Diabeti mellitus tek fëmijët

Diabeti mellitus tek fëmijët është një sëmundje kronike metabolike që karakterizohet nga sekretimi i insulinës së dëmtuar dhe zhvillimi i hiperglicemisë. Diabeti mellitus tek fëmijët zakonisht zhvillohet me shpejtësi; Ajo shoqërohet me humbje të shpejtë të peshës së fëmijës me oreks të shtuar, etje të pashlyeshme dhe urinim të tepërt. Në mënyrë që të zbulohet diabeti tek fëmijët, bëhet diagnostifikimi i gjerë laboratorik (përcaktimi i sheqerit, tolerancës së glukozës, hemoglobinës së glikuar, insulinës, C-peptidit, At deri te qelizat β të pankreasit në gjak, glukozori, etj.). Drejtimet kryesore në trajtimin e diabetit tek fëmijët përfshijnë dietë dhe terapi me insulinë.

Përmbledhje

Diabeti mellitus tek fëmijët është një shkelje e karbohidrateve dhe llojeve të tjera të metabolizmit, i cili bazohet në mungesën e insulinës dhe / ose rezistencën ndaj insulinës, duke çuar në hiperglicemi kronike. Sipas OBSH-së, çdo fëmijë i 500-të dhe çdo i ri i 200 vuan nga diabeti. Për më tepër, në vitet në vazhdim, parashikohet një rritje e incidencës së diabetit tek fëmijët dhe adoleshentët me 70%. Nisur nga përhapja e përhapur, tendenca për të "rinovuar" patologjinë, rrjedhën progresive dhe ashpërsinë e komplikimeve, problemi i diabetit tek fëmijët kërkon një qasje ndërdisiplinore që përfshin specialistë në fushën e pediatrisë, endokrinologjisë pediatrike, kardiologjisë, neurologjisë, okulologjisë, etj.

Klasifikimi

Në pacientët pediatrikë, diabetologët në shumicën e rasteve duhet të merren me diabet mellitus tip 1 (i varur nga insulina), i cili bazohet në mungesë absolute të insulinës. Diabeti i tipit 1 tek fëmijët zakonisht ka një karakter autoimun; karakterizohet nga prania e autoantitrupave, shkatërrimi i qelizave β, shoqërimi me gjenet e kompleksit kryesor të histokompatibilitetit HLA, varësia e plotë nga insulina, një prirje ndaj ketoacidozës, etj. Diabeti mellitus Idiopatik i tipit 1 ka një patogjenezë të panjohur dhe më shpesh regjistrohet tek njerëzit e një race jo-Evropiane.

Përveç diabetit dominues të tipit 1, tek fëmijët ka forma më të rralla të sëmundjes: diabeti tip 2; diabeti mellitus i shoqëruar me sindromat gjenetike; diabeti tipi MODY.

Shkaqet e diabetit në fëmijë

Faktori kryesor në zhvillimin e diabetit tip 1 tek fëmijët është një predispozitë trashëgimore, siç dëshmohet nga frekuenca e lartë e rasteve familjare të sëmundjes dhe prania e patologjisë tek të afërmit (prindërit, motrat dhe vëllezërit, gjyshërit).

Sidoqoftë, fillimi i një procesi autoimunitar kërkon ekspozimin ndaj një faktori mjedisor provokues. Shkaktarët më të mundshëm që çojnë në insulitin kronik limfocitik, shkatërrimin e mëvonshëm të qelizave β dhe mungesën e insulinës janë agjentët viralë (viruset Coxsackie B, viruset ECHO, Epstein-Barr, shytat, rubeolat, herpesi, fruthi, rotaviruset, enteroviruset, citomegalovirus, etj.). .

Për më tepër, efektet toksike, faktorët ushqyes (ushqimi artificial ose i përzier, ushqyerja me qumështin e lopës, ushqimi me karbohidrate monotone, etj), situatat stresuese, ndërhyrjet kirurgjikale mund të kontribuojnë në zhvillimin e diabetit tek fëmijët me një predispozicion gjenetik.

