Faktori i rrezikut për zhvillimin e diabetit tek fëmijët

Diabeti mellitus tek fëmijët: shkaqet, simptomat dhe shenjat, diagnoza, trajtimi

Diabeti është një sëmundje që karakterizohet nga një rritje kronike e sheqerit në gjak (glukozë). Diabeti mellitus është i pari ndër të gjitha sëmundjet endokrine te fëmijët.

Diabeti mellitus tek fëmijët është relativisht akut dhe pa trajtim të duhur, si rregull, ai fiton një kurs të rëndë, përparimtar. Ky zhvillim i diabetit tek fëmijët është për shkak të rritjes intensive të trupit të fëmijës dhe, në përputhje me rrethanat, rritjes së metabolizmit.

Diagnoza e diabetit tek fëmijët bazohet në identifikimin e simptomave të sëmundjes dhe përcaktimin e përqendrimit të glukozës dhe insulinës në gjak. Trajtimi i diabetit tek fëmijët përfshin dietë, aktivitet fizik të dozuar, trajtim me përgatitje të insulinës.

Format e diabetit tek fëmijët

Nëse diabeti i tipit 2 mbizotëron tek popullata e rritur, diabeti i tipit 1 (i varur nga insulina) mbizotëron tek fëmijët. Diabeti mellitus i tipit 1 karakterizohet nga një nivel shumë i ulët i insulinës në gjak, si rezultat, një fëmijë me diabet varet nga trajtimi me insulinë.

Karakteristikat e zhvillimit të sëmundjes tek fëmijët

Pankreasi i foshnjës (trupi që prodhon insulinë hormonale) është shumë e vogël. Në moshën 10 vjeç, masa e pankreasit të fëmijës dyfishohet, duke arritur në 12 cm dhe peshon pak më shumë se 50 g.Prodhimi i insulinës nga pankreasi është një nga funksionet e tij më të rëndësishme, i cili formohet përfundimisht nga viti i pestë i jetës së fëmijës.

Prandaj, të gjithë fëmijët janë shumë të dashur për ëmbëlsirat – kjo është një nevojë natyrale e trupit të tyre. Metabolizmi i karbohidrateve ndikohet gjithashtu nga sistemi nervor i fëmijës, i cili ende nuk është formuar plotësisht, prandaj mund të mosfunksionojë dhe gjithashtu ndikon në nivelin e sheqerit në gjak. Në kundërshtim me besimin popullor, edhe konsumimi i sasive të konsiderueshme të ëmbëlsirave në fëmijëri nuk çon në diabet.

Faktori gjenetik rrit rrezikun e zhvillimit të sëmundjes paksa.

Në thelb, diabeti i fëmijëve nuk është i ndryshëm në aspektin e manifestimit dhe simptomave nga një i rritur. Një sëmundje sistemike është e vështirë për t'u trajtuar në të gjitha fazat, dhe nëse nuk respektohen rregullat themelore të jetës me diabet, ajo shkakton probleme serioze.

Në klasifikimin modern, dallohen dy lloje të diabetit:

 1. Diabeti tip 1 tek një fëmijë. Patologjia vazhdon me ndërprerje në funksionimin e qelizave që sigurojnë prodhimin e insulinës hormonale. Në sfondin e shkeljeve të këtij plani, vëllimi i hormonit të prodhuar zvogëlohet ndjeshëm, gjë që provokon një kërcim në sheqerin në gjak. Kjo ndodh sepse sheqeri që hyn në trupin e njeriut së bashku me ushqimin nuk përdoret nga trupi i fëmijës. Ky lloj i patologjisë përcaktohet si një lloj i varur nga insulina.
 2. Diabeti tip 2 tek një fëmijë. Një sasi e mjaftueshme e insulinës prodhohet në trup, por hormoni nuk perceptohet nga qelizat. Glukoza në gjak nuk përthithet. Ky lloj diabeti quhet jo i varur nga insulina.

Shkaqet e zhvillimit të patologjisë tek fëmijët janë mjaft të larmishme, një nga faktorët ose ndikimi i disa arsyeve në agregat mund të provokojë një sëmundje.

