Diabeti mellitus dhe këmbë diabetike

Diabeti mellitus është një sëmundje e zakonshme që, përveç të tjerash, mund të çojë në dëmtimin e enëve të lëkurës dhe indeve të buta të këmbëve, kjo gjendje quhet "sindromi diabetik i këmbës". Kjo e fundit çon në ulcera dhe, nëse nuk trajtohet, përfundon me amputim. Aktualisht, me një vizitë në kohë tek një mjek, duke përshkruar ilaçe dhe, ndoshta, ndërhyrje kirurgjikale. Një pacient mund të parandalojë komplikimet e diabetit dhe të përmirësojë cilësinë e jetës së tij.

Isfarë është diabeti?

Diabeti është një sëmundje e shoqëruar me prodhimin e dëmtuar ose ndërveprimin normal me qelizat e trupit të hormonit Insulinë, duke rezultuar në një rritje të vazhdueshme të sheqerit në gjak. Sëmundja karakterizohet nga një kurs kronik dhe nga një shkelje e të gjitha llojeve të metabolizmit. Sipas Shoqatës Amerikane të Diabeteve, incidenca e diabetit po rritet në mënyrë të qëndrueshme dhe sot 7,5 përqind e popullsisë së botës ka simptoma të sëmundjes. Problemi kryesor është se përafërsisht çdo pacient i katërt nuk është i vetëdijshëm për patologjinë e tij.

Si matet sheqeri dhe çfarë konsiderohet glukoza normale?

Matja diagnostike e sheqerit kryhet në stomak bosh. Për të sqaruar diagnozën, mund t'ju duhet gjithashtu një vlerësim i luhatjeve ditore të këtij treguesi dhe / ose testeve të ushtrimeve (matja e glukozës pas ngrënies). Deri më tani, niveli i sheqerit (glukozës) përcaktohet me saktësi duke përdorur glukometra të lëvizshëm që analizojnë gjakun kapilar (gjakun nga një gisht). Në institucionet mjekësore, ky studim kryhet me gjak venoz duke përdorur pajisje më të sofistikuara – analizues të gjakut. Normalisht, niveli i glukozës në gjak ndryshon në një interval mjaft të ngushtë: nga 3,3 në 5,5 mmol / L në mëngjes pas gjumit dhe nga 8 deri në 11 mmol / L pas ngrënies. Ky nivel sheqeri është një tregues i qëndrueshëm, pasi pankreasi prodhon sa më shumë insulinë, aq më i lartë është niveli i glukozës në gjak.

Lexoni artikullin:  Cila është niveli i sheqerit në gjak në gratë shtatzëna

Cilat lloje të diabetit ekzistojnë dhe cilat janë ndryshimet e tyre kryesore?

Diabeti tip 1

Mekanizmi i zhvillimit të diabetit tip 1 bazohet në pamjaftueshmërinë e prodhimit të insulinës hormonale nga qelizat endokrine të pankreasit të shkaktuara nga shkatërrimi i tyre nën ndikimin e faktorëve të ndryshëm (infeksioni viral, stresi, sëmundjet autoimune, etj.). Diabeti i tipit 1 përbën të gjitha rastet e diabetit dhe në shumicën e rasteve zhvillohet në fëmijëri ose adoleshencë. Ky lloj diabeti karakterizohet nga shfaqja e simptomave kryesore, të cilat përparojnë me shpejtësi me kalimin e kohës. Metoda kryesore e trajtimit është injeksione me insulinë që normalizojnë metabolizmin e trupit. Nëse nuk mjekohet, diabeti tip 1 përparon me shpejtësi dhe çon në komplikime të rënda, siç janë ketoacidoza dhe koma diabetike.

Diabeti tip 2

Ky lloj i sëmundjes shkaktohet nga një ulje e ndjeshmërisë së indeve ndaj veprimit të insulinës, e cila në fazat fillestare të sëmundjes formohet në sasi normale ose madje të rritur. Dieta dhe humbja e peshës së pacientit në disa raste ndihmojnë në normalizimin e metabolizmit të karbohidrateve të trupit dhe zvogëlimin e prodhimit të glukozës në nivelin e mëlçisë. Sidoqoftë, me rrjedhën e sëmundjes, sekretimi i insulinës nga qelizat e pankreasit zvogëlohet, gjë që bën injeksione të nevojshme. Diabeti i tipit 2 përbën të gjitha rastet e sëmundjes dhe më së shpeshti zhvillohet te njerëzit mbi 40 vjeç, dhe zakonisht shoqërohet me mbipesha. Sëmundja është e ngadaltë. Me kalimin e kohës, zhvillohen komplikime të tilla si mikro- dhe makroangiopatia, nefro- dhe neuropatia, retinopatia, etj.

