e ëmbël; sëmundje – shkaqet, simptomat, parandalimi i diabetit

Ne flasim për mekanizmat e zhvillimit, simptomat, kriteret për diagnostikimin, trajtimin dhe parandalimin e sëmundjes.

Në fillim të shekullit të 20-të, një person mesatar konsumonte 1 kg sheqer në vit. Në vitin 2010, kjo shifër ishte 90 kg. Sidoqoftë, numri i njerëzve që nuk e tolerojnë dhe nuk e thithin glukozën po rritet në të gjithë botën; diabeti është shfaqja më ekstreme e kësaj. Në vitin 2006, OBSH u bëri thirrje të gjitha vendeve të bashkohen në luftën kundër sëmundjes. Në Rusi në vitin 2014 u regjistruan më shumë se 4 milion pacientë me diabet, por endokrinologët besojnë se ka shumë më tepër prej tyre, pasi sëmundja zgjat një kohë të gjatë në një formë të fshehur.

Farë është diabeti

Diabeti mellitus është një sëmundje kronike e sistemit endokrin, në të cilën glukoza nuk hyn në qelizat e trupit. Në diabet, vërehet një situatë paradoksale: përqendrimi i glukozës në gjak është i lartë (në raste të rënda arrin 20-30 mmol / l, me një normë prej 6 mmol / l), por indet e trupit janë në gjendje të urisë nga karbohidratet.

Arsyet e këtij çrregullimi metabolik janë të ndryshme. Diabeti mellitus ndodh me sintezë të pamjaftueshme të insulinës së brendshme të shkaktuar nga dëmtimi i qelizave endokrine të pankreasit. DM zhvillohet me një përqendrim të mjaftueshëm të insulinës në gjak, por imunitetin e qelizave të trupit për shkak të dëmtuar të receptorëve të glukozës dhe insulinës. Ndoshta një kombinim i të dyjave.

Si thithet glukoza në një person të shëndetshëm

Thithja e glukozës në gjak bën që qelizat e pankreasit të lëshojnë insulinë. Ky hormon kryen shumë funksione, por kryesori është aktivizimi i proteinave transportuese të glukozës në membranën qelizore, për shkak të së cilës sheqeri hyn në qeliza dhe përqendrimi i glukozës në gjak zvogëlohet.

Happensfarë ndodh me diabetin

Në diabet, glukoza nuk mund të kalojë nëpër membranën qelizore, pa marrë parasysh sa është në gjak. Duke qenë në kushte të urisë së energjisë, qelizat detyrohen të përdorin produktet e kalbjes së yndyrnave dhe proteinave si një burim energjie. Sëmundja shpesh quhet – "uri në mes të shumë". Cilat janë arsyet?

 • Një përqendrim i ulët i insulinës në gjak i shkaktuar nga një rënie në sintezën e tij nga qelizat pankreatike është diabeti tip I.
 • Rezistenca ndaj insulinës së transportuesve të glukozës dhe receptorëve të qelizave me përqendrime normale ose madje të ngritura të hormoneve (e ashtuquajtura rezistencë ndaj insulinës) është diabeti i tipit II.
Lexoni artikullin:  Faktori i rrezikut për zhvillimin e diabetit tek fëmijët

Diabeti tip I dhe tipi II – si ndryshojnë ato

dëshmiDM I (insulinë e varur)CD II (jo i pavarur nga insulina)
Frekuenca e ndodhjes10-25%75-90%
Mosha e pacientëveFëmijët dhe të rriturit deri në 30-40 vjeçTë rriturit mbi 30 vjeç
Gjinia e pacientitKryesisht burraKryesisht gra
Masa e pacientëveNormal ose i ulëtNë shumicën e rasteve, dukshëm më e lartë se normale.
Ndjeshmëria ndaj insulinësnormalreduktuar
Fillimi i sëmundjesAkute, me një rritje të shpejtë të simptomaveGradualisht karakteristikë aktuale latente
Antitrupat ndaj insulinës dhe qelizave pankreatikeKaJo
Përqendrimi i insulinësGjithmonë nën normaleNë fazën fillestare të sëmundjes – normale ose e lartë, pasi sëmundja përparon, ajo zvogëlohet.
Metodat e trajtimitAdministrimi gjatë gjithë jetës i insulinësMarrja e ilaçeve që ulin sheqerin në gjak. Terapia dietike. Në raste të rënda, futja e insulinës.

A ka lloje të tjera të diabetit?

