Diabeti mellitus, llojet, simptomat, parandalimi dhe trajtimi

Diabeti mellitus është një sëmundje e rëndë endokrine që shoqërohet me një mangësi të pjesshme ose të plotë të insulinës hormonale. Ky hormon është përgjegjës për përdorimin e glukozës, prandaj, kur nuk është e mjaftueshme, niveli i sheqerit në gjak rritet, ky fenomen quhet hiperglicemia. Një pjesë e glukozës më vonë fillon të ekskretohet në urinë, zhvillohet glikozuria, domethënë, urina bëhet e ëmbël. Nga rruga, mbi këtë bazë, diabeti u diagnostikua në antikitet. Në Romën e lashtë, kjo u bë me ndihmën e milingonave, të cilat tërhoqën ëmbëlsinë, dhe në Kinë me ndihmën e mizave. Diabeti atëherë quhej "sëmundje e ëmbël e urinës". Vetëm në fillim të shekullit XX u krijua një lidhje e vendosur midis çrregullimeve në pankreasit dhe zhvillimit të kësaj sëmundjeje.

Llojet e diabetit

Llojet kryesore të diabetit që dallojnë shkenca moderne mjekësore janë diabeti tip 1 dhe tipi 2. Ato ndryshojnë në ashpërsinë e sëmundjes, pasojat dhe karakteristikat e terapisë.

Diabeti tip 1 është forma e tij e varur nga insulina. Kjo do të thotë që insulina është e nevojshme për të lehtësuar simptomat dhe për të ruajtur funksionet jetësore të pacientit, pasi që nuk prodhohet nga pankreasi, ose prodhohet në sasi të pamjaftueshme. Ky lloj diabeti ndodh në 15% të të gjithë pacientëve, shumica e të cilëve janë fëmijë dhe të rinj. Njerëzit me diabet tip 1 varen nga monitorimi i vazhdueshëm i glukozës në gjak dhe acetonit në urinën e tyre, dhe ata gjithashtu duhet të kryejnë injeksione me insulinë me vete gjatë gjithë kohës. Kjo mbështet gjallërinë e tyre. Përndryshe, mund të zhvillohet një gjendje kome diabetike.

Diabeti mellitus i tipit 2 është më i zakonshëm dhe karakterizohet nga rezistenca ndaj insulinës. Kjo do të thotë që prodhohet insulinë, por për disa arsye trupi i përgjigjet dobët. Për cilat arsye kjo ndodh, ne do t'i shqyrtojmë më poshtë. Diabeti i tipit 2 është më i lehtë se ai i tipit 1, terapia e tij konsiston kryesisht në korrigjimin e të ushqyerit, uljen e peshës trupore dhe përshkrimin e ilaçeve që rregullojnë metabolizmin e karbohidrateve.

Ne shikuam llojet kryesore të diabetit, por ekziston edhe i ashtuquajturi diabeti MODY. Mund të quhet një lidhje e ndërmjetme midis tipit 1 dhe 2, pasi ka shenjat e të dyjave. Diabeti i MODY është i varur nga insulina, por në doza të vogla. Ai reagon mjaftueshëm në terapi dhe mund të rregullohet nga dieta.

Lexoni artikullin:  Diabeti tip 1 (4)

Llojet e diabetit gjithashtu mund të plotësohen me diabetin gestacional. Ndodh tek gratë gjatë shtatëzënësisë dhe, për shkak të shfaqjes, është e ngjashme me diabetin e tipit 2. Pas lindjes së fëmijës, ajo mund të lehtësohet, ose të zhduket plotësisht, por i bën dëm të madh edhe nënës dhe foshnjës. Prandaj, nëna e ardhshme duhet të monitorojë peshën dhe ushqimin e saj shumë rreptësisht.

Diabeti mellitus: simptoma, shkaqe dhe pasoja

Cilat janë shkaqet e kësaj sëmundje? Në shumicën e rasteve, në mënyrë që diabeti të zhvillojë një trashëgimi mjaft të keqe, shumëzuar me një faktor provokues. Ju mund të gjeni shumë faktorë të tillë, por të përmendësh faktorët kryesorë nuk është e vështirë.

Obeziteti është një mik i madh i një sëmundjeje si diabeti. Fakti është se indi dhjamor zvogëlon ndjeshmërinë e receptorëve ndaj insulinës, prandaj, edhe nëse prodhohet nga pankreasi në sasi të mjaftueshme, qelizat yndyrore mund të bllokojnë veprimin e tij. Bazuar në këtë informacion, mund të formulohet rregulli i parë i parandalimit që parandalon zhvillimin e një sëmundje të tillë si diabeti. Ushqim i shëndetshëm, një minimum i karbohidrateve të thjeshta (ëmbëlsirat me fjalë të tjera), më shumë aktivitet fizik – këto masa jo vetëm që do të ruajnë bukurinë dhe rininë tuaj, por gjithashtu ju mbrojnë nga diabeti.

Disa sëmundje të pankreasit mund të shkaktojnë një predispozicion gjenetik dhe të shkaktojnë diabet. Pankreatiti (i cili gjithashtu mund të ndodhë për shkak të kequshqyerjes), kancerit të pankreasit, dëmtimit të organeve autoimune – këto sëmundje janë të rrezikshme për pasojat e tyre të rënda.

Sëmundjet virale të transferuara për një person me një predispozitë trashëgimore gjithashtu mund të bëhen një faktor provokues dhe të shkaktojnë diabet. Ato mund të jenë rubeola, lisi, dhe madje edhe gripi. Kjo është veçanërisht e vërtetë për njerëzit që kanë edhe faktorë të tjerë që provokojnë sëmundjen.