Cilat janë simptomat e diabetit?

Në fotografinë klinike të diabetit, është zakon të bëhet dallimi midis dy grupeve të simptomave: fillore dhe dytësore. Simptomat kryesore përfshijnë:

 • Prodhimi i rritur i urinës;
 • Etja e vazhdueshme e pakonkurueshme;
 • Uria e përhershme e pangopshme;
 • Humbja e peshës (veçanërisht karakteristike për diabetin tip XNUMX.

Simptomat kryesore janë më të zakonshme për diabetin tip 1. Ata po zhvillohen mjaft shpejt. Simptomat sekondare përfshijnë shenjat klinike që zhvillohen ngadalë me kalimin e kohës. Këto simptoma janë karakteristike për të dy llojet e diabeteve dhe

 • Kruajtje të lëkurës dhe mukozës;
 • Gojë e thatë;
 • Dobësi e përgjithshme e muskujve;
 • Dhimbje koke;
 • Lezione inflamatore të lëkurës që janë të vështira për t'u trajtuar (furunculosis);
 • Rënia e shikimit;
 • Prania e acetonit në urinë me diabet tip 1.
Lexoni artikullin:  Karakteristikat shëruese të qepëve dhe lëvozhgave të qepës në diabet

Kur diagnostikohet një pacient me diabet?

Diagnoza e diabetit tip 1 dhe tip 2 lehtësohet nga prania e simptomave kryesore: poliuria, polifagia, humbja e peshës. Sidoqoftë, metoda kryesore diagnostikuese është përcaktimi i përqendrimit të glukozës në gjak. Një diagnozë e diabetit bëhet nëse:

 • përqendrimi i sheqerit (glukozës) në gjakun kapilar agjërues tejkalon 6,1 mmol / l (millimole për litër), dhe 2 orë pas një vakti tejkalon 11,1 mmol / l,
 • si rezultat i testit të tolerancës së glukozës (në raste të dyshimta), niveli i sheqerit në gjak tejkalon 11,1 mmol / l,
 • Niveli i hemoglobinës glikoziluar tejkalon 5,9%,
 • sheqeri është i pranishëm në urinë
 • urina përmban aceton (Acetonuria).

Isfarë është sindroma diabetike e këmbës?


Sindroma diabetike e këmbës është një koncept kolektiv që bashkon një grup të ndërlikimeve të vonshme të diabetit mellitus, në të cilin zhvillohen ndryshime patologjike në këmbët e pacientit në formën e proceseve purulent-nekrotike, ulçera dhe lezione kockore-artikulare që ndodhin në sfondin e ndryshimeve specifike në nervat periferikë, enët e gjakut, lëkurën dhe indet e buta, kockat dhe nyjet.

Ekzistojnë dy tipe të sindromës diabetike të këmbës. Me formën neuropatike, proceset shkatërruese në këmbë shfaqen për shkak të dëmtimit të nervit (polneuropatia), me formën neuro-iskemike, faktori kryesor është angiopatia diabetike (dëmtimi vaskular diabetik).

Si të identifikoni sindromën diabetike të këmbës?

Përafërsisht pacientët me diabet janë në rrezik. Kriteret për klasifikimin e një pacienti në rrezik për sindromën diabetike të këmbës janë:

 • ulur ndjeshmërinë e lëkurës dhe / ose mungesën e pulsit në arteriet e këmbëve,
 • deformime kembesh,
 • hiperkeratoza e theksuar e këmbëve,
 • prania e ulcerave, proceset purulent-nekrotike, amputimet në histori.

Metodat kryesore të diagnostikimit janë:

 • ekzaminimi i një endokrinologu, neurologu, kirurgu vaskular,
 • profili glicemik dhe përcaktimi i nivelit të hemoglobinës së glikoziluar,
 • matja e stresit transkutan të oksigjenit,
 • Skanimi i dyfishtë tejzanor i arterieve të gjymtyrëve të poshtme.

Bëni një takim

Qendra Vaskulare. T.Topper ofron ndihmë të kualifikuar për të gjitha llojet e sëmundjeve vaskulare.

Në mënyrë që të merrni një takim me një kirurg vaskular ose t'i nënshtroheni një ekzaminimi, thjesht telefononi +7 (812) 962-92-91 dhe pajtohuni për një kohë të përshtatshme për ju.

Lexoni artikullin:  Devijimet e simptomave të normalizuara të glukozës në gjak

Si të përgatiteni për kirurgji

Do të keni trajtim kirurgjik në Qendrën tonë. Përgatitja për kirurgji përfshin një kompleks të ekzaminimit para operacionit. Në lidhjet më poshtë mund të gjeni një listë të studimeve të nevojshme.

Diabetus Shqipëri