Foto klinike

Prindërit shpesh injorojnë simptomat e para të diabetit dhe thjesht nënvlerësojnë thellësinë dhe ashpërsinë e problemit. Në disa raste, kur një specialist kontaktohet në kohën e duhur, mund të mos jetë diabeti, por prediabeti, domethënë një shtet kufitar me një sëmundje të rëndë. Në këtë rast, procesi është ende i kthyeshëm, sepse foshnja ka çdo mundësi që të mos bëhet diabetik.

Simptomat tipike të diabetit tek fëmijët përfshijnë:

 • prodhimi aktiv i urinës gjatë natës, foshnja vazhdimisht zgjohet gjatë natës për të urinuar;
 • etje e vazhdueshme – fëmija konsumon rreth 5 litra ujë në ditë dhe ende ankohet për një dëshirë të vazhdueshme për të pirë dhe thatësi në zgavrën me gojë;
 • oreks aktiv – fëmijëve kanë nevojë për më shumë ushqim për të ngopur, por pesha e tij është në vend ose po bie me shpejtësi;
 • urina fiton një hije të lehtë, bëhet ngjitës, prania e acetonit konfirmohet në një studim laboratorik.

Fazat e diabetit

Fazat e patologjisë ndryshojnë në varësi të simptomave që shfaqen. Një ndarje e tillë ndihmon për të përcaktuar se cilat procese ndodhin në trupin e njeriut dhe për të zgjedhur një mundësi të pranueshme trajtimi.

Fazat e diabetit
fazëNë fëmijët
ISheqeri rritet pak nga indikatorë të caktuar. Shtë mjaft e vështirë të identifikohet patologjia në këtë fazë të zhvillimit. Në një test gjaku, nivelet e glukozës nuk janë më shumë se 7 mmol / L; glukoza nuk ekskretohet në urinë.
IISëmundja shoqërohet me simptoma intensive. Dëmtimi i organeve që veprojnë si objektiva.
IIISheqeri në sasi të mëdha ekskretohet në urinë. Shpesh zhvillohen komplikime që provokojnë një rënie të dukshme të shikimit, shfaqen lezione të lëkurës dhe vërehen kërcime në presionin e gjakut.
IVPërqendrimi i sheqerit në këtë rast rritet në 25 mmol / L. Glukoza ekskretohet në urinë, dhe nivelet e proteinave rriten. Njerëzit vuajnë nga pasoja të rënda që nuk mund të trajtohen plotësisht.

Komplikimet e diabetit tek fëmijët manifestohen jo më pak se tek të rriturit. Rreziku i shfaqjes së tyre nuk shoqërohet me moshën e pacientit, siç mendojnë shumë njerëz, por me aftësinë e pacientit për t'u kujdesur mirë për veten e tyre dhe për t'iu përmbajtur normave të përcaktuara nga një specialist.

Diabeti mellitus tek fëmijët

Diabeti mellitus tek fëmijët është një sëmundje kronike metabolike që karakterizohet nga sekretimi i insulinës së dëmtuar dhe zhvillimi i hiperglicemisë. Diabeti mellitus tek fëmijët zakonisht zhvillohet me shpejtësi; Ajo shoqërohet me humbje të shpejtë të peshës së fëmijës me oreks të shtuar, etje të pashlyeshme dhe urinim të tepërt.

Lexoni artikullin:  Diagnoza e diabetit tip 1 dhe tipit 2

Në mënyrë që të zbulohet diabeti tek fëmijët, bëhet diagnostifikimi i gjerë laboratorik (përcaktimi i sheqerit, tolerancës së glukozës, hemoglobinës së glikuar, insulinës, C-peptidit, At deri te qelizat β të pankreasit në gjak, glukozori, etj.). Drejtimet kryesore në trajtimin e diabetit tek fëmijët përfshijnë dietë dhe terapi me insulinë.

Nisur nga përhapja e përhapur, tendenca për të "rinovuar" patologjinë, kursin progresiv dhe ashpërsinë e komplikimeve, problemi i diabetit tek fëmijët kërkon një qasje ndërdisiplinore që përfshin specialistë në fushën e pediatrisë, endokrinologjisë pediatrike, kardiologjisë, neurologjisë, okulologjisë, etj.

Klasifikimi

Në pacientët pediatrikë, diabetologët në shumicën e rasteve duhet të merren me diabet mellitus tip 1 (i varur nga insulina), i cili bazohet në mungesë absolute të insulinës.