Diabeti tip I dhe tipi II janë më të zakonshmet në popullatë. Sidoqoftë, në dekadën e fundit, endokrinologët kanë identifikuar disa lloje të tjera të sëmundjes. Më e rëndësishmja prej tyre:

 • LADA (Diabeti Latent Autoimunik i të Rritur). Diabeti automatik latent në të rriturit. Shpesh quhet diabeti tip 1,5. Ai vazhdon nën maskën e diabetit tip 2, i cili shpesh çon në një diagnozë dhe trajtim të gabuar, por sipas mekanizmit të zhvillimit është i ngjashëm me diabetin e tipit I. Si rregull, pacientët, ndryshe nga diabeti i tipit II, kanë peshë normale të trupit. Ndodh në moshën 30-60 vjeç. Trajtimi është me injeksione insulinë.
 • MODY (Diabeti i Pjekurisë-Fillimi i të Rinjve). Qëndron për diabet të tipit të rritur tek të rinjtë. Në këtë formë të sëmundjes, ekziston një mutacion në ADN-në e qelizave beta të pankreasit. Sëmundja trashëgohet dhe manifestohet në fëmijëri. Kursi karakteristik i butë. Pacientët kanë nevojë për terapi me insulinë.

Simptomat e diabetit, apo si të kuptoni se ka shumë glukozë në gjak?

Manifestimet e diabetit shpesh nuk merren seriozisht, duke i lidhur ato me stresin, lodhjen, moshën. Sigurohuni që të konsultoheni me një mjek nëse keni simptomat e mëposhtme:

 • Goja e thatë, etja e vazhdueshme, marrja e ujit prej më shumë se 3 litra në ditë.
 • Urinim i bollshëm dhe i shpeshtë (poliuri), duke shkuar natën në tualet (nocturia).
 • Kruajtje të lëkurës dhe mukozës.
 • Lezione pustulare të lëkurës, furunculosis.
 • Rritja e oreksit.
 • Humbje e paarsyeshme e peshës.
 • Dobësi, përgjumje.

Glukoza është ushqim për trurin. Pse është e keqe nëse përqendrimi i tij në gjak është i lartë?

Anydo substancë në një përqendrim shumë të lartë bëhet helm. Kjo është e vërtetë për glukozën. Para së gjithash, anijet vuajnë nga hiperglicemia. Duke u lidhur me proteinat e membranave qelizore të endotelit vaskular, sheqeri shkel funksionin e tyre. Pasoja e kësaj është humbja e kapilarëve të të gjithë organizmit. Si rezultat, zhvillohet:

 • retinopatia – dëmtimi i retinës, duke kërcënuar zvogëlimin e shikimit dhe verbërisë;
 • nefropatia – prishje e kapilarëve renal glomerular, duke çuar në përparimin e hipertensionit arterial dhe zhvillimin e dështimit renal;
 • mikroangiopatia e enëve të këmbëve – zhvillimi i çmendurisë, në raste të rënda, gangrenë;
 • polneuropatia – dëmtim i mbaresave nervore të ekstremiteteve të sipërme dhe të poshtme, të manifestuara nga një shkelje e ndjeshmërisë dhe dhimbjes kronike.
Lexoni artikullin:  Trajtimi i diabetit me sode

Përveç kësaj, diabeti përkeqëson rrjedhën dhe prognozën e hipertensionit arterial dhe aterosklerozës në lidhje me moshën.

Si bëhet diagnoza?

Nëse e gjeni veten me simptoma të diabetit, atëherë duhet të përcaktoni nivelin tuaj të glukozës në agjërim. Këshillohet që ta bëni atë në laborator, pasi përcaktimi duke përdorur një glukometër të lëvizshëm në shtëpi është i mbushur me gabime të mëdha.

Një test sheqeri tregoi një vlerë më të lartë se normale ose me përqendrim normal të glukozës, simptomat e diabetit vazhdojnë – është e rëndësishme të konsultoheni me një endokrinolog dhe t'i nënshtrohen një ekzaminimi të plotë të metabolizmit të karbohidrateve. Do të kërkohen testet e mëposhtme:

 1. Agjërimi i sheqerit në gjak – tregon praninë e hiperglicemisë.
 2. Përcaktimi i tolerancës së glukozës (e ashtuquajtura kurba e sheqerit) – vlerëson reagimin e trupit ndaj ngarkesës së sheqerit.
 3. Analiza e hemoglobinës së glikuar – ju lejon të vlerësoni përqendrimin mesatar të glukozës në gjak gjatë 3 muajve të fundit. Ky test është gjithashtu një shënues i efektivitetit të trajtimit të diabetit.
 4. Përcaktimi i përqendrimit të insulinës dhe C-peptidit (pararendësi i insulinës) – është i nevojshëm një test për të përcaktuar llojin e diabetit.
 5. Një test gjaku për praninë e antitrupave specifikë ndaj insulinës dhe qelizave pankreatike është konfirmimi i diabetit tip I.

