Diabeti mellitus i tipit 1 (Diabeti Autoimun, Diabeti i varur nga insulina, Diabeti i Mitur)

Diabeti mellitus i tipit 1 është një sëmundje endokrine që karakterizohet nga prodhimi i pamjaftueshëm i insulinës dhe një rritje e glukozës në gjak. Për shkak të hiperglicemisë së zgjatur, pacientët vuajnë nga etja, humbin peshë dhe shpejt lodhen. Muskujt dhe dhimbjet e kokës, ngërçet, kruajtja, oreksi i shtuar, urinimi i shpeshtë, pagjumësia, ndezjet e nxehta janë karakteristike. Diagnostifikimi përfshin një studim klinik, teste laboratorike të gjakut dhe urinës, duke zbuluar hipergliceminë, mungesën e insulinës, çrregullime metabolike. Trajtimi kryhet me metodën e terapisë me insulinë, përshkruhet një dietë, klasa të edukimit fizik.

ICD-10

Përmbledhje

Shprehja "diabeti" vjen nga gjuha Greke dhe do të thotë "rrjedh, rrjedh", kështu që emri i sëmundjes përshkruan një nga simptomat e tij kryesore – poliuri, ekskretim i një sasie të madhe të urinës. Diabeti i tipit 1 quhet gjithashtu autoimun, i varur nga insulina dhe i mituri. Sëmundja mund të ndodhë në çdo moshë, por më shpesh manifestohet tek fëmijët dhe adoleshentët. Në dekadat e fundit, ka pasur një rritje të treguesve epidemiologjikë. Prevalenca e të gjitha formave të diabetit është 1-9%, varianti i patologjisë i varur nga insulina e patologjisë përbën 5-10% të rasteve. Incidenca varet nga përkatësia etnike e pacientëve, më e larta në mesin e popujve skandinave.

Shkaqet e diabetit tip 1

Faktorët që kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjes vazhdojnë të hetohen. Deri më tani, është vërtetuar se diabeti mellitus tip XNUMX lind nga një kombinim i predispozicionit biologjik dhe efekteve të kundërta të jashtme. Shkaqet më të mundshme të dëmtimit të pankreasit, ulja e prodhimit të insulinës përfshijnë:

 • Trashëgim. Tendenca për diabet të varur nga insulina transmetohet në një linjë të drejtë – nga prindërit te fëmijët. Janë identifikuar disa kombinime gjenesh që predispozojnë sëmundjen. Ato janë më të zakonshmet në mesin e banorëve të Evropës dhe Amerikës së Veriut. Në prani të një prindi të sëmurë, rreziku për fëmijë rritet me 4-10% në krahasim me popullsinë e përgjithshme.
 • Faktorët e jashtëm të panjohur. Ekzistojnë disa ndikime mjedisore që provokojnë diabetin tip 1. Ky fakt konfirmohet nga fakti se binjakët identikë me saktësisht të njëjtin grup gjenesh sëmuren së bashku në vetëm 30-50% të rasteve. Gjithashtu u zbulua se njerëzit që migruan nga një territor me incidencë të ulët në një territor me një epidemiologji më të lartë kanë më shumë të ngjarë të kenë diabet sesa ata që nuk pranuan të migrojnë.
 • Infeksion viral. Një përgjigje autoimune ndaj qelizave pankreatike mund të nxitet nga një infeksion viral. Me shumë mundësi, efektet e Coxsackie dhe viruseve të rubeolës.
 • Kimikatet, ilaçet. Qelizat beta të insulinës që prodhojnë gjëndra mund të preken nga disa agjentë kimikë. Shembuj të përbërjeve të tilla janë helmi i miut dhe streptozocina, një ilaç për pacientët me kancer.

Patogjeneza

Patologjia bazohet në pamjaftueshmërinë e prodhimit të insulinës hormonale në qelizat beta të ishujve të Langerhans të pankreasit. Indet e varura nga insulina përfshijnë mëlçinë, yndyrën dhe muskujt. Me një ulje të sekretimit të insulinës, ata ndalojnë marrjen e glukozës nga gjaku. Ekziston një gjendje e hiperglicemisë – një shenjë kryesore e diabetit. Trashet gjaku, rrjedhja e gjakut në enë është e shqetësuar, e cila manifestohet nga dëmtimi i shikimit, lezione trofike të ekstremiteteve.

