Diagnoza e diabetit tip 1 dhe tipit 2

Diagnoza e diabetit në shumicën e rasteve nuk është e vështirë për mjekun. Sepse zakonisht pacientët i drejtohen mjekut vonë, në gjendje të rëndë. Në situata të tilla, simptomat e diabetit janë aq të theksuara sa nuk do të ketë gabim. Shpesh një diabetik merr për herë të parë te mjeku jo më vete, por në një ambulancë, duke qenë i pavetëdijshëm në një gjendje kome diabetike. Ndonjëherë njerëzit zbulojnë simptoma të hershme të diabetit në veten e tyre ose fëmijët e tyre dhe këshillohen me një mjek për të konfirmuar ose hedhur poshtë diagnozën. Në këtë rast, mjeku përshkruan një seri testesh të gjakut për sheqerin. Bazuar në rezultatet e këtyre testeve, diagnostikohet diabeti. Mjeku gjithashtu merr parasysh se cilat simptoma ka pacienti.

Para së gjithash, ata bëjnë një test gjaku për sheqerin dhe / ose një test për hemoglobinë të glikuar. Këto analiza mund të tregojnë si më poshtë:

 • sheqeri në gjak normal, metabolizmi i shëndetshëm i glukozës;
 • dëmtuar tolerancën e glukozës – prediabetes;
 • sheqeri në gjak është aq i ngritur saqë diabeti tip 1 ose tip 2 mund të diagnostikohet.

Meanfarë kuptojnë rezultatet e testit të sheqerit në gjak?

Koha e dorëzimit të analizavePërqendrimi i glukozës, mmol / l
Gjaku i gishtitTest i gjakut laboratorik për sheqerin nga një venë
normë
Në stomak boshTrajtimi efektiv për diabetin tip 1:

Fotografia klinike e diabetit tip 2

Diabeti mellitus i tipit 2, si rregull, zhvillohet te njerëzit mbi 40 vjeç të cilët kanë mbipeshë, dhe simptomat e tij rriten gradualisht. Pacienti mund të mos ndiejë ose t'i kushtojë vëmendje përkeqësimit të shëndetit të tij deri në 10 vjet. Nëse diabeti nuk diagnostikohet dhe kurohet gjatë gjithë kësaj kohe, zhvillohen komplikime vaskulare. Pacientët ankohen për dobësi, ulje të kujtesës afatshkurtër dhe lodhje të shpejtë. Të gjitha këto simptoma zakonisht i atribuohen problemeve të lidhura me moshën, dhe zbulimi i sheqerit në gjak të lartë ndodh rastësisht. Në kohë për të diagnostikuar diabetin tip 2 ndihmojnë ekzaminimet e rregullta mjekësore të planifikuara të punonjësve të ndërmarrjeve dhe agjencive qeveritare.

Pothuajse në të gjithë pacientët e diagnostikuar me diabet tip 2, identifikohen faktorët e rrezikut:

 • prania e kësaj sëmundje në familjen e afërt;
 • prirja familjare ndaj mbipeshes;
 • në gratë – lindja e një fëmije me peshë trupore më shumë se 4 kg, ka pasur rritje të sheqerit gjatë shtatëzanisë.

Simptomat specifike të lidhura me diabetin tip 2 janë etja deri në 3-5 litra në ditë, urinimi i shpeshtë gjatë natës dhe plagët shërohen dobët. Gjithashtu, problemet e lëkurës janë kruajtja, infeksione kërpudhore. Pacientët zakonisht u kushtojnë vëmendje këtyre problemeve vetëm kur ata tashmë humbasin 50% të masës funksionale të qelizave beta të pankreasit, d.m.th. diabeti është lënë pas dore. Në 20-30% të pacientëve, diabeti tip 2 diagnostikohet vetëm kur ata janë shtruar në spital për një sulm në zemër, goditje në tru ose humbje të shikimit.

Diagnoza e diabetit

Nëse pacienti ka simptoma të rënda të diabetit, atëherë një test i vetëm që tregoi sheqer të lartë në gjak është i mjaftueshëm për të bërë një diagnozë dhe për të filluar trajtimin. Por nëse testi i gjakut për sheqerin rezultoi i keq, por personi nuk ka fare simptoma ose ato janë të dobëta, atëherë diagnoza e diabetit është më e vështirë. Në individët pa diabet mellitus, një analizë mund të tregojë sheqer të ngritur në gjak për shkak të infeksionit akut, traumës ose stresit. Në këtë rast, hiperglicemia (sheqeri i lartë i gjakut) shpesh rezulton të jetë kalimtar, d.m.th i përkohshëm, dhe së shpejti gjithçka do të kthehet në normale pa trajtim. Prandaj, rekomandimet zyrtare ndalojnë diagnozën e diabetit bazuar në një analizë të vetme të pasuksesshme nëse nuk ka simptoma.

