Diabeti tek të moshuarit

Diabeti tek të moshuarit: Kjo faqe ju tregon gjithçka që duhet të dini. Shqyrtoni shkaqet, simptomat dhe shenjat e kësaj sëmundje dhe më e rëndësishmja, mënyrat e trajtimit të saj efektiv. Zbuloni në detaje se cilat ndërlikime mund të shkaktojnë diabeti në pleqëri. Pas kësaj, do të keni motivin të ndiqni regjimin dhe ta mbani glukozën në gjak normal. Dr. Bernstein dhe faqja e internetit e Endocrin-Patient.Com mësojnë se si të mbani sheqerin në 3,9-5,5 mmol / L 24 orë në ditë. Ky është niveli i njerëzve të shëndetshëm. Për ta arritur atë, nuk është e nevojshme të vuani nga uria, të luani me dhimbje sporte, të pini pilula të shtrenjta dhe të dëmshme, të injektoni doza kali të insulinës.

Diabeti tek të moshuarit: Artikull i hollësishëm

Të paktën 20% e njerëzve mbi moshën 65 vuajnë nga diabeti. Këta janë dhjetëra miliona pacientë. Ato sigurojnë punë për mjekët që trajtojnë sëmundjet kardiovaskulare, problemet me këmbët, sytë dhe veshkat. Gjeni më poshtë në lidhje me metodat efektive për kontrollin e metabolizmit të dëmtuar të glukozës. Përdorni ato në mënyrë që të mos keni nevojë të vuani nga komplikimet. Një regjim trajtimi hap pas hapi për diabetin tip 2 është i përshtatshëm për pacientët më të vjetër. Rekomandimet e Dr. Bernstein mund të kryhen edhe nga njerëz të mbingarkuar, dhe veçanërisht pensionistë.

Cilat janë tiparet e diabetit tek pacientët e moshuar?

Simptomat e diabetit tek të moshuarit janë shpesh të mashtruara, të ngjashme me shenjat e zakonshme të plakjes. Për shkak të kësaj, të paktën gjysma e diabetikëve të moshës së pensionit nuk janë të vetëdijshëm për sëmundjen e tyre. Duke qenë në errësirë, ata nuk kontrollojnë aspak metabolizmin e tyre të glukozës. Trajtimi i diabetit në pacientët e moshuar konsiderohet një detyrë më e vështirë sesa kontrolli i metabolizmit të dëmtuar të glukozës tek njerëzit e moshës së mesme. Metodat e trajtimit diskutohen në detaje më vonë në këtë faqe.

arsyet

Pas daljes në pension, cilësia e ushqimit shpesh përkeqësohet për shkak të varfërisë. Dieta e pensionistëve me të ardhura të ulëta mund të zhvendoset drejt ushqimit të lirë "junk", të mbingarkuar me karbohidrate të rafinuara. Kjo është arsyeja kryesore për zhvillimin e diabetit tip 2 në pleqëri. Sidoqoftë, një predispozicion gjenetik luan një rol. Sepse jo të gjithë njerëzit me obezitet të rëndë janë të sëmurë me diabet.

 • jetesa e ulur, mungesa e aktivitetit fizik;
 • zëvendësimi i indeve të muskujve me yndyrë;
 • mungesa e vitaminës D;
 • duke marrë ilaçe që janë të dëmshme për metabolizmin.

Me moshën, numri dhe forca e muskujve në mënyrë të pashmangshme zvogëlohet. Nëse një person i moshuar udhëheq një mënyrë jetese jo të shëndetshme, indet dhjamore vijnë në vend të muskujve të zhdukur. Predispozita për diabet po rritet, megjithëse pesha mund të mbetet normale. Prandaj, indeksi i masës trupore (BMI) shërben dobët për të vlerësuar rrezikun e diabetit tip 2 tek njerëzit mbi 65 vjeç. Rreziku i zhvillimit të metabolizmit të dëmtuar të glukozës është rritur gjithashtu në rastin e izolimit social.

