Doesfarë do të thotë sheqeri i lartë i gjakut në mëngjes

Ekzistojnë dy arsye kryesore për rritjen e mëngjesit në sheqerin në gjak – fenomeni i agimit dhe efekti Somoji. Ne do t'i shqyrtojmë të dyja arsyet, do t'ju tregojmë se cilat faktorë rreziku mund të shkaktojnë shëndet të keq në mëngjes, dhe gjithashtu do t'ju japim këshilla praktike se si të kontrolloni më mirë sheqerin në gjak.

Fenomeni i agimit

Fenomeni i agimit shoqërohet me ndryshime natyrore në trup që ndodhin gjatë gjumit.

Mesnata – 3 pas.m.

Në këtë kohë, trupi i njeriut nuk ka nevojë për insulinë. Sidoqoftë, çdo insulinë që mund të jetë marrë gjatë mbrëmjes shkakton një rënie të mprehtë të sheqerit në gjak.

Midis 3 dhe 8 në mëngjes

Trupi automatikisht fillon të ruajë sheqerin (glukozën) për ditën e ardhshme. Përveç kësaj, lëshohen hormonet që zvogëlojnë në mënyrë aktive ndjeshmërinë e trupit ndaj insulinës.

Gjatë kësaj periudhe kohore, lëshohen hormonet kundër rregulluese që mund të ndërhyjnë në prodhimin e insulinës, gjë që çon në një rritje të sheqerit në gjak.

Hormonet kundër rregulluese përfshijnë hormonet e rritjes, siç janë:

Kur të gjitha këto procese ndodhin njëkohësisht, gjatë gjumit, nivelet e insulinës fillojnë të ulen. Sidoqoftë, secila prej këtyre proceseve në fund të fundit luan një rol në rritjen e nivelit të sheqerit në gjak në agim ose në mëngjes.

Kush preket nga fenomeni i agimit?

Edhe pse njerëzit me diabet zakonisht janë më të vetëdijshëm për fenomenin e agimit, kjo mund të ndodhë për të gjithë. Në një mënyrë apo tjetër, ky fenomen ka një efekt të ndryshëm tek ata me diabet dhe ata që nuk janë.

Në përgjithësi, njerëzit që nuk kanë diabet zakonisht nuk e vërejnë nivelin e lartë të sheqerit në gjak në mëngjes. Kjo për shkak se insulina në trup rregullon nivelin e sheqerit, pa lënë një tepricë të glukozës në gjak.

Në të kundërt, njerëzit me diabet nuk mund të kontrollojnë nivelin e insulinës. Si rezultat, ata shpesh pësojnë një rritje të sheqerit në gjak.

Lexoni artikullin:  Test i gjakut për normën e sheqerit, glukozës në gjak

Sidoqoftë, efekti i fenomenit të agimit është individual. Nuk ka njerëz që do të reagonin në mënyrë të barabartë ndaj këtij fenomeni.

Efekt Somoji

Një tjetër shkak i sheqerit në gjak të lartë në mëngjes mund të jetë efekti Somoji ose Sindromi i mbidozimit kronik i insulinës.

Efekti Somoji nuk është aq i zakonshëm sa fenomeni i agimit. Namedshtë emëruar pas studiuesit që e zbuloi – Michael Somoji.

Shkaqet e sheqerit në gjak të lartë në mëngjes janë të njëjta si për fenomenin e agimit ashtu edhe për efektin Somoji.

Ekziston një ndryshim i madh midis këtyre dy dukurive:

 • Fenomeni i agimit ndodh natyrshëm.
 • Efekti Somoji rezulton nga kontrolli i dobët i diabetit

Në mënyrë tipike, arsyet janë marrja e vonë e insulinës ose kalimi i vakteve ose ushqimeve të duhura. Ekzistojnë dy skenarë që mund të ndikojnë në efektin Somoji:

 • Shumë insulinë ose jo ushqim të mjaftueshëm gjatë gjumit. Natën, niveli i sheqerit në gjak mund të bjerë shumë i ulët. Trupi reagon duke lëshuar hormonet që duhet ta ngrenë atë.
 • Doza e pamjaftueshme e insulinës në mbrëmje. Në disa raste, doza e insulinës mund të jetë e pamjaftueshme për një person, si rezultat, në mëngjes zgjohet me sheqer të lartë në gjak.