Në një situatë të tillë, një test shtesë i tolerancës së glukozës orale (PGTT) kryhet për të konfirmuar ose hedhur poshtë diagnozën. Së pari, një pacient bën një test gjaku për agjërimin e sheqerit në mëngjes. Pas kësaj, ai shpejt pi 250-300 ml ujë, në të cilin 75 g glukozë anhidër ose 82,5 g monohidrat glukozë janë tretur. Pas 2 orësh, bëhet një kampionim i përsëritur i gjakut për analizën e sheqerit.

Rezultati i PGTT është figura "glukozë plazmatike pas 2 orësh" (2hGP). Kjo do të thotë:

 • 2hGP = 11,1 mmol / L (200 mg / dl) – diagnoza paraprake e diabetit. Nëse pacienti nuk ka simptoma, atëherë duhet të konfirmohet duke kryer 1-2 herë të tjera në ditët e ardhshme.

Që nga viti 2010, Shoqata Amerikane e Diabeteve ka rekomanduar zyrtarisht përdorimin e një testi gjaku për hemoglobinë të glikuar për diagnostikimin e diabetit (kaloni këtë test! Rekomandoni!). Nëse merret vlera e këtij treguesi HbA1c> = 6,5%, atëherë diabeti duhet të diagnostikohet, duke e konfirmuar atë duke bërë një provë të përsëritur.

Diagnostifikimi diferencial i diabetit mellitus tip 1 dhe 2

Jo më shumë se 10-20% të pacientëve vuajnë nga diabeti tip 1. Të gjithë të tjerët kanë diabet tip 2. Në pacientët me diabet tip 1, simptomat janë akute, fillimi i sëmundjes është i mprehtë, dhe mbipesha zakonisht mungon. Pacientët me diabet tip 2 janë më shpesh njerëz të trashë të moshës së mesme dhe të pleqërisë. Gjendja e tyre nuk është aq e mprehtë.

Për diagnozën e diabetit tip 1 dhe tipit 2, përdoren teste shtesë të gjakut:

 • në një C-peptid për të përcaktuar nëse pankreasi prodhon insulinën e vet;
 • në autoantitrupat e antigjeneve të vetë qelizave beta të qelizave pankreatike – ato shpesh gjenden te pacientët me diabet autoimun të tipit 1;
 • në trupat e ketonit në gjak;
 • hulumtim gjenetik.

Ne sjellim në vëmendjen tuaj algoritmin e diagnozës diferenciale për diabeti mellitus tip 1 dhe tip 2:

Lloji i diabetit 1Lloji i diabetit 2
Mosha e fillimit të sëmundjes
para viteve 30pas viteve 40
Pesha e trupit
mungesëmbipesha në 80-90%
Fillimi i sëmundjes
i mprehtëgradual
Sezonaliteti i sëmundjes
periudha vjeshtë-dimërjo
Kursi i diabetit
ka përkeqësimei qëndrueshëm
ketoacidosis
ndjeshmëri relativisht e lartë ndaj ketoacidozëszakonisht nuk zhvillohet; është e moderuar në situata stresuese – trauma, operacioni, etj.
Testet e gjakut
sheqeri është shumë i lartë, trupat ketone në tepërtsheqeri është ngritur mesatarisht, trupat ketone janë normale
Analiza e urinës
glukozë dhe acetonглюкоза
Insulina dhe C-peptidi në gjak
reduktuarnormal, shpesh i ngritur; i ulur me diabet të zgjatur tipi 2
Antitrupat ndaj qelizave beta isleta
zbuluar në 80-90% në javët e para të sëmundjesmungojnë
immunogenetics
HLA DR3-B8, DR4-B15, C2-1, C4, A3, B3, Bfs, DR4, Dw4, DQw8nuk ndryshon nga një popullatë e shëndetshme

Ky algoritëm është paraqitur në librin “Diabeti. Diagnostifikimi, trajtimi, parandalimi "nën redaksinë e I.I.Dedova, M.V. Shestakova, M., 2011

Në diabetin tip 2, ketoacidoza dhe koma diabetike janë jashtëzakonisht të rralla. Pacienti i përgjigjet pilulave të diabetit, ndërsa te diabeti tip 1 nuk ka ndonjë reagim të tillë. Ju lutemi vini re se nga fillimi i shekullit XXI diabeti tip 2 është bërë shumë i ri. Tani kjo sëmundje, edhe pse e rrallë, është gjetur në adoleshentët dhe madje edhe tek fëmijët 10-vjeç.

