Diabeti mellitus i tipit 2 – konsiderata farmakoekonomike

Diabeti mellitus është një problem i madh mjekësor dhe social në shoqërinë moderne. Kjo për shkak të incidencës së lartë dhe përhapjes së kësaj patologjie, si dhe frekuencës mbresëlënëse të zhvillimit të komplikimeve të paaftësisë kronike. Komplikimet e diabetit mellitus shoqërohen kryesisht me lezione vaskulare të kalibrit të vogël dhe të madh – mikro- dhe diabetikë diabetikë (retinopati, nefropati, infarkt miokardi, goditje cerebrale, gangrenë e ekstremiteteve të poshtme), duke çuar në një ulje të konsiderueshme të kohëzgjatjes dhe cilësisë së jetës së pacientëve. Vitet e fundit, ka pasur një rritje të konsiderueshme të incidencës së diabetit. Pra, nëse në vitin 1994 kishte 110 milion pacientë me diabet në botë, në vitin 2000 numri i përgjithshëm i pacientëve ishte 175 milion, dhe deri në 2010 kjo shifër do të rritet në 239 milion, gjë që na lejon të flasim për një "epidemi globale të diabetit", dhe kjo prirje Vihet re si në vendet e zhvilluara ashtu edhe në vendet në zhvillim.
Shumica e pacientëve (90-95%) vuajnë nga diabeti i tipit 2.