Lexoni artikullin:  Diabeti dhe insulina

Mungesa e insulinës stimulon ndarjen e yndyrnave dhe proteinave. Ata hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe më pas metabolizohen nga mëlçia në ketone, të cilat bëhen burim energjie për inde jo të varura nga insulina, përfshirë indet e trurit. Kur përqendrimi i sheqerit në gjak tejkalon 7-10 mmol / l, aktivizohet një rrugë alternative për sekretimin e glukozës përmes veshkave. Glukozuria dhe poliuria zhvillohen, duke rezultuar në një rrezik të rritur të dehidrimit dhe mungesës së elektrolitit. Për të kompensuar humbjen e ujit, ndjenja e etjes rritet (polidipsia).

Klasifikimi

Sipas rekomandimeve të Organizatës Botërore të Shëndetit, diabeti mellitus i tipit I ndahet në autoimune (provokuar nga prodhimi i antitrupave në qelizat e gjëndrës) dhe idiopatike (nuk ka ndryshime organike në gjëndër, shkaqet e patologjisë mbeten të panjohura). Zhvillimi i sëmundjes ndodh në disa faza:

 1. Identifikimi i predispozicionit. Kryhen ekzaminime parandaluese, përcaktohet ngarkesa gjenetike. Duke marrë parasysh treguesit mesatarë statistikorë për vendin, llogaritet niveli i rrezikut të zhvillimit të sëmundjes në të ardhmen.
 2. Momenti fillestar fillestar. Proceset autoimune aktivizohen, qelizat β dëmtohen. Antitrupat tashmë janë duke u prodhuar, por prodhimi i insulinës mbetet normal.
 3. Insulinë aktive autoimune kronike aktive. Titri i antitrupave bëhet i lartë, numri i qelizave që prodhojnë insulinë është zvogëluar. Përcaktohet rreziku i lartë i shfaqjes së diabetit në 5 vitet e ardhshme.
 4. Hiperglicemia pas një ngarkese të karbohidrateve. Një pjesë e konsiderueshme e qelizave prodhuese të insulinës pësojnë shkatërrim. Prodhimi i hormonit zvogëlohet. Një nivel i agjërimit të glukozës ruhet, por pasi të hahet për 2 orë, përcaktohet hiperglicemia.
 5. Manifestimi klinik i sëmundjes. Simptomat karakteristike të diabetit manifestohen. Sekretimi i hormonit është reduktuar ndjeshëm, 80-90% e qelizave të gjëndrave janë subjekt i shkatërrimit.
 6. Mangësi absolute e insulinës. Të gjitha qelizat përgjegjëse për sintezën e insulinës vdesin. Hormoni hyn në trup vetëm në formën e një ilaçi.

Simptomat e diabetit tip 1

Shenjat kryesore klinike të shfaqjes së sëmundjes janë poliuria, polidipsia dhe humbja e peshës. Urdhërat për të urinuar bëhen më të shpeshta, vëllimi i urinës ditore arrin 3-4 litra, ndonjëherë shfaqet mosmbajtje e natës. Pacientët janë të etur, me gojë të thatë, pinë deri në 8-10 litra ujë në ditë. Oreksi rritet, por pesha e trupit zvogëlohet me 5-12 kg në 2-3 muaj. Për më tepër, pagjumësia gjatë natës dhe përgjumja gjatë ditës, marramendje, nervozizëm dhe lodhje mund të vërehen. Pacientët ndiejnë lodhje të vazhdueshme, vështirë se kryejnë punën e zakonshme.

Ndodh kruajtje e lëkurës dhe mukozës, skuqje, ulcera. Gjendja e flokëve dhe thonjve përkeqësohet, plagët dhe lezione të tjera të lëkurës nuk shërohen për një kohë të gjatë. Prishja e rrjedhës së gjakut në kapilarët dhe enët e gjakut quhet angiopatia diabetike. Humbja e kapilarëve manifestohet me një ulje të shikimit (retinopati diabetike), frenim të funksionit të veshkave me edemë, hipertension arterial (nefropati diabetike), skuqje të pabarabartë në faqe dhe mjekër. Me makroangiopatinë, kur venat dhe arteriet përfshihen në procesin patologjik, ateroskleroza e enëve të zemrës dhe ekstremiteteve të poshtme fillon të përparojë, zhvillohet gangrenë.