Kërkesat për diagnozë për diabetin

Diagnoza mund të jetë:

 • lloji i diabetit mellitus 1;
 • lloji i diabetit mellitus 2;
 • diabeti për shkak të [tregoni arsyen].

Diagnoza përshkruan në detaje ndërlikimet e diabetit që ka pacienti, d.m.th., lezione të enëve të mëdha dhe të vogla të gjakut (mikro- dhe makroangiopatia), si dhe sistemi nervor (neuropatia). Lexoni artikullin e detajuar, Komplikimet akute dhe kronike të diabetit. Nëse ka një sindromë diabetike të këmbës, atëherë vini re këtë, duke treguar formën e saj.

Komplikimet e diabetit në vizion – tregojnë fazën e retinopatisë në syrin e djathtë dhe të majtë, nëse është kryer koagulimi i retinës me lazer ose trajtimi tjetër kirurgjikal. Nefropatia diabetike – komplikime në veshkat – tregojnë fazën e sëmundjes kronike të veshkave, testet e gjakut dhe urinës. Përcaktohet forma e neuropatisë diabetike.

Lezione të enëve të mëdha të mëdha të gjakut:

 • Nëse ka sëmundje koronare të zemrës, atëherë tregoni formën e saj;
 • Dështimi i zemrës – tregoni klasën e tij funksionale sipas NYHA;
 • Përshkruani aksidentet cerebrovaskulare që janë zbuluar;
 • Sëmundjet këputëse kronike të arterieve të ekstremiteteve të poshtme – çrregullime të qarkullimit të gjakut në këmbë – tregojnë fazën e tyre.

Nëse pacienti ka tension të lartë, atëherë kjo vërehet në diagnozë dhe tregohet shkalla e hipertensionit. Janë dhënë rezultatet e testeve të gjakut për kolesterolin e keq dhe të mirë, trigliceridet. Përshkruani sëmundje të tjera që shoqërojnë diabetin.

Mjekët nuk rekomandohen që në diagnozë të përmendin ashpërsinë e diabetit tek pacienti, në mënyrë që të mos përzihen gjykimet e tyre subjektive me informacionin objektiv. Ashpërsia e sëmundjes përcaktohet nga prania e komplikimeve dhe sa të rënda janë ato. Pas formulimit të diagnozës, tregohet niveli i sheqerit në gjak të synuar, për të cilin pacienti duhet të përpiqet. Shtë vendosur individuale, në varësi të moshës, kushteve socio-ekonomike dhe jetëgjatësisë së diabetit. Lexoni më shumë "Normat e sheqerit në gjak".

Sëmundje që shpesh kombinohen me diabet

Për shkak të diabetit, imuniteti është ulur te njerëzit, kështu që ftohjet dhe pneumonia shpesh zhvillohen. Në diabetikët, infeksionet e frymëmarrjes janë veçanërisht të vështira, ato mund të bëhen kronike. Pacientët me diabet tip 1 dhe tip 2 kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë tuberkuloz sesa njerëzit me sheqer në gjak normal. Diabeti dhe tuberkulozi janë shumë të rëndë. Pacientë të tillë kanë nevojë për monitorim të përjetshëm nga një mjek i TB sepse gjithmonë kanë një rrezik të shtuar për të përkeqësuar procesin e tuberkulozit.

Me një kurs të gjatë të diabetit, prodhimi i enzimave tretëse nga pankreasi zvogëlohet. Stomaku dhe zorrët funksionojnë më keq. Kjo për shkak se diabeti prek enët që ushqejnë traktin gastrointestinal, si dhe nervat që e kontrollojnë atë. Lexoni më shumë në artikullin "gastroparesis diabetike". Lajmi i mirë është se mëlçia praktikisht nuk vuan nga diabeti, dhe dëmtimi i traktit gastrointestinal është i kthyeshëm nëse arrihet kompensim i mirë, d.m.th., të mbajë një sheqer normal të qëndrueshëm në gjak.

