Diabeti tek gratë simptoma dhe trajtim

Diabeti mellitus tek gratë ka veçori në krahasim me të njëjtën sëmundje te burrat. Ato janë të parëndësishme, por megjithatë, ndikojnë në diagnostikimin dhe trajtimin. Gratë janë të interesuara se cilat simptoma të diabetit mund të kenë, veçanërisht trajtimi dhe parandalimi i tyre.

Kursi i sëmundjes ndikohet nga mosha, fazat e ciklit menstrual, menopauza dhe rrethanat e tjera individuale të pacientit. Të gjitha këto tema janë diskutuar në detaje në artikull. Nëse keni ende pyetje – pyesni ato në komente, administrata e faqes shpejt përgjigjet.

Më poshtë janë çrregullime metabolike:

Diabeti tip 2Më e zakonshme. Rreth 90% e të gjithë pacientëve vuajnë nga ky lloj diabeti. Sëmundja zakonisht zhvillohet në moshën mbi 40 vjeç, por rrallë në gratë e reja dhe madje edhe tek vajzat adoleshente. Shumica dërrmuese e pacientëve janë mbipeshë. Diabeti i tipit 2 përgjigjet mirë nëse pacienti vazhdon një mënyrë jetese të shëndetshme. Komplikime të rënda zhvillohen në ata pacientë që injorojnë shenjat e diabetit, në vend që të trajtohen.
Lloji i diabetit 1Zakonisht fillon në fëmijëri ose në vitet e reja. Kjo është një sëmundje më serioze sesa diabeti tip 2. Sot është e pashërueshme. Injeksionet e insulinës mbështesin jetën e pacientëve, por nuk eliminojnë shkakun e sëmundjes. Kohët e fundit, diabeti tip 1 po zhvillohet gjithnjë e më shumë te njerëzit e moshës 45-60 vjeç. Në raste të tilla, ajo vazhdon më lehtë sesa tek të rinjtë.
Diabeti i grave shtatzënaNjë grua me diabet tip 1 ose tip 2 rastësisht ose planifikohet të mbetet shtatzënë, mbart dhe lind një fëmijë. Diabeti shtatzënë klasifikohet si një kategori e veçantë sepse kërkon trajtim veçanërisht të kujdesshëm. Nëse diabeti nuk kontrollohet mirë gjatë shtatëzanisë, mund të ketë keqformime të fetusit.
Diabeti gestacionalZhvillohet gjatë shtatëzënësisë, veçanërisht duke filluar nga tremujori i dytë. Sfondi hormonal në trupin e një gruaje ndryshon, për shkak të të cilit sheqeri në gjak mund të rritet. Kjo sëmundje shfaqet në afërsisht një në njëzet (5%) gra shtatzëna. Pas lindjes së fëmijëve, sheqeri në gjak zakonisht kthehet në normale. Sidoqoftë, mbetet një rrezik i rritur nga diabeti i tipit 2 për të ardhmen – në moshën mesatare dhe të pleqërisë. Diabeti gestacional nuk ka shenja të qarta. Mund të mos shfaqet para lindjes, kur rezulton se fetusi është shumë i madh. Prandaj, të gjitha gratë në gjysmën e dytë të shtatëzanisë duhet të bëjnë teste gjaku për sheqerin.

Diabeti shtatzënë dhe Diabeti Gestacional – Dije ndryshimin! Diabeti shtatzënë është kur një grua, edhe para konceptimit, ka një diagnozë të diabetit tip 1 ose tip 2. Diabeti Gestacional – sheqeri u rrit gjatë shtatëzënësisë, dhe para se të ishte normale. Të dy sëmundjet trajtohen me injeksione diete dhe insulinë, por metodat janë të ndryshme, kështu që duhet të bëni me saktësi një diagnozë. Në çdo rast, pilulat e diabetit gjatë shtatëzanisë janë të ndaluara. Trajtimet e përshtatshme janë dieta, injeksionet e insulinës dhe (rregullisht!) Aktiviteti fizik.

