Diabeti i niveleve të sheqerit në gjak normat se si të ulet

Shumica e njerëzve të diagnostikuar me diabet e dinë që duhet të kontrollojnë nivelin e sheqerit në gjak (glukozë) rregullisht. Kjo ndihmon për të shmangur komplikimet e sëmundjes. Por çfarë është një sheqer i shëndetshëm në gjak? Ju nuk duhet të përqendroheni në normat standarde dhe të përpiqeni të ulni sheqerin në nivelin që ishte para sëmundjes: është e lehtë ta teproni dhe të dëmtoni shëndetin. Pra, cilat tregues mund të konsiderohen të shkëlqyera në diabet? Dhe cilat janë mënyrat për ta bërë këtë analizë vetë në shtëpi?

Ka disa mënyra për të kontrolluar sheqerin në gjak.

1. Ne japim një test gjaku për sheqerin duke përdorur një glukometër konvencional: nga një gisht

Shtë e nevojshme që të gishtat e gishtit me një gjilpërë të vogël, të mprehtë (të ashtuquajturat lancet) dhe të vendosni një pikë gjaku në shiritin e provës. Pastaj e ulni shiritin e provës në një pajisje matëse të quajtur glukometër. Ai tregon sheqerin në gjak. Ju merrni rezultate në më pak se 15 sekonda dhe mund të ruani të dhëna. Disa matës të sheqerit në gjak mund të paraqesin një nivel mesatar të glukozës me kalimin e kohës dhe të tregojnë grafikët dhe grafikët e testeve tuaja të mëparshme. Ju mund të blini glukometra dhe shirita provë në farmaci.

2. Test i sheqerit në gjak duke përdorur glukometra të rinj

Glukometrat e rinj ju lejojnë të bëni një provë të sheqerit në gjak jo vetëm nga gishti.

Matësit e fundit të sheqerit marrin gjak:

 • nga supi;
 • parakrah;
 • baza e gishtit të madh;
 • kofshë.
Lexoni artikullin:  Si të identifikoni diabetin e fshehtë

Rezultatet e testit mund të ndryshojnë në varësi të vendit nga i është marrë gjaku. Duhet të them që niveli i sheqerit në gjak nga majën e gishtit do të tregojë ndryshime shumë më shpejt. Kjo është veçanërisht e rëndësishme kur nivelet e sheqerit në gjak ndryshojnë me shpejtësi, për shembull, pas ngrënies ose pas një stërvitje. Nëse provoni sheqerin tuaj kur dyshoni për hipoglicemi, përdorni gishtin sa herë të jetë e mundur sepse këto lexime do të jenë më të sakta.

Sistemi i monitorimit të glukozës

Njerëzit me një diagnozë të diabetit mellitus dhe punonjës të institucioneve mjekësore e dinë së pari se çfarë janë glukometrat dhe pompat e insulinës. Pompat injektojnë shpejt insulinën nën lëkurë. Kur përdorni një pompë, duhet të monitoroni nivelin e glukozës tuaj gjatë gjithë ditës. Kjo është e nevojshme për të përcaktuar dinamikën e rezultateve.

Kur të kontrolloni gjakun për sheqerin

Ju mund të keni nevojë të kontrolloni sheqerin në gjak disa herë në ditë, për shembull, para se të hani ose bëni ushtrime, para se të shkoni në shtrat, para se të vozitni dhe kur ndjeni se niveli i sheqerit tuaj është i ulët.

Të gjithë njerëzit janë të ndryshëm, kështu që kontaktoni mjekun tuaj i cili do t'ju tregojë kur dhe sa shpesh ju duhet të kontrolloni sheqerin në gjak. Nëse jeni i sëmurë, ju ndoshta duhet të kontrolloni nivelin e glukozës tuaj më shpesh.

Affectsfarë ndikon në rezultatet e një testi gjaku për sheqerin:

 • anemia;
 • cerma;
 • nxehtësia jashtë;
 • lagështi e lartë;
 • ju jeni në një lartësi të madhe.

Për shkak të faktorëve të përmendur më lart, niveli i sheqerit në gjak ndryshon.

Nëse rezultatet e analizës ju duken të çuditshme dhe dyshoni për gabime në glukometër, rinisni atë dhe kontrolloni përsëri shiritat e provës.

Tabela më poshtë jep një ide se çfarë sheqeri në gjak duhet të jetë gjatë gjithë ditës. Sigurisht, gjithçka është individuale, dhe rezultatet mund të ndryshojnë gjatë gjithë ditës.

