Diabeti tip 1 (4)

Meqenëse diabeti mellitus tip 1 karakterizohet nga mungesë absolute e insulinës, terapia për zëvendësimin e insulinës kryhet në të gjitha fazat e sëmundjes. Dhe për të njëjtën arsye, trajtimi i diabetit mellitus tip 1 me ilaçe të tabletave për uljen e sheqerit, në veçanti sulfonamides dhe, veçanërisht, biguanides, është absolutisht i kundërindikuar edhe në një periudhë të shkurtër të faljes së përkohshme të diabetit tip 1 në fillim të sëmundjes.

Parimi i trajtimit të një pacienti me diabet mellitus tip 1 është administrimi ekzogjen i insulinës, pa të cilin garantohet të zhvillohet një gjendje kome hiperglicemike, ketoacidotike.

Qëllimi i trajtimit është të arrihet normoglikemia dhe të sigurohet rritje dhe zhvillim normal i trupit, pasi kontigjenti kryesor i pacientëve është fëmijët, adoleshentët dhe të rinjtë.

Kur diagnostikoni diabetin e tipit 1, terapia me insulinë e menjëhershme duhet të fillohet menjëherë.

Terapia me insulinë e iniciuar me kohë dhe e planifikuar mirë bën të mundur arritjen e recensionit të përkohshëm (muajin e mjaltit) në 75-90% të rasteve, dhe më pas të stabilizohet rrjedhën e sëmundjes dhe të vonojë zhvillimin e komplikimeve.

Terapia me insulinë e diabetit tip 1

Këshillohet që të kryhet terapi me insulinë për pacientët me diabet mellitus tip 1 në regjimin e injeksioneve të shumta. Ekzistojnë mundësi të ndryshme për injeksione të shumta të insulinës. Dy nga këto mundësi trajtimi janë më të pranueshme.

Mënyra e injektimit të shumëfishtë

1. Insulinë me veprim të shkurtër (Actrapid, Humulin R, Insuman Rapid) para ngrënies kryesore, insulinë me veprim të mesëm (Monotard, Protafan, Humulin NPH, Insuman Bazal) para mëngjesit dhe para gjumit.

2. Insulinë me veprim të shkurtër (Actrapid, Humulin R, Insuman Rapid) para ngrënies kryesore, insulinë me kohëzgjatje mesatare (Monotard, Protafan, Humulin NPH, Insuman Bazal) pak para gjumit.

Doza ditore e insulinës me veprim të shkurtër shpërndahet si vijon: 40% administrohet para mëngjesit, 30% para drekës dhe 30% para darkës. Nën kontrollin e glicemisë së agjërimit (6.00), doza e insulinës me veprim të zgjatur (SDI), e administruar para gjumit, duhet të rregullohet sipas nivelit të glicemisë para drekës (13.00), doza e SDI-së e administruar para mëngjesit duhet të rregullohet. Doza e insulinës me veprim të shkurtër (ICD) rregullohet nën kontrollin e glicemisë postprandiale.

Insulinë për diabetin

Aktualisht, janë duke u përgatitur përgatitjet e viçit, derrit dhe insulinës njerëzore, e para që është e ndryshme nga ajo njerëzore nga tre aminoacide, e dyta me një, dhe për këtë arsye shkalla e formimit të antitrupave në të parën është më e lartë se e dyta.

Lexoni artikullin:  Si të përdorni artichoke të Jeruzalemit për diabet, receta mjekësore dhe kuzhinës

Pastrimi i përgatitjes së insulinës me anë të kristalizimit të përsëritur dhe kromatografisë përdoret për të prodhuar të ashtuquajturin insulinë “monopike”, e cila, megjithëse nuk ka papastërti proteinike, përmban papastërti në formën e modifikimeve kimike të molekulës së insulinës – insulinë mono-desamido, insulinë mono-arginine, etj., Si dhe ka një mjedis acid, i cili kontribuon në zhvillimin e reagimeve të pafavorshme lokale ndaj përgatitjeve të insulinës.

Pastrimi shtesë i një përgatitjeje të tillë duke përdorur kromatografinë e shkëmbimit të joneve eliminon këto papastërti dhe fiton të ashtuquajturin insulinë "monokomponent", e cila përmban vetëm insulinë dhe ka, si rregull, një pH neutral. Të gjitha përgatitjet e insulinës njerëzore janë monokomponente.

Aktualisht, insulinat e viçit, derrit dhe njeriut mund të prodhohen duke përdorur inxhinieri gjenetike dhe gjysëm sintetike.