Në diabetin tip 1 dhe tip 2, ekziston një rrezik i rritur nga sëmundjet infektive të veshkave dhe traktit urinar. Ky është një problem serioz, i cili ka 3 arsye në të njëjtën kohë:

 • ulur imunitetin tek pacientët ;;
 • zhvillimi i neuropatisë autonome;
 • sa më shumë glukozë në gjak, aq më të qetë ndihen mikrobet patogjene.

Nëse një fëmijë ka kujdes të dobët për diabetin për një kohë të gjatë, atëherë kjo do të çojë në rritje të dëmtuar. Womenshtë më e vështirë për gratë e reja me diabet të mbesin shtatzënë. Nëse ishte e mundur të ngelesh shtatzënë, atëherë marrja jashtë dhe lindja e një fëmije të shëndetshëm është një çështje më vete. Për më shumë informacion, shihni artikullin "Trajtimi i diabetit tek gratë shtatzëna".

Shih gjithashtu:

Pershendetje Sergej. Unë u regjistrova në faqen tuaj kur, pasi bëra teste javën e kaluar, u diagnostikova me prediabet. Niveli i glukozës në gjak – 103 mg / dl.
Nga fillimi i kësaj jave fillova të ndjek një dietë me karbohidrate të ulët (dita e parë ishte e vështirë) dhe duke ecur 45 minuta – 1 orë në ditë.
U futa në peshore sot – humba 2 kg. Ndihem mirë, më mungon fryti pak.
Pak për veten. Unë kurrë nuk kam qenë i plotë. Me një lartësi prej 167 cm, peshonte jo më shumë se 55-57 kg. Me fillimin e menopauzës (në 51 vjeç, tani jam 58 vjeç), pesha filloi të rritet. Tani peshoj 165 lbs. Gjithmonë ka qenë dhe është një person energjik: punë, shtëpi, nipër e mbesa. Më pëlqen shumë akullorja, por siç e dini, nuk mund të ëndërroj as tani.
Vajza është infermiere, ajo gjithashtu këshillon të ndiqni një dietë dhe stërvitje.
Kam venat me variçe dhe kam frikë nga diabeti.

Faleminderit për rekomandimin.

Për t'ju dhënë rekomandime, duhet të bëni pyetje specifike.

Bëni teste gjaku për hormonet tiroide – T3 është falas dhe T4 është falas, jo vetëm TSH. Ju mund të keni hipotiroidizëm. Nëse është kështu, atëherë duhet të trajtohet.

Ju pëlqeu faqja juaj! Unë kam qenë në gjendje të pankreatitit kronik për 20 vjet. Pas një acarimi tjetër të rëndë, sheqeri në stomak bosh 5,6 pasi të hahet 7,8 ngadalë kthehet në normale ditën tjetër, nëse nuk ha asgjë.U lexova rekomandimet tuaja dhe me të vërtetë më pëlqeu! është e kotë të shkosh te mjekët! E dini vetë. A kam diabet diabeti tip 2? Për më tepër, ka shumë ishuj fibroze, unë jam 71 vjeç, faleminderit!

Përshëndetje Mjekët kanë diagnostikuar diabetin tip 71 që nga viti i kaluar. Pi metformin. Unë kam qenë duke iu përmbajtur rekomandimeve tuaja për tre javë tani. Pesha nga 160 kg me një rritje prej 4 cm zbriti, në tre javë pothuajse 140 kg. Sheqeri gjithashtu filloi të stabilizohet gradualisht: nga 106 në javë ajo zbriti në 91 në mëngjes dhe nganjëherë në 112. Por. Për tre ditë tani ndjehem jo e rëndësishme. Koka ime filloi të lëndohej pikërisht në mëngjes dhe sheqeri përsëri u zvarrit. Në mëngjes, treguesit u bënë 119, 121, sot ai tashmë është 15. E megjithatë. Dje mata sheqerin pas një ngarkese fizike shumë të vogël: 130 minuta në shinën e orbitës dhe në pishinë për gjysmë ore, sheqeri u ngrit në XNUMX. Cila mund të jetë? Almostshtë pothuajse e pamundur të marrësh një endokrinolog për një takim. Lexoni në internet. A mund të jetë ky lloji i parë i diabetit? Faleminderit për përgjigjen.