Farë është diabeti dhe prediabeti?

Diabeti tip 1 ose tip 2 është kur përqendrimi i glukozës në gjak i një personi është ngritur. Gjithmonë ka glukozë të tretur në gjakun tuaj, të cilin trupi e përdor si burim energjie. Sidoqoftë, sheqeri shumë është i dëmshëm për shëndetin. Nga gjaku, glukoza futet në qelizat, ku digjet si lëndë djegëse. Që karburanti të hyjë në qelizat, kërkohet insulinë. Ky është hormoni që prodhon pankreasi, dhe konkretisht qelizat e tij beta. Nga pankreasi, insulina hyn në qarkullimin e gjakut, ku bën punën e saj, duke ndihmuar qelizat të thithin glukozën.

Diabeti tip 1 ndodh sepse pankreasi nuk prodhon insulinë të mjaftueshme. Në diabetin e tipit 2, insulina në gjak është e mjaftueshme ose madje shumë, por ndjeshmëria e qelizave ndaj tij është zvogëluar. Cilido qoftë lloji i diabetit, përqendrimi i sheqerit në gjak është ngritur. Kjo mund të shkaktojë komplikime të rënda – verbëri, dështim të veshkave, amputim të këmbës ose këmbës, dhe më së shpeshti një sulm në zemër ose goditje në tru. Në gratë në moshë riprodhuese, diabeti rrit rrezikun e një rezultati negativ të shtatzënisë.

Prediabetes – sheqeri në gjak i një personi është i ngritur, por jo shumë. Ky nuk është diabeti “i plotë”. Nëse para-diabeti nuk kontrollohet, atëherë me kalimin e kohës do të shndërrohet në diabet tip 2. Sidoqoftë, pacientët më shpesh vdesin nga një sulm në zemër para se diabeti tip 2 të ketë kohë për t'u zhvilluar. Merrni këtë diagnozë sa më seriozisht të jetë e mundur, edhe nëse asgjë nuk ju lëndon deri më tani. Prediabeti nuk do të ketë pasoja shkatërruese nëse kaloni në një mënyrë jetese të shëndetshme – ndryshoni dietën tuaj dhe angazhohuni në edukim fizik.

Simptomat e diabetit tek gratë

Në pjesën më të madhe, simptomat e diabetit tek gratë janë të njëjta me burrat. Simptoma e vetme specifike femërore është infeksioni vaginal (trushka). Diabeti krijon kushte të favorshme për riprodhimin e kërpudhave në trup. Ndër të tjera, kërpudhat patogjene shkaktojnë kruajtje vaginale dhe shkarkim. Për më tepër, te diabetikët, kërcitja nuk ka dëshirë të trajtojë.

Shënoni shkurtimisht simptomat e mbetura të zakonshme:

 • Etje, urinim i shpeshtë.
 • Infeksione kërpudhore në gojë ose këmbë.
 • Një grua humbet në mënyrë të pashpjegueshme humbet peshën (jo gjithmonë!).
 • Lodhja, humbja e shikimit, problemet e kujtesës janë simptoma që i atribuohen gabimisht moshës.

Lexoni artikullin "Simptomat e diabetit të të rriturve". Gjithçka është shpjeguar në detaje, me fotografi. Përgjigjet për pyetjet e bëra shpesh, duke përfshirë edhe mëllenjën, janë dhënë.

Ndonjëherë një sëmundje tek gratë manifestohet me faktin se njollat ​​e pigmentit gjenden në duar dhe fytyrë, thonjtë dhe flokët bëhen të brishtë. Por shenjat "kozmetike" të diabetit nuk mund të konsiderohen tipike. Ato janë të rralla. Dhe sigurisht shumë përpara ndryshimeve në lëkurë, thonj dhe flokë, do të ndjeni dobësi, lodhje kronike, etje të vazhdueshme dhe simptoma të tjera kryesore.