Simptomat dhe shenjat

Në shumicën e rasteve, simptomat e diabetit tek të moshuarit merren si shenja natyrale të plakjes. Në raste të tilla, as pacientët dhe as të afërmit e tyre nuk janë të vetëdijshëm se duhet të kontrollojnë sheqerin në gjak. Një diabetik mund të pësojë lodhje, skandal të rritur, depresion dhe dobësim të aftësive mendore. Mund të ketë probleme me presionin e gjakut, më shpesh hipertensionin. Disa pacientë kanë hipotension ortostatik. Këto janë marramendje të shpeshta dhe madje edhe të zbehta kur ngrihen nga një pozicion i shtrirë ose i ulur.

Lexoni artikullin:  Simptomat dhe shkaqet e një rënie të sheqerit në gjak - pse bie ndjeshëm

Një simptomë karakteristike e diabetit është etja ekstreme. Ndodh për shkak të faktit se veshkat përpiqen të ekspozojnë glukozën e tepërt në urinë. Megjithatë, tek diabetikët e moshuar, qendra e ekuilibrit të ujit shpesh punon me dëmtime. Për shkak të kësaj, etja zhduket edhe me dehidrim të rëndë. Pacientët gradualisht mësohen të thajnë gojën. Shpesh kanë lëkurë të thatë të rrudhur. Zakonisht, një mjek konsultohet vetëm në fazën e fundit të dehidrimit, kur zhvillohet ngacmueshmëria, konfuzioni, delirium ose një diabetik i moshuar bie në gjendje kome.

Sëmundje të shpeshta shoqëruese që shtojnë simptomat e tyre në pamjen e përgjithshme:

 • ateroskleroza – anijet që ushqejnë këmbët, zemrën, trurin preken;
 • osteoporosis;
 • funksioni i dëmtuar i tiroides.

Neuropatia diabetike (dëmtimi i sistemit nervor) mund të shkaktojë dhjetëra simptoma të ndryshme. Lexoni më shumë rreth tyre këtu. Simptoma më e zakonshme është mpirja në këmbë, humbja e ndjesisë. Më rrallë nuk është mpirje, por dhimbje në këmbë. Qëndrueshmëria dhe humbja e ndjesisë quhen simptoma pasive, dhe dhimbja është aktive. Diabetikët ka më shumë të ngjarë të ankohen për dhimbje, megjithëse mpirja është më e rrezikshme sepse rrit rrezikun e amputimit të këmbës ose këmbës së tërë.

Cili është rreziku i diabetit tip 2 tek të moshuarit?

Diabeti është shkaku i vdekjes te njerëzit e moshuar, i cili renditet në vendin e 6 në përhapje. Sidoqoftë, statistikat e vdekjes nga komplikimet e diabetit nuk përfshijnë njerëz që vdiqën nga një sulm në zemër ose goditje në tru. Por këto sëmundje shpesh shkaktohen nga metabolizmi i dëmtuar i glukozës, i cili u trajtua në mënyrë të gabuar ose nuk kishte kohë për të diagnostikuar fare gjatë jetës së pacientit.

Nëse bëjmë rregullime për sulmin në zemër dhe goditjen në zemër, rezulton se diabeti shkakton të paktën ⅓ nga të gjitha vdekjet tek njerëzit e moshuar. Trajtimi i duhur dhe në kohë i kësaj sëmundje mund të zgjasë jetën deri në 5-10 vjet, si dhe të përmirësojë cilësinë e tij dhe të parandalojë paaftësinë.

Diabeti mund të shkaktojë verbëri, probleme të këmbëve deri në amputim, si dhe dhjetëra ndërlikime të tjera. Për shembull, pamundësia për të lëvizur shpatullën e djathtë ose të majtë për shkak të paralizës së nervave që kontrollojnë muskujt e shpatullave.

Diabetikët kanë më shumë frikë nga gangrena dhe amputimi i këmbëve. Ndoshta dështimi i veshkave është një ndërlikim edhe më i tmerrshëm. Njerëzit, veshkat e të cilëve dështojnë, duhet t'i nënshtrohen dializës ose të kërkojnë një organ dhurues për transplantim.

Diabeti i kontrolluar dobët përshpejton zhvillimin e arteriosklerozës sistemike. Pllakat aterosklerotike ndikojnë në enët që ushqejnë këmbët, zemrën dhe trurin. Në shumicën e pacientëve, diabeti i latuar ose i trajtuar në mënyrë jo të duhur çon në vdekje të hershme nga një sulm në zemër ose goditje në tru. Për shkak të kësaj, jo të gjithë duhet të përjetojnë komplikime në veshkat, shikimin dhe këmbët.