Tani është vërtetuar se zhvillimi i diabetit tip 2 bazohet në mungesë relative të insulinës që rezulton nga pacienti që ka dy çrregullime themelore patofiziologjike të kombinuara – një ulje në ndjeshmërinë e indeve periferike ndaj insulinës dhe një përkeqësim në funksionimin e aparatit izolues të qelizave beta pankreatike. Edhe pse ashpërsia dhe kontributi i secilit prej këtyre dy mekanizmave patogjenikë në patogjenezën e diabeti mellitus tip 2 është i ndryshëm në varësi të tij kryesisht nga prania ose mungesa e mbipeshes dhe një sere faktorësh të tjerë. Në literaturën moderne, pranohet se për formimin e tablove klinike të diabetit mellitus tip 2, faktorët e nevojshëm janë edhe një rënie në prodhimin e insulinës dhe një përkeqësim i efektit të tij në indet e ndjeshme (kryesisht mëlçinë, yndyrën dhe muskujt).
Aktualisht, nuk ka dyshim se hiperglicemia kronike nuk është vetëm fenomeni kryesor biokimik i regjistruar në pacientët me diabet, por gjithashtu është lidhja më e rëndësishme patogjenetike në zhvillimin e pothuajse të gjitha ndërlikimeve të sëmundjes. Hiperglicemia ekzistuese e gjatë çon në një përkeqësim të mëtejshëm të funksionimit të qelizave beta të pankreasit, duke çuar, nga ana tjetër, në një përkeqësim të rrjedhës së sëmundjes dhe formimin e "fenomenit të glukotoksicitetit". Bazuar në këtë, terapia adekuate për uljen e sheqerit jo vetëm që mund të zvogëlojë gliceminë dhe të kompensojë diabetin, por gjithashtu të prishë "rrethin e mbrapshtë", duke përmirësuar rrjedhën e sëmundjes dhe duke zvogëluar ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të komplikimeve kronike të sëmundjes. Në të njëjtën kohë, kur zgjidhni qasje adekuate ndaj terapisë për uljen e sheqerit, duhet të merren parasysh mekanizmat etiologjikë dhe patogjenetikë të zhvillimit të diabetit. Duke marrë parasysh faktorët patogjenikë të formimit të diabetit tip 2 në trajtimin e pacientëve të tillë, të dy ilaçet që përmirësojnë lirimin e insulinës nga qelizat beta të pankreasit, dhe agjentët që përmirësojnë efektin e insulinës në indet periferike përdoren.
Sipas kërkesave moderne, arritja e kompensimit të diabetit mellitus nënkupton mbajtjen e indekseve glicemike deri në 7 mmol / l në stomak bosh, deri në 10 mmol / l – gjatë ditës pas ngrënies dhe nivelin e hemoglobinës glikozilizuese (një tregues që pasqyron nivelin e glicemisë brenda 3 muajve para ekzaminimit) që nuk tejkalon 7% .
Dëshmi bindëse për efektivitetin e barnave antidiabetik u demonstrua nga studimi UKPDS, i cili zgjati më shumë se 10 vjet në Mbretërinë e Bashkuar dhe mbuloi më shumë se 5 mijë pacientë me diabet tip 2. U tregua se në pacientët që kalojnë terapi intensive për uljen e sheqerit, me një ulje të nivelit të hemoglobinës së glikoziluar nga 7,9% në 7,0%, të gjitha ndërlikimet e diabetit mellitus janë ulur me 12%, komplikimet mikrovaskulare – me 25%, infarkt miokardi – me 16 %, nevoja për heqjen e kataraktit – me 24%, retinopati (pas 12 vjetësh vëzhgimi) – me 21% (UKPDS Study Group, 1998).
Aktualisht, përdoren grupet e mëposhtme të ilaçeve medicinale për uljen e sheqerit:
– derivatet e sulfonylurea;
– ilaçe që prekin hipergliceminë postprandiale (glinidet);
– biguanides;
– frenuesit e alfa glukozidazës;
– ilaçe që rrisin ndjeshmërinë e indeve ndaj insulinës (glitazones);
– insulinë.
Barnat më të përshkruara në trajtimin e diabetit mellitus tip 2 janë derivatet e sulfonylurea. Efekti i uljes së sheqerit të këtyre ilaçeve bazohet kryesisht në rritjen e prodhimit të insulinës nga qelizat beta të pankreasit duke vepruar në receptorët e vendosur në këto qeliza. Përfaqësuesit e këtij grupi janë ilaçet e mëposhtme – bukarban, orabet, glibenclamide, chlorpropamide, glycidone, glyclazide, glipizide, glimepiride. Barnat e këtij grupi zakonisht janë efektive në pacientët mbi moshën 40 vjeç, me peshë trupore normale ose pak të rritur (100-160% të peshës ideale të trupit). Ilaçet janë efektive në 80-85% të pacientëve që plotësojnë karakteristikat e specifikuara. Kur përdorni këto ilaçe, arrihet një ulje në nivelin e hemoglobinës së glikoziluar me 1-2%, glukoza e agjëruar në gjak me 3-3,5 mmol / l.
Gjithashtu, përdoren ilaçe që kanë një efekt stimulues afatshkurtër në aparatin beta-izolues të pankreasit – meglitinide, repaglinide, nateglinide, të cilat duhet të merren nga pacientët menjëherë para ngrënies 3-4 herë në ditë.
Komplikimi më i zakonshëm kur përdorni derivatet e sulfonilureas janë kushtet hipoglikemike, të cilat janë më të rralla kur përshkruani Diabeton MR (MR Gliclazide), e cila është veçanërisht e rëndësishme në trajtimin e pacientëve të moshuar dhe të moshuar dhe ata që vuajnë nga sëmundjet kardiovaskulare.
Shpesh, simptomat e hipoglikemisë në pacientët që marrin tableta të barnave hipoglikemike nuk janë aq të theksuara sa kur përshkruhet insulinë. Në të njëjtën kohë, ankesa të tilla si dhimbje periodike dhe ndërprerje në zemër, marramendje, dobësi e përgjithshme, shëndet i dobët, mund të jenë shfaqje të kushteve hipoglikemike që ndodhin periodikisht. Prandaj, është shumë e rëndësishme kur zgjedh një ilaç për të marrë parasysh jo vetëm efektivitetin e tij në uljen e glicemisë, por edhe sigurinë në lidhje me zhvillimin e hipoglikemisë. Në këtë drejtim, Diabeti MR krahasohet në mënyrë të favorshme me ilaçet e tjera për uljen e sheqerit. Shtë vërtetuar se sot Diabeti MR është jo vetëm efektiv, por edhe ilaçi më i sigurt për uljen e sheqerit (shkakton 50% më pak hipoglicemi në krahasim me glimepiride).
