Diabeti mellitus – shenja, simptoma dhe trajtim

 • Total: 24
 • 16
 • 5
 • 3

Sipas Federatës Ndërkombëtare të Diabetit, 20 vjet më parë, numri i personave të diagnostikuar me diabet në botë nuk kaloi 30 milion. Deri më tani, tashmë ka më shumë se 415 milion prej tyre. Deri në vitin 2040, rritja parashikohet të 642 milion njerëz. Në Bjellorusi, numri i pacientëve me diabet tip 2 është mbi 284 mijë, me diabet tip 1 – mbi 17 mijë njerëz. Do vit, ekspertët identifikojnë 8-10% të rasteve të reja të sëmundjes dhe në mesin e tyre – 90% e njerëzve me diabet tip 2.

Alla Shepelkevich u tha njerëzve të shëndetshëm se si të parandaloni sëmundjen, të mos humbisni fillimin e sëmundjes dhe atë që duhet të dini për ata që diagnostikohen me këtë.

Ekzistojnë katër lloje të diabetit: diabeti tip 1 dhe tipi 2, llojet specifike dhe gestacional. Më të zakonshmet janë dy të parat. Diabeti i tipit 1 është një sëmundje autoimune dhe është karakteristikë e fëmijëve dhe të rriturve të rinj. Diabeti i tipit 2 diagnostikohet kryesisht në pacientët mbi moshën 50 vjeç dhe është lloji më i zakonshëm i diabetit. Do të diskutohet në artikullin tonë.

Ne vlerësojmë rreziqet e zhvillimit

Të zbuloni nëse keni një tendencë për të zhvilluar diabet është mjaft e thjeshtë. Për ta bërë këtë, nuk është e nevojshme të kryhen studime komplekse dhe të gjata, por thjesht përgjigjuni tetë pyetjeve të shkallës FINDRISC. Pacienti duhet të zgjedhë një përgjigje.

1. Mosha juaj

2. Indeksi i masës trupore (llogaritur me formulën: pesha e trupit ndahet me lartësinë në metra, katror).

Për shembull, një person është i gjatë 165 cm dhe peshon 75 kg.

75: (1,65 × 1,65)

Nëse në fund i keni numrat e mëposhtëm, atëherë:

 • më pak se 25 kg / m 2 – 0 pikë;
 • 25-30 kg / m 2 – 1 pikë;
 • më shumë se 30 kg / m 2 – 2 pikë.

3. Perimetri i belit (niveli i kërthizës)

Lexoni artikullin:  Rritja e glukozës në gjak të ulët

Perimetri / pikat e belit

më pak se 94 cm / 0 pikë

94-102 cm / 3 pikë

më shumë se 102 cm / 4 pikë

më pak se 80 cm / 0 pikë

më shumë se 88 cm / 4 pikë

4. Të kesh të paktën 30 minuta aktivitet fizik në ditë

5. Sa shpesh hani perime?

 • Do ditë –0 pikë;
 • Jo çdo ditë – 1 pikë.

6. A merrni rregullisht ilaçe antihipertensive (ulje të presionit të gjakut)?

7. A keni gjetur një rritje të glukozës në gjak (gjatë një ekzaminimi fizik, gjatë një sëmundjeje, gjatë shtatëzanisë)?

8. A pati diabeti dikush nga familja juaj?

 • Jo – 0 pikë;
 • Ishte: gjyshi / gjyshja, tezja, xhaxhai, kushëriri / motra – 3 pikë;
 • Ishte: prindi im, vëllai / motra, fëmija – 5 pikë.

Pastaj shtohen rezultatet e këtij testi dhe analizohet rreziku i zhvillimit të diabetit në 10 vitet e ardhshme. Pra:

Vlerësoni rezultatin:

 • 7 pikë – rreziku i zhvillimit të diabetit është i ulët,
 • 7-11 pikë – u rrit paksa
 • 12-14 pikë – rrezik i moderuar,
 • 15-20 pikë – rrezik i lartë (33%),
 • mbi 20 pikë – mundësia e zhvillimit të diabetit është shumë e lartë (50%).

Kriteret laboratorike për diagnostikimin e diabetit

Ekzistojnë 4 metoda për konfirmimin laboratorik të diabetit:

 • glikemia e agjërimit;
 • përcaktimi i sheqerit pas ngrënies (ose glikemia e rastit);
 • studimi i nivelit të hemoglobinës së glikuar;
 • testi i tolerancës së glukozës.

Të gjitha metodat janë të vetë-mjaftueshme dhe informuese. Më shpesh në praktikën klinike përdoret sheqeri i agjërueshëm në gjak. Nëse një test gjaku i agjërimit tregoi një nivel sheqeri mbi 6,1 mmol / L, dhe pas ngrënies tejkalon 11,1 mmol / L, kjo mund të tregojë zhvillimin e një sëmundjeje siç është diabeti, në prani të faktorëve të mësipërm të rrezikut.

Në një person të shëndetshëm, sheqeri në gjak që agjëron normalisht nuk duhet të kalojë 5,5 mmol / L. Gjatë ditës, nëse një person tashmë ka ngrënë, – 7,8 mmol / l.