Në vendet perëndimore, diabetikët e moshuar që janë bërë me aftësi të kufizuara vendosen në ambiente të veçanta trajtimi. Kjo vendos një ngarkesë të madhe financiare në sistemin e kujdesit shëndetësor. Në vendet që flasin rusisht, pacientë të tillë shpesh u lihen mjeteve të tyre.

Një ndërlikim akut i diabetit tip 2 tek të moshuarit quhet gjendje kome hiperosmolare. Disordersrregullimet e ndërgjegjes mund të zhvillohen nëse niveli i glukozës në gjak bëhet 4-7 herë më i lartë se normalja. Shkaku kryesor i hipjes hipososmolike diabetike është dehidrimi i rëndë. Në diabetikët e moshuar, një ndjenjë e etjes shpesh është e shurdhër. Për shkak të kësaj, ata nuk plotësojnë rezervat e lëngjeve në trupin e tyre në kohë.

Diabeti tek të moshuarit: Trajtimi

Besohet se qëllimet e trajtimit të diabetit tek të moshuarit duhet të përcaktohen individualisht për secilin pacient. Ashtu si, nëse një person ka vetëm një kohë të shkurtër për të jetuar, atëherë nuk ka nevojë të përpiqet ta sjellë sheqerin në gjak përsëri. Për shembull, në rastin e një kanceri të pashërueshëm dhe agresiv, komplikimet e diabetit thjesht nuk do të kenë kohë për tu zhvilluar. Në situata të tilla, rekomandohen regjime të thjeshtësuara të trajtimit. Një hemoglobinë e glikuar prej 7,5% ose më e lartë konsiderohet e kënaqshme. Mjekët kujdesen vetëm që diabeti i moshuar të mos bjerë në gjendje kome për shkak të një niveli shumë të lartë të glukozës.

Konsideroni rastin e kundërt – një person pak a shumë i shëndetshëm, i moshës 65 vjeç, i cili u diagnostikua aksidentalisht me diabet tip 2. Ky pacient nuk pati sulm në zemër ose goditje në tru, dhe nuk u zbuluan sëmundje onkologjike. Pavarësisht nga diabeti, trupi është ende duke punuar mirë. Një person i tillë mund të jetojë 10 vjet ose më shumë. Ai duhet të trajtohet me kujdes në mënyrë që këto vite të mos shndërrohet në makth për shkak të verbërisë, dështimit të veshkave ose amputimit të këmbëve. Mjekësia zyrtare rekomandon mbajtjen e hemoglobinës së glikuar jo më të lartë se 6,0-6,5%. Në fakt, ky tregues mund të mbahet në intervalin 4,6-5,5%, si tek njerëzit e shëndetshëm. Për më shumë detaje, shihni regjimin e trajtimit hap pas hapi për diabetin tip 2.

Lexoni artikullin:  Trajtimi cilësor i diabetit me mjete popullore të thjeshta dhe të përballueshme

Dy pole përshkruhen më lart. Situata e çdo diabeti të moshuar është diku në mes. Ju duhet të vendosni se sa jeni të gatshëm të përpiqeni të jetoni një jetë të gjatë dhe të plotë. Kujdesi efektiv i diabetit përfshin zakone të rrepta dietike. Ju mund të keni nevojë për injeksione të insulinës në doza fleksibile, të llogaritura mirë. Tabletat gjithashtu duhet të merren. Sidoqoftë, do të ketë pak sens nga ata nëse nuk i kombinoni ato me dietë, insulinë dhe aktivitet fizik. Kujtoni se "nëse një person me të vërtetë dëshiron të jetojë, atëherë ilaçi është i pafuqishëm" :).

Si të normalizoni shpejt dhe lehtë sheqerin në gjak për një person të moshuar?

Një kurë mrekullie që ju lejon të shëroheni shpejt dhe lehtë nga diabeti ende nuk ekziston. Sidoqoftë, ka disa lajme të mira. Metodat e trajtimit të promovuara nga faqja e internetit Endocrin-Patient.Com japin rezultate të shkëlqyera dhe ju lejojnë të udhëheqni një jetë normale.