Përgatitjet e insulinës ndahen në 3 grupe në varësi të kohëzgjatjes së veprimit të tyre:

1. Me veprim të shkurtër (të thjeshtë, të tretshëm, normal, gjysmë të mirë) – insulinë me kohëzgjatje 4-6 orë.

2. Kohëzgjatja mesatare (veprimi i ndërmjetëm) (kasetë, NPH) – deri në 10-18 orë.

3. Veprim afatgjatë (ultra kasetë), me një kohëzgjatje 24–36 orë

Përgatitjet e insulinës për administrim me një shiringë të insulinës përmbajnë shishka në një përqendrim prej 40 PIECES në 1 ml solucion, dhe për administrim me lapsa insulinë, në të ashtuquajturin fishekë karin në një përqendrim prej 100 PIECES në 1 ml (NovoRapid-Penfill).

Injeksionet në insulinë zakonisht bëhen me shiringa speciale të insulinës në yndyrën nënlëkurore. Vendet e rekomanduara për vetë-administrim të insulinës janë zona e barkut, kofshës, mollaqit dhe parakrahit.

Doza mesatare ditore e insulinës në diabetin tip 1 është 0,4-0,9 njësi / kg peshë trupore.

Kur doza është më e lartë, kjo zakonisht tregon rezistencë ndaj insulinës, por më shpesh një mbidozë të insulinës. Një nevojë më e ulët vërehet gjatë një periudhe të faljes jo të plotë të diabetit mellitus.

Në gjendje të kompensimit të këmbimit, 1 njësi e insulinës zvogëlon gliceminë në kulmin e veprimit me afërsisht 1,5–2 mmol / L, dhe një njësi bukë (XE) (12 g karbohidrate) e rrit atë me afërsisht 3 mmol / L.

Skemat e terapisë me insulinë për diabetin tip 1

Aktualisht, në praktikën klinike, përdoren 2 skema kryesore të terapisë me insulinë të diabetit mellitus tip 1:

1. Terapia "tradicionale" e insulinëskur dy herë në ditë insulin me veprim të shkurtër injektohet dy herë në ditë me insulinë të ndërmjetme.

Në terapinë “tradicionale” të insulinës, insulina administrohet 0,5 orë para ngrënies, para mëngjesit dhe darkës (intervalet midis këtyre vakteve duhet të jenë rreth 12 orë), me 60-70% të dozës ditore të administruar në mëngjes dhe 30-40% në mbrëmje. Efektiviteti i trajtimit me ilaçe të zgjatura rritet kur insulina e thjeshtë administrohet në të njëjtën kohë, gjë që parandalon një rritje të konsiderueshme të glicemisë pas mëngjesit dhe darkës.

Lexoni artikullin:  TRAJTIMI I DIABETEVE - P USRDORIMI I BELJ KAMBRIAN BL BLU

Në një numër të pacientëve, regjimi i administrimit të insulinës së trefishtë gjatë ditës është më efektiv: IPD përshkruhet me ICD në mëngjes para mëngjesit, dhe para darkës (në 18-19 orë), ICD administrohet dhe vetëm gjatë natës (në 22-23 orë), para gjumit, e dyta një herë në ditë SPD.

Përzierjet (përzierjet) e përgatitjeve të insulinës janë të përshtatshme për terapi tradicionale me insulinë, pasi ato përbëhen nga një përzierje e gatshme e insulinës me veprim të shkurtër dhe NPH, e cila injektohet me një shiringë 2 herë në ditë para mëngjesit dhe darkës.

Në mënyrë tipike, prodhohen 4 lloje të përzierjeve të tilla, të cilat përmbajnë përkatësisht 10, 20, 30, ose 40% insulinë të thjeshtë (për shembull, Humulin M1, M2, M3, ose M4, përkatësisht) në një përzierje me IPD (Isofan).

Karakteristikat farmakokinetike të këtyre përgatitjeve të insulinës përcaktohen, nga njëra anë, me insulinë të thjeshtë – këto ilaçe fillojnë të veprojnë 30 minuta pas administrimit, dhe nga ana tjetër, me insulinë të zgjatur, e cila siguron një kulm veprimi "të rrafshuar", i shtrirë në kohë nga 2 deri në 8 orë pas administrimit të insulinës ; kohëzgjatja e veprimit (12-16 orë) përcakton vetëm insulinë të zgjatur.

Disavantazhi kryesor i terapisë tradicionale me insulinë është nevoja për respektim të rreptë të një diete të qëndrueshme dhe aktivitet fizik. Kjo rrethanë është një nga arsyet kryesore pse në vitet e fundit shumë pacientë me diabet kanë zgjedhur të kalojnë në terapi intensive të insulinës, gjë që e bën jetën e pacientit më pak të rregulluar, gjë që përmirëson cilësinë e tij.

