Diabeti tek gratë

 • shterpësi
 • pagjumësi
 • Zbehja e lëkurës
 • lodhje
 • Humbja e flokeve
 • Vizion i dyfishtë
 • që kruhet
 • Shkelja e ciklit menstrual
 • Puffiness e fytyrës
 • Uria e vazhdueshme
 • djersitje
 • Etje e fortë
 • dobësi
 • Vizioni i reduktuar
 • Humbje peshe
 • të qenët i përgjumur
 • Lëkura e thatë
 • Fitimi në peshë
 • Zorrët e shpeshta
 • Lëkura e lëkurës

Diabeti mellitus në gratë është një patologji e përhapur që shfaqet në sfondin e mosfunksionimit të sistemit endokrin. Ekzistojnë çrregullime metabolike të lëngut dhe karbohidrateve, duke shkaktuar një keqfunksionim të pankreasit, i cili është përgjegjës për prodhimin e insulinës.

Të dy faktorët predispozues patologjikë dhe plotësisht të padëmshëm mund të bëhen shkaku i sëmundjes. Më vete, klinikët izolojnë diabetin gestacional tek gratë gjatë periudhës së gestacionit.

Simptomat e diabetit tek gratë pas 30 vjeç, si në çdo moshë tjetër, diktohen nga patologjia. Më të zakonshmet janë etja e vazhdueshme, parregullsitë menstruale, lodhja, humbja e peshës ose shtimi i peshës.

Masat kryesore diagnostike janë testet laboratorike që tregojnë nivelin e sheqerit në gjak. Për më tepër, procedurat instrumentale dhe aktivitetet e inspektimit fillestar kryhen.

Diabeti mellitus në gratë trajtohet me metoda konservatore, ndër të cilat marrja e ilaçeve (në disa raste, gjatë gjithë jetës) dhe terapia dietike vijnë në shprehje.

etiologji

Diabeti tek gratë quhet shkelje e procesit të prodhimit të insulinës nga pankreasi ose mungesë e plotë e ndjeshmërisë së trupit ndaj këtij hormoni. Sheqeri nuk mund të shndërrohet në glukozë, siç është normale, por grumbullohet në sasi të mëdha në gjak. Vlen të përmendet se norma e sheqerit tek gratë është nga 3,8 në 6,0 mmol / g.

Shkaqet më të zakonshme të diabetit tek gratë të shoqëruara me rrjedhën e një sëmundjeje:

 • proceset autoimune – sistemi imunitar i trupit të njeriut i percepton indet e veta (në këtë rast, pankreasit) si të huaj, duke prodhuar antitrupa dhe duke i shkatërruar ato;
 • onkologji ose dëmtim inflamator i pankreasit;
 • infeksion i traktit të tretjes;
 • patologjitë e mëparshme virale, për shembull, hepatiti, rubeola, gripi, mononukleoza, dheu i pulës;
 • rrjedhën e hipertensionit malinje;
 • një gamë e gjerë e dëmtimeve të pankreasit.

Faktorët predispozues për zhvillimin e diabetit tek gratë që nuk kanë një bazë patologjike:

 • trashëgimia e ngarkuar;
 • mbipesha;
 • overeating;
 • mënyrën e jetesës së ulur;
 • varësia afatgjatë nga zakonet e këqija;
 • përdorimi i pakontrolluar i barnave – pa rekomanduar mjekun ose me mospërmbushje të dozës ditore ose kohëzgjatjes së pranimit;
 • ushqim i dobët – varësia ndaj ëmbëlsirave, pijeve të gazuara, ëmbëlsirave, ushqimeve yndyrore dhe pikante;
 • stresi kronik;
 • procesi i plakjes së trupit të njeriut.
Lexoni artikullin:  Masën e sheqerit në gjak e matim në mënyrë korrekte dhe në momentet e duhura

Vlen të përmendet shkaqet e diabetit në gratë shtatzëna:

 • rrjedha e lartë e ujit;
 • duke mbajtur një fetus të madh;
 • predispozita gjenetike;
 • mosha mbi 35 vite;
 • vazhdimisht rritet toni i gjakut;
 • varësia ndaj zakoneve të këqija;
 • diabeti i mëparshëm gjatë një shtatëzënieje të mëparshme.

Vlen të përmendet se në disa raste është e pamundur të përcaktohen shkaqet e diabetit tek gratë – në këtë rast, ata flasin për diabetin idiopatik.

Klasifikimi

Bazuar në burimet e patologjisë, endokrinologët thonë për ekzistencën e këtyre llojeve të sëmundjeve:

 • diabeti i vërtetë ose parësor;
 • diabeti simptomatik ose sekondar.