Nëse një grua dyshon se ajo ka diabet, ajo duhet të shkojë në laborator për të marrë një test gjaku për hemoglobinë të glikuar. Kjo analizë nuk ka pse të merret me stomak bosh, por ju mund ta bëni atë në çdo kohë të ditës. Shih gjithashtu "Diagnostifikimi i diabetit tip 1 dhe tip 2". Një test i agjërimit të sheqerit në gjak nuk rekomandohet për diagnostikimin e diabetit. Ai mund të tregojë për disa vite se gjithçka është në rregull, por në këtë kohë komplikimet tashmë po zhvillohen në aktivitete të plota. Testoni për hemoglobinë të glikuar, mos kurseni.

Lexoni artikullin:  Diabeti mellitus i tipit II - diagnoza, simptomat, parandalimi dhe trajtimi

Trajtim

Trajtimi i diabetit është:

 • një dietë e shëndetshme;
 • aktivitet fizik;
 • vetë-monitorim i rregullt i glukozës në gjak;
 • injeksione të insulinës – nëse është e nevojshme.

Lexoni më shumë artikuj:

 • Trajtimi për diabetin tip 2 është pa uri, insulinë dhe punë të vështirë.
 • Një trajtim efektiv për diabetin tip 1 është sheqeri normal, dozat e ulëta të insulinës dhe frenimi i komplikimeve.

Detajet e trajtimit të diabetit tek gratë janë detajuar më poshtë. Gjeni se si cikli menstrual, shtatzënia dhe menopauza ndikojnë në dozën tuaj të sheqerit në gjak, dozën dhe insulinë.

Karakteristikat e diabetit tip 1

Insulina është një nga hormonet që janë përgjegjëse për thithjen e ushqimit. Transporton glukozën nga gjaku në qeliza dhe gjithashtu indirekt ndikon në metabolizmin e proteinave dhe yndyrave. Do të jetë e dobishme për ju të lexoni artikullin "Si funksionon insulina, si rregullon sheqerin në gjak". Disa gra me diabet tip 1 vërejnë që nëse zvogëloni dozën e insulinës, lehtë mund të humbni peshë. Prick më pak insulinë – dhe pesha e trupit shpejt do të ulet me 2-3 kg. Sidoqoftë, në eksperimente të tilla, sheqeri në gjak hiqet. Humbja afatshkurtër e peshës arrihet me koston e zhvillimit të komplikimeve të rënda të diabetit, shpesh të pakthyeshme.

Mbani në mend se me mungesë të insulinës, ujit dhe jo yndyrës, është gjëja e parë që lë trupin. Prandaj, humbja e peshës është dukshëm e shpejtë. Sidoqoftë, kur një grua rikthen dozat normale të insulinës, pesha e saj kthehet menjëherë. Zakonisht rritet gjithashtu. Komplikimet e diabetit që janë zhvilluar nuk zhduken. Dhe nëse e kufizoni insulinën për një kohë të gjatë, ajo do të çojë në kujdes intensiv me ketoacidozën diabetike. Fatkeqësisht, ulja e dozave të insulinës për të humbur peshë është një nga problemet e zakonshme psikologjike që kanë gratë me diabet. Shpesh keni nevojë për ndihmën e një psikologu, dhe nganjëherë edhe një psikiatër.

Willfarë do të ndodhë nëse nuk trajtohet

Diabeti mellitus tek gratë dhe burrat, të rriturit dhe fëmijët është i rrezikshëm për komplikimet e tij, të cilat çojnë në paaftësi dhe vdekje të hershme. Kjo sëmundje quhet "vrasësi i heshtur", sepse një person nuk dëmton asgjë, megjithëse komplikimet tashmë po zhvillohen në një aktivitet të plotë. Kur sëmuret, do të jetë vonë … Shikoni një listë të qartë të komplikimeve të diabetit. Metodat e frenimit dhe trajtimit të komplikimeve përshkruhen në detaje atje. Forconi motivimin për të monitoruar me kujdes metabolizmin tuaj të glukozës.

