Diabeti mellitus tek fëmijët; parandalimi dhe diagnostikimi

Diabeti mellitus tek fëmijët është një sëmundje kronike endokrinologjike, e cila karakterizohet nga metabolizmi i dëmtuar i glukozës dhe zhvillimi i hiperglicemisë.

Diabeti i fëmijëve është në vendin e dytë në listën e sëmundjeve më të zakonshme të një natyre kronike. Për të diagnostikuar me kohë këtë sëmundje dhe për të filluar trajtimin në kohë, është e nevojshme t'i kushtoni vëmendje të veçantë shëndetit të fëmijëve tuaj.

Diabeti i tipit 1 tek fëmijët zhvillohet shumë shpejt: fëmija fillon të shpejt të humbasë peshë me oreks të mirë. Urinimi vazhdimisht i etur dhe i shpeshtë.

Diabeti mellitus i tipit 2 zhvillohet ngadalë, simptomat shfaqen gradualisht. Nëse dyshoni se fëmija juaj ka diabet, ju duhet urgjentisht të kaloni testet e nevojshme dhe të vizitoni një mjek.

Simptomat e diabetit tek fëmijët

Ekzistojnë një numër simptomash që tregojnë një sëmundje:

1) Një ndjenjë e vazhdueshme e lodhjes dhe një ulje në aktivitetin fizik

Një fëmijë me diabet humbet shpejt energjinë, ndihet i irrituar, qan gjithnjë e më shumë, ai nuk ka dëshirë të luajë lojërat e tij të preferuara më parë.

2) Etje e madhe

Nëse foshnja është vazhdimisht e etur dhe dëshiron të pijë rreth tre litra ujë në ditë, atëherë kjo mund të jetë një simptomë e diabetit. Fëmijët diabetikë janë shumë të etur, kështu që prindërit duhet t'i kushtojnë vëmendje këtij alarmi.

3) Humbje e shpejtë e peshës

Fëmija po humb shpejt peshën, pavarësisht ushqimit të mirë. Për shkak të mungesës së sheqerit, qelizat fillojnë ta kërkojnë atë në yndyrna. Prandaj, pesha fillon të bjerë shumë shpejt. Kjo veçori është veçanërisht aktive tek fëmijët me diabet tip 1.

4) Shërimi i ngadalshëm i plagëve dhe lezioneve të lëkurës

Kur përmbajtja e glukozës në gjak rritet ndjeshëm, funksionimi i sistemit vaskular është i ndërprerë, dhe mosfunksionimet e trupit. Kjo është arsyeja pse edhe plagët, prerjet dhe gërvishtjet më të vogla dhe të vogla mund të shërohen shumë më gjatë në kohë.

Lexoni artikullin:  TRAJTIMI I DIABETEVE - P USRDORIMI I BELJ KAMBRIAN BL BLU

Gjithashtu, një skuqje ose sëmundje të tjera të lëkurës mund të ndodhin në trupin e fëmijës për shkak të imunitetit të zvogëluar dhe shfaqjes së çrregullimeve metabolike.

5) Gjatë nxjerrjes shfaqet era e acetonit

Nëse pranë fëmijës ka erë mollësh të thartë ose uthull, duhet menjëherë të konsultoheni me një mjek për të shmangur pasojat e rrezikshme. Përndryshe, ekziston një rrezik i madh që fëmija të bjerë në një gjendje komeoacidotike.

6) Nevoja për urinim të shpeshtë

Meqenëse fëmijët me diabet janë shumë të etur, ata pinë vazhdimisht, si rezultat i së cilës shkuarja në tualet bëhet më e shpeshtë se zakonisht. Brenda një dite, foshnja heq nevojën nga 15 deri në 20 herë.

Gjithashtu ngrihet rregullisht natën në tualet. Ky simptomë është mjaft serioz, kështu që duhet t'i kushtoni vëmendje të veçantë. Diabeti mellitus tek fëmijët është një sëmundje mjaft serioze, dhe duhet të trajtohet në përputhje me rrethanat.

Nëse simptomat e diabetit përkojnë me të gjitha simptomat e mësipërme, ju rekomandojmë të vizitoni një endokrinolog me përvojë. Diabeti nuk duhet të diagnostikohet më vete, sepse është një sëmundje serioze që kërkon një qasje serioze ndaj trajtimit.

Diabeti mellitus tek fëmijët dhe parandalimi i tij

Prindërit duhet të fillojnë parandalimin e kësaj sëmundje tek fëmijët sa më shpejt që të jetë e mundur. Rekomandimet kryesore përfshijnë:

1) Pajtueshmëria me rutinën e përditshme,

2) Aktiviteti fizik (veçanërisht lojërat ekipore në ajër të pastër, sporte aktive),

3) Ushqimi i duhur i shëndetshëm (ngrënia 3 herë në ditë, ngrënia e zarzavateve, arrat, bishtajoret, dieta me karboni të ulët),

4) Imuniteti i rritur

5) Mbrojtja e fëmijës nga stresi

6) Ekzaminimi periodik në klinikën e rrethit

Nëse një fëmijë ka një predispozitë trashëgimore ndaj diabetit, atëherë ai është në rrezik, dhe rekomandohet që t'i kushtojë vëmendje më të madhe gjendjes së tij shëndetësore.

Diagnoza dhe trajtimi i diabetit tek fëmijët

Për të diagnostikuar sëmundjen, duhet të kaloni testet e kërkuara:

a) një test gjaku për glukozën;

Lexoni artikullin:  Pse këmbët fryhen me diabet dhe çfarë të bëjmë

b) analiza për hemoglobinë të glikuar;

c) testi i tolerancës së glukozës (me përcaktimin e glukozës së agjërimit dhe përcaktimin e C-peptidit)

Tjetra, vizitoni me rezultatet e gatshme të testit të një endokrinologu pediatrik i cili do të bëjë një diagnozë të saktë dhe do të përshkruajë trajtim.

Zakonisht, me një diagnozë të konfirmuar të diabetit tek fëmijët, përshkruhen injeksione insuline (1-2 herë në ditë). Ato gjithashtu japin rekomandime për forcimin e imunitetit dhe përmirësimin e metabolizmit. Fëmijët me diabet duhet të lëvizin më shpesh dhe të ushtrohen. Mbani një peshë të shëndetshme dhe ndiqni një dietë të ulët karboni.

Të mësohesh me këtë mënyrë të jetës nuk është aq e vështirë. Gjëja kryesore është që prindërit të kujtojnë nevojën për të matur në mënyrë periodike nivelin e glukozës në gjakun e fëmijës. U kujdes për shëndetin e tij.

Diabetus Shqipëri