Diabeti mellitus dhe përfitimet për diabetikët tip 1 dhe tip 2, ilaçe të buta

Fatkeqësisht, jo të gjithë pacientët me diabet e dinë që sipas ligjit, shteti duhet t'u sigurojë atyre ilaçe thelbësore për jetën pa pagesë. Për më tepër, diabetikët që kanë një paaftësi kanë të drejtë për një "paketë sociale" të plotë. Kjo do të thotë, së bashku me ilaçet – të merrni një biletë falas për trajtim në sanatorium të paktën një herë në tre vjet.

Sigurisht, të gjithë sipas ligjit kanë të drejtë të refuzojnë një paketë sociale dhe të marrin një bonus shtesë në para nga shteti. Në të njëjtën kohë, është më mirë të mendoni se çfarë është më mirë: pena shtesë që nuk do të mbulojnë koston e blerjes madje edhe të një pjese të parëndësishme të ilaçeve që ju nevojiten, ose të merrni ilaçe të shtrenjta plotësisht nga buxheti?

Diabeti përfiton për personat me aftësi të kufizuara, kush ka aftësi të kufizuara?

Vendimi për aftësinë e kufizuar, në varësi të ashpërsisë së sëmundjes, merret në bazë të ekspertizës mjekësore dhe sociale. Referimi tek autoritetet e ekzaminimit sigurohet nga mjeku pjesëmarrës. Edhe pse të gjithë mund të insistojnë në të vetën. Mjeku nuk ka të drejtë të refuzojë ty. Dëshira juaj e vetme do të tregohet në drejtim.

Fakti që jeni i sëmurë nuk është gjithmonë një arsye për të marrë statusin e aftësisë së kufizuar. Aftësia e kufizuar jepet në çrregullime funksionale që çojnë në një kufizim të jetës. Me diabetin, ekzistojnë kritere të ndryshme. Ato janë karakteristike si për diabetikët tip XNUMX ashtu edhe atë tip XNUMX.

Aftësia e kufizuar e grupit të parë u jepet pacientëve me sëmundje serioze, atyre që kanë retinopati (të dy sytë e verbër), neuropatia (ataksi e vazhdueshme ose paralizë), encefalopatia diabetike me çrregullime të rënda mendore, dështimi i zemrës 3 faza, angiopatia e rëndë e gjymtyrëve të poshtme (gangrene, këmbë diabetike), faza terminale insuficienca renale kronike, koma e shpeshtë. Pacientë të tillë kanë nevojë për ndihmë të vazhdueshme nga të huajt, sepse ata nuk kanë mundësinë të kujdesen për veten e tyre dhe të lëvizin më vete.

Aftësia e kufizuar e grupit të dytë në diabet u jepet atyre që jo gjithmonë kërkojnë kujdes nga të dashurit. Mosfunksionimet e organeve të prekura shprehen, por në një masë më të vogël sesa ato të aplikantëve për grupin e parë. Ata kanë retinopati të fazës 2 – 3, faza përfundimtare e dështimit kronik të veshkave me dializë adekuate, neuropati të shkallës 2, encefalopati me ndryshime të vazhdueshme mendore.

Lexoni artikullin:  Diabeti mellitus, llojet, simptomat, parandalimi dhe trajtimi

Aftësia e kufizuar e grupit të tretë përcaktohet me ashpërsi të butë deri në mesatare të sëmundjes dhe mosfunksionime të moderuara që çojnë në kufizimin e lëvizjes, veprimtarinë e punës. Kjo është, në çdo rast, shprehen shkelje. Nëse keni shenja të diabetit të kompensuar pa insulinë, paaftësia nuk do t'ju japë. Fëmijët me sëmundje tip 1 (ata që varen nga insulina) u jepet paaftësi pa grup.