Në vitin 2007, Revista Evropiane e Kardiovaskulare publikoi rezultatet e një studimi të gjatë afatgjatë të efekteve të diabeteve tek burrat dhe gratë. Fatkeqësisht, doli që diabeti dëmton gratë më shumë sesa burrat. Kjo sëmundje zvogëlon jetëgjatësinë e burrave me një mesatare prej 7,5 vjet, dhe gratë me 8,2 vjet. Për burrat, diabeti rrit rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare me 2-3 herë, dhe për gratë, me 6 herë. Gjithashtu, gratë kanë një rrezik më të lartë se një sulm në zemër do të çojë në vdekje.

Depresioni dhe diabeti ushqehen me njëri-tjetrin dhe formojnë një cikël të mbrapshtë që çon në vdekjen e hershme. Por depresioni tek gratë ndodh dy herë më shpesh sesa tek burrat, dhe në mesin e pacientëve me diabet ky raport vazhdon. Në një popullatë të njerëzve me një metabolizëm normal të karbohidrateve, gratë kanë më pak të ngjarë të vuajnë nga sëmundjet e veshkave. Por midis diabetikëve, ky avantazh i grave humbet. Ata vuajnë nga dështimi i veshkave aq shpesh sa burrat.

Përfundim: kontrolloni me kujdes diabetin, kujdesuni për veten tuaj. Në artikullin mbi testet që duhet të bëni, do të gjeni një listë të detajuar të provimeve. Shpeshtësia me të cilën duhet të kalojnë në laborator tregohet. Këto nuk janë vetëm teste gjaku për sheqerin, por edhe për kolesterolin dhe faktorë të tjerë të rrezikut kardiovaskular. Dorëzojini rregullisht. Kontrolloni gjithashtu funksionin e veshkave. Këshillohuni me specialistë nëse është e nevojshme. Ekipi juaj mjekësor duhet të ketë një kardiolog të mirë, një okulist … dhe një nefrolog nuk do të dëmtojë, vetëm në rast.

parandalim

Diabeti i tipit 2 është përgjegjës për 9/10 të të gjitha rasteve të kësaj sëmundje. Lajmi i mirë është se ai nuk është vetëm mirë i parandalueshëm. Mund të garantohet për të parandaluar nëse drejtoni një mënyrë jetese të shëndetshme. Dhe për këtë nuk keni nevojë të uleni në dieta “të uritur” dhe të lodheni në stërvitje sportive. Gjeni se çfarë është një dietë e përzemërt dhe e shijshme me karbohidrate të ulët dhe si të shijoni edukimin fizik.

Mjekët mund të ju tregojnë se është 100% e pamundur të parandaloni diabetin e tipit 2 nëse një person ka gjenet e dështuara. Sidoqoftë, kjo nuk është e vërtetë. Trashëgimia e keqe nënkupton vetëm një zakon të ushqimit "junk" dhe një mënyrë jetese të ulur që u përcillet fëmijëve nga prindërit e tyre. Dietat e uritur dhe puna e palodhur me të vërtetë nuk funksionojnë. Dhe do të shijoni dietën me karbohidrate të ulët dhe metodologjinë e edukimit fizik dhe do të jepni një garanci të plotë se nuk do të ketë diabeti tip 2.

Lexoni gjithashtu librin “Të rinj çdo vit” se si të shijoni një mënyrë jetese të shëndetshme.

Fatkeqësisht, në lidhje me diabetin tip 1, metodat efektive të parandalimit nuk ekzistojnë sot. Supozohet se nëse fëmija ushqehet me gji, dhe jo artificial, atëherë shanset për të marrë diabet të tipit 1 janë zvogëluar. Por kjo nuk është vërtetuar zyrtarisht. Asnjë vaksinim apo pilulë nuk ju ndihmon saktësisht.

