Diabeti dhe veshkat

Fatkeqësisht, diabeti shpesh shkakton ndërlikime të veshkave, dhe ato janë shumë të rrezikshme. Dëmtimi i veshkave me diabet i jep pacientit probleme të mëdha. Sepse për trajtimin e dështimit të veshkave, procedurat e dializës duhet të bëhen rregullisht. Nëse keni mjaft fat që të gjeni një donator, atëherë ata kryejnë një operacion të transplantit të veshkave. Sëmundja e veshkave në diabet shpesh shkakton vdekje të dhimbshme për pacientët.

Nëse diabeti është i mirë në kontrollin e sheqerit në gjak, atëherë ndërlikimet në veshka mund të shmangen.

Lajmi i mirë është, nëse e mbani sheqerin në gjak afër normales, pothuajse me siguri mund të parandaloni dëmtimin e veshkave. Për ta bërë këtë, ju duhet të përfshiheni aktivisht në shëndetin tuaj.

Ju gjithashtu do të jeni të kënaqur që masat për të parandaluar sëmundjen e veshkave shërbejnë gjithashtu për të parandaluar komplikime të tjera të diabetit.

Si diabeti shkakton dëmtimin e veshkave

Në çdo veshkë, një person ka qindra mijëra të ashtuquajturat "glomeruli". Këto janë filtra që pastrojnë gjakun e mbeturinave dhe toksinave. Gjaku kalon nën presion nëpër kapilarët e vegjël të glomerulave dhe filtrohet. Pjesa më e madhe e lëngjeve dhe përbërësve normalë të gjakut kthehen përsëri në trup. Dhe mbeturinat, së bashku me një sasi të vogël të lëngjeve, kalojnë nga veshkat në fshikëz. Pastaj ata hiqen jashtë përmes uretrës.

 • Testsfarë testesh duhet të kaloni për të kontrolluar veshkat (hapet në një dritare të veçantë)
 • E rëndësishme! Dieta e veshkave me diabet
 • Stenoza e arteries renale
 • Transplanti i veshkave me diabet

Në diabet, gjaku me përmbajtje të lartë sheqeri kalon në veshka. Glukoza tërheq shumë lëngje, gjë që shkakton presion të shtuar brenda secilit glomerul. Prandaj, shkalla e filtrimit glomerular – ky është një tregues i rëndësishëm i cilësisë së funksionit të veshkave – shpesh rritet në fazat e hershme të diabetit. Glomerulus është i rrethuar nga një ind i quajtur "membrana e bodrumit glomerular". Dhe kjo membranë trashet në mënyrë anormale, si indet e tjera që janë ngjitur me të. Si rezultat, kapilarët brenda glomerulave zhvendosen gradualisht. Glomerulat më pak aktivë mbesin, aq më keq veshkat filtrojnë gjakun. Meqenëse veshkat e njeriut kanë një rezervë të konsiderueshme të glomerulave, procesi i pastrimit të gjakut vazhdon.

Lexoni artikullin:  6 shkaqe të sheqerit në gjak të ulët tek të rriturit dhe fëmijët

Në fund, veshkat janë varfëruar aq shumë sa shfaqen simptomat e dështimit të veshkave:

 • letargji;
 • dhimbje koke;
 • të vjella;
 • diarre;
 • kruarje të lëkurës;
 • shije metalike në gojë;
 • fryma e keqe, të kujton erën e urinës;
 • gulçim, madje edhe me ushtrime minimale fizike dhe gjendje pushimi;
 • ngërçe dhe ngërçe në këmbë, veçanërisht mbrëmjeve, para gjumit;
 • humbja e vetëdijes, koma.

Kjo ndodh, si rregull, pas 15-20 vitesh diabeti, nëse sheqeri në gjak mbahej i ngritur, d.m.th. diabeti trajtohej dobët. Uricemia ndodh – akumulimi i mbetjeve azotike në gjak që veshkat e prekura nuk mund të filtrojnë më.

Analiza dhe ekzaminimi i veshkave në diabet

Për të kontrolluar veshkat tuaja për diabet, ju duhet të bëni testet e mëposhtme

 • test i gjakut për kreatininë;
 • analiza e urinës për albumin ose mikroalbumin;
 • urinali për kreatininë.

Duke ditur nivelin e kreatininës në gjak, mund të llogaritni shkallën e filtrimit glomerular të veshkave. Ata gjithashtu zbulojnë nëse ka mikroalbuminuria apo jo, dhe raporti i albuminit me kreatininës në urinë llogaritet. Për më shumë informacion në lidhje me të gjitha këto teste dhe treguesit e funksionit të veshkave, lexoni "testsfarë testesh duhet të kaloni për të kontrolluar veshkat" (hapet në një dritare të veçantë).

Shenja më e hershme e problemeve me veshkat në diabet është mikroalbuminuria. Albumi është një proteinë, molekulat e së cilës janë të vogla në diametër. Veshkat e shëndetshme kalojnë një sasi shumë të vogël në urinë. Sapo puna e tyre madje keqësohet edhe më shumë, ka më shumë albumine në urinë.

Treguesit diagnostikues të albuminuria

Albuminuria në urinën e mëngjesit, mcg / minAlbuminuria në ditë, mgPërqendrimi i albuminës në urinë, mg / lRaporti i urinës së albumines / kreatininës, mg / mol
normoalbuminuria= 200> = 300> = 200> 25

Duhet të dini që një sasi e shtuar e albuminës në urinë mund të mos jetë vetëm për shkak të dëmtimit të veshkave. Nëse dje ka pasur aktivitet të rëndësishëm fizik, sot albuminuria mund të jetë më e lartë se normale. Kjo duhet të merret parasysh kur planifikoni ditën e analizës. Albuminuria është rritur gjithashtu: dietë me proteina të larta, ethe, infeksione të traktit urinar, dështim të zemrës, shtatzëni. Raporti i albuminit me kreatininës në urinë është një tregues shumë më i besueshëm i problemeve në veshka. Lexoni më shumë rreth tij këtu (hapet në një dritare të veçantë)

Lexoni artikullin:  Teaji me limon për diabetin

Nëse një pacient me diabet është gjetur dhe konfirmuar disa herë me mikroalbuminuria, kjo do të thotë se ai ka një rrezik të rritur jo vetëm të dështimit të veshkave, por edhe sëmundjeve kardiovaskulare. Nëse nuk trajtohet, atëherë më vonë aftësia e filtrimit të veshkave bëhet edhe më e dobët, dhe proteina të tjera të një madhësie më të mëdha shfaqen në urinë. Kjo quhet proteinuria.

Sa më keq që funksionojnë veshkat, aq më shumë kreatininë grumbullohet në gjak. Pas llogaritjes së shkallës së filtrimit glomerular, është e mundur të përcaktohet se në cilën fazë është dëmtimi i veshkave të pacientit.

Fazat e sëmundjes kronike të veshkave, në varësi të shkallës së filtrimit glomerular

Diabetus Shqipëri