Në mënyrë që të përfaqësojmë më saktë se çfarë është diabeti tip 2, dhe cili është tipi 2, vërejmë se të dy llojet mund të mbështeten nga insulina. Sëmundja e llojit të parë është e përjetshme. Pacientët me këtë lloj të sëmundjes detyrohen të administrojnë insulinë disa herë në ditë me vakte. Pa trajtimin e duhur, mund të ndodhë një gjendje kome. Në rastin e dytë, insulina mund të prodhohet në mënyrë të pavarur nëse pacienti ndjek një dietë dhe udhëheq një mënyrë jetese aktive. Duhet të theksohet se sëmundja e tipit XNUMX është më pak e parashikueshme. Ndonjëherë sëmundja kalon pa u vënë re.

A mund të marr ilaçe preferenciale për diabet pa aftësi të kufizuara?

Sidoqoftë, pavarësisht nga prania e paaftësisë, çdo pacient i tipit 1 dhe 2 ka të drejtë të lirojë insulinë dhe ilaçe të tjera preferenciale për uljen e sheqerit, shiringa injeksioni.

Farmacitë edhe një herë dëshirojnë të fitojnë para për diabetikët. Ekziston një ilaç i ndjeshëm modern evropian, por ata heshtin për këtë. Kjo.

Diabeti i tipit 1 mund të kërkojë shtrimin në spital dhe referimin në një qendër të specializuar. Sa i përket aftësisë së kufizuar, përveç ilaçeve preferenciale, ai merr pension invalidor.

Fëmijët me diabet dhe gratë shtatzëna kanë të drejtë për stilolapsa për shiringë dhe matës të glukozës në gjak me shirita për ta.

Përfitimet për diabetin e tipit 2

Nga rruga, glukometrat dhe përbërësit e tyre, sipas privilegjit, mund të merren nga pacientët e llojeve 1 dhe 2 që kanë nevojë për insulinë. Konsumatorët për glukometra llogariten në mënyrë që të mund të japin analizë tre herë në ditë.

Nëse pacientët me diabet tip 2 nuk kanë nevojë për insulinë, ata duhet të marrin shirita testimi. Gjendja e tyre siguron në sasinë e një copë në ditë. Nga rruga, në mesin e përfituesve që nuk kanë nevojë për mbështetje të insulinës, ekzistojnë përjashtime. Njerëzit me dëmtim të shikimit mund të llogarisin në njehsor dhe harxhues një herë në ditë nga buxheti i vendit. Shteti siguron një mundësi që diabetikët të marrin shërbime sociale të përshtatura për këtë rast. Në veçanti, e drejta për rehabilitim social – mundësi për trajnime dhe rikualifikim, sport, rekreacion për fëmijë dhe adoleshentë në kampe dhe të ngjashme.

Lexoni artikullin:  Lista e pilulave të ilaçeve të diabetit tip 2, lista e mjeteve juridike

Përfitimet për diabetin e tipit 1

Të gjithë pacientët me diabet tip 1 janë të detyruar të marrin të gjitha ilaçet e nevojshme dhe matjet e sheqerit në gjak. Nëse është e nevojshme, shteti siguron kujdes të bazuar në shtëpi nga punonjësit socialë. Më shpesh, pacientët me diabet tip 1 bëhen të paaftë. Prandaj, ata mund të gëzojnë të gjitha përfitimet e rezervuara për këtë kategori.

Nga rruga, pothuajse të gjitha ilaçet për ata që vuajnë nga diabeti përfshihen në listën e atyre preferenciale. Në të njëjtën kohë, nëse, pas marrjes së paaftësisë, ju rekomandohet në komisionin e ekspertëve një ilaç që nuk është i përfshirë në numrin e atyre falas, atëherë mund të merrni edhe një ilaç të tillë në kurriz të përfitimeve.

Numri i ilaçeve preferencial, që është rasti me llojin 1, që është me të dytin, përcaktohet nga mjeku që merr pjesë. Prandaj, farmacisti do t'ju japë saktësisht aq sa tregohet në recetë.

