Diabeti si një ndërlikim i pankreatitit

Në lidhje me mekanizmin e zhvillimit

Qysh në shekullin e XNUMX-të, u shfaq përmendja e parë e sëmundjes së pankreasit. Për një kohë të gjatë, patologjia në formën e pankreatitit konsiderohej një sëmundje vdekjeprurëse. Në shekullin XX, ata filluan ta kuronin me sukses. Por kishte një sëmundje po aq të rrezikshme që shoqërohej me gjëndrën, diabetin. Pankreatiti dhe diabeti janë bërë një situatë e vështirë klinike me të cilën duhet të merren mjekët modernë.

Faza parësore e pankreatitit me faza të mundshme të faljes dhe periudha të rëndimit, në të cilën pankreasi bëhet i përflakur, shoqërohet me ndjesi të dhimbshme me shkallë të ndryshme të intensitetit dhe praninë e tyre në rast të mungesës së tërshërës.

Kjo fazë mund të zgjasë rreth dhjetë vjet. Në rast se do të aplikohet çdo dietë, periudha mund të rritet, por fillimi i fazës së dytë është i pashmangshëm pa masa të vazhdueshme parandaluese.

Me fillimin e fazës tjetër, simptomat e të ashtuquajturit funksion të traktit tretës vijnë së pari:

 • fryrje;
 • urth (ndaluar nga bollguri);
 • diarre;
 • humbje e oreksit.

Si kushte specifike, kur pankreatiti zhvillohet dhe diabeti mellitus zhvillohet me të, ndodh minimale, por megjithatë, destabilizimi i metabolizmit të karbohidrateve.

Kjo vërehet për shkak të lëshimit të insulinës, e cila kryhet nga qelizat e irrituara beta në pankreas.

Në këtë rast, ju duhet një dietë e rreptë dhe e vazhdueshme me hikërror.

Në procesin e formimit të të gjitha proceseve që shoqërohen me pankreatitit kronik, qelizat e gjëndrës së paraqitur fillojnë të prishen, dhe formohet një tolerancë e qëndrueshme e glukozës. Në lidhje me këtë, raporti i sheqerit për një stomak bosh është normal, dhe pasi të keni ngrënë ushqim është ngritur.

E njëjta vlen edhe për kohëzgjatjen e lejuar të hiperglicemisë, e cila bëhet "aktive" pas ngrënies së ushqimit, në veçanti të miletit.

Procesi patologjik i formimit të diabetit në pankreatitit kronik zgjat një periudhë të gjatë kohore. Ajo vazhdon në disa faza:

 • Fillestare – kur periudhat e acarimeve alternojnë me periudhat e recensionit të sëmundjes, një proces inflamator kronik vazhdon në gjëndër, i shoqëruar nga ndjesi të dhimbshme të shkallëve të ndryshme të intensitetit dhe lokalizimit. Duhen rreth 10 vjet në kohë.
 • Periudha e mosfunksionimit të tretjes. Një kompleks i tërë i simptomave dispeptike del në pah – nauze, belching, urth, bloating, oreks të dobët dhe diarre. Në këtë fazë, për herë të parë, shenjat e një çrregullimi të metabolizmit të karbohidrateve shfaqen në formën e episodeve të hipoglikemisë spontane (një ulje e glukozës në gjak). Kjo për faktin se qelizat beta të irrituara nga inflamacioni reagojnë me lëshimin e insulinës në rrjedhën e gjakut.
 • Përparimi i pankreatitit çon në varfërimin e funksionit pankreatik endokrin. Pacienti zhvillon tolerancën ndaj glukozës: agjërimi i sheqerit në gjak është brenda kufijve normal, por pasi të hahet vërehet hiperglicemia e zgjatur, e cila nuk i përshtatet normës në kohëzgjatjen e saj.
 • Faza e fundit është formimi i diabetit sekondar. Zhvillohet në afro 30% të pacientëve me pankreatit kronik afatgjatë. Kur krahasohet me popullsinë e përgjithshme, atëherë diabeti shfaqet në të 2 herë më pak.

