqerit dhe të marrë sasinë e nevojshme të lëngut. Ky vëzhgim është veçanërisht i rëndësishëm për agjërimin e parë. Nëse ekziston një mundësi e tillë, atëherë për trajtimin e diabetit duke agjëruar është më mirë të shkoni në spital.

Lexoni artikullin:  Lista e pilulave të ilaçeve të diabetit tip 2, lista e mjeteve juridike

Ashtu si me një patologji të tillë si diabeti mellitus, dhe në çdo rast tjetër, është më mirë t'i drejtoheni një grevë urie me përgatitjen e duhur dhe nuk rekomandohet ta lini atë ashpër:

  1. Disa ditë para fillimit të grevës së urisë, dieta e pacientëve me diabet tip 2 duhet të përbëhet ekskluzivisht nga ushqime me bazë bimore, si dhe 30-40 gr vaj ulliri.
  2. Para se të fillojë trajtimi i diabetit me agjërim, kryhet një klizmë pastruese.
  3. Mos kini frikë se gjatë 4-6 ditëve të para do të shfaqet një erë acetoni nga zgavra e gojës. Kjo është një shenjë që kriza hipoglikemike po kalon dhe përmbajtja e ketoneve në gjak është zvogëluar.
  4. Me kalimin e kohës, niveli i glukozës në gjak normalizohet dhe do të mbetet i tillë deri në fund të grevës së urisë.
  5. Kufizimi i ushqyerjes për qëllime medicinale është gjithashtu i dobishëm sepse për shkak të kësaj, proceset metabolike në trup normalizohen, dhe ngarkesa në mëlçi dhe pankreas zvogëlohet. Kjo ju lejon të normalizoni punën e këtyre organeve, gjë që çon në zhdukjen e shenjave të një shkelje të tillë si diabeti.
  6. Rekomandohet të kaloni ditët e para pas agjërimit, duke konsumuar vetëm lëngje ushqyese, duke rritur gradualisht vlerën e tyre të energjisë. Gjatë këtyre ditëve, 2 vakte në ditë do të jenë të mjaftueshme.

Pasi të mbarojë dieta terapeutike, ekspertët rekomandojnë të konsumoni sa më shumë supa me perime dhe sallata, si dhe arra greke. Kjo do të kursejë rezultatin për një periudhë më të gjatë.

Kështu, është mjaft e mundur që të organizohet një agjërim periodik terapeutik në rast të patologjisë diabetike të tipit 2. Sidoqoftë, kjo duhet të bëhet vetëm pas marrëveshjes me mjekun që merr pjesë.

Efektiviteti i agjërimit dhe rishikimet e pacientëve

Shumë ekspertë pajtohen se është më mirë të vdesësh urie për herë të parë jo më shumë se 10 ditë. Kjo bën të mundur:

  • zvogëloni ngarkesën në mëlçi;
  • stimulojnë proceset metabolike;
  • permiresimi i funksionit pankreatik.
Lexoni artikullin:  SUGAR DIABETES trajtim me gjethe fasule

Një maratonë e tillë afatmesme kontribuon në rigjallërimin e organeve. Në këtë rast, sëmundja pushon së përparuari. Së bashku me këtë, pacientët pas agjërimit terapeutik tolerojnë hipoglikeminë shumë më mirë. Rreziku i komplikimeve që mund të shkaktohen nga rritje të papritur të glukozës gjithashtu është zvogëluar.

Sipas shumë diabetikëve, agjërimi terapeutik u jep atyre mundësinë të harrojnë sëmundjen e tyre. Disa nga pacientët alternojnë agjërimin e thatë dhe të lagësht. Me agjërimin e thatë, është e nevojshme të refuzoni jo vetëm marrjen e ushqimit, por edhe konsumin e ujit.

Kështu, agjërimi terapeutik me një qasje kompetente do t'i lejojë diabetikët të përjetojnë vetëm efektin pozitiv të kësaj praktike. Shtë e rëndësishme dhe e nevojshme t'i përmbahen rekomandimeve ekzistuese dhe ta bëni këtë vetëm pas marrëveshjes dhe nën mbikëqyrjen e një specialisti mjekësor.

Diabetus Shqipëri