Receta që mjeku juaj ka përshkruar ka një statut të kufizimeve. Nëse po flasim për ilaçe konvencionale, atëherë mund të shkoni në farmaci brenda një muaji. Një recetë për ilaçet azhurnohet çdo pesë ditë. Për ilaçet me substanca psikotrope, receta është e vlefshme për 2 javë. Nëse mjeku ka shkruar "CITO" në recetë (urgjentisht), duhet t'ju jepet ilaç në farmaci nëse është e mundur, por jo më vonë se brenda 10 ditëve të punës.

Përfitimet për fëmijët me diabet

Fëmijët janë një kategori e veçantë e pacientëve me diabet. Ata kanë të drejtë të trajtohen çdo vit në sanatoriume, përfshirë trajtimin me prindërit. Për më tepër, jo vetëm një fëmijë i sëmurë, por edhe prindi i tij, nëse ka një drejtim nga spitali, ata mund të arrijnë në vendin e sanatoriumit dhe të kthehen falas. Biletat për zbritje për ta, si në tren, ashtu edhe në mënyrat e tjera të transportit duhet të sigurojnë para së gjithash.

Shtë e rëndësishme që prindërit të dinë se shtesa për kujdesin për një fëmijë të sëmurë nën 14 vjeç, përfshirë këtu qëndrimin me një fëmijë në një sanatorium mjekësor, nëse ekziston një rekomandim i mjekëve, duhet të jetë në shumën e të ardhurave mesatare.

Lexoni artikullin:  Crarje në thembra të diabetit

Cilat dokumente kualifikohen për përfitime nga diabeti?

Për të marrë të gjitha përfitimet për diabetin, duhet të keni një dokument që i lëshohet çdo pacienti, ose qendra e tij përfaqësuese ose departamenti i diabetit në komunitet. Në bazë të një dokumenti të tillë, organet ekzekutive duhet të japin të gjitha përfitimet e përcaktuara me ligj.

Komentet dhe komentet

Kam diabet të tipit 2 – i varur nga insulina. Një mik këshilloi uljen e sheqerit në gjak me DiabeNot. Kam porositur përmes Internetit. Filloi pritja. Unë ndjek një dietë jo të rreptë, fillova të ecja 2-3 kilometra çdo mëngjes. Gjatë dy javëve të fundit, vërej një ulje të qetë të sheqerit në njehsor në mëngjes para mëngjesit nga 9.3 në 7.1, dhe dje madje në 6.1! Vazhdoj kursin parandalues. Unë do të abonoj në lidhje me sukseset.

Margarita Pavlovna, edhe unë jam ulur tani në Diabenot. SD 2. Në të vërtetë nuk kam kohë për një dietë dhe shëtitje, por nuk abuzoj me ëmbëlsirat dhe karbohidratet, mendoj XE, por për shkak të moshës, sheqeri është akoma i lartë. Rezultatet nuk janë aq të mira sa tuajat, por për 7.0 sheqeri nuk del për një javë. Me cilin glukometër matni sheqerin? A ju tregon plazma apo gjak të tërë? Dua të krahasoj rezultatet nga marrja e drogës.

Unë jam një invalid i 3 grupeve, pësova një sulm të gjerë në zemër. Ata nuk më japin ilaçin që duhej të kisha menduar dhe unë refuzova paketën sociale, por kam diabet të tipit 2, a mund të refuzojnë të më japin ilaç preferencial për këtë sëmundje?

Kush thotë, ndërsa merrni DIABTNOTA, ju duhet të merrni ilaçin e përshkruar nga mjeku juaj?

Pse pacientët me diabet nuk janë të përshkruar shirita testues dhe gjilpëra për stilolapsa shiringash. Kam diabeti tip 1, aftesi te kufizuar te grupit 2. Unë mas sheqerin deri në 6 herë në ditë, sepse kërcimet janë nga 2,6 në 29.

Sheqeri hedh, çfarë të bëjmë? Nuk ka pilula askund

Përshëndetje Unë nuk kam telefon. Ju lutemi përgjigjeni me shkrim në këtë bisedë se cilat shirita provë duhet të lëshohen falas. Jam i sëmurë nga diabeti tip 2, një person me aftësi të kufizuara të grupit 2.

Diabetus Shqipëri