Shkaqet e diabetit pankreatogjen

Procesi inflamator i indit pankreatik quhet pankreatiti. Kursi i tij shoqërohet me mosfunksionim të pjesëve ekzokrine dhe endokrine të organit. Sëmundja është e rrezikshme me pasojat e saj, njëra prej të cilave ishte diabeti.

Inflamacioni që zhvillohet në trup çon në një shkelje të funksioneve të pankreasit. Në disa raste, insulina hyn në qarkullimin e gjakut. Kjo çon në shkatërrimin e qelizave dhe receptorëve për shkak të mungesës së glukozës. Në procesin e dëmtimit të qelizave, zhvillohet diabeti tip 2.

Nëse, si rezultat i procesit inflamator në pankreas, numri i qelizave pankreatike që janë përgjegjës për prodhimin e insulinës në trup zvogëlohet, atëherë duhet të flasim për diabetin tip 1.

Dy sëmundje – pankreatiti dhe diabeti – jo gjithmonë janë të lidhura me njëra-tjetrën. Zhvillimi i të dyve mund të parandalohet. Kur pankreatiti i zhvilluar bëhet kronik, diagnoza e diabetit është e natyrshme. Që nga momenti i shfaqjes së shenjave të para të pankreatitit, një kohë mjaft e madhe mund të kalojë, deri në 5 vjet.

Diabeti, i cili është pasojë e pankreatitit, ka disa karakteristika:

 • Humbja e enëve të vogla të gjakut praktikisht mungon, ndryshe nga llojet e tjera të diabetit.
 • Mundësia e zhvillimit të hipoglikemisë.
 • Një rënie në efektivitetin e ilaçeve që përdoren për të ulur nivelin e sheqerit me kalimin e kohës.
 • Mungesa e një simptome të tillë si ketoacidoza.

Injorimi i simptomave të diabetit me pankreatitit është shumë i rrezikshëm. Trajtimi i duhur është garancia që sëmundja nuk do të kalojë në forma jashtëzakonisht të rrezikshme për jetën dhe shëndetin, dhe pankreasi do të funksionojë normalisht.

Sëmundja zhvillohet me një shkelje të funksioneve endokrine dhe ekzokrine të pankreasit. Dallohen këto shkaqet e mëposhtme të dëmtimit të aparatit ishullor të gjëndrës:

 • Inflamacion kronik i pankreasit. Përkeqësime të shpeshta të pankreatitit rrisin rrezikun e zhvillimit të diabetit. Inflamacioni kronik shkakton shkatërrimin gradual dhe sklerozën e ishujve të Langerhans.
 • Kirurgji pankreatike. Incidenca e diabetit pas operacionit ndryshon nga 10% në 50% në varësi të vëllimit të operacionit. Më shpesh, sëmundja zhvillohet pas pankreatektomisë totale, rezeksionit pankreatoduodenal, pankreatojejunostomisë gjatësore, reseksionit të pjesës kaudale të pankreasit.
 • Sëmundje të tjera të pankreasit. Kanceri i pankreasit, nekroza e pankreasit shkaktojnë përçarje endokrine me formimin e hiperglicemisë së vazhdueshme.
Lexoni artikullin:  Trajtimi alternative për diabetin

Mekanizmi i zhvillimit të diabetit sekondar

Së pari, sëmundja manifestohet me dhimbje, pastaj fillon mosfunksionimi i tretjes, pas së cilës zhvillohet sëmundja e sheqerit.

Faza e parë mund të zgjasë disa vite, e shoqëruar me dhimbje të forta të ndryshme.

Në fazën e dytë, pacienti zhvillon urth, bloating. Ai humbet oreksin, ai është i shqetësuar për diarre të shpeshtë. Këto kushte janë rezultat i lëshimit të insulinës së qelizave beta të irrituara.