Lexoni artikullin:  Diabeti mellitus i tipit 2

Grupi i rrezikut i kërcënuar nga zhvillimi i diabetit është i përbërë nga fëmijë me peshë lindjeje mbi 4,5 kg, të cilët janë obezë, udhëheqin një mënyrë jetese joaktive, vuajnë nga diateza, dhe shpesh janë të sëmurë.

Format sekondare (simptomatike) të diabetit tek fëmijët mund të zhvillohen me endokrinopati (sindromi i Itenko-Cushing-it, goiter toksik difuz, akromegalia, feokromocitoma), sëmundjet e pankreasit (pankreatiti, etj). Diabeti mellitus i tipit 1 tek fëmijët shoqërohet shpesh me procese të tjera imunopatologjike: eritematozë sistemike lupus, skleroderma, artrit reumatoid, periarteritis nodosa, etj.

Diabeti mellitus tek fëmijët mund të shoqërohet me sindromat e ndryshme gjenetike: Sindromën Daun, Klinefelter, Prader – Willy, Shereshevsky-Turner, Lawrence – Moon – Barde – Beadle, Wolfram, chorea Huntington, ataxia e Friedreich, porphyria, etj.

Simptomat e diabetit tek fëmijët

Manifestimet e diabetit tek një fëmijë mund të zhvillohen në çdo moshë. Ekzistojnë dy maja në manifestimin e diabetit tek fëmijët – në 5-8 vjet dhe në pubertet, d.m.th. gjatë periudhave të rritjes së rritur dhe metabolizmit intensiv.

Në shumicën e rasteve, zhvillimi i diabetit mellitus i varur nga insulina tek fëmijët paraprihet nga një infeksion viral: shytat, fruthi, SARS, infeksioni enterovirus, infeksioni rotavirus, hepatiti viral, etj. Diabeti mellitus i tipit 1 tek fëmijët karakterizohet nga një fillim i shpejtë akut, shpesh me zhvillim të shpejtë të ketoacidozës dhe koma diabetike. Nga momenti i simptomave të para deri në zhvillimin e një gjendje kome, mund të zgjasë nga 1 deri në 2-3 muaj.

Shtë e mundur të dyshoni për praninë e diabetit tek fëmijët nga shenjat patognomonike: urinimi i rritur (poluria), etja (polidipsia), oreksi i rritur (polifagia), humbje peshe.

Mekanizmi i poliurisë është i shoqëruar me diurezën osmotike që ndodh kur hiperglicemia është ≥9 mmol / L, e cila tejkalon pragun renal, dhe shfaqjen e glukozës në urinë. Urina bëhet e pangjyrë, graviteti i saj specifik rritet për shkak të përmbajtjes së lartë të sheqerit. Poluria e ditës mund të mbetet e panjohur. Më e dukshme është poliuria e natës, e cila te fëmijët me diabet shpesh shoqërohet me mosmbajtje urinare. Ndonjëherë prindërit i kushtojnë vëmendje faktit që urina bëhet ngjitëse, dhe të ashtuquajturat njolla "niseshte" mbeten në të brendshmet e foshnjës.

Polidipsia është rezultat i rritjes së sekretimit të urinës dhe dehidrimit të trupit. Etja dhe goja e thatë mund të mundojnë gjithashtu një fëmijë gjatë natës, duke e detyruar atë të zgjohet dhe të kërkojë pije.

Fëmijët me diabet pësojnë një ndjenjë të vazhdueshme të urisë, megjithatë, së bashku me polifaginë, ato kanë një rënie në peshën e trupit. Kjo është për shkak të urisë energjetike të qelizave të shkaktuara nga humbja e glukozës në urinë, përdorimi i dëmtuar dhe rritja e proceseve të proteolizës dhe lipolizës në kushte të mungesës së insulinës.

Tashmë në debutimin e diabetit tek fëmijët, lëkura e thatë e lëkurës dhe mukozës, shfaqja e seborreës së thatë në lëkurën e kokës, zhvishem i lëkurës në pëllëmbët dhe thembra, bllokimet në qoshet e gojës, stomatiti kandidal, etj., Janë lezione tipike pustulare të lëkurës, furunculosis, mycosis, skuqje e pelenë, etj. vulviti tek vajzat dhe balanopostiti në djem. Nëse debutimi i diabetit në një vajzë bie në pubertet, kjo mund të çojë në prishje të ciklit menstrual.

