Diabeti i varur nga insulina

Diabeti i varur nga insulina

Diabeti mellitus i varur nga insulina (lloji I) është një sëmundje kronike endokrine e shkaktuar nga sinteza e pamjaftueshme e insulinës nga qelizat e pankreasit Langerhans, duke rezultuar në një rritje të glukozës në serum, por mangësi e saj në qeliza. Midis të gjitha rasteve të diabetit, ky lloj ndodh në deri në 10% të rasteve. Kjo sëmundje haset më shpesh tek të rinjtë.

shkaqet e

Shkaku i saktë i zhvillimit të diabetit mellitus i varur nga insulina nuk është vërtetuar. Sidoqoftë, ekzistojnë disa faktorë shkaktarë që kontribuojnë në zhvillimin e tij:

  • predispozita trashëgimore (në prani të diabetit tip I në një nga prindërit, probabiliteti i zhvillimit të tij në një fëmijë është 2-10%);
  • infeksion viral (hepatiti viral i transferuar, rubeola, shytat, viruset Coxsackie);
  • efektet toksike (pesticide, nitrosamines, streptozocinë, helm miu, disa ilaçe);
  • reaksioni autoimun i imunitetit qelizor (diabeti i varur nga insulina shpesh kombinohet me një patologji tjetër autoimune – goiter toksik difuz, tirotoksikozë, vitiligo, etj.).

Lidhja kryesore patogjenetike e diabetit tip I është vdekja e 80-90% e qelizave β pankreatike (ishuj të Langerhans), të cilat prodhojnë insulinë. Si rezultat, zhvillohet mungesa e insulinës, e cila çon në një rritje të sheqerit në gjak dhe paarritshmëri të tij për qelizat e trupit.

Simptomat e diabetit mellitus të varur nga insulina

Me këtë patologji, shqetësohen të gjitha llojet e metabolizmit: elektrolit, proteina, enzimatike, imune, peptide dhe ujë. Diabeti i varur nga insulina shfaqet, si rregull, në moshë të re ose të re me shfaqjen e etjes së rëndë, gojës së thatë, lodhjes së rëndë, dhimbje koke, humbje peshe me oreks të shtuar, shqetësime të gjumit, nervozizëm dhe urinim të shpeshtë të tepruar. Kruajtje dhe thatësi e lëkurës, infeksione pustulare të lëkurës, dëmtim të shikimit dhe spazma të muskujve të viçit, nauze, dhimbje barku, nocturia (mbizotërimi i diuresis gjatë natës) gjithashtu mund të vërehen. Gjatë rrjedhës së sëmundjes, mund të shfaqen simptoma të komplikimeve, të tilla si ateroskleroza e enëve cerebrale, enët koronare, sindroma diabetike e këmbës, nefropatia (mosfunksionimi i veshkave), retinopatia (ulja e mprehtësisë vizuale), neuropatia (parestezia, ekstremitetet e ftohta, etj.), Infeksionet e shpeshta. Në mungesë të terapisë me insulinë, shfaqet era e acetonit nga goja, ketoacidoza dhe vetëdija e dëmtuar zhvillohen deri në gjendje kome. Ketoacidoza ndodh për shkak të prishjes së yndyrnave (si burim energjie) në vend të sheqernave, gjë që rrit numrin e trupave të ketonit.

Lexoni artikullin:  Norma e leximeve të glukometrit, tabela e matjes së sheqerit në gjak

Diagnostics

Përveç figurës klinike në diagnozën e diabetit mellitus të varur nga insulina, është gjithashtu i rëndësishëm niveli i glukozës në serumin e gjakut. Prania e diabetit mellitus tregohet nga një nivel i zbrazët i glukozës në stomak më shumë se 6,5 mmol / l dhe / ose më shumë se 11,1 mmol / l dy orë pas testit të tolerancës së glukozës. Urina gjithashtu mund të përcaktohet nga glukoza (kur tejkalon "pragun e veshkave" në gjak – më shumë se 7,7-8,8 mmol / l) dhe trupat ketone. Për më tepër, nivelet e ngritura të hemoglobinës glikozilizuese mund të tregojnë ekzistencën e gjatë të hiperglicemisë. Nivelet e insulinës dhe C-peptidit janë ulur ndjeshëm në diabetin e tipit I. Për të identifikuar komplikimet e mundshme, si dhe për diagnozën diferenciale, kryhet një ekzaminim me ultratinguj i veshkave, reheencefalografia, reovazografia e ekstremiteteve të poshtme, EEG i trurit, ekzaminimi okulologjik.

Llojet e sëmundjes

Diabeti i varur nga insulina klasifikohet sipas etiologjisë së autoimunitetit dhe idiopatikës. Dallohen ashpërsia e kursit (e butë, e moderuar dhe e rëndë) dhe shkalla e kompensimit të procesit patologjik (të kompensuar, të nënkompensuar dhe të dekompensuar).

Veprimet e pacientit

Me zhvillimin e të paktën disa prej simptomave të mësipërme, duhet të këshilloheni me një endokrinolog për këshilla.

Trajtimi për diabetin mellitus i varur nga insulina

Në trajtimin e diabetit mellitus të varur nga insulina, ekzistojnë dy detyra kryesore – ndryshimet në stilin e jetës dhe terapi adekuate e drogës. E para përfshin respektimin e një diete të veçantë me llogaritjen e njësive të bukës, aktivitetin fizik të dozuar dhe vetë-monitorimin e vazhdueshëm. Detyra e dytë është një përzgjedhje individuale e regjimit dhe dozës së terapisë me insulinë. Ekziston një regjim i zakonshëm i terapisë me insulinë, infuzion i vazhdueshëm i insulinës nënlëkurore dhe injeksione të shumta nënlëkurore. Activitydo aktivitet fizik shtesë ose ushqimi duhet të merret parasysh kur llogaritet doza e administruar e insulinës.

Komplikime

Komplikimet e diabetit mellitus të varur nga insulina mund të jenë gjendje kome hiperosmolare, ketoacidozë, gjendje kome hipoglikemike (me llogaritje jo korrekte të dozës së insulinës), nefropati diabetike, retinopati, encefalopati, polneuropati, mikro dhe makroangiopati, artropati, etj.

Lexoni artikullin:  Aaji nga gjethe smokinov me diabet dhe ulçerë

Parandalimi i diabetit mellitus i varur nga insulina

Masat parandaluese në lidhje me diabetin mellitus të varur nga insulina nuk ekzistojnë. Sidoqoftë, nëse është e mundur, duhet të shmangen infeksionet virale që mund të kontribuojnë në shfaqjen e sëmundjes.

Diabetus Shqipëri