2. Terapia intensive e insulinës:

• administrimi i insulinës me veprim të ndërmjetëm dy herë në ditë plotësohet me insulinë me veprim të shkurtër, zakonisht jepet para 3 vakteve kryesore;

• koncepti i "bazal-bolus" – administrimi i shpeshtë ("bolus") i insulinës së thjeshtë para ngrënies kryhet në sfondin e insulinës me veprim të gjatë të injektuar në orët e mbrëmjes ("baza fillestare").

Terapia intenzive gjithashtu përfshin trajtimin me një bombol me vrimë nxjerrëse të insulinës (pomp) – një pajisje që automatikisht dërgon insulinë vazhdimisht në yndyrën nënlëkurore. Pompa e insulinës është deri më tani pajisja e vetme që siguron administrim nënlëkurës gjatë gjithë orarit të vazhdueshëm të insulinës në doza të vogla në përputhje me vlerat e para-programuara.

Po punohet për një kompleks të pajisjeve të quajtur "pankreas artificial". Kur integroni një pompë insuline me një aparat që mat vazhdimisht sheqerin në gjak (siç është një glukometër konstant i veshur), insulina administrohet në përputhje me të dhënat për nivelin e sheqerit në gjak të transmetuar nga glukometri në pompë. Kështu, "pankreasi artificial" imiton punën e një pankreasi të vërtetë sa më saktë që të jetë e mundur, duke siguruar një kompensim jashtëzakonisht fiziologjik për diabetin.

Lexoni artikullin:  Niveli optimal i sheqerit në diabet dhe devijimet e tij

Terapia me insulinë intensive për diabetin tip 1.

Me fillimin e prodhimit serik të stilolapsave speciale, të ashtuquajturave të insulinës me gjilpëra injeksioni atraumatik që janë të përshtatshëm për administrim të shpeshtë të insulinës, regjimi i administrimit të shpeshtë të insulinës (terapi intensive e insulinës) është bërë më tërheqëse për shumë pacientë me diabet.

Parimi i terapisë me insulinë intensive të diabetit tip 1 është që me ndihmën e injeksioneve në mëngjes dhe në mbrëmje të insulinës së ndërmjetme, krijohet një nivel i caktuar i insulinës në bazë të ngrënies dhe gjatë natës, dhe 30 minuta para ngrënies kryesore (3-4 herë në ditë) administrohet një dozë adekuate dietike e insulinës së thjeshtë. Në sfondin e regjimit të terapisë me insulinë intensive, në kontrast me atë tradicionale, doza ditore e insulinës së zgjatur është dukshëm më pak, dhe ka më shumë se një e thjeshtë.

Në vend të 2 injeksioneve të insulinës së ndërmjetme, në orët e mbrëmjes mund të administroni insulinë me veprim të vetëm, i cili do të sigurojë një nivel bazik të insulinës në natën dhe gjatë ditës midis vakteve; Para vakteve kryesore, futet insulinë e thjeshtë (koncepti i "bolus bazë").

Indikacione për përdorimin e insulinës njerëzore në diabet. Meqenëse përgatitjet e insulinës njerëzore kanë imunogjenitetin më të vogël, është veçanërisht e këshillueshme që ato të përshkruhen për gratë shtatzëna me diabet ose të kompensohen shpejt për çrregullimet akute metabolike te fëmijët, të cilët dihet se reagojnë shumë në mënyrë aktive në prezantimin e proteinave të huaja. Emërimi i insulinës njerëzore tregohet edhe për pacientët që janë alergjikë ndaj llojeve të tjera të insulinës, si dhe për lipoatrofinë e insulinës dhe lipohipertrofinë.

Komplikimet e terapisë me insulinë për diabet mellitus manifestohen në formën e reaksioneve hipoglikemike, rezistencës ndaj insulinës (me nevojë për insulinë prej më shumë se 200 njësive / ditë), alergjive, lipoatropisë ose lipohypertrofisë në vendin e injektimit të insulinës.

Lipohypertrofia shkakton administrimin ditor të insulinës në të njëjtin vend. Nëse insulina injektohet në të njëjtën pjesë të trupit jo më shumë se 1 herë në javë, lipohypertrofia nuk zhvillohet. Një metodë terapeutike efektive për trajtimin e lipohypertrofisë nuk ekziston dhe nëse paraqet një defekt të theksuar kozmetik, ai hiqet kirurgjikal.

Diabetus Shqipëri