Sidoqoftë, metoda më moderne dhe më informuese është një test gjaku për hemoglobinë të glikuar (HBA1c). Pasqyron nivelin e glikemisë (niveli i sheqerit në gjak) gjatë dy ose tre muajve të fundit. Me kusht që niveli i tij të kalojë 6,5%, mjeku mund të bëjë një diagnozë të diabetit mellitus.

Lexoni artikullin:  SUGAR DIABETES trajtim me gjethe fasule

Hemoglobina e glikuar normalisht nuk duhet të kalojë 5,7%

Çfarë duhet të bëjmë më pas?

Diabeti mellitus i tipit 2 është një sëmundje e shumëanshme dhe mund të ndodhë në mënyra të ndryshme për secilin person. Prandaj, ekspertë ndërkombëtarë në fushën e diabetologjisë kanë identifikuar parimin më domethënës në trajtimin e kësaj sëmundje – një qasje individuale për secilin pacient. Në të njëjtën kohë, ka parime të qarta që të gjithë njerëzit me këtë sëmundje duhet të dinë dhe respektojnë.

Pa një ndryshim në stilin e jetës që synon uljen e peshës së trupit, korrigjimin e presionit të gjakut dhe lipideve të gjakut, suksesi në trajtimin e një pacienti me diabet është i pamundur. Recommendfarë rekomandojnë mjekët?

Së pari, brenda gjashtë muajve këshillohet të humbni peshë nga 5-7%, dhe kjo është 7-8 kg.

Së dyti, ia vlen të rishikoni dietën tuaj. Zgjedhja bëhet më së miri në favor të drithërave integrale, produkteve të qumështit, perimeve, përveç patateve, peshqve dhe shpendëve. Ju nuk mund të teproni, është e rëndësishme të pajtoheni me ndarjen (ushqimi nuk duhet të bjerë nga pllaka). Shtë më mirë të harrojmë plotësisht pijet e gazuara të ëmbla. Përmbajtja kalorike ditore e produkteve nuk duhet të kalojë një mesatare prej 2000 për gratë dhe 2200 kcal për burra.

Së treti, ju patjetër që duhet të kontrolloni presionin e gjakut. Shtë e mjaftueshme për ta mbajtur atë brenda 140 deri 90 mm Hg.

Së katërti, mos harroni për trafikun – rreth një orë në ditë është e mjaftueshme. Mos e shteroni veten me stërvitje të vështirë, është e mjaftueshme që rregullisht të kryeni, për shembull shëtitje.

Së pesti, mbajeni nën kontroll sheqerin në gjak. Nuk duhet të kalojë:

– në stomak bosh nga një gisht – 6,5 mmol / l, nga një venë – 7 mmol / l;

– gjatë ditës – 9-10 mmol / l.

Hemoglobina e glikuar – 7% (një analizë e tillë pas diagnozës jepet 1 herë në 3-6 muaj).

Vetëkontroll

Rëndësia e vetëkontrollit është e vështirë të mbivlerësohet. Këtu glukometrat vijnë në ndihmë të pacientit. Ata, si shirita të veçantë testues për përcaktimin e nivelit të sheqerit, mund të blihen në barnatore. Për disa kategori të personave me diabet në vendin tonë ata ofrohen falas. Në rast se një person merr tableta, është e mjaftueshme të kryeni një analizë të tillë dy deri në tre herë në javë. Nëse sëmundja është identifikuar vetëm ose pacienti po merr terapi me insulinë, sheqeri në gjak duhet të kontrollohet deri në 4 herë në ditë.

Lexoni artikullin:  Whatfarë është prediabeti dhe cilat janë treguesit e sheqerit në gjak në këtë

Shtë shumë e rëndësishme që parimi themelor në trajtimin e personave me diabet është edukimi i tij. Në vendin tonë, ekzistojnë 229 Shkolla të Diabeteve që ofrojnë kujdes mjekësor për pacientë të tillë. Në Shkollën e Diabetit, ata marrin një arsim "më të lartë" në fushën e diabetologjisë: së bashku me një mjek ose infermier, ata studiojnë parimet e të ushqyerit të mirë, veçanërisht aktivitetin fizik dhe aspektet e tjera të rëndësishme të mënyrës së jetesës së diabetit, dhe mësojnë parimet e vetëkontrollit.

Shtë shumë e rëndësishme që parimi themelor në trajtimin e personave me diabet është edukimi i tij. Në vendin tonë, ekzistojnë 229 Shkolla të Diabeteve që ofrojnë kujdes mjekësor për pacientë të tillë. Në Shkollën e Diabetit, ata marrin një arsim "më të lartë" në fushën e diabetologjisë: së bashku me një mjek ose infermier, ata studiojnë parimet e të ushqyerit të mirë, veçanërisht aktivitetin fizik dhe aspektet e tjera të rëndësishme të mënyrës së jetesës së diabetit, dhe mësojnë parimet e vetëkontrollit.

Regjistrohu në kanalin tonë në Telegram, grupe në Facebook, VK, OK dhe rrini të azhurnuar me lajmet më të fundit! Vetëm video interesante në kanalin tonë në YouTube, bashkohuni!

Diabetus Shqipëri