Forma kryesore e sëmundjes përfaqësohet nga varietete të tilla:

 • diabeti mellitus tip 1 ose insulinë e varur – nëse insulina nuk prodhohet fare nga pankreasi ose nuk sintetizohet në sasi të mjaftueshme;
 • diabeti mellitus tip 2 ose rezistent ndaj insulinës – insulina prodhohet në vëllime të mjaftueshme ose të ngritura, por indet e trupit mbeten të pandjeshëm ndaj hormonit.

Në varësi të shkallës së ashpërsisë së simptomave të diabetit tek gratë 50 vjeç, si dhe në një kategori tjetër moshe, dallohen disa opsione për rrjedhën e sëmundjes:

 • i butë – simptomat shprehen pak, dhe niveli i glukozës në gjak nuk kalon 8 mmol / l;
 • i moderuar – vërehet një përkeqësim i ndjeshëm, përqendrimi i sheqerit është më pak se 12 mmol / l;
 • të rënda – komplikimet zhvillohen për shkak të faktit se niveli i glukozës tejkalon 12 mmol / l.

Më vete, vlen të theksohet diabeti tek gratë shtatzëna dhe forma gestacionale e sëmundjes, e cila zhvillohet gjatë periudhës së gestacionit. Lloje të tilla të sëmundjes kanë ndryshime kardinal:

 1. Diabeti shtatzënë është një situatë kur një grua u diagnostikua para konceptimit të një fëmije.
 2. Diabeti gjestor thuhet se është kur niveli i sheqerit në gjak u ngrit gjatë shtatëzënësisë, gjë që shpesh ndodh në tremujorin e 2-të.

Në çdo rast, trajtimi do të bazohet në injektimin e insulinës dhe vëzhgimin e një diete të kursyer, sepse është e ndaluar të merrni pilula gjatë periudhës së lindjes së një fëmije për gratë nën 30 vjeç dhe në moshën më të vjetër të lindjes së fëmijës.

Simptomatologjia

Shenjat e jashtme të diabetit tek gratë diktohen nga forma e sëmundjes. Zhvillimi i patologjisë fillon në mënyrë të barabartë. Shenjat e para të diabetit tek gratë:

 • ndryshime në peshën e trupit, si më të vogla dhe më të mëdha;
 • ndjenjë e vazhdueshme e urisë dhe etjes, edhe përkundër rritjes së oreksit dhe konsumimit të një sasie të madhe të lëngjeve;
 • vizita të shpeshta në dhomën e tualetit për të zbrazur fshikëzën, veçanërisht gjatë natës;
 • përgjumje gjatë ditës dhe mungesë gjumi natën;
 • lodhje e shpejtë;
 • dobësi dhe ulje e performancës;
 • kruajtje të rëndë të lëkurës;
 • shkelja e ciklit të menstruacioneve;
 • djersitje e shtuar
 • ulur vrazhdësinë vizuale;
 • pamundësia për të mbetur shtatzënë, pavarësisht kontakteve të rregullta seksuale.
Lexoni artikullin:  Diabeti dhe insulina

Simptomat e diabetit tek gratë pas 50 vjeç, si në çdo moshë tjetër, me një formë të varur nga insulina:

 • thatësi, zbehje dhe zhvishem e lëkurës;
 • humbja e flokëve;
 • përdorimi i një sasie të madhe të lëngjeve në ditë – nga 5 në 10 litra;
 • djersitje në rritje;
 • lodhje dhe dobësi e vazhdueshme;
 • humbje peshe;
 • luhatjet në vlerat e temperaturës dhe tonit të gjakut;
 • aftësi reduktim;
 • oreks i pafytyrueshëm;
 • çrregullimi i gjumit;
 • thirrje e shpeshtë për të lëshuar urinë;
 • ul imunitetin;
 • ënjtje e fytyrës;
 • vizion i dyfishtë para syve;
 • shteti depresiv;
 • mbipesha e barkut;
 • lëkura kruajtëse;
 • erë acetoni nga zgavra me gojë;
 • paqëndrueshmëria emocionale.

Shenjat klinike të diabetit tek gratë pas 40 ose një kategori tjetër moshe me rrjedhën e llojit rezistent ndaj insulinës kanë karakteristikat e tyre. Për këtë variant të rrjedhës së sëmundjes janë karakteristike:

 • një rritje në sasinë e lëngut të konsumuar në ditë;
 • urinim i shpeshtë;
 • goja e thatë;
 • ulur cilësinë e jetës;
 • alternimi i rritjes dhe uljes së presionit të gjakut;
 • fotografi të paqarta para syve;
 • ekspozimi i shpeshtë ndaj ftohjes ose sëmundjeve inflamatore;
 • shërimi i zgjatur madje i plagëve më të vogla;
 • ulje e dëshirës seksuale;
 • çrregullimi i gjumit;
 • shije metalike në gojë;
 • kruajtje të vazhdueshme – kruajtja e lëkurës me diabet tek gratë shpesh lokalizohet në ijë dhe anus;
 • shtimi i peshës;
 • shmangie ndaj ushqimit;
 • lezione pustulare të lëkurës së ekstremiteteve të poshtme;
 • sulmet e dhimbjes së kokës.