Përveç diabetit dominues të tipit 1, tek fëmijët ka forma më të rralla të sëmundjes: diabeti tip 2; diabeti mellitus i shoqëruar me sindromat gjenetike; diabeti tipi MODY.

arsyet

Përkundër besimit popullor, diabeti kërcënon jo vetëm të rriturit që kanë kapërcyer një kufi të caktuar moshe dhe, përveç kësaj, po vuajnë nga mbipesha, por edhe fëmijët. Prandaj, është kaq e rëndësishme të monitoroni shëndetin e foshnjave tuaja dhe të dini se si manifestohen shenjat e para të diabetit tek fëmijët.

Shkaqet e sëmundjes

Nëse flasim për bebe, atëherë ata më së shpeshti diagnostikohen me diabet tip 1. Vlen të përmendet se në shumicën e rasteve ajo zhvillohet pas një infeksioni në ata fëmijë që kanë një predispozitë gjenetike për zhvillimin e kësaj sëmundje. Nëse të paktën njëri prej prindërve vuan nga diabeti, atëherë fëmija duhet të trajtohet më me kujdes.

Nëse nëna e fëmijës vuante nga diabeti, atëherë qelizat e tij pankreatike janë të ndjeshme ndaj efekteve të një numri virusesh, përfshirë rubeolën, herpesin, fruthin dhe shytat. Secila prej këtyre sëmundjeve mund të katalizojë zhvillimin e diabetit.

Dieta e foshnjave, nënat e të cilave vuajnë nga kjo sëmundje duhet të monitorohet me kujdes. Të paktën gjatë vitit, këta fëmijë duhet të ushqehen me qumësht gjiri për të shmangur alergjitë e mundshme ndaj proteinave të lopës, e cila gjendet në përzierjet artificiale. Shtë gjithashtu e rëndësishme të monitorohet se si bebet rriten në peshë, i kalitin ato, rrisin imunitetin e përgjithshëm dhe parandalojnë stresin nëse është e mundur.

Simptoma të rrezikshme

Por edhe zbatimi i të gjitha rekomandimeve ndonjëherë nuk garanton që fëmija të mbetet i shëndetshëm. Prandaj, përveç masave parandaluese, është e rëndësishme të monitoroni ndryshimet më të vogla në sjelljen e fëmijës dhe të dini se si të njohin fillimin e sëmundjes.

Kjo do të ndihmojë për të identifikuar problemin në fazën kur fëmija vetëm do të dëmtojë thithjen e sheqerit. Kjo mund ta marrë me kohë fëmijën nën mbikëqyrje të ngushtë mjekësore, të përshkruajë trajtim parandalues ​​dhe të parandalojë shfaqjen e diabetit.

Në të njëjtën kohë, vëllimet e pijeve të lëngshme janë me të vërtetë të mahnitshme, me një zhvillim të mprehtë të diabetit, një fëmijë mund të fillojë të pijë disa litra ujë në ditë. Shpesh fëmijët më të vjetër se 5 vjeç fillojnë të urinojnë natën, megjithëse para kësaj nuk kishte probleme.

Nëse fëmija filloi të pijë më shumë, por ju ende dyshoni në atë, atëherë kushtojini vëmendje shenjave të mundshme indirekte. Këto përfshijnë lëkurën e thatë dhe mukozën, ndërsa gjuha zakonisht pikturohet me ngjyrën e mjedrës, dhe elasticiteti i lëkurës zvogëlohet.

Shtë e rëndësishme të kuptoni me kohë se fëmija duhet të ekzaminohet. Në të vërtetë, ka raste kur prindërit nuk u përqëndruan në simptoma, si rezultat, fëmijët u shtruan në spital në një gjendje jashtëzakonisht të rëndë.

Trajtimi i mëvonshëm ka filluar, aq më e vështirë do të përparojë sëmundja dhe më i madh rreziku i zhvillimit të komplikimeve shoqëruese.

Fotografi e mundshme klinike

Por në disa raste, kjo sëmundje endokrine fillon me simptoma të tjera. Nëse një fëmijë zhvillon hipoglikeminë, një gjendje në të cilën sheqeri në gjak bie ndjeshëm, atëherë ai do të ketë simptoma të tjera.

