Efekti i glukozës në trupin e njeriut

Njerëzit kanë mendime të ndryshme në lidhje me përfitimet e glukozës. Disa argumentojnë se ajo ka një efekt të dëmshëm, duke çuar në mbipesha, ndërsa të tjerët nuk janë në gjendje të jetojnë një ditë pa një "pilulë" të ëmbël. Por nga pikëpamja shkencore, glukoza luan një rol të rëndësishëm për trupin. Për të gjitha qelizat e indeve, është burimi mbizotërues i energjisë, dhe për qelizat e kuqe të gjakut – madje edhe i vetmi.

Benefitsfarë përfitimesh sjell glukoza në trup?

Glukoza duhet të jetë gjithnjë e pranishme në gjakun e njeriut. Ai i jep asaj trupit tonë ushqim të përditshëm. I zhytur nga sistemi tretës, ushqimi ndahet në yndyrna, proteina dhe karbohidrate komplekse. Karbohidratet, nga ana tjetër, ndahen në glukozë dhe fruktozë. Glukoza, duke u futur në gjak, përhapet prej saj në të gjitha qelizat e indeve dhe organeve të rëndësishme të një personi.

Duhet të renditet në mënyrë që veprimet e dobishme të kryen:

 • merr pjesë në procese të rëndësishme metabolike. Glukoza është burimi më i lehtë i energjisë që thithet: ka gjysmë sa më shumë kalori dhe oksidohet shumë më shpejt se të gjitha burimet e tjera të energjisë. Nëse shfaqet mungesa e glukozës, një person ndjen keqardhje, dobësi dhe përgjumje;
 • vepron si burimi kryesor i energjisë. Marrja e glukozës, njerëzit e mbingarkuar shpejt rikthen aftësinë e tyre ligjore. Pjesa e papërdorur e glukozës shndërrohet në glikogjen, i cili e rezervon atë në muskuj dhe mëlçi. Gjatë mungesës së glukozës, mëlçia furnizon qelizat e trupit me të, duke ushqyer energji, duke ruajtur efikasitetin;
 • stimulon punën e zemrës. Glukoza ka një efekt pozitiv në sistemin e zemrës, kështu që përdoret për të dekompensuar zemrën;
 • përdoret për qëllime terapeutike për të trajtuar shumë sëmundje, me hipoglicemi dhe dehje të trupit. Glukoza është pjesë e shumë ilaçeve kundër shokut dhe zëvendësuesve të gjakut që përdoren në sëmundjet e sistemit nervor qendror, mëlçisë, infeksioneve dhe intoksikimeve të ndryshme;
 • siguron ushqim në tru. Glukoza është ushqimi kryesor për trurin, pasi mund të përdorë vetëm energji nga karbohidratet. Me mungesë të glukozës në gjak, shëndeti i tij përkeqësohet, një person bëhet letargjik dhe shpërndahet;
 • eleminon shpejt ndjenjën e urisë. Uria shfaqet kur ka mungesë të ushqyesve në trup. Kjo mund të jetë për shkak të çorganizimit të metabolizmit të karbohidrateve që ndodh me një dietë të pabalancuar. Ushqimi i tepërt çon në një humbje të ndjeshmërisë së muskujve ndaj insulinës, ndërsa përdorimi i muskujve të glukozës është i dëmtuar dhe uria intensifikohet. Me marrjen e glukozës, uria zhduket dhe personi bëhet shumë më i mirë;
 • lehtëson stresin. Glukoza, duke hyrë në rrjedhën e gjakut, korrigjon gjendjen mendore, duke siguruar paqen e brendshme dhe një ndjenjë të stabilitetit.
Lexoni artikullin:  Whatfarë lloj frutash mund të ha me diabet

Efektet e dëmshme të glukozës në trup

Glukoza nuk mund të sjellë dobi vetëm në trup, por edhe të dëmtojë. Pacientët me metabolizëm të dëmtuar dhe njerëzit në pleqëri, kur procesi metabolik tashmë është duke u ngadalësuar, nuk duhet të hanë ushqime që përmbajnë sasi të tepërt të karbohidrateve pa masa. Glukoza e tepërt mund të çojë në këto pasoja të padëshirueshme:

 • shfaqja e depozitimit të yndyrës dhe shtimi i peshës;
 • çrregullime metabolike dhe mbingarkesa e pankreasit (kjo mund të pezullojë procesin e prodhimit të insulinës);
 • një rritje e kolesterolit në gjak, e cila mund të çojë në arteriosklerozë;
 • zhvillimi i tromboflebitit;
 • shfaqja e reaksioneve alergjike.

Dorëzimi i glukozës në organizëm duhet të kompensohet nga konsumi i kalorive për nevoja energjetike. Personat që kanë probleme me funksionet metabolike dhe janë joaktivë, veçanërisht duhet të kontrollojnë shkallën e glukozës në gjak.

Glukoza normale

Një normë e pranueshme e glukozës në gjak është 3,4–6,2 mmol / litër. Me një mungesë ose teprim, mund të ndodhin çrregullime serioze në trup.

Nëse ka një tepricë të glukozës, trupi prodhon më shumë insulinë për ta përvetësuar atë. Në kushte të tilla, pankreasi funksionon me ngarkesa të rënda, është varfëruar dhe mund të shfaqet diabeti. Glukoza e tepërt shndërrohet në qeliza dhjamore dhe prej tij prodhohen trigliceride, të cilat, si kolesteroli, provokojnë zhvillimin e sëmundjes koronare, hipertensionit, aterosklerozës. Masa e trupit ngrihet, procesi metabolik dështon, imuniteti venitet.

Glukoza krijon ushqim për trurin, mungesa e saj çon në dobësimin e trupit. Nëse niveli i glukozës bie ndjeshëm dhe bëhet gjysma e shumë, mund të ndodhë ligështim.

Karbohidratet, kur gëlltiten, ndahen në derivate të sheqernave, përfshirë glukozën. Norma e sheqerit në gjak po rritet në mënyrë aktive kur hahet dhe pankreasi fillon të prodhojë insulinë në sasi të mëdha. Ai shndërron glukozën në indet e muskujve, duke normalizuar nivelin e sheqerit. Kur tejkalohet norma e insulinës, kjo çon në mungesë të glukozës. Kështu që shfaqet hipoglikemia.

Glukoza e gjakut duhet të jetë në një nivel të duhur. Devijimet çojnë në një mosfunksionim në sistemin endokrin dhe proceset metabolike. Në shkelje të çdo funksioni, mund të ndodhin sëmundje serioze.

Diabetus Shqipëri