Lexoni artikullin:  Diabeti mellitus tek një fëmijë simptomat, diagnoza, trajtimi

Me dekompensimin e diabetit, fëmijët zhvillojnë çrregullime kardiovaskulare (takikardi, murmuritje funksionale), hepatomegali. Një ndërlikim serioz është glikogjenoza diabetike sekondare – sindroma e Moriak.

Komplikimet e diabetit tek fëmijët

Kursi i diabetit tek fëmijët është jashtëzakonisht i ndjeshëm dhe karakterizohet nga një tendencë për të zhvilluar kushte të rrezikshme të hipoglikemisë, ketoacidozës dhe komës ketoacidotike.

Hipoglikemia zhvillohet për shkak të një ulje të mprehtë të sheqerit në gjak të shkaktuar nga stresi, ushtrimit të tepruar fizik, një mbidozimi të insulinës, dietë të dobët, etj. Komës hipoglikemike i paraprinë zakonisht letargjia, dobësia, djersitja, dhimbja e kokës, ndjenja e urisë së rëndë, dridhja në gjymtyrë. Nëse nuk merrni masa për të rritur sheqerin në gjak, fëmija zhvillon ngërçe, agjitacion, e ndjekur nga depresioni i vetëdijes. Me një gjendje kome hipoglikemike, temperatura e trupit dhe presioni i gjakut janë normale, nuk ka erë acetoni nga goja, lëkura është e lagësht, glukoza e gjakut është 20 mmol / l, acidoza, glukozuria, acetonuria.

Më rrallë, me një kurs të lënë pas dore ose të pakorrigjuar të diabetit tek fëmijët, mund të zhvillohet një komë hipososmolare ose acid laktik (acid laktik).

Zhvillimi i diabetit në fëmijëri është një faktor serioz rreziku për një numër komplikimesh afatgjata: mikroangiopati diabetike, nefropati, neuropati, kardiomiopati, retinopati, katarakte, aterosklerozë e hershme, sëmundje koronare të zemrës, dështim kronik renal, etj.

Diagnoza e diabetit tek fëmijët

Një rol të rëndësishëm në zbulimin e diabetit i takon pediatrit lokal i cili rregullisht e shikon fëmijën. Në fazën e parë, duhet të merret parasysh prania e simptomave klasike të sëmundjes (poliuria, polidipsia, polifagia, humbja e peshës) dhe shenjat objektive. Gjatë ekzaminimit të fëmijëve, prania e një skuqjeje diabetike në faqe, ballin dhe mjekrën, gjuhën e mjedrës dhe një rënie në turbullën e lëkurës i kushton vëmendje. Fëmijët me manifestime karakteristike të diabetit duhet të drejtohen te një endokrinolog pediatrik për menaxhim të mëtutjeshëm.

Diagnoza përfundimtare paraprihet nga një ekzaminim i plotë laboratorik i fëmijës. Studimet kryesore në diabetin mellitus tek fëmijët përfshijnë përcaktimin e niveleve të sheqerit në gjak (përfshirë edhe përmes monitorimit ditor), insulinës, C-peptidit, proinsulin, hemoglobinës glikoziluar, tolerancës së glukozës, gjakut të CBS; në urinë – trupat e glukozës dhe ketonit. Kriteret më të rëndësishëm diagnostikues për diabetin tek fëmijët janë hiperglicemia (mbi 5,5 mmol / l), glukozuria, ketonuria, acetonuria. Me qëllim të zbulimit preklinik të diabetit mellitus tip 1 në grupe me rrezik të lartë gjenetik ose për diagnozën diferenciale të diabetit tip 1 dhe tip 2, tregohet përkufizimi i At deri tek qelizat β të pankreasit dhe At për të glutamate decarbboxylase (GAD). Një skanim me ultratinguj kryhet për të vlerësuar gjendjen strukturore të pankreasit.

Diagnostifikimi diferencial i diabetit tek fëmijët kryhet me sindromën acetonemike, diabet insipidus, diabetin nefrogjenik. Ketoacidoza dhe kush ka nevojë të dallohet nga një bark akut (apendiksiti, peritoniiti, pengimi i zorrëve), meningjiti, encefaliti, tumori i trurit.