Manifestimet klinike tek gratë në pozitë korrespondojnë plotësisht me shenjat e mësipërme.

Diagnostics

Endokrinologu e di se si manifestohet patologjia dhe si të diagnostikohet diabeti dhe të hartojë taktikat e terapisë individuale. Nuk ka probleme me vendosjen e diagnozës së saktë, por diagnoza duhet të jetë gjithëpërfshirëse.

Para së gjithash, klinikani duhet:

 • të njihet me historinë e sëmundjes jo vetëm të pacientit, por edhe të afërmve të saj të ngushtë – me qëllim që të kërkohet faktori etiologjik më i mundshëm;
 • për të mbledhur dhe analizuar një histori jete – për të identifikuar provokuesit fiziologjikë;
 • ekzaminoni plotësisht gruan;
 • matni temperaturën dhe tonin e gjakut;
 • pyetni pacientin në detaje – për të zbuluar se kur u shfaqën simptomat e para të diabetit dhe ashpërsia e tyre, gjë që do të bëjë të mundur vendosjen e natyrës së rrjedhës së sëmundjes.
 • analiza klinike e përgjithshme e gjakut dhe urinës;
 • biokimi i gjakut;
 • testet hormonale.
Lexoni artikullin:  Trajtimi alternative për diabetin

Për të konfirmuar ose hedhur poshtë mendimin e mjekut në lidhje me shfaqjen e komplikimeve, duhet të përfundojnë procedurat e mëposhtme instrumentale:

 • Ultratinguj i mëlçisë dhe veshkave;
 • rheoencephalography;
 • skanimi dyfish i anijeve të ekstremiteteve të poshtme;
 • rheovasography;
 • oftalmografiya;
 • EEG e trurit;
 • CT;
 • MR.

Trajtim

Për të arritur stabilizimin e gjendjes së pacientit, mund të përdorni ilaçe dhe dietë.

Paragrafi i parë i taktikave të trajtimit përfshin:

 • terapi e përhershme e zëvendësimit të insulinës, por vetëm nëse bëhet një diagnozë e diabetit tip 1;
 • duke marrë ilaçe për uljen e sheqerit – tregohet për diabetin e tipit 2.

Shenjat e diabetit tek gratë eliminohen duke respektuar rekomandimet e mëposhtme për të ngrënë:

 • refuzim i plotë i karbohidrateve të rafinuara;
 • ushqimi i shpeshtë dhe i pjesshëm;
 • llogaritja ditore e konsumit të njësive të bukës, drithërave, produkteve të qumështit të lëngshëm, patateve dhe misrit, frutave dhe manave;
 • përjashtim nga menyja e çdo ëmbëlsirash dhe yndyrna organike.

Një nga metodat efektive të trajtimit është aktiviteti fizik i moderuar, por i rregullt.

Komplikime të mundshme

Kur simptomat e diabetit tek gratë pas 30 apo çdo moshe tjetër injorohen plotësisht dhe vërehet një refuzim i kujdesit të aftë, kjo do të çojë në pasoja të rrezikshme:

Pasojat e diabetit tip 2 tek gratë gjatë shtatëzanisë përfshijnë keqformime të fetusit dhe abort spontan.

Parandalimi dhe prognoza

Parandalimi special i diabetit tek gratë ende nuk është zhvilluar. Pajtueshmëria me rregullat e mëposhtme të thjeshta mund të zvogëlojë mundësinë e zhvillimit të një sëmundjeje:

 • mënyrë jetese e shëndetshme dhe aktive;
 • ushqimi i duhur dhe i ekuilibruar;
 • përdorimi racional i barnave;
 • diagnoza e hershme dhe eliminimi gjithëpërfshirës i patologjive endokrine;
 • kontrollet e rregullta në klinikë do të ndihmojnë në zbulimin e shenjave të diabetit tek gratë pas 50 sa më shpejt të jetë e mundur.

Cili është rreziku i diabetit mellitus, një grua nuk do ta dijë kur të ndjekë me ndërgjegje rekomandimet parandaluese dhe të ndjekë udhëzimet e mjekut që merr pjesë.

Diabetus Shqipëri