Lexoni artikullin:  Trajtimi i ulcerave trofike të ekstremiteteve të poshtme
pasi të hahetmë pak se 10 mmol \ l

Monitorimi i glukozës në gjak dhe niveli i glikuar i hemoglobinës HbA1c

Monitorimi i niveleve të glikuar të hemoglobinës së HbA1c është gjithashtu i rëndësishëm në kontrollin e diabetit. Shumë matës të glukozës në gjak në shtëpi shfaqin glukozën mesatare të gjakut që lidhet me HbA1c.

niveli mesatar i sheqerit në gjak (mmol \ l)HbA1c (%)
76
8,57
10,168
11,89
13,310
14,9411
16,512

Kur të shihni një mjek në lidhje me një test të sheqerit në gjak

Pyesni mjekun tuaj për gamën tuaj të testit të glukozës në gjak në moshën tuaj, dhe planifikoni se çfarë të bëni kur njehsori juaj është shumë i lartë ose shumë i ulët. Mësoni më shumë nga mjeku juaj për simptomat e sheqerit në gjak të lartë ose të ulët dhe çfarë të bëni në raste të tilla.

Mbani shënime të gjakut, urinës dhe shiritave të acetonit që bëni. Shumica e njehsorëve të glukozës në gjak kanë një funksion të kujtesës. Shënimet tuaja mund t'ju paralajmërojnë për ndonjë problem apo prirje. Këto rezultate të matjes ndihmojnë mjekun të rregullojë dietën, ilaçet ose grupin e ushtrimeve. Bëni shënimet tuaja me vete tek mjeku çdo herë.

 • Infeksione bakteriale dhe kërpudhore në diabet
 • Llogaritja e dozave të vetme dhe ditore të insulinës
 • Shenjat e para të diabetit
 • Diabeti mellitus dhe ilaçi bimor
 • Marrëdhënia midis goditjes dhe diabetit
 • Dieta për diabetin: 7 ushqime që ndihmojnë në kontrollin e niveleve të sheqerit
 • Shumë burra të fjetur kanë një rrezik më të lartë nga diabeti.
 • Një goditje gripi do të shpëtojë diabetikët nga goditja dhe vdekja e parakohshme
 • Soja mbron gratë me vezore polististike nga diabeti dhe goditja
 • Ilaçet për presionin e lartë të gjakut dhe diabetin do të ndihmojnë në trajtimin e kancerit

Artikuj më të lidhur

Temat popullore

Likar.Info në rrjetet sociale:

www.likar.info 2001-2020. Marka tregtare dhe marka tregtare LIKAR.INFO ™ janë të regjistruara. Të gjitha të drejtat e rezervuara. Kur përdorni materialet e faqes, kërkohet një lidhje aktive për www.likar.info.

Lexoni artikullin:  Whatfarë lloj frutash mund të ha me diabet

Informacioni i publikuar në faqe ka për qëllim vetëm referencë. Metodat e përshkruara të diagnozës, trajtimit, etj. vet-përdorimi nuk rekomandohet. Sigurohuni që të konsultoheni me një specialist në mënyrë që të mos dëmtojë shëndetin tuaj!

Shëndeti është baza e një jete të plotë dhe detyra jonë është ta mbrojmë atë nga lindja deri në pleqëri!

Faqja e faqes likar.info është në pronësi të kompanisë Letoneze SIA Creative Media Invest. Adresa në Letoni: Riga, blu Zigfrida Annas Meierovica. 16-12, LV-1050. Numri i regjistrimit (numri i regjistrimit) 50103238161. Të drejtat për të përfaqësuar interesat likar.info në Ukrainë, si dhe të drejtat për reklamim / përmbajtje i përkasin Optimedia LLC dhe Vita Line Ukraine LLC.

Materialet në këtë sit janë të destinuara për përdorim të përgjithshëm informues dhe nuk kanë për qëllim të japin këshilla mjekësore, diagnozë ose trajtim të rekomanduar. Likar.info mund të marrë kompensim për lidhje të caktuara me produkte dhe shërbime në këtë sit.

Ekipi mjekësor Likar siguron që përmbajtja që publikohet në faqe të plotësojë standardet më të larta mjekësore dhe vazhdimisht po përmirësohet. Ekipi ynë i përkushtuar menaxhon një rrjet të gjerë prej mbi 100 ekspertësh mjekësorë që mbulojnë mbi 50 specialitete.

Diabetus Shqipëri