Në fazën e tretë, kur qelizat e këtij organi tashmë janë shkatërruar pjesërisht nga sëmundja, niveli i sheqerit në gjak rritet mbi normën pas ngrënies. Kjo gjendje në 30% të rasteve përfundon me diabet tip 2.

Simptomat e diabetit pankreatogjenik mellitus

Ekzistojnë dy mundësi për zhvillimin e diabetit. Në rastin e parë, kur diagnostikohet diabeti tip 1, vërehet një ulje e mprehtë e qelizave pankreatike të prodhuara nga pankreasi. Nëse pacienti vuan nga diabeti i tipit 2, atëherë numri i qelizave ruhet, por ndjeshmëria e tyre ndaj glukozës është zvogëluar ndjeshëm.

Diagnostics

Diagnostifikimi i diabetit pankreatogjenik mellitus është i vështirë. Kjo është për shkak të mungesës së zgjatur të simptomave të diabetit, vështirësisë në njohjen e sëmundjeve inflamatore të pankreasit. Me zhvillimin e sëmundjes, simptomat e dëmtimit të pankreasit shpesh injorohen, duke përshkruar vetëm terapi hipoglikemike. Diagnoza e çrregullimeve të metabolizmit të karbohidrateve kryhet në fushat e mëposhtme:

 1. Konsultimi i endokrinologut. Një rol të rëndësishëm luhet nga një studim i plotë i historisë së sëmundjes dhe marrëdhënies së diabetit me pankreatitit kronik, operacionit pankreatik, alkoolizmit, çrregullimeve metabolike dhe përdorimit të barnave steroide.
 2. Monitorimi i glikemisë. Ai përfshin përcaktimin e përqendrimit të glukozës në stomak bosh dhe 2 orë pas vaktit. Me diabetin tip 3, niveli i glukozës së agjërimit do të jetë brenda kufijve normal, dhe pas ngrënies do të rritet.
 3. Vlerësimi i funksionit të pankreasit. Ajo kryhet duke përdorur analiza biokimike për të përcaktuar aktivitetin e diastazës, amylazës, tripsinës dhe lipazës në gjak. Të dhënat e OAM janë indikative: në diabetin pankreatogjen, gjurmët e glukozës dhe acetonit në urinë zakonisht mungojnë.
 4. Metodat instrumentale të vizualizimit. Ultratinguj i zgavrës së barkut, MRI pankreatike mund të vlerësojë madhësinë, ekohogjenitetin, strukturën e pankreasit, praninë e formacioneve dhe përfshirjeve shtesë.

Në endokrinologji, diagnoza diferenciale e sëmundjes kryhet me diabet tip 1 dhe tip 2. Diabeti tip 1 karakterizohet nga një fillim i mprehtë dhe agresiv i sëmundjes në moshë të re dhe simptoma të rënda të hiperglicemisë.

Në testin e gjakut zbulohen antitrupa ndaj qelizave beta të pankreasit. Karakteristikat dalluese të diabetit tip 2 do të jenë mbipesha, rezistenca ndaj insulinës, prania e C-peptidit në gjak dhe mungesa e konfiskimeve hipoglikemike.

Zhvillimi i të dy llojeve të diabetit nuk shoqërohet me sëmundje inflamatore të pankreasit, si dhe me ndërhyrje kirurgjikale në organ.

Si të trajtoni pankreatitin dhe diabetin

Procesi i trajtimit të pankreatitit në diabet është i mundimshëm dhe i gjatë, zgjat disa faza mjaft të gjata. Secila prej tyre duhet të respektohet.

Pra, pankreatiti dhe diabeti në zhvillim mund të kurohen me përdorimin e terapisë zëvendësuese, jo vetëm për të optimizuar metabolizmin e llojit të karbohidrateve, por edhe për të zvogëluar mungesën e tipit enzimatik.

