Diabeti mellitus – shkaqet, simptomat, diagnoza

Diabeti mellitus – çfarë është?

Diabeti mellitus është një dështim i proceseve metabolike për shkak të mungesës së insulinës dhe një rritje të konsiderueshme të glukozës në gjak. Sëmundja është kronike dhe përparon mjaft shpesh. Paqëndrueshmëria e niveleve të sheqerit në gjak mund të çojë në kushte të lidhura me vdekjen (duke iu referuar komës hiper- dhe hipoglikemike).

Sipas statistikave, diabeti është në vendin e 2-të në listën e çrregullimeve më të zakonshme metabolike (mbipesha është në të parën). Në të gjithë botën, ai është diagnostikuar në rreth një të dhjetën e popullsisë. Por duke pasur parasysh faktin se patologjia mund të jetë asimptomatike, shkencëtarët sugjerojnë që shifra e vërtetë është shumë herë më e lartë.

Vlera e insulinës

Diabeti mellitus është pasojë e mungesës së insulinës. Karakterizohet nga çrregullime të proteinave, karbohidrateve dhe metabolizmit të yndyrës. Duke marrë pjesë në metabolizmin e karbohidrateve, insulina siguron sintezën dhe përdorimin e glukogjenit në mëlçi, dhe parandalon prishjen e komponimeve të karbohidrateve.

Gjatë metabolizmit të proteinave, insulina aktivizon sintezën e acideve nukleike dhe proteinave, nuk lejon që kjo e fundit të kalbet. Sa i përket efektit të këtij komponenti në metabolizmin e yndyrës, ai konsiston në rritjen e shkallës së marrjes së glukozës në hepatocite, nxitjen e proceseve të energjisë qelizore, ngadalësimin e prishjes së yndyrnave dhe përmirësimin e sintezës së acideve yndyrore. Gjithashtu, pa shpërndarjen e insulinës, natriumi nuk mund të hyjë në qeliza.

Format e sëmundjes

Ashpërsia e diabetit klasifikohet në e butë, e moderuar dhe e rëndë.

 • Diabeti mellitus i tipit 1 (insulinë e varur). Gjendet tek njerëzit nën moshën 35 vjeç dhe tek fëmijët e vegjël. Ajo është shkaktuar nga ndërprerja e plotë e prodhimit natyral të insulinës, kështu që pacientët duhet të injektojnë këtë hormon;
 • Diabeti mellitus i tipit 2 (i varur nga insulina). Ndodh tek njerëzit pas 40-50 vjet për shkak të ndjeshmërisë anormale të indeve ndaj insulinës. Manualizohet si shkelje e tretshmërisë së sheqerit dhe nuk kërkon injeksion të insulinës;
 • Diabeti mellitus simptomatik (sekondar). Një pasojë e një sëmundje tjetër (p.sh., pankreasi). Mund të ndodhë edhe për shkak të përdorimit të zgjatur të barnave, të jetë pasojë e patologjive gjenetike kongjenitale;
 • Diabeti mellitus i shoqëruar me ushqimin e dobët në fëmijëri. Zakonisht vuajnë nga banorët e tropikëve.

Diabeti gestacional në gratë shtatzëna është një grup më vete.

 • kompensim (pacienti nuk ankohet për gjendjen e tij, niveli i agjërimit të sheqerit – deri në 7 mmol / l, gjatë ditës – deri në 9 mmol / l);
 • subkompensimi (simptomat janë të fshehura, niveli i sheqerit në gjak varion nga 8 deri në 11 mmol / l);
 • dekompensimi (një person ankohet për një sëmundje të përgjithshme, simptomat e diabetit janë të theksuara, niveli i sheqerit tejkalon 11 mmol / l).
Lexoni artikullin:  Si të mbroheni nga diabeti

Shkaqet e diabetit

Diabeti tip 1 dhe tipi 2 janë më të zakonshmet. Një formë e varur nga insulina e sëmundjes shkakton shkatërrimin e qelizave that që prodhojnë insulinë dhe dëme autoimune të pankreasit.