Duke pasur parasysh natyrën kronike të rrjedhës së diabetit mellitus, numrin e madh të pacientëve që vuajnë nga kjo sëmundje, incidenca e lartë e komplikimeve të sëmundjes, të cilat nga ana tjetër kërkojnë trajtim afatgjatë, çështja e farmakoekonomisë bëhet një aspekt i rëndësishëm në trajtimin e diabetit mellitus tip 2, d.m.th zgjedhjen e hipoglikemisë më optimale një ilaç që ju lejon të arrini një kontroll efektiv të glicemisë, duke zvogëluar kështu rrezikun e komplikimeve të sëmundjes, dhe çmimi i të cilit është i pranueshëm për pacientit ose për autoritetin e sigurimeve shoqërore, implementimin e programeve droga antidiabetike.
Sot, në të gjithë botën, në nivelin shtetëror, gjithnjë e më shumë vëmendje i kushtohet analizës farmakoekonomike. Ky aspekt, me sa duket, është veçanërisht i rëndësishëm për vendin tonë në kohën e tanishme, duke marrë parasysh financimin e pamjaftueshëm të sistemit të kujdesit shëndetësor, vështirësitë në sigurimin e pacientëve me agjentë të domosdoshëm hipoglikemikë dhe mungesën e sistemit të ilaçeve të sigurimeve.
Qëllimi kryesor i analizës farmakoekonomike të mësipërme është të sigurojë pacientët me një trajtim klinik efektiv dhe ekonomikisht racional në kushte të burimeve të kufizuara financiare.
Kur zgjedh një trajtim, mjeku drejtohet nga dy kritere:
– efektiviteti klinik, përkatësisht: efektiviteti, siguria e trajtimit, aftësia për të arritur rezultate dhe për të ruajtur cilësinë dhe jetëgjatësinë;
– çmimi i ilaçit.
Për më tepër, raporti i këtyre dy kritereve është shumë i rëndësishëm.
Shumë shpesh, kur përshkruani një terapi hipoglikemike, merren parasysh shpejtësia e fillimit të efektit, efektiviteti afatshkurtër dhe kostoja e ulët e ilaçit. Kjo shpjegon përdorimin e gjerë të glibenclamide. Në këtë rast, efektet e vonuara nuk merren parasysh. Nëse llogaritni koston e trajtimit për një afat të gjatë (muaj, vite), çështja e sigurisë bëhet shumë e rëndësishme, së bashku me ruajtjen e efektivitetit në lidhje me kontrollin e glicemisë. Siguria përfshin incidencën e, për shembull, efekteve anësore si hipoglikemia, si dhe shkalla e varfërimit të pankreasit.
Duhet të kihet parasysh se kostoja e trajtimit përfshin jo vetëm çmimin e ilaçit dhe koston e të qenurit në spital, por edhe koston e trajtimit të komplikimeve. Me një patologji të tillë si diabeti mellitus, trajtimi i komplikimeve (infarkti i miokardit, nefropatia, retinopatia, etj.) Është zëri kryesor i shpenzimeve për pacientët, për të mos përmendur faktin se zhvillimi i këtyre komplikimeve ndikon dukshëm në cilësinë e jetës dhe shkurton kohëzgjatjen e tij. Prandaj, kur zgjedh një ilaç, është e nevojshme të merret parasysh prania e pronave shtesë vazoprotektive, antioksiduese, antiatherogenic dhe të tjera, përveç kontrollit të glicemisë.
Përvoja e përdorimit të ilaçeve të ndryshme për uljen e sheqerit, derivateve sulfonylurea, në vendet e tjera brenda Bashkimit Evropian, është i rëndësishëm. Pra, në Francë, 25% e pacientëve me diabet tip 2 marrin glibenclamide, 22% marrin glimepiride, 3% marrin glipizide, dhe 40% marrin gliclazide të drogës (Diabeton MR). Në Poloni, numri i pacientëve që marrin Diabeton MR është 42%, glimpiridi marrin 18%, glibenclamide dhe glipizide – 13% secila. Fatkeqësisht, në vendin tonë ky raport i ilaçeve është i ndryshëm – 87% e pacientëve përdorin glibenclamide për trajtim. Nga ana tjetër, kur zgjidhni barna, kostoja e barnave të përshkruara nuk merret parasysh shumë. Kështu, vlerësohet se një ditë trajtimi i një pacienti me dozë standarde të Diabetonit MR (2 tableta 1 herë në ditë në mëngjes) është financiarisht 27% më i lirë sesa emërimi i glimepiride 2 mg; 32% më e lirë se glikidoni; 46% – sesa glimepiridi 3 mg dhe 72% – repaglinid.
Në disa pacientë, ekziston nevoja për të përshkruar doza më të larta të barnave. Pricemimi për shembull
Diabeti MR në një dozë prej 4 tabletash një herë në mëngjes është 25% më pak se glimepiride në një dozë prej 4 mg në ditë.
Kur llogaritni koston e trajtimit për çdo pacient në vit, duhet të theksohet se më ekonomike nga ilaçet moderne të uljes së sheqerit në tableta, derivatet e sulfonylurea, është Diabeti MR. Pra, kursimet vjetore kur përshkruani Diabeton MR janë 176 hrvnias kur krahasohen me marrjen e glimepiride në një dozë prej 2 mg në ditë, 403 hryvnias kur krahasohen me glimepiride 3 mg në ditë, 227 hrvnias kur krahasohen me përdorimin e glikvidonit 90 mg në ditë dhe 1142 hryvnia krahasuar me trajtimin me repaglinide 3 mg në ditë. Gjithashtu, emërimi i Diabeton MR te pacientët që kryejnë trajtim spitalor mund të kursejnë fonde të konsiderueshme dhe të ndihmojnë më shumë pacientë në vit. Me emërimin e Diabeton MR në një mjedis spitalor, bëhet e mundur që të trajtohen 38 pacientë shtesë në muaj në krahasim me përdorimin e glimepiride 2 mg; 86 pacientë më shumë, krahasuar me glimepiride, 48 persona më shumë se glicidoni dhe 244 pacientë krahasuar me emërimin e repaglinide.
Shtë gjithashtu e rëndësishme të theksohet kjo
Diabeti MR së bashku me një efekt hipoglikemik gjithashtu ka veti antiatogjene, zvogëlon ashpërsinë e stresit oksidativ, mosfunksionimin endotelial, përmirëson vetitë reologjike të gjakut dhe zvogëlon rrezikun e zhvillimit të retinopatisë diabetike. Kjo është, qëllimi i ilaçit zvogëlon rrezikun e komplikimeve mikro dhe makrovaskulare të diabetit mellitus, i cili, natyrisht, ka jo vetëm vlera mjekësore dhe sociale, por edhe të rëndësishme ekonomike.
Kështu, kur zgjedh ilaçet e përshkruara për trajtimin e diabetit mellitus tip 2, duhet të vlerësohet jo vetëm treguesi i efektivitetit / sigurisë, por duhet t'i kushtohet vëmendje edhe aspekteve farmakoekonomike të terapisë.
Përshkruar një ilaç të tillë si
Diabeti MR nuk është vetëm i dobishëm klinikisht, pasi siguron një kontroll glicemik efektiv, sigurinë e pritjes dhe parandalimin e komplikimeve kardiovaskulare, por gjithashtu është i justifikuar ekonomikisht.