Në situatën e paraqitur, është e nevojshme të përdorni jo vetëm ilaçe të specializuara enzimatike, por edhe hormonale. Duhet të theksohet se më shpesh përdorimi i ndonjë ilaçi në formën e tabletave nuk sjell rezultatin e mirë të pritur. Sidoqoftë, një dietë e ndërtuar ishte mirë dhe mbetet e domosdoshme.

Kështu, është jashtëzakonisht e rëndësishme në procesin e trajtimit, si pankreatiti ashtu edhe diabeti mellitus, për të mbajtur ushqimin optimal. Kjo nënkupton përjashtimin e ushqimeve të rrezikshme për pankreasit nga menuja.

Allyshtë me rëndësi jetike të braktisni përdorimin e ushqimeve të yndyrshme dhe pikante, si dhe të minimizoni produktet e miellit dhe ushqimet e ëmbla në dietën e vetë. Përveç kësaj, nuk rekomandohet të hani:

 • supat e llojit të mishit;
 • molla;
 • lakër;
 • majonezë, ketchup dhe salca.

Trajtimi i këtyre sëmundjeve në të njëjtën kohë nuk është një detyrë e lehtë. Terapia e zëvendësimit në këtë rast duhet:

 • për të normalizuar metabolizmin e karbohidrateve;
 • eleminojnë mungesën e enzimave tretëse.

Pacientët me diabet të tipit 2 dhe pankreatitit përshkruhen si ilaçe enzimatike ashtu edhe ato hormonale.

Në të njëjtën kohë me marrjen e ilaçeve, pacienti duhet të ndjekë një dietë. Duke përjashtuar ushqimin e dëmshëm për pankreasin nga dieta, dhe marrjen e ilaçeve të përshkruara nga një mjek, me diabet, inflamacioni i këtij organi mund të mjekohet me sukses.

Për rezultatin më të mirë, është e nevojshme të kryhet trajtim i përbashkët i pankreatitit kronik dhe diabeti. Kërkohet që të braktisni përgjithmonë përdorimin e pijeve alkoolike dhe duhanit, të rregulloni dietën dhe stilin e jetës. Terapia e kombinuar ka këto fusha:

 • Dietë. Dieta për diabet pankreatogjen përfshin korrigjimin e mungesës së proteinave, hipovitaminozën, shqetësimet e elektrolitit. Pacientët këshillohen që të kufizojnë konsumimin e tyre të karbohidrateve “të shpejta” (produkte gjalpi, bukë, ëmbëlsirat, ëmbëlsira), ushqime të skuqura, pikante dhe yndyrore. Dieta kryesore përbëhet nga proteina (varietete me yndyrë të ulët të mishit dhe peshkut), karbohidrate komplekse (drithëra), perime. Ushqimi duhet të merret në pjesë të vogla 5-6 herë në ditë. Rekomandohet të përjashtohen mollët e freskëta, bishtajoret, supat e pasura me mish, salcat dhe majonezën.
 • Kompensimi i pamjaftueshmërisë enzimë të pankreasit. Përdoren ilaçe që përmbajnë enzima të amilazës, proteazës, lipazës në përmasa të ndryshme. Droga ndihmon për të vendosur procesin e tretjes, për të eleminuar mungesën e proteinave-energjisë.
 • Marrja e ilaçeve për uljen e sheqerit. Për të normalizuar metabolizmin e karbohidrateve, një rezultat i mirë është emërimi i barnave bazuar në sulfanylurea.
 • Terapia zëvendësuese postoperative. Pas ndërhyrjeve kirurgjikale në pankreas me heqje të plotë ose të pjesshme të bishtit të gjëndrës, tregohet administrimi i fraksionit i insulinës jo më shumë se 30 njësi në ditë. Niveli i rekomanduar i glukozës në gjak nuk është më i ulët se 4,5 mmol / l për shkak të rrezikut të hipoglikemisë. Me stabilizimin e glicemisë duhet të kaloni në emërimin e barnave hipoglikemike orale.
 • Autotransplantimi i qelizave ishullore. Ajo kryhet në qendra të specializuara mjekësore endokrinologjike. Pas transplantimit të suksesshëm, pacientët i nënshtrohen pankreatotomisë ose pankreatektomisë.
Lexoni artikullin:  Trajtimi i mjeteve juridike popullore të diabetit insipidus