Ju nuk keni pse:

 1. Përjetimi i urisë kronike për shkak të kufizimit të marrjes kalorike.
 2. Për të lodhur puna shumë në trajnimet sportive.
 3. Merrni ilaçe të dëmshme dhe të shtrenjta që kanë efekte anësore.
 4. Staboni dozat e kalit të insulinës që mjekët janë mësuar.
 5. Vuan nga hipoglikemia dhe rritjet e sheqerit në gjak të shkaktuara nga pilula të dëmshme dhe doza të larta të insulinës.
 6. Jepni paratë e fundit për mashtruesit për pajisje dhe shtesa dietike që premtojnë shërim nga diabeti.

Veprimet e përshkruara në këtë sit trajtohen për metabolizëm të dëmtuar të glukozës, dhe në të njëjtën kohë për hipertension. Ata do t'ju mbrojnë jo vetëm nga problemet me veshkat, këmbët dhe sytë, por edhe nga një sulm në zemër dhe goditje në tru.

Trajtimi i diabetit te njerëzit e moshuar konsiderohet më sfiduese sesa të punosh me kategori të tjera të pacientëve. Faktorët e mëposhtëm e bëjnë të vështirë arritjen e sheqerit në gjak të mirë:

 • varfëria, mungesa e mbështetjes materiale dhe morale nga brezi i ri;
 • motivim i pamjaftueshëm i pacientëve;
 • pamundësia për të mësuar vetë-kontrollin e diabetit për shkak të problemeve të shikimit dhe dëgjimit;
 • çmenduri senile.

Shpesh ndodh që të moshuarit të marrin disa lloje ilaçesh për sëmundje të ndryshme të lidhura me moshën në të njëjtën kohë. Shtimi i pilulave të diabetit në këtë pajisje gjithashtu rrit ndjeshëm rrezikun e efekteve anësore. Sepse shumë ilaçe në një mënyrë komplekse ndërveprojnë me njëri-tjetrin në trupin e njeriut. Zyrtarisht, ky problem nuk ka zgjidhje. Besohet se asnjë ilaç për sëmundjet kronike nuk mund të anulohet. Sidoqoftë, kalimi në një dietë të ulët karboni në të njëjtën kohë përmirëson treguesit:

 • glukozë në gjak;
 • tensioni i gjakut
 • raporti i kolesterolit "të mirë" dhe "të keq".

Zakonisht, bëhet e mundur të zvogëlohet doza dhe sasia e ilaçeve për 2-3 herë.

Cilat barishte dhe mjete të tjera popullore ndihmojnë diabetin tek të moshuarit?

Gëlltitja e infuzioneve bimore dhe zierjeve nuk ndihmon më mirë sesa pirja e ujit të pastër. Kur pini lëng, gjaku bëhet i holluar. Për shkak të kësaj, treguesi i glukozës është pakësuar. Vetëm uji ndihmon pak. Të gjithë përbërësit e tjerë të recetave popullore janë zakonisht të padobishme, dhe në rastin më të keq, madje edhe të dëmshëm. Trajtimi alternative për diabetin nuk i ndihmon pacientët, por vetëm të afërmit e tyre që duan të trashëgojnë shpejt.

Cila dietë është e përshtatshme për diabetikët më të vjetër? Cila duhet të jetë ushqimi?

Përgjigjen do ta gjeni në artikullin "Dieta për diabetin". Kjo mënyrë e të ngrënit nuk është e uritur, por e përzemërt dhe e shijshme. Prandaj, diabetikët e moshuar e pëlqejnë atë, si të gjitha kategoritë e tjera të pacientëve. Pas kalimit në një dietë të shëndetshme, llogaritja e sheqerit dhe shëndetit të mirë do ju keni zili të gjithë miqtë që kanë dëmtuar metabolizmin e glukozës, madje dhe mjekët.

Lexoni artikullin:  Diabeti tip 2 trajtimi dhe ushqimi i duhur për sëmundjen

Cilat janë pilulat më të përshtatshme të diabetit për pacientët më të vjetër?

Ju dëshironi të dini se çfarë ilaçesh duhet të merrni për diabetin. Dhe kjo është e drejtë. Sidoqoftë, është edhe më e rëndësishme të dini se cilat pilula popullore janë të dëmshme për të shmangur përdorimin e tyre.