Lexoni artikullin:  Diagnoza e diabetit tip 1 dhe tipit 2

Cikli menstrual

Në faza të ndryshme të ciklit menstrual, sfondi hormonal në trupin e një gruaje është i ndryshëm. Disa hormone rriten, ndërsa të tjerët ulin sheqerin në gjak në diabet. Shumica e grave me diabet tip 1 ose diabet të rëndë tip 2 mbajnë nivelin e sheqerit të tyre për disa ditë para se të fillojnë ditët kritike. Pastaj, kur menstruacionet kanë filluar, sheqeri kthehet në normale brenda 1-2 ditëve. Cikli menstrual ka efektin më të madh në sheqerin e agjërimit në mëngjes. Lexoni se si ta ktheni në normale.

E gjithë kjo i ngjan një situate shtatëzënie, e cila është përshkruar në detaje më poshtë. Në gjysmën e dytë të shtatëzanisë, sheqeri rritet, dhe pas lindjes së fëmijës, ajo shpejt kthehet në normale. Por, natyrisht, gjatë ciklit menstrual, luhatjet në glukozën e gjakut nuk janë aq të forta.

Ju me siguri e dini kur priten ditë kritike. Mbani një ditar të matjeve të sheqerit për të parë se si sillet në faza të ndryshme të ciklit. Pas 3 muajsh, do të zbuloni se fotografia është afërsisht e njëjtë çdo herë nëse cikli nuk shkon. Dua të them – situata është e qëndrueshme, nuk jeni shumë nervoz, etj. Mundohuni të kompensoni rritjen e sheqerit në gjak që shkaktojnë rregullisht hormonet tuaja. Për ta bërë këtë, në ditët e duhura, rritni dozën ditore të insulinës së zgjatur me 10-20%. Sheqeri i gjakut ka të ngjarë të bie pas fillimit të menstruacioneve. Në përgjigje të kësaj, zvogëloni dozën e insulinës së zgjatur ose insulinës së shpejtë para ngrënies me 20-30%.

menopauzë

Menopauza natyrore ndodh për shkak të faktit se vezoret e një gruaje të moshës mesatare gradualisht prodhojnë më pak estrogjen. Menopauza gjithashtu mund të shkaktohet nga operacioni për të hequr vezoret. Në këtë rast, prodhimi i estrogjenit ndalet papritmas. Gjatë menopauzës, pesha e trupit të një gruaje zakonisht rritet. Simptoma të tjera janë ndezjet e nxehta, lëkundjet e humorit, lodhja. Estrogjeni rrit ndjeshmërinë e indeve ndaj insulinës. Kur ky hormon bëhet më i vogël, kontrolli i diabetit mund të jetë i ndërlikuar.

Në fillim të menopauzës, shumë gra me diabet të varur nga insulina vërejnë se hipoglikemia e tyre është më e zakonshme dhe më e rëndë. Sidomos sulme të pakëndshme të hipoglikemisë gjatë natës. Këto telashe janë për faktin se niveli i estrogjenit luhatet. Më vonë është vendosur mjaft e ulët. Si rezultat i kësaj, efektiviteti i insulinës është zvogëluar, dhe doza e tij duhet të rritet.

Luhatjet e sheqerit në gjak gjatë grave gjatë menopauzës janë individuale. Nuk është e mundur të jepni ndonjë rekomandim të saktë mbi dozat e insulinës. Shpesh matni sheqerin tuaj me një glukometër, mbani shënime, analizoni ato. Mësoni si të llogaritni me saktësi dozat e insulinës nga njehsori i glukozës në gjak dhe ushqimet që hani. Sheqeri mund të luhatet dukshëm dhe mbrapa, por kjo nuk është një arsye për të ndryshuar në mënyrë dramatike regjimin e terapisë me insulinë. Veproni pa probleme, por sistematikisht – dhe me kalimin e kohës gjithçka do të stabilizohet.