Ilaçet për pankreatitin kronik

A mund të ndihmohet pankreasi me ilaçe? Po! Përveç dietës, mjekët me diabet të tipit 2 dhe pankreatitit kronik përshkruajnë tableta që përmbajnë enzima që pankreasi nuk mund të prodhojë në sasinë e duhur për shkak të këtyre sëmundjeve. Më shpesh ata përshkruajnë pankreatin dhe festiv.

Këto ilaçe ndryshojnë në sasinë e substancave aktive. Ka më shumë prej tyre në festival, por ai ka shumë kundërindikacione dhe mund të shkaktojë kapsllëk, nauze dhe reaksione alergjike. Pankreatina është më e lehtë për t'u transportuar dhe rrallë shkakton alergji. Mjeku në secilin rast do të zgjedhë ilaçin dhe dozën e tij në mënyrë që të normalizohet pankreasi.

Pajtueshmëria me rekomandimet e mjekut dhe ushqimi i duhur do ta ndihmojë këtë organ të rivendosë funksionet e tij. Gradualisht, gjendja e pacientit përmirësohet. Një dietë për diabetin dhe pankreatitin së bashku me marrjen e medikamenteve ndihmon një person të shmangë komplikimet e këtyre sëmundjeve serioze.

Receta për enët ushqyese dhe të shëndetshme

Cilat receta mund të përdoren për diabetin dhe pankreatitin? Vlen të theksohet se nëse i afroheni me kompetencë ushqimit mjekësor, tabela do të jetë jo vetëm e dobishme, por edhe e larmishme.

Ne ofrojmë disa mundësi për receta që mund të përgatiten për një person të sëmurë me pankreatit diabetik.

sallatë

Për të përgatitur vinaigrette në përmasa të barabarta:

 1. Patate.
 2. Karrota.
 3. Panxhar.
 4. Vaj perimesh për shije.

Ziejini të gjitha perimet drejtpërdrejt në lëvozhgë, gjë që ju lejon të kurseni vitaminat dhe substancat e tjera të dobishme. Kur perimet janë të buta, ftohen dhe zhvishen. Pritini në kube të vogla, lidheni. Shtoni vaj perimesh, përzieni.

Puding me avull të mbushur me mish

Për të përgatitur këtë pjatë ushqyese, duhet të përgatisni përbërësit e mëposhtëm:

 1. Mish viçi ose mish tjetër i ligët – 150 g.
 2. Semolina – 10 g.
 3. Veza – copa 1.
 4. Uji – 1/3 filxhan.
 5. Vaj ulliri – 0,5 tbsp

Vlim mishin, dhe pastaj kthesë përmes një mulli mishi. Derdhni bollgur në vëllimin e treguar të ujit, shtoni bollgurin që rezulton në mishin e përgatitur. Pastaj rrihni në vezë dhe përzieni gjithçka.

Lyejeni tasin në tenxhere të ngadaltë me gjalpë dhe vendosni mbushjen e përgatitur të mishit të mishit në të. Pudinga është avulluar derisa të gatuhet plotësisht.

Souffle gjizë

Kjo pjatë mund të hahet gjatë faljes së pankreatitit kronik në sfondin e diabetit. Produktet e mëposhtme janë të nevojshme:

 1. Djathë pa yndyrë – 300 g.
 2. Të bardhat e vezëve – 3 copë.
 3. Mollë të ëmbla – 300 g.
 4. Rrush të thatë dhe kajsi të thata – 50 g.