Shpesh, funksionimi i veshkave përkeqësohet me moshën. Para se të merrni ndonjë ilaç për diabet ose sëmundje të tjera, kontrolloni një listë të testeve që testojnë funksionin e veshkës tuaj. Bëni teste të gjakut dhe urinës. Krahasoni rezultatet tuaja me normat. Udhëzimet për përdorimin e të gjitha ilaçeve ju tregojnë nëse ato janë të përshtatshme për njerëzit me funksion të ulur të veshkave. Kuptoni këtë për secilin prej produkteve tuaja.

Ju mund të jeni duke marrë ilaçe për presionin e lartë të gjakut. Pas kalimit në një dietë të ulët karboni, dozat e tyre do të duhet të zvogëlohen. Përndryshe, hipotensioni mund të ndodhë. Disa ilaçe mund të kenë nevojë të anulohen plotësisht. Kjo nuk ka gjasa të shqetësojë ju.

Si të trajtohet diabeti i tipit 2 te njerëzit e moshuar me sëmundje të veshkave?

Para së gjithash, ju duhet të ngadalësoni zhvillimin e dështimit të veshkave. Mundohuni të shmangni që të kryeni dializë ose kirurgë kontakti për transplantim të veshkave. Për ta arritur këtë, mbaj sheqerin në gjak dhe të qëndrueshëm duke përdorur një regjim hap-pas-hapi të trajtimit të diabetit. Ju gjithashtu mund të keni nevojë për të marrë pilula presioni që mjeku juaj do të përshkruajë.

Disa ilaçe hipertensioni mbrojnë më mirë veshkat, të tjerët më pak. Lexoni më shumë për parandalimin dhe trajtimin e nefropatisë diabetike. Periodikisht merrni teste të gjakut dhe urinës që janë renditur në të. Rekomandimet që do të ndiqni për të parandaluar dështimin e veshkave gjithashtu zvogëlojnë rrezikun e sulmit në zemër dhe goditje në tru.

Përveç diabetit, problemet në veshka mund të shkaktohen nga prania e gurëve në to, si dhe nga infeksioni. Subjekti i trajtimit të këtyre sëmundjeve është përtej fushëveprimit të kësaj faqe. Shumë pacientë arrijnë të shërohen nga pyelonephritis nëse antibiotikë efektivë të zgjedhur individualisht. Për ta bërë këtë, duhet të gjeni një mjek kompetent dhe të mos kontaktoni atë të parin. Gjithashtu, për të ndihmuar veshkat, nuk duhet të jesh dembel për të pirë lëng të mjaftueshëm. Edhe nëse për shkak të kësaj ju duhet të vizitoni tualetin më shpesh.

A është e nevojshme të merret aspirina nga çrregullimet e qarkullimit të gjakut në këmbë dhe për të parandaluar një sulm në zemër?

Deri në fillim të viteve 2000, besohej se aspirina duhet të merret nga pothuajse të gjithë njerëzit e moshuar për të parandaluar një sulm në zemër. Megjithatë, studimet e mëvonshme të mëdha e refuzuan këtë ide. Marrja e aspirinës në doza të ulëta zvogëlon pak rrezikun e një sulmi të dytë në zemër, por jo të parën. Ky ilaç mund të shkaktojë probleme në stomak dhe madje edhe goditje hemoragjike. Mos e merrni atë çdo ditë. Mos e përdorni për të mbrojtur veten nga mpiksja e gjakut në enët tuaja.

2 komente për "Diabeti në të moshuar"

Unë kam qenë e sëmurë me diabet tip 8 për 1 vjet, e kam mbajtur nën kontroll sipas metodës së Dr. Bernstein, por më mbetet akoma të vizitoj rregullisht një endokrinolog. Unë shpesh shikoj diabetikë të moshuar në linjë në klinikë. Duke dëgjuar bisedat e tyre, mund të mësoni, për shembull, që hikërror i papërpunuar i njomur në kefir ndihmon për të mos injektuar insulinë. Ju keni absolutisht të drejtë në kuptimin që ekziston një kufi natyror në të cilin mund të ndihmohet kjo kategori pacientësh.

hikërror të papërpunuar të njomur në kefir ndihmon për të mos injektuar insulinë.

Ju keni absolutisht të drejtë në kuptimin që ekziston një kufi natyror në të cilin mund të ndihmoni

Ky nuk është viti i parë që unë kam edukuar njerëzit në lidhje me metodat efektive të kontrollit të diabetit. Përvoja praktike është grumbulluar.

Diabetus Shqipëri