Diabeti gestacional

Diabeti Gestacional është kur sheqeri në gjak i një gruaje gjatë shtatëzanisë rritet ndjeshëm. Dhe më herët, përpara se të mbante fëmijën, ai ishte normal. Problemet me sheqerin gjatë shtatëzanisë ndodhin në 2-10% të grave. Nëse diabeti gestacional nuk kontrollohet, do të ketë pasoja të dëmshme për nënën, dhe veçanërisht për fetusin. Nga ana tjetër, kjo çrregullim metabolik është shumë i shërueshëm me dietë dhe injeksione insulinë. Gjëja kryesore është ta zbuloni atë në kohë, dhe pastaj ta trajtoni me kujdes.

Ju duhet të përdorni njehsorin disa herë në ditë, veçanërisht pas 30-60 minutash pas ngrënies. Trajtoni veten me zell, edhe nëse sheqeri i lartë në gjak nuk shkakton simptoma. Ju nuk keni nevojë për keqformime të fetusit dhe lindje të vështira, a? Kontrolloni sheqerin tuaj dhe ndiqni regjimin e përshkruar nga mjekët tuaj për të siguruar zhvillimin normal të foshnjës tuaj. Pas lindjes së fëmijëve, sheqeri do të kthehet në normalitet, dhe regjimi i kontrollit mund të dobësohet.

Për të vlerësuar rrezikun tuaj për diabetin gestacional, përgjigjuni pyetjeve të mëposhtme:

 1. A jeni mbipeshe apo klinikisht e trashë?
 2. A ka të afërm me diabet tip 2 ose tip 1?
 3. Shtatzënia mbi moshën 25 vjeç?
 4. A kishte ndonjë problem gjatë një shtatëzënieje të mëparshme? Diabeti gestacional, aborti, fetusi i madh që peshon 4-4,5 kg ose më shumë, fëmijë i porsalindur.
 5. A keni sëmundje të vezores policistike ose sëmundje të tjera të shkaktuara nga rezistenca ndaj insulinës?
 6. A keni marrë ndonjë nga diagnozat e mëposhtme: rezistencë ndaj insulinës, tolerancës së dëmtuar të glukozës, prediabetes?
 7. A është ngritur kolesteroli "i keq" në gjak? Hipertensionit? Apo ka ndonjë faktor tjetër të rrezikut kardiovaskular?

Nëse iu përgjigjeni "po" të paktën një prej pyetjeve, ekziston rreziku. Nëse ka dy ose më shumë përgjigje pozitive, atëherë është e lartë.

Cilado qoftë përgjigjet tuaja në pyetjet e testit, kontrolloni sheqerin në gjak midis 24 dhe 28 javëve të shtatzënisë. Mjeku juaj ndoshta do t’ju ​​drejtojë në një analizë.

Për të sqaruar, një test i agjërimit të sheqerit në gjak nuk është zgjidhja më e mirë. Ai mund ta fshehë problemin, të japë një rezultat pozitiv të rremë. Hemoglobina e glikuar është një test i shkëlqyeshëm për diagnostikimin e diabetit … por jo gjatë shtatëzanisë, sepse ngjarjet po zhvillohen shumë shpejt. Merrni kohën për të bërë një test dy-orë për tolerancën e glukozës.

Diabeti Gestacional diagnostikohet nëse dy teste gjaku për sheqer në ditë të ndryshme kanë rezultuar të këqija. Një herë nuk është e mjaftueshme. Nëse një grua i kushton vëmendje kontrollit të sheqerit, atëherë në shumicën e rasteve shtatzënia përfundon me sukses. Teknika e trajtimit përshkruhet në detaje në artikullin "Diabeti gestacional".