Test për fenomenin e agimit dhe efektin Somoji

Meqenëse fenomeni i agimit dhe efekti Somoji janë shumë të ngjashëm, është e rëndësishme që mjeku të përcaktojë saktë shkakun e rritjes së sheqerit në gjak në mëngjes.

Mjekët zakonisht fillojnë të kontrollojnë sheqerin në gjak për disa netë me radhë, midis 2-3 të mëngjesit. Monitorimi i vazhdueshëm i glukozës në gjak është ideal për këtë proces, por gjithashtu mund të përdorni një glukometër konvencional.

Nëse sheqeri në gjak i një personi përcaktohet si i ulët, kjo zakonisht konsiderohet një shenjë e efektit Somoji. Nëse gjatë testimit niveli i sheqerit në gjak është normal ose vazhdimisht i lartë, kjo ka shumë të ngjarë të tregojë fenomenin e agimit.

Metodat e trajtimit

Trajtimi i fenomenit të agimit në masë të madhe varet nga niveli i lartë i insulinës. Ka disa pika që një mjek mund të rekomandojë, duke përfshirë:

 • Refuzimi për të marrë një sasi të madhe të karbohidrateve gjatë gjumit
 • Llogaritja korrekte e dozës së insulinës ose një ilaç tjetër diabetik
 • Kalimi në një ilaç tjetër
 • Ndryshimi në kohën e mbrëmjes së marrjes së insulinës me veprim të gjatë
 • Përdorimi i një pompë insuline që ndihmon në rregullimin e dozës së insulinës
Lexoni artikullin:  Pasojat e diabetit

Disa nga pikat mund të përdoren si për trajtimin e efektit Somoji ashtu edhe për fenomenin e agimit. Sidoqoftë, disa rekomandime për njerëzit që përjetojnë efektin Somoji janë të ndryshme. Këto përfshijnë:

 • Rostiçeri me karbohidrate disa orë para gjumit
 • Konsultimi me një mjek për uljen e dozës së ilaçeve për uljen e sheqerit në mbrëmje
 • Reduktimi i dozës së insulinës me veprim të gjatë

Komplikime

Për shumicën e njerëzve, fenomeni i agimit është një fenomen afatshkurtër dhe nuk shkakton probleme shtesë. Tek personat që përjetojnë një rritje të lehtë të sheqerit në gjak në mëngjes, ky fenomen zakonisht zhduket me kalimin e kohës.

Efekti i rezistencës ndaj insulinës

Disa njerëz janë më rezistent ndaj insulinës në mëngjes. Në raste të tilla, rekomandohet të kufizoni konsumimin e karbohidrateve në orët e para pas zgjimit.

Nëse vazhdoni të konsumoni karbohidrate në mëngjes, sheqeri në gjak mund të vazhdojë të rritet. Kështu, sheqeri i lartë në gjak mund të qëndrojë për një periudhë mjaft të gjatë kohore. Ky proces duhet të kontrollohet, sepse është i rrezikshëm për shëndetin. Në raste të tilla, ju duhet të shihni një mjek i cili do t'ju ndihmojë të rregulloni orarin e ushqimit dhe të zgjidhni trajtimin e duhur.

Efekti i ndryshimeve hormonale

Nëse injoroni efektin Somoji, komplikimet mund të shfaqen me kalimin e kohës. Meqenëse hormonet në trupin tonë ndryshojnë vazhdimisht, reagimi i një personi ndaj sheqerit në gjak të ulët gjithashtu mund të ndryshojë. Kjo mund të bëjë që trupi të mos jetë në gjendje të përshtatet siç duhet me nivelet e ulëta të sheqerit.