Një gjendje mendore e paqëndrueshme është gjithashtu shkaku, edhe pse jo aq i shpeshtë, duke provokuar zhvillimin e diabetit. Lidhja midis proceseve nervore dhe mendore dhe sistemit endokrin është vendosur saktësisht. Stresi, depresioni, puna e tepërt në sfondin e një predispozicioni gjenetik – kjo është diçka për të shmangur.

Lexoni artikullin:  Mjetet juridike popullore për trajtimin e diabetit

Epo, natyrisht, pleqëria është gjithashtu një faktor rreziku. Në njerëzit në moshë të përparuar, proceset metabolike ngadalësohen, gjë që në shumë raste shkakton mbipesha dhe diabeti.

Njerëzit me diabet nuk e njohin menjëherë praninë e kësaj sëmundje. Jo shumë në grupin e simptomave të ndryshme mund të dyshojnë se urgjentisht duhet të dhurojnë gjak për sheqer dhe të shkojnë te endokrinologu. Cilat janë manifestimet kryesore që tregojnë se një person zhvillon diabet? Simptomat mund të jenë si më poshtë: së pari, etja e fortë. Një person pi shumë ujë dhe nuk mund të pihet. Së dyti, ky është një formim i rritur i urinës, duke arritur deri në 8-9 litra në ditë. Së treti, është një humbje e madhe në peshë pa ndonjë arsye të mirë. Gjithashtu, një person mund të ndjejë lodhje, pafuqi. Këto janë të gjitha simptoma të diabetit. Tipi 1 ka simptoma akute, të gjitha shenjat shfaqen shpejt. Diabeti i tipit 2, përkundrazi, zhvillohet më ngadalë, dhe simptomat nuk janë aq akute.

Cili është rreziku i diabetit? Pse glukoza e lartë është e rrezikshme për shëndetin dhe madje edhe jetën? Fakti është se për shkak të diabetit, të gjitha proceset metabolike janë ndërprerë, gjë që ndikon negativisht në të gjitha proceset biologjike në trup. Diabeti ka efektet më shkatërruese në enët e gjakut dhe zemrën. Pacientët me diabet kanë shumë herë më shumë të ngjarë të vuajnë nga goditje në tru, sulm në zemër dhe brishtësi të enëve të gjakut. Anije të vogla, përfshirë anijet e retinës, gjithashtu preken. Në fund të fundit, kjo çon në një rënie të konsiderueshme dhe madje edhe humbje të shikimit. Veshkat që duhet të sekretojnë glukozën në urinë gjithashtu vuajnë. Nefropatia diabetike me kalimin e kohës mund të zhvillohet në dështim kronik të veshkave. Njerëzit me diabet vuajnë nga një sërë ndërlikimesh të provokuara nga kjo sëmundje. Prandaj, parandalimi i diabetit është shumë i rëndësishëm.

Diabeti, simptomat dhe trajtimi i tij janë kuptuar mirë sot. Pacientët kanë mundësinë që të përdorin zhvillimet më të fundit në fushën e mjekësisë në mënyrë që të kontrollojnë nivelin e glukozës dhe ta ruajnë atë në një nivel optimal. Trajtimi për diabet duhet të përfshijë metoda të ndryshme. Para së gjithash, ju duhet të monitoroni peshën e trupit dhe të kontrolloni dietën tuaj. Pritja e detyrueshme e ilaçeve të duhura. Një artikull i veçantë në programin e terapisë me diabet duhet të jetë rivendosja e funksioneve të imunitetit.

Lexoni artikullin:  Diabeti mellitus; simptoma, trajtim, parandalim

Faktori i transferimit dhe diabeti

Diabeti mellitus tregon shkelje serioze në sistemin endokrin, dhe shoqërohet ngushtë me imunitetin. Përveç kësaj, shkaku i diabetit është shpesh një proces autoimun në pankreas, në të cilin rast imunokorigjimi është thjesht i nevojshëm. Nisur nga këto rrethana, bëhet e qartë se marrja e faktorit të transferimit të ilaçit dhe diabeti, ose më saktë trajtimi i tij, nuk janë thjesht të pajtueshëm, por janë të lidhur drejtpërdrejt. Ky ilaç rikthen funksionet e sistemit imunitar, dhe kontrollon të gjitha proceset në trup, përfshirë ato endokrine. Rivendosja e metabolizmit, eliminimi i reaksioneve autoimune, një efekt pozitiv në veprimtarinë e pankreasit – e gjithë kjo është efekti i faktorit të transferimit të drogës. Si diabeti tip 1 ashtu edhe ai tip 2 mund të trajtohen me këtë imunomodulator. Baza e veprimit të tij është parimi i transmetimit të informacionit imunitar në qelizat imune. Falë këtyre të dhënave, ata, duke folur në mënyrë figurative, rrisin koeficientin e inteligjencës dhe fillojnë të kuptojnë se ku, si dhe kur të veprojnë. Ky medikament i bazuar në komponimet e informacionit të marra nga kolostrumi i lopës është absolutisht i sigurt dhe mund të merret edhe nga fëmijët. Merrni Faktorin e Transferit, dhe diabeti do të jetë shumë më i lehtë për t’u trajtuar, dhe rreziku i komplikimeve dhe nevoja për ilaçe do të ulen.

Diabetus Shqipëri