Treguesit e diabetit:

 • përqëndrimi i glukozës venoze të agjërimit prej 7 mmol / L dhe më i lartë;
 • 2 orë pas ngarkimit të sheqerit 11 mmol / l dhe më të lartë;
 • përcaktimi i rastit prej 11 mmol / l dhe më i lartë;
 • Niveli i hemoglobinës së glikuar prej 6,5% ose më shumë.

Glukoza e agjërimit në gjakun venoz në intervalin prej 6,1–7 mmol / L dhe niveli i hemoglobinës së glikuar prej 5,7–6,1% sugjerojnë që prediabeti është i pranishëm. Kjo gjendje manifestohet ose nga një rritje e përqendrimit të sheqerit në stomak bosh (dhe përmbajtja e tij normale pas ngrënies), ose nga një shkelje e tolerancës së glukozës – 7,8–11 mmol / l 2 orë pas ngarkimit të sheqerit. Prediabeti është i kthyeshëm, në mënyrë që të kthehen në nivele normale, është e nevojshme të ulni peshën e trupit dhe të ndiqni dietën e përshkruar nga mjeku.

Lexoni artikullin:  Trajtimi i mjeteve juridike popullore të diabetit insipidus

Si trajtohet diabeti?

Fatkeqësisht, diabeti është i pashërueshëm në fazën e tanishme të zhvillimit të mjekësisë. Qëllimi kryesor i terapisë me diabet është të arrihet një nivel normal dhe i qëndrueshëm i glukozës në gjak, i cili parandalon zhvillimin e komplikimeve.

Në diabetin tip I, pankreasi nuk sintetizon insulinë, prandaj mënyra e vetme për të siguruar thithjen e glukozës nga qelizat është injeksione gjatë gjithë jetës së hormonit, i cili merret duke përdorur metoda bioteknologjike. Komponenti kryesor i kompensimit të suksesshëm të sëmundjes është trajnimi i pacientit në vetë-kontroll të rregullt dhe llogaritjen e saktë të dozës së kërkuar të insulinës. Nuk ka kufizime të rrepta dietike.

Diabeti mellitus i tipit II është një patologji multifaktore. Zhvillimi i sëmundjes është rezultat i veprimit të njëkohshëm të shkaqeve të ndryshme. Midis tyre: mbipesha, ushqimi i lartë i karbohidrateve, një mënyrë jetese e ulur, një predispozitë trashëgimore. Askush nuk mund të ndikojë në gjenetikën e një organizmi, por një ndryshim në një mënyrë jetese është brenda fuqisë së çdo personi. Rekomandimet e mjekut të parë për diabetin tip II:

 • Humbje peshe.
 • Dietë. Prioriteti është eliminimi i karbohidrateve të tretshëm të shpejtë, duke i dhënë një ngarkesë të madhe pankreasit.
 • Aktivitet fizik i rregullt, i mundshëm.

Me korrigjim të pamjaftueshëm të niveleve të glukozës, ilaçet janë të përshkruara që zvogëlojnë sheqerin në gjak.

Tofarë duhet të bëni për të mos u sëmurur?

Diabeti mellitus i tipit II – një sëmundje për të cilën efektiviteti i parandalimit është vërtetuar prej kohësh. Nga çfarë konsiston? Gjithçka është e thjeshtë:

 • Kontrolli i peshës. Shtë vërtetuar se një rënie në yndyrën e trupit, veçanërisht yndyrën viscerale në bel me 5-10%, ul rezistencën ndaj insulinës dhe nivelet e glukozës në gjak.
 • Pajtueshmëria me dietën. Qëllimi kryesor është që të përjashtohen karbohidratet lehtësisht të tretshëm nga dieta, të cilat rrisin në mënyrë dramatike nivelin e sheqerit në gjak dhe stimulojnë prodhimin e insulinës. Vitet e fundit, një dietë me karburant të ulët, bazuar në një rënie të mprehtë të proporcionit të karbohidrateve në dietë me një rritje të përmbajtjes së yndyrës, ka fituar popullaritet të madh (konfirmuar nga studimet klinike).
 • Aktiviteti fizik. Përveç ndihmës për të ulur peshën, aktiviteti fizik lehtëson rrjedhën e glukozës në muskuj, duke zvogëluar kështu përqendrimin e tij në gjak.

Diabeti mellitus është i pashërueshëm, por zgjedhja e saktë e terapisë, vetëkontrolli dhe ndryshimet në stilin e jetës mund të arrijnë kompensimin e sëmundjes dhe të shmangin zhvillimin e komplikimeve. Prandaj, është e rëndësishme të mos humbasësh simptomat e para të sëmundjes dhe të kalosh në kohë një ekzaminim të plotë.

Anastasia Khomyakova, doktor i laboratorit diagnostikues

Diabetus Shqipëri