Lexoni artikullin:  Rritja e glukozës në gjak të ulët

Fëmija do të ankohet për lodhje të shtuar, dobësi, ai do të ndjehet i lënduar dhe marramendës, duke u dridhur duart. Lakmi në rritje për ëmbëlsirat, zbehja e lëkurës tregon edhe fillimin e sëmundjes.

Një shenjë indirekte e diabetit mund të jetë gjendja e lëkurës së foshnjës. Ju mund të dyshoni se diçka nuk ishte në rregull me abscese, zierje ose infeksione të tjera kërpudhore. Dëshmi e rrjedhës së fshehur të diabetit gjithashtu mund të jetë stomatiti, i cili është i vështirë për tu trajtuar, skuqjet në mukozën, përfshirë organet gjenitale të vajzave.

Diabeti i fëmijëve është një lloj i parë i varur nga insulina, i cili zbulohet edhe në foshnjëri tek fëmijët me një predispozitë trashëgimore pas gripit ose infeksionit tjetër.

Fëmija, si rregull, urinon dhe konsumon një sasi të madhe të lëngjeve. Kur pankreasi dëmtohet nga virusi, sekretimi i insulinës zvogëlohet ndjeshëm, i cili është i mbushur me dështimin e trupit për të thithur glukozën. Paradoksi: qelizat hematopoietike janë përplot glukozë, por ato akoma përjetojnë uri, fëmija humb peshë.

Përkundër faktit se predispozita gjenetike ndaj diabetit është një fakt i konfirmuar nga shkencëtarët, nuk është aspak e nevojshme që fëmijët, prindërit ose të afërmit e të cilëve vuajnë nga diabeti, sigurisht që do të sëmuren me të. Mos e prisni si shkëmb i keq!

Simptomat dhe patogjeneza e diabetit

Diabeti i fëmijërisë është një sëmundje relativisht e rrallë. Ndonjëherë ndodh tek fëmijët me artritizëm në familje, por mund të zhvillohet edhe pas dëmtimeve mendore, sëmundjeve të pankreasit, etj. Më shpesh, diabeti zhvillohet pas 5-7 viteve të jetës dhe mund të mbetet i panjohur për një kohë të gjatë.

Në raste të theksuara, vërejtja e shtuar e etjes dhe poliuria me lëshimin e urinës deri në 3-5 litra në ditë. Në të njëjtën kohë, vërehen lëkura e thatë, kruajtje, dhimbje në ekstremitetet, lodhje e butë dhe emaciation. Kur ekzaminoni urinën, sheqeri gjendet në të (deri në 2-6%), urina nganjëherë erë të acideve aceton, acetoacetik dhe beta-butirik hapen lehtësisht në të.

Në gjakun e agjërimit, përcaktohet një përmbajtje e ngritur ndjeshëm e sheqerit (deri në 250-350 mg%). Kur ngarkohen me sheqer, kthesat e glicemisë karakterizohen nga një ngritje e shpejtë e shpejtë dhe mos kthim në shifrat origjinale dhe pas 2-3 orësh.

Nga simptomat ndihmëse, mund të vërehet prania e dhimbjes në rajonin epigastrik, çrregullime të jashtëqitjes, nervozizëm në rritje dhe mosmbajtje urinare.

Diabeti i vërtetë është më shpesh me origjinë pankreatike, si rezultat i një çrregullimi të sekretimit të brendshëm të gjëndrës me një irritim të njëkohshëm të rritur të sistemit të kromafinës. Me "diabetin yndyror" mund të supozohet dhe pjesëmarrja e gjëndrrës së hipofizës.

Zhvillimi i diabetit tek fëmijët kontribuon në një numër faktorësh. Prej tyre, rëndësia më e madhe i kushtohet infeksioneve akute të fëmijërisë (shyta, lëpushka, fruthi, gripi, bajamet, etj).

Një rol të njohur luhet nga lëndimet fizike (dëmtimet nga lartësia, dëmtimet, bruizimet e kokës dhe barkut, tronditje, tronditje e përgjithshme) dhe dëmtimet mendore (të frikshme, të vështira).

Në të njëjtën kohë, ekziston një mendim se dëmtimet mendore dhe fizike kontribuojnë vetëm në zbulimin e hershëm të diabetit mellitus latent, pasi që nën ndikimin e faktorëve provokues, kërkesat e rritura vendosen në aparatin islet funksional të paplotë të pankreasit.