 • rubeola, hepatiti viral, shytat;
 • efekte helmuese në trupin e pesticideve, nitrosamines, drogës, etj.

Shtë këto sëmundje që provokojnë shkatërrimin e qelizave pankreatike. Me humbjen e më shumë se 80% të qelizave β, shfaqen shenjat e para të diabetit.

Diabeti mellitus që nuk varet nga insulina, karakterizohet nga rezistenca e indeve ndaj insulinës. Në të njëjtën kohë, niveli i hormonit në gjak mund të jetë normal ose i ngritur, por qelizat nuk e perceptojnë atë. Rreth 2-85% e të gjithë pacientëve vuajnë nga diabeti mellitus tip 90 (kryesisht njerëz të moshuar). Tek njerëzit me mbipeshë, zhvillohet për shkak të pamundësisë së kalimit të insulinës përmes indit dhjamor.

Me imunitetin e insulinës në diabetin mellitus tip 2, sasia e glukozës që hyn në qelizë zvogëlohet ndjeshëm në gjak – rritet. Pastaj trupi fillon mekanizmat kompensues të marrjes së glukozës. Si rezultat, sorbitoli, glikozaminoglikani dhe hemoglobina e glikuar grumbullohen në inde. Sorbidol provokon zhvillimin e kataraktave, neuropative, mikroangiopatitë, glikozaminoglikët dëmtojnë enët e gjakut.

Për të marrë energjinë e humbur, trupi fillon të prishet proteina. Kjo çon në distrofi muskulore. Procesi i peroksidimit të lipideve aktivizohet, trupat ketone (elementë toksikë të prishjes) fillojnë të grumbullohen.

Për të hequr sheqerin e tepërt, pacienti ka një formë të pavarur nga insulina e urinimit në rritje. Së bashku me glukozën, një sasi e madhe e lëngjeve eliminohet nga trupi. Dehidratimi zhvillohet. Për shkak të mungesës së glukozës, rezervat e energjisë gjithashtu zvogëlohen – pacienti fillon të humbasë shpejt peshën.

Faktorët që kontribuojnë te Diabeti

 • prania e peshës së tepërt;
 • predispozicion gjenetik (rreth 9% e pacientëve janë njerëz, të afërmit e të cilëve gjithashtu kanë diabet);
 • ushqimi i pahijshëm (mungesa e fibrave në sfondin e rritjes së konsumimit të karbohidrateve);
 • marrja e barnave diabetike (diuretikët, hormonet glukokortikoide, citostatikët, ilaçet antihipertensive, etj.);
 • sëmundje kardiovaskulare.

Simptomat e diabetit

Diabeti tip 1 zhvillohet gjithmonë me shpejtësi, diabeti tip 2 – përkundrazi, gradualisht. Kursi asimptomatik i sëmundjes nuk përjashtohet. Klinikisht, format e varura nga insulina dhe jo nga insulinat manifestohen në mënyra të ndryshme.

 • goja e thatë, etja e vazhdueshme, duke detyruar pacientin të pijë deri në 7-10 litra ujë;
 • urinim i bollshëm dhe i shpejtë (poluria);
 • oreks i rritur (polifagia);
 • djegia / kruarja / thatësia e lëkurës, mukozave, formacioneve pustulare në lëkurë;
 • lodhje, pagjumësi, ulje e performancës;
 • vizion i paqartë;
 • konvulsione.

Shenjat e diabetit tip 1

 • nauze, të vjella;
 • humbje e papritur e peshës.

Tek fëmijët, urinimi gjithashtu mund të jetë i dëmtuar (sidomos gjatë natës).

Lexoni artikullin:  Simptoma të sheqerit në gjak (hipoglicemia), shkaqe, trajtim

Me këtë formë, gjendjet hipoglikemike dhe hiperglicemike më shpesh ndodhin që kërkojnë masa urgjente mjekësore.