Qëroni mollët, thelbin dhe fshijeni në rende më të vogël. Renditni fruta të thata, pije me ujë të pastër dhe më pas derdhni ujë të valë për 10 minuta. Shtoni mollët e përgatitura në gjizën, manaferrat në steamed dhe ketrat e rrahur në shkumë me gëzof, përzieni.

Masën e përfunduar vendoseni në një shtresë të barabartë në një fletë pjekje të mbuluar me letër pergameni, dhe piqeni në 180 gradë për rreth 40 minuta.

Prognoza dhe parandalimi

Me trajtimin kompleks të dëmtimit të pankreasit dhe korrigjimin e hiperglicemisë, prognoza e sëmundjes është pozitive. Në shumicën e rasteve, është e mundur të arrihet një gjendje e kënaqshme e pacientit dhe vlerave normale të sheqerit në gjak.

Në sëmundjet e rënda onkologjike, operacionet radikale në gjëndër, prognoza do të varet nga ndërhyrja dhe periudha e rehabilitimit. Kursi i sëmundjes rëndohet nga mbipesha, alkoolizmi, abuzimi i ushqimeve yndyrore, të ëmbla dhe pikante.

Për parandalimin e diabetit pankreatogjenik mellitus, është e nevojshme të udhëheqni një mënyrë jetese të shëndetshme, të hiqni dorë nga alkooli, dhe në prani të pankreatitit, t'i nënshtrohen një ekzaminimi në kohë nga një gastroenterolog.

Lexoni artikullin:  Sode buke në trajtimin e diabetit

Karakteristikat e dietës

Ushqimi i veçantë për pankreatitin dhe diabetin mellitus mund të parandalojë një rritje të mprehtë të glukozës në gjak dhe një rritje të peshës së pacientit.

Në pankreatitin diabetik, ekspertët rekomandojnë kombinimin e dy stileve dietike Nr. 5 dhe Nr.9.

Dieta Nr. 5 është përshkruar për sëmundjen e pankreasit, tabela nr.9 për diabetin e llojit të parë dhe të dytë. Me pankreatitin në kombinim me diabetin, mjeku që merr pjesë është përballur me detyrën e përbërjes së saktë të një diete, duke marrë parasysh rrjedhën individuale të të dy proceseve patologjike.

Preferenca i jepet ushqimit me një indeks të ulët glicemik (një tregues i shpejtësisë së produktit ushqimor në të cilin është në gjendje të rrisë nivelin e glukozës në gjak pas përdorimit të tij). Për shembull, sheqeri ka një indeks të lartë glicemik, proteina të ulëta, karbohidrate të ngadalta.Me pezmatimin e pankreasit, veçanërisht gjatë një sulmi akut, ju nuk mund të bëni: produkte me vajra esencial, kripë, acide vegjetale, etj., Të cilat mund të irritojnë gjithashtu sistemin tretës.Ushqimi duhet të jetë me kalori të ulët (shmangni yndyrnat dhe karbohidratet), dhe prania e proteinave rritet në normën ditore.Të gjitha ushqimet e përdorura duhet domosdoshmërisht të përpunohen termikisht, veçanërisht për frutat dhe perimet (ato bëhen të buta), dhe fibrat bimore treten shumë më mirë.Hani shpesh – të paktën 5-6 herë në ditë në pjesë të vogla.Ushqimi gjatë ditës – të paktën 5-6 herë, porcione – të vogla, sigurohuni që të respektoni intervalin e orarit.Prania e shtuar e mineraleve dhe vitaminave arrihet për shkak të ushqimeve të pranueshme të perimeve dhe frutave.Pini shumë lëngje (2 litra ujë të pastër pa gaz).Përjashtuar fuqimisht produktet alkoolike, ushqimi i kripur dhe i tymosur, ushqimi i konservuar.Ushqimet me kripë të lartë, ushqime të ndryshme për ruajtje, pikante, të skuqura dhe yndyrore janë të ndaluara. Ndalohet ngrënia e ushqimit me një prani të konsiderueshme të fibrave të forta, gjë që rrit aktivitetin e lëvizshmërisë gastrointestinale.Opsionet e gatimit: zierja, pjekja, zierja dhe steaming, ushqimet e skuqura janë të ndaluara.Opsionet për trajtimin e nxehtësisë së produkteve: zierje, zierje, metoda me avull, pjekje (pa një kore të artë). Enët duhet të jenë pure në pure, ose produktet priten në copa të vogla.