Lexoni artikullin:  Vitaminat për diabetin

Trajtimi i diabetit tek fëmijët

Përbërësit kryesorë të trajtimit të diabetit mellitus tip 1 tek fëmijët janë terapia me insulinë, dieta, mënyra e jetesës së duhur dhe vetëkontrolli. Masat dietike përfshijnë përjashtimin e sheqernave nga ushqimi, kufizimin e karbohidrateve dhe yndyrnave shtazore, ushqimin e pjesshëm 5-6 herë në ditë dhe marrjen në konsideratë të nevojave individuale për energji. Një aspekt i rëndësishëm i trajtimit të diabetit mellitus tek fëmijët është vetë-kontrolli kompetent: vetëdijësimi për ashpërsinë e sëmundjes tuaj, aftësia për të përcaktuar nivelin e glukozës në gjak dhe rregulloni dozën e insulinës duke marrë parasysh nivelin e glikemisë, aktivitetin fizik dhe gabimet në ushqim. Teknikat e vetë-monitorimit për prindërit dhe fëmijët me diabet mësohen në shkollat ​​e diabetit.

Terapia e zëvendësimit për fëmijët me diabet kryhet me përgatitje insuline të inxhinierisë gjenetike njerëzore dhe analoge të tyre. Doza e insulinës zgjidhet individualisht duke marrë parasysh shkallën e hiperglicemisë dhe moshës së fëmijës. Terapia fillestare e insulinës me bolus ka provuar veten në praktikën e fëmijëve, duke përfshirë futjen e insulinës së zgjatur në mëngjes dhe mbrëmje për të korrigjuar hipergliceminë themelore dhe përdorimin shtesë të insulinës me veprim të shkurtër para çdo vakti kryesor për të korrigjuar hipergliceminë postprandiale.

Metoda moderne e terapisë me insulinë për diabetin tek fëmijët është një pompë insuline, e cila ju lejon të futni insulinë në një mënyrë të vazhdueshme (imitimi i sekretimit bazal) dhe një mënyrë bolus (imitim i sekretimit post-kalorik).

Komponentët më të rëndësishëm të trajtimit të diabetit mellitus tip 2 tek fëmijët janë terapia dietike, aktiviteti fizik i mjaftueshëm dhe ilaçet për uljen e sheqerit oral.

Me zhvillimin e ketoacidozës diabetike, rihidratimi i infuzionit, futja e një doze shtesë të insulinës, duke marrë parasysh nivelin e hiperglicemisë, si dhe korrigjimin e acidozës janë të nevojshme. Në rast të zhvillimit të një gjendje hipoglikemike, është urgjente t'i jepni fëmijës produkte që përmbajnë sheqer (një copë sheqer, lëng, çaj të ëmbël, karamel); nëse fëmija është pa vetëdije, administrimi intravenoz i glukozës ose administrimi intramuskular i glukagonit është i nevojshëm.

Parashikimi dhe parandalimi i diabetit tek fëmijët

Cilësia e jetës së fëmijëve me diabet përcaktohet kryesisht nga efektiviteti i kompensimit të sëmundjes. Në varësi të dietës së rekomanduar, regjimit, masave terapeutike, jetëgjatësia korrespondon me mesataren në popullatë. Në rast të shkeljeve të mëdha të recetave të mjekut, dekompensimi i diabetit, komplikime specifike diabetike zhvillohen herët. Pacientët me diabet vërehen për tërë jetën tek endokrinolog-diabetolog.

Vaksinimi i fëmijëve me diabet kryhet gjatë periudhës së kompensimit klinik dhe metabolik; në këtë rast, nuk shkakton përkeqësim gjatë sëmundjes themelore.

Parandalimi specifik i diabetit tek fëmijët nuk është zhvilluar. Shtë e mundur të parashikohet rreziku i sëmundjes dhe të identifikohet prediabeti në bazë të një ekzaminimi imunologjik. Në fëmijët në rrezik për zhvillimin e diabetit, është e rëndësishme të ruani peshën optimale, aktivitetin fizik të përditshëm, të rritni imunoresistencën dhe të trajtoni patologjinë e njëkohshme.

Diabetus Shqipëri