Shenjat e diabetit tip 2

 • ngadalësuar procesin e shërimit;
 • mpirje e këmbëve;
 • paresthesia;
 • shfaqja e flokëve të fytyrës dhe humbja e tyre në këmbë;
 • formimi i xanthoma (rritjet e një ngjyre të verdhë) në trup;
 • vulvovaginitis dhe balanoposthitis.

Ndërsa përparon diabeti jo-i varur nga insulina, të gjitha llojet e metabolizmit janë ndërprerë, dhe imuniteti është ulur ndjeshëm. Me një rrjedhë të gjatë të sëmundjes, vërehet osteoporoza (indet e eshtrave janë shkatërruar), ka dhimbje në nyje, kocka, subluksim dhe zhvendosje të nyjeve dhe rruazave, të cilat madje mund të çojnë në paaftësi.

Diagnoza e diabetit

Prania e diabetit konfirmohet me një përmbajtje të lartë të glukozës (më shumë se 6,5 mmol / l) në gjakun kapilar të agjëruar. Njerëzit e shëndetshëm nuk kanë glukozë në urinë, pasi i ashtuquajturi filtri renal parandalon kalimin e tij. Por nëse niveli i tij në gjak rritet në nivelin e 8,8-9,9 mmol / l, funksioni i veshkave është i dëmtuar – glukoza futet në urinë.

Nëse dyshohet një sëmundje, pacientit i caktohet një ekzaminim.

 • glukozë kapilare;
 • trupat e ketonit dhe glukoza në urinë;
 • hemoglobinë glikoziluar;
 • insulina dhe C-peptidi në gjak (me llojin 1, këta tregues janë ulur, me tipin 2, ato janë pothuajse të pandryshuara).

Gjithashtu, pacienti i nënshtrohet një testi të veçantë stresi. Ai parashikon përcaktimin e nivelit të sheqerit në stomak bosh dhe një deri në dy orë pas pirjes së një lëngu të ëmbël.

Testi konsiderohet pozitiv nëse tregon në më shumë se 6,6 mmol / L në matjen e parë dhe më shumë se 11,1 mmol / L në sekondën. Mungesa e sëmundjes tregohet nga një nivel i zbrazët i glukozës në stomak më pak se 6,5 mmol / L dhe, pas 1-2 orësh, më pak se 7,7 mmol / L.

Mjekimi i diabetit

 • normalizimi i të gjitha proceseve metabolike;
 • ulni glukozën në gjak në nivele normale;
 • parandalojnë komplikime serioze.

Baza e saj është terapia dietike. Dieta e pacientit zgjidhet duke marrë parasysh gjininë, moshën, peshën dhe aktivitetin fizik të tij. Me një sëmundje të varur nga insulina, karbohidratet duhet të konsumohen në një kohë të ditës. Kjo ju lejon të kontrolloni dhe, nëse është e nevojshme, të rregulloni nivelin e sheqerit duke injektuar insulinë. Shtë gjithashtu e rëndësishme të refuzoni ushqime me përmbajtje të lartë yndyre.

Me një formë të pavarur nga insulina, të gjitha ëmbëlsirat duhet të përjashtohen plotësisht nga dieta. Shtë gjithashtu e rëndësishme të zvogëloni konsumimin e përgjithshëm të kalorive të ushqimeve. Diabetikët duhet të hanë shërbime të pjesshme. Atyre u tregohen produkte që përfshijnë ëmbëlsues (fruktoza, aspartami, etj.).

Dieta ju lejon të eleminoni simptomat e vetëm një shkalle të butë të diabetit. Në raste të tjera, ju nuk mund të bëni pa ilaçe. Me tipin 1, përdoret terapi me insulinë, me llojin 2 – ilaçe për uljen e sheqerit.