Hello!
Unë jam 37 vjeç, lartësia 190, pesha 74. Shpesh ka gojë të thatë, lodhje, skuqje në këmbë (mjekët nuk e kanë vendosur hemoragjinë, apo diçka tjetër).
Në këtë rast, nuk ka urinim të shpeshtë, nuk ngrihem natën. Dhuroi gjak nga vena në stomak bosh, glukozë 4,1. A mund të konsiderohet se kjo përfundimisht nuk është diabeti, ose
Duhet të bëni një analizë nën ngarkesë? Faleminderit

Përshëndetje, Kirurgji! Ju faleminderit shumë për një sit kaq të dobishëm. Jam duke studiuar Ka shumë informacione dhe nuk mund të zbulohet ende.
Unë vetëm rastësisht mësova për diabetin tim gjashtë muaj më parë. Por deri më tani, mjekët nuk mund të diagnostikojnë me saktësi diabetin tim. Kam shumë pyetje, por do të bëj vetëm dy.
Nga tre endokrinologë, vetëm i treti më diagnostikoi me diabet Lada. Dhe ajo më dërgoi në spital për një diagnozë.
Sot, pas tre ditësh që isha në një pacient, unë u dërgova nga spitali në qendrën e mjekësisë me bazë prova për analiza, sepse ata nuk mund të përcaktojnë diagnozën time. Fillimisht u diagnostikova me diabet të tipit 2 nga dy endokrinologë, dhe endokrinologu i tretë dorëzoi diabetin Lada dhe u dërgova në spital. Dhe spitali në ditën e 4-të të mbërritjes në të më dërgoi të bëj teste (të cilat ata nuk i bëjnë në spital) – këto janë Antitrupa ndaj qelizave të ishujve pankreatik dhe antitrupa dekarbosilazë të glutamatit të ishullit Pankreatik dhe antitrupa dekarbosilazë të glutumit të ishullit Pankreatik. Për shkak se mjekët nuk mund të kuptojnë se çfarë lloj diabeti kam dhe si t'i trajtoj ato më tej. Dhe unë kam një pyetje të madhe, A duhet të bëj këto teste për të kuptuar se çfarë lloj diabeti kam.
Një dietë pa karbohidrate ndiqet jo vetëm nga unë, por edhe nga anëtarët e familjes time (megjithëse nganjëherë e prish atë për momentin).
A jam tani në mendime? A duhet të bëj këto analiza ?? në listën e testeve të nevojshme në faqen tuaj të internetit, nuk ka asnjë analizë që antitrupat të glutemate decarbossilase të ishujve pankreatik.
Unë e kam bërë C-peptidin dhe arrin në 202 pmol / L në stomak bosh, dhe është normale pasi të hahet.
Sheqeri im kalon, tani në një dietë është i parëndësishëm.Mjeku tha që këto teste janë të nevojshme për të konfirmuar përfundimisht se çfarë lloj diabeti kam.

Unë jam 34 vjeç, pesha luhatet midis 67 dhe 75 kg në Mars të këtij viti, unë u vura në insulinë vosulin plus metformin1000 dhe gliklazid60 them diabeti i tipit 2. Edhe pse nëna dhe gjyshi im e kanë atë. Unë bëj insulinë dy herë në ditë për 10-12 njësi, por për ndonjë arsye gjendja është shumë e dobët pothuajse kronike lodhje, acarim të vazhdueshëm dhe zemërim, mungesë gjumi, nxitje të shpeshtë në tualet brenda natës, mund të ngrihem dy-tre herë, apatia dhe depresioni. A mund të identifikoj saktë llojin e diabetit? Rripi i provës është falas vetëm për njëzet ditë, atëherë dy muaj bëj insulinë pa matur para x ataet për të blerë dhe madje edhe në këtë kohë mundon kruarje sidomos në vende intime, dhe këmbët, dhe këmbët është shumë e plasaritur asgjë pothuajse krovi.posovetuyte lutem :.

Përshëndetje Sergey, më thuaj si të jem në situatën time. Hemoglobina e glikuar (10,3) u diagnostikua me T2DM. Sheqeri shpesh bie ndjeshëm, dhe unë, respektivisht, i dobët. Si mund të kaloj në një dietë me karbohidrate të ulët nëse sheqeri në gjak shpesh është jashtëzakonisht i ulët? E kuptoj nëse është hipoglicemia në mëngjes, kur ka një pushim të madh të ushqimit gjatë natës, por vjeshta gjatë ditës nuk është e qartë për mua, sepse ha shpesh dhe pjesërisht. Kam frikë të kaloj në një dietë të tillë, kam frikë ta përkeqësoj gjendjen time.

Diabetus Shqipëri