Lexoni artikullin:  Simptomat e gjendjes prediabetike, dieta, trajtimi, ushqimi

Në gjysmën e pacientëve përcaktohen simptomat e neuropatisë diabetike, që është rezultat i çekuilibrit të elektrolitit, furnizimit të pamjaftueshëm të gjakut dhe edemës së indit nervor. Përçueshmëria e fibrave nervore përkeqësohet, konvulsione provokohen. Me neuropati periferike, pacientët ankohen për ndjesinë e djegies dhe dhimbjen në këmbë, veçanërisht gjatë natës, ndjenjën e "gungave të gooseve", mpirjen dhe rritjen e ndjeshmërisë ndaj prekjes. Neuropatia autonome karakterizohet nga keqfunksionime të funksioneve të organeve të brendshme – ekzistojnë simptoma të çrregullimeve të tretjes, paresë të fshikëzës, infeksione gjenitourinare, mosfunksionim ngrerë, angina pectoris. Me neuropati fokale, formohen dhimbje të lokalizimit dhe intensitetit të ndryshëm.

Komplikime

Një shkelje e zgjatur e metabolizmit të karbohidrateve mund të çojë në ketoacidosis diabetike, gjendje e cila karakterizohet nga akumulimi i ketoneve dhe glukozës në plazmë, si dhe një rritje e aciditetit të gjakut. Acuteshtë akute: oreksi zhduket, shfaqen nauze dhe të vjella, dhimbje barku, erë e acetonit në ajër të nxitur. Në mungesë të kujdesit mjekësor, shfaqet konfuzion, gjendje kome dhe vdekje. Pacientët me shenja të ketoacidozës kanë nevojë për trajtim urgjent. Komplikime të tjera të rrezikshme të diabetit përfshijnë gjendje kome hiperosmolare, gjendje kome hipoglikemike (me përdorim jo të duhur të insulinës), “këmbë diabetike” me rrezik për amputim të gjymtyrëve, retinopati të rëndë me humbje të plotë të shikimit.

Diagnostics

Ekzaminimi i pacientëve kryhet nga një endokrinolog. Kritere të mjaftueshme klinike për sëmundjen janë polidipsia, poliuria, ndryshimet në peshë dhe oreksi – shenja të hiperglicemisë. Gjatë sondazhit, mjeku sqaron edhe praninë e barrës trashëgimore. Diagnoza e pretenduar konfirmohet nga rezultatet e testeve laboratorike të gjakut, urinës. Zbulimi i hiperglicemisë bën të mundur dallimin e diabetit me polidipsi psikogjene, hiperparatiroidizmin, insuficiencën renale kronike dhe insipidusin e diabeteve. Në fazën e dytë të diagnozës, bëhet diferencimi i formave të ndryshme të diabetit. Një ekzaminim gjithëpërfshirës laboratorik përfshin testet e mëposhtme:

 • Glukoza (gjaku). Përcaktimi i sheqerit kryhet tre herë: në mëngjes në stomak bosh, 2 orë pas një ngarkese karbohidratesh dhe para gjumit. Hiperglikemia tregohet nga treguesit nga 7 mmol / L në stomak bosh dhe nga 11,1 mmol / L pas konsumimit të ushqimeve me karbohidrate.
 • Glukoza (urina). Glukosuria tregon hiperglicemi të vazhdueshme dhe të rëndë. Vlerat normale për këtë provë (në mmol / l) janë deri në 1,7, vija kufitare – 1,8-2,7, patologjike – më shumë se 2,8.
 • Hemoglobina e glikuar. Për dallim nga glukoza e lirë e pa kufizuar me proteina, sasia e hemoglobinës së glikoziluar në gjak mbetet relativisht e vazhdueshme gjatë gjithë ditës. Diagnoza e diabetit konfirmohet në 6,5% ose më të lartë.
 • Testet e hormonit Teste për insulinë dhe C-peptid. Përqendrimi normal i insulinës imunoreaktive të agjërimit të gjakut është midis 6 dhe 12,5 mcU / ml. Indeksi C-peptid ju lejon të vlerësoni aktivitetin e qelizave beta, vëllimin e prodhimit të insulinës. Rezultati normal është 0,78-1,89 mcg / l; në diabet mellitus, përqendrimi i markerit zvogëlohet.
 • Metabolizmi i proteinave. Kryhen testet e kreatininës dhe ure. Të dhënat që rezultojnë ofrojnë një mundësi për të sqaruar funksionalitetin e veshkave, shkallën e ndryshimit të metabolizmit të proteinave. Me dëmtimin e veshkave, treguesit janë më të lartë se normalë.
 • Metabolizmi i lipideve. Për zbulimin e hershëm të ketoacidozës, studiohet përmbajtja e trupave keton në rrjedhën e gjakut dhe urinë. Për të vlerësuar rrezikun e arteriosklerozës, përcaktohet niveli i kolesterolit në gjak (kolesteroli total, LDL, HDL).
Lexoni artikullin:  Sheqeri në urinë por jo në gjak