Lexoni artikullin:  Simptomat dhe trajtimi i rezistencës ndaj insulinës

Terapia e insulinës

Shtë e nevojshme të administrohet insulinë nën kontrollin e vazhdueshëm të nivelit të glukozës në urinë dhe në gjak. Sipas veçorive të veprimit të insulinës, ekzistojnë veprime të shkurtra, të zgjatura dhe të ndërmjetme. Droga me veprim të gjatë administrohet 1 herë në ditë. Ato shpesh përshkruhen paralelisht me dy lloje të tjera të insulinës për të kompensuar plotësisht sëmundjen.

Një mbidozë e insulinës çon në një rënie të mprehtë të sheqerit në gjak, e cila është e mbushur me një gjendje të rrezikshme për jetën e komës hipoglikemike. Prandaj, është e rëndësishme t'i përmbaheni regjimit të trajtimit të rekomanduar nga mjeku.

 • ënjtje, dhimbje dhe skuqje në vendin e injektimit;
 • reagimet alergjike;
 • lipodistrofia (indi dhjamor, siç ishte, dështon në vendin e injektimit të insulinës).

Barnat për uljen e sheqerit

Tabletat për uljen e sheqerit janë një shtesë diete.

 • biguanides ("deti"). Ato ndërhyjnë në thithjen e glukozës nga zorrët, indet periferike të ngopura me të;
 • përgatitjet sulfoniourea. Kontribuoni në sintezën e insulinës nga qelizat e pankreasit, ndihmoni që sheqeri të përthithet nga indet;
 • frenuesit e alfa glukozidazës. Ata kontrollojnë nivelin e sheqerit në gjak, nuk e lënë të rritet ndjeshëm. Përmirësimi i sintezës së insulinës;
 • meglitinidet. Ul ndjeshëm nivelet e glukozës;
 • tiazolidinedionet. Ulni nivelin e sheqerit të sekretuar nga mëlçia.

Për të përmirësuar gjendjen e tyre, njerëzit e trashë që janë diagnostikuar me ndonjë lloj diabeti duhet të sjellin peshën e tyre përsëri në normale.

dietë

 • bukë e zezë;
 • supa të gatuara duke përdorur perime, mish ose peshk;
 • shpendët, viçi, peshqit;
 • perime;
 • drithëra, makarona, bishtajore;
 • vezët e pulave;
 • manaferrat e thartuara, frutat;
 • produkte të acidit laktik (sasia duhet të jetë dakord me mjekun që merr pjesë);
 • çaj, kafe natyrale, lëngje (është e rëndësishme të pini jo më shumë se 5 gota);
 • perime / gjalpë;
 • salcat e qumështit.
 • pasta, ëmbëlsira;
 • mustardë, piper;
 • mish të tymosur, ushqim të konservuar, turshi;
 • alkool;
 • yndyrë;
 • fruta të ëmbla të thata.

Pse diabeti është i rrezikshëm

Personat me diabet duhet të shihen nga një endokrinolog.

 • polneuropatia (edemë dhe ndjeshmëri përkeqësuese e gjymtyrëve);
 • angiopatia (rritje e përshkueshmërisë vaskulare);
 • rinopatitë (shkatërrimi i retinës, venat, arteriet dhe kapilarët e syve, dëmtimi i shikimit, shkëputja e retinës);
 • nefropatia (dështimi i veshkave, funksioni i dëmtuar i veshkave);
 • këmbë diabetike (qarkullim i dëmtuar i gjakut në ekstremitetet e poshtme, dhimbje në këmbë, shkatërrim i nyjeve dhe kockave të këmbëve).

Koma hiper- dhe hipoglikemike në diabet mund të çojë në vdekje.

Parandalimi i sëmundjeve

Parandalimi i diabetit tip 1 përfshin rritjen e imunitetit, eliminimin e efekteve toksike të agjentëve toksikë në pankreas. Për të përjashtuar shfaqjen e sëmundjes së tipit 2, duhet të monitoroni peshën, të hani saktë.

Diabetus Shqipëri