Pas vitit 2010, rekomandohet zyrtarisht një dietë me një kufizim të moderuar të karbohidrateve, deri në 80-100 gram në ditë ose deri në 35-45% të konsumit të kalorive. Karbohidratet që thithen shpejt eliminohen plotësisht. Në dietën e një gruaje shtatzënë nga produktet që përmbajnë karbohidrate, vetëm perimet, frutat dhe pak drithëra mbesin. Një dietë e tillë përmirëson sheqerin në gjak dhe zvogëlon rrezikun e një rezultati të pafavorshëm të shtatzënisë, krahasuar me një dietë "të ekuilibruar" që përmban 45-65% karbohidrate. Burimi – libri "Diabeti: Diagnoza, Trajtimi, Parandalimi", ed. I. I. Dedova dhe M. V. Shestakova, 2011, kapitulli 23 "Diabeti gestational mellitus".

Lexoni artikullin:  Simptomat dhe trajtimi i diabetit insipidus tek qentë

Për të ndjekur një dietë me karbohidrate të ulët (20-40 g karbohidrate në ditë) gjatë shtatëzanisë nuk rekomandohet sot. Sidoqoftë, ia vlen të shkoni pas lindjes. Kjo është masa më e rëndësishme për të parandaluar zhvillimin e diabetit tip 2 në moshën e mesme dhe të pleqërisë.

Menjëherë pas lindjes, sheqeri në gjak ka të ngjarë të kthehet në normale. Sidoqoftë, më tej ekziston një rrezik i rritur nga diabeti i tipit 2. Do gjë që shkruhet më lart në seksionin "Parandalimi" është për ju. Gratë që kanë përjetuar diabet gestacional këshillohen të bëjnë një test gjaku për hemoglobinë të glikuar një herë në vit. Ju jeni të garantuar të parandaloni diabetin e tipit 1 nëse udhëheqni një mënyrë jetese të shëndetshme. Kjo sëmundje nuk është e pashmangshme.

Shtatzënia e diabetit tip 1

Nëse keni diabet të tipit 1, mbani në mend se kërkesat për insulinë do të ndryshojnë në faza të ndryshme të shtatëzanisë. Doza totale ditore e insulinës do të jetë e ndryshme në tremujorin e I, II dhe III të shtatëzanisë. Për më tepër, raporti i insulinës së zgjatur (bazale) dhe të shpejtë (bolus) ka të ngjarë të mbetet e pandryshuar.

Sipas ndryshimit të kërkesave për insulinë, shtatzënia ndahet në periudhat vijuese:

 • nga fillimi deri në 6 javë;
 • 7-12 javë;
 • Trimestrat II dhe III, deri në fund të 36 javëve;
 • nga 37 javë para lindjes;
 • 2-3 ditët e para pas lindjes.

Deri në javën e 6-të të shtatzënisë, gjithçka do të jetë si zakonisht. Nevoja për insulinë mbetet e njëjtë si para konceptimit. Ju madje nuk mund ta dini se jeni shtatzënë. Më tej, nga 6 deri në 12 javë, doza ditore e insulinës zakonisht zvogëlohet. A nuk ju duket e çuditshme? Le të shohim pse ndodh kjo. Aktiviteti i sistemit imunitar gjatë kësaj periudhe është zvogëluar në mënyrë që të mos ketë refuzim të fetusit. Për shkak të kësaj, sulmet autoimune ndaj qelizave beta të pankreasit dobësohen përkohësisht.

Ndoshta pankreasi fillon të prodhojë një sasi të insulinës së vet. Si rezultat i kësaj, nga 6 në 12 javë të shtatëzanisë, kërcënimi i hipoglikemisë rritet 3 herë. Shtë e rrezikshme për fetusin. Ndjehuni të lirë për të ulur dozat e insulinës tuaj sapo njehsori tregon që sheqeri në gjak po bie. Në mënyrë tentative, ato duhet të zvogëlohen me 25%, por kjo është gjithçka individuale. Mbajini tabletat glukozë në dorë. Edhe para shtatzanisë, ju duhet të mësoni se si t'i përdorni ato për parandalimin dhe lehtësimin e hipoglikemisë.