Trajtimi i diabetit tip 1

Përpjekjet e mjekëve kanë për qëllim eliminimin e manifestimeve klinike të diabetit, si dhe parandalimin e komplikimeve, trainimin e pacientëve për të mbajtur në mënyrë të pavarur normoglikeminë. Pacientët shoqërohen nga një ekip polifrofesional i specialistëve, i cili përfshin endokrinologë, ushqyes, administratorë ushtrimesh. Trajtimi përfshin konsultime, përdorimin e ilaçeve, seanca trajnimi. Metodat kryesore përfshijnë:

 • Terapia me insulinë. Përdorimi i përgatitjeve të insulinës është i domosdoshëm për kompensimin maksimal të arritshëm të çrregullimeve metabolike, duke parandaluar gjendjen e hiperglicemisë. Injeksione janë jetike. Skema e prezantimit përpilohet individualisht.
 • Dietë. Pacientëve u tregohet një dietë me karb të ulët, duke përfshirë një dietë ketogjene (ketonet shërbejnë si burim energjie në vend të glukozës). Baza e dietës është perimet, mishi, peshku, produktet e qumështit. Në sasi të moderuar, lejohen burimet e karbohidrateve komplekse – bukë me drithëra, drithëra.
 • Aktiviteti aktiv fizik individual. Aktiviteti fizik është i dobishëm për shumicën e pacientëve që nuk kanë komplikime të rënda. Klasat përzgjidhen individualisht nga instruktori për terapi ushtrimore, kryhen në mënyrë sistematike. Specialist përcakton kohëzgjatjen dhe intensitetin e trajnimit, duke marrë parasysh shëndetin e përgjithshëm të pacientit, nivelin e kompensimit për diabetin. I caktuar për ecje të rregullt, atletikë, sport. Sporti i energjisë, vrapimi në maratonë është i kundërindikuar.
 • Trajnim vetë-kontrolli. Suksesi i trajtimit të mirëmbajtjes për diabet varet nga niveli i motivimit të pacientëve. Në klasa të veçanta, atyre u thuhet për mekanizmat e sëmundjes, për metodat e mundshme të kompensimit, komplikimet, theksojnë rëndësinë e monitorimit të rregullt të sasisë së sheqerit dhe përdorimit të insulinës. Pacientët mësojnë aftësinë e kryerjes së një injeksioni më vete, zgjedhjen e produkteve ushqimore dhe bërjen e një menuje.
 • Parandalimi i komplikimeve. Përdoren medikamente që përmirësojnë funksionin enzimatik të qelizave gjëndër. Këto përfshijnë agjentë që promovojnë oksigjenimin e indeve, ilaçe imunomoduluese. Trajtimi në kohë i infeksioneve, hemodializës, terapisë antidotike kryhet për të eleminuar komponimet që përshpejtojnë zhvillimin e patologjisë (tiazidet, kortikosteroidet).

Ndër trajtimet eksperimentale, vlen të përmendet zhvillimi i vaksinës për ADN-në BHT-3021. Në pacientët që morën injeksione intramuskulare për 12 javë, niveli i C-peptidit, një shënues i aktivitetit të qelizave të ishullit pankreatik, u rrit. Një fushë tjetër e hulumtimit është shndërrimi i qelizave burimore në qeliza glandulare që prodhojnë insulinë. Eksperimentet tek minjtë dhanë një rezultat pozitiv, por prova për sigurinë e procedurës është e nevojshme për të përdorur metodën në praktikën klinike.

Prognoza dhe parandalimi

Një formë e varur nga insulina e diabetit mellitus është një sëmundje kronike, por terapia e duhur e mirëmbajtjes ndihmon në mirëmbajtjen e një cilësie të lartë të jetës për pacientët. Masat parandaluese nuk janë zhvilluar ende, pasi shkaqet e sakta të sëmundjes nuk janë sqaruar. Aktualisht, të gjithë personave në rrezik u rekomandohet të bëjnë ekzaminime vjetore për të identifikuar sëmundjen në një fazë të hershme dhe trajtim në kohë. Kjo masë ju lejon të ngadalësoni formimin e hiperglicemisë së vazhdueshme, minimizon mundësinë e komplikimeve.

Diabetus Shqipëri