Lexoni artikullin:  Simptomat e diabetit të adoleshencës dhe mjete për trajtimin e tij

NENI P FORR TEMA

Artikulli paraqet mënyrën e duhur për t'u sëmurur nga hiperplazia e mirë e prostatës me simptoma të gjëndrave më të ulëta incizive, duke përfshirë 5-reduktaza, 1-reduktorë dhe XNUMX-adrenergjik. Ekstrakt biznesi Seredno naybіlsh doslіdzhuvanim і nadіynim Serenoa repens. Kryerja e një analize të rezultateve të provave klinike që tregojnë efektivitetin e barit të përshkruar në pacientët me hiperplazi të mirë të prostatës në fazën І-të konfiskimit. .

Në Kiev, në fillim, ka 20 fëmijë të ashpër, XNUMX studentë nga Shkolla e Endokrinologut – një projekt shkencor dhe edukimi, me metodën e një edukimi profesional të një profesioni të veçantë. Kurrikula e shkencës së shkollës është presidenti i Shoqatës së Endokrinologëve të Ukrainës në Ukrainë, drejtori i Institutit të Endokrinologjisë dhe Institutit të Rechovin Im. VP Komisarenka i Akademisë Kombëtare të Shkencave Mjekësore të Ukrainës ”, akademik i Akademisë Kombëtare të Shkencave të Ukrainës, anëtar korrespondues i Akademisë Kombëtare të Shkencave të Ukrainës, nënkryetar i Akademisë Kombëtare të Shkencave të Ukrainës, doktor i shkencave mjekësore, profesor Mikola Dmitrovich Tronko.

Zgjerimi i diabetit cerebral (CD) bën të mundur rritjen e vitrateve shoqërore-ekonomike, shoqërimin me nxitimin e rëndë, mbrojtjen e zemrës dhe mjeko-ligjore, për të sjellë vdekjen dhe vdekshmërinë e veçantë. Roszodil naslіdkіv për shëndetin e të gjithë grupit mesatar të personave me diabet karakterizohet nga tregues të shëndetit (vdekshmëria, sëmundja, zhvillimi fizik), sëmundja e sëmundjes (shkalla e metabolizmit, sjellja) .

Galeria Svitovy Galuz mbron shëndetin u godit nga dridhjet e mëdha – një pandemi e shkaktuar nga koronavirusi i ri (COVID – 19). Në faqen zyrtare në internet të Shoqatës Amerikane të Hematologjisë (ASH), është zhvilluar një platformë * për shkëmbimin e informacionit, është përfunduar një klikim në hematologjinë e pacientit. Shtë e rëndësishme që të respektoni informacionin dhe informacionin që ju pëlqen me shvidvy shvidstyu, dhe politikën e policisë në territorin e Republikës së Kazakistanit. Për këtë, pranoni një clichéd rіshennya mahnitëse për të diagnostikuar që lіkuvannya patsіnta të humbet obov'yazkom lіkar.

Diabetus Shqipëri