Edhe nëse nuk vëreni ndonjë simptomë, trupi mund të mos e përballojë situatën dhe mund të ndalojë dhënien e sinjaleve të mëlçisë për lëshimin e sheqerit në gjak.

Farë është e rëndësishme të mbani mend

Shtë e rëndësishme të mbani mend se si manifestohet fenomeni i agimit dhe efekti Somoji, në mënyrë që njerëzit që e përjetojnë këtë, me kohë, të kërkojnë trajtimin e nevojshëm.

Ata që kanë shumë sheqer në gjak për një kohë të gjatë, rrezikojnë të zhvillojnë sëmundje të tjera, të tilla si sëmundje të zemrës dhe goditje në tru. Monitorimi i vazhdueshëm dhe administrimi i duhur i pikave të sheqerit në gjak janë thelbësore në procesin e shërimit.

 • Infeksione bakteriale dhe kërpudhore në diabet
 • Llogaritja e dozave të vetme dhe ditore të insulinës
 • Shenjat e para të diabetit
 • Diabeti mellitus dhe ilaçi bimor
 • Marrëdhënia midis goditjes dhe diabetit
 • Dieta për diabetin: 7 ushqime që ndihmojnë në kontrollin e niveleve të sheqerit
 • Shumë burra të fjetur kanë një rrezik më të lartë nga diabeti.
 • Një goditje gripi do të shpëtojë diabetikët nga goditja dhe vdekja e parakohshme
 • Soja mbron gratë me vezore polististike nga diabeti dhe goditja
 • Ilaçet për presionin e lartë të gjakut dhe diabetin do të ndihmojnë në trajtimin e kancerit
Lexoni artikullin:  Trajtimi i Parandalimit të Diabeteve

Artikuj më të lidhur

Temat popullore

Likar.Info në rrjetet sociale:

www.likar.info 2001-2020. Marka tregtare dhe marka tregtare LIKAR.INFO ™ janë të regjistruara. Të gjitha të drejtat e rezervuara. Kur përdorni materialet e faqes, kërkohet një lidhje aktive për www.likar.info.

Informacioni i publikuar në faqe ka për qëllim vetëm referencë. Metodat e përshkruara të diagnozës, trajtimit, etj. vet-përdorimi nuk rekomandohet. Sigurohuni që të konsultoheni me një specialist në mënyrë që të mos dëmtojë shëndetin tuaj!

Shëndeti është baza e një jete të plotë dhe detyra jonë është ta mbrojmë atë nga lindja deri në pleqëri!

Faqja e faqes likar.info është në pronësi të kompanisë Letoneze SIA Creative Media Invest. Adresa në Letoni: Riga, blu Zigfrida Annas Meierovica. 16-12, LV-1050. Numri i regjistrimit (numri i regjistrimit) 50103238161. Të drejtat për të përfaqësuar interesat likar.info në Ukrainë, si dhe të drejtat për reklamim / përmbajtje i përkasin Optimedia LLC dhe Vita Line Ukraine LLC.

Materialet në këtë sit janë të destinuara për përdorim të përgjithshëm informues dhe nuk kanë për qëllim të japin këshilla mjekësore, diagnozë ose trajtim të rekomanduar. Likar.info mund të marrë kompensim për lidhje të caktuara me produkte dhe shërbime në këtë sit.

Ekipi mjekësor Likar siguron që përmbajtja që publikohet në faqe të plotësojë standardet më të larta mjekësore dhe vazhdimisht po përmirësohet. Ekipi ynë i përkushtuar menaxhon një rrjet të gjerë prej mbi 100 ekspertësh mjekësorë që mbulojnë mbi 50 specialitete.

Diabetus Shqipëri