Gjatë shtatëzanisë, një grua duhet të kontrollojë diabetin e saj edhe më me kujdes se zakonisht

Në tremujorin e dytë dhe të tretë, nevoja e gruas për insulinë po rritet gradualisht. Pesha e trupit po rritet. Placenta prodhon hormone që zvogëlojnë efektivitetin e insulinës. Këto janë laktogjen placental njerëzor, progestron, prolaktin dhe kortizol. Nga 12 deri në 36 javë të shtatëzanisë, doza ditore e insulinës rritet 2-3 herë. Kjo është normale. Fryti po rritet në mënyrë aktive. Për të ruajtur këtë proces, ju nevojitet shumë insulinë.

Nga 36 javë para lindjes, nevoja për insulinë nuk rritet më, por mbetet mjaft e lartë. Menjëherë pas lindjes, ajo jo vetëm që bie, por bie ndjeshëm. Nuk ka rëndësi nëse lindja ishte seksion natyral apo cezarian. Pas heqjes së placentës, niveli i hormoneve që shkaktuan rezistencë ndaj insulinës menjëherë bie në trupin e gruas. Në 24-48 orët e para pas lindjes, doza optimale ditore e insulinës mund të jetë edhe më e ulët sesa para shtatzënisë. Kujdes nga hipoglikemia gjatë kësaj periudhe! Për disa gra me diabet të varur nga insulina, në këto ditë të veçanta, injeksione me insulinë mund të mos jenë të nevojshme aspak. Kjo rrallë ndodh, por mbani në mend këtë.

Më tej, nevojat tuaja për insulinë do të jenë pothuajse të njëjta me ato para shtatzënisë. Ushqyerja me gji ul pak sheqerin në gjak. Prandaj, dozat e insulinës gjithashtu duhet të zvogëlohen. Sidoqoftë, nëse një grua ka fituar peshë pas lindjes, kjo do të rrisë rezistencën ndaj insulinës. Për ta kompensuar atë, do të duhen doza më të larta ditore të insulinës. Kur kujdeseni për një fëmijë, do të flini në mënyrë të parregullt, duke mos marrë gjumë të mjaftueshëm. Kjo gjithashtu do të ndikojë në nevojat tuaja për insulinë, ndoshta në drejtim të rritjes së tyre.

Gjetjet

Në pjesën më të madhe, diabeti tek gratë nuk ndryshon nga kjo sëmundje tek burrat. Simptomat janë pothuajse të njëjta. Përjashtim janë infeksionet vaginale, të cilat natyra i kanë lehtësuar njerëzit. Por gratë nuk kanë pse të shqetësohen për impotencën …

Karakteristikat e kursit të diabetit të varur nga insulina tek gratë janë përshkruar në detaje më sipër. Fazat e ciklit menstrual, menopauza dhe mbi të gjitha shtatzënia ndikojnë në nivelin e sheqerit në gjak. Në të gjitha këto raste, doza e insulinës duhet të rregullohet. Mësoni të llogaritni me saktësi dozën dhe mos injektoni gjatë gjithë kohës njësoj siç bëjnë shumica e diabetikëve.

Uebfaqja Diabet-Med.Com promovon metoda revolucionare të kontrollit të diabetit në rusisht:

 • dietë e ulët e karbohidrateve;
 • edukim fizik me kënaqësi;
 • mënyra të ndërlikuara për të llogaritur dozat e insulinës.

Mësoni këto informacione për të mbajtur sheqerin në gjak përsosmërisht normal, si tek njerëzit e shëndetshëm. Kjo sheqer nuk është më e lartë se 5,5-6,0 mmol / l pas ngrënies, në mëngjes në stomak bosh dhe veçanërisht para se të hahet. Me tregues të tillë, zhvillimi i komplikimeve të diabetit është jashtë diskutimit. Një jetë e shëndetshme deri në pleqëri është tani në dispozicion për pacientët që flasin rusisht. Nëse ende keni pyetje në lidhje me karakteristikat e diabetit tek gratë, mund t'i pyesni ato në komente. Administrimi i faqes është i shpejtë dhe i detajuar.

Diabetus Shqipëri