Meqenëse insulina përgjegjëse për sheqerin në gjak prodhohet nga pankreasi, një e treta e njerëzve që vuajnë nga pankreatiti kronik gjithashtu diagnostikohet me diabet. Një parakusht për trajtim cilësor është ndërtimi i dietës së duhur, duke ndjekur një dietë për pankreatitin.

 • ushqim, kryesisht i përbërë nga perime dhe barishte;
 • përfshirja e një numri të madh të frutave në dietë;
 • shtimi i kokrrave të arrave dhe arra në enët;
 • përfshirja në dietën e drithërave dhe enëve nga peshqit e ligët, mishi dietik;
 • ushqim lehtësisht i tretshëm që duhet të tretet mirë.

Periudhat gjatë të cilave pacienti duhet t'i përmbahet një diete janë individuale. Ato varen drejtpërdrejt nga gjendja e pacientit dhe nga pikëpamjet e mjekut. Disa ekspertë rekomandojnë një dietë të shëndetshme gjatë gjithë jetës. Në pankreatitin kronik, kjo pozitë është e kuptueshme.

Nëse rezultatet e testeve të pacientit konfirmojnë se gjendja e pacientit është bërë shumë më e mirë, atëherë mjeku mund të lejojë një lehtësim. Nuk rekomandohet të devijoni në mënyrë të pavarur nga parimet e ushqimit të duhur.

Video e lidhur: Whatfarë mund të ha me pankreatitit?

Këto sëmundje komplekse e detyrojnë një person të ndjekë një dietë të veçantë. Para së gjithash, do të duhet të hiqni dorë nga ëmbëlsirat, muffins, buka e bardhë, si dhe ushqimet e yndyrshme dhe të skuqura. Ushqimi që irriton stomakun duhet të përjashtohet nga dieta. Dieta për pankreatit dhe diabet bën që pacienti të mos hajë:

 • salcat dhe erëzat e nxehta;
 • majonezë;
 • supat yndyrore;
 • salcice, mish të tymosur;
 • mollë dhe lakër, si dhe ushqime të tjera që janë të pasura me fibra.

Në diabetin tip 2, karbohidratet duhet të llogariten dhe konsumimi i tyre është i kufizuar. Sheqeri duhet të përjashtohet nga menyja plotësisht.

Në rast sëmundjeje sheqeri dhe prani të pezmatimit të pankreasit, artikujt e mëposhtëm duhet të përfshihen në menunë ditore të pacientit:

 • 300 g perime në ditë;
 • fruta në një sasi të vogël;
 • yndyrna deri në 60 g;
 • ushqime proteinike deri në 200 g në ditë.

Me intolerancën e sheqerit, trupi duhet të pajiset me të gjitha vitaminat e nevojshme, në mënyrë që komplikimet që lidhen me këtë sëmundje të mos zhvillohen. Ushqimi merret 4-5 herë në ditë, sigurohuni që të respektoni rutinën e përditshme. Kjo është bërë në mënyrë që lëngu i stomakut të sekretohet në një kohë të caktuar para se të hahet.

Dieta e njeriut duhet të jetë e ekuilibruar dhe të përmbajë shumë enë perimesh të gatuara në një kazan ose furrë të dyfishtë. Në diabet mund të përdoren supat e perimeve, qepat, qepët e pjekura, dhe patatet dhe drithërat duhet të jenë të kufizuara. Ndalohet të hahet i skuqur nga këto sëmundje.

Diabetus Shqipëri