Si të identifikoni një sëmundje në një të porsalindur?

Shtë mjaft e vështirë të zbulohet sëmundja tek fëmijët gjatë periudhës neonatale.

Diabeti mellitus tek fëmijët: shkaqet, simptomat dhe shenjat, diagnoza, trajtimi

Për të konfirmuar diagnozën e pretenduar të diabetit mellitus, kryhet një studim laboratorik i gjakut dhe urinës së pacientit. Gjaku duhet të dhurohet në mëngjes, gjithmonë me stomak bosh. Ushqimi i fundit në këtë rast duhet të merret jo më vonë se 10 orë para marrjes së mostrës së gjakut. Në disa raste, kërkohen teste të përsëritura, të dhënat duhet të regjistrohen dhe krahasohen.

E rëndësishme! Norma e sheqerit në gjak për fëmijën duhet të jetë në intervalin 2,7-5 mmol / L. Shenjat nën treguesit minimale tregojnë zhvillimin e hipoglikemisë, treguesit e mbivlerësuar raportojnë hipergliceminë.

Udhëzimi lejon që të përjashtohet rreziku i marrjes së një rezultati të gabuar kërkon ekzaminim të përsëritur. Diagnoza diferenciale eliminon rrezikun e gabimeve në përcaktimin e llojit të diabetit.

Diabeti mellitus tek fëmijët, simptomat dhe trajtimi

Nëse zbulohet një shkelje në fazat e hershme, është e mundur të zgjidhni teknikën optimale të trajtimit që lejon minimizimin e rreziqeve të komplikimeve të rrezikshme.

Lexoni artikullin:  Diabeti Steroid (Diabeti i Steroidit)

Në çdo rast, terapia kërkon një qasje të integruar:

 • monitorim i vazhdueshëm i mirëqenies së fëmijës nga prindërit;
 • korrigjimi i stilit të jetesës;
 • dietë e vazhdueshme;
 • përdorimi i metodave të sigurta për futjen e insulinës në trup;
 • restaurimi i proceseve metabolike duke ndjekur rekomandime të thjeshta;
 • restaurimi i funksionimit normal të sistemit imunitar me ndihmën e ilaçeve.

E rëndësishme! Aktualisht, procesi i mundësisë së transplantimit të qelizave pankreatike përgjegjëse për procesin e prodhimit të insulinës po shqyrtohet me kujdes.

Faza fillestare e sëmundjes është e mundshme për terapi në një mjedis spitalor. Endokrinologu është i përfshirë në trajtimin e diabetit tek fëmijët.

Trajtimi i diabetit te fëmijët në faza të ndryshme fillon me përcaktimin e dietës optimale për fëmijën. Mjeku gjithashtu duhet të përcaktojë dozën optimale të insulinës që mund të rregullohet. Aderimi i detyrueshëm i marrjes së ushqimit.

Последствия

Pasojat e sëmundjes manifestohen në sfondin e aftësisë së diabetit për të ulur ndjeshëm imunitetin e njeriut. Proceset e thjeshta infektive mund të provokojnë zhvillimin e komplikimeve të rrezikshme, ftohja e zakonshme shpesh kthehet në pneumoni.

Gërvishtjet, gërryerjet dhe të gjitha llojet e lëndimeve në pacientët me diabet nuk shërohen për një kohë të gjatë. Ekziston rreziku i zhvillimit të një këmbë diabetike, dhe më pas gangrenës. Shpesh, diabetikët pësojnë dëmtim të dukshëm të shikimit.

Në shumë raste, është e pamundur të parandaloni zhvillimin e sëmundjes. Parandalimi i diabetit zvogëlohet duke zvogëluar mundësinë e ekspozimit ndaj faktorëve që mund të provokojnë sëmundjen.

Diabeti tip 1: faktorët e rrezikut

Faktorët e rrezikut për diabetin mellitus tip 1 shoqërohen kryesisht me një predispozitë trashëgimore.

Sipas vëzhgimeve shkencore, probabiliteti i trashëgimisë së sëmundjes nga ana e nënës është 3-7 përqind, nga babai sëmundja transmetohet në 10 përqind të rasteve.

Nëse nëna dhe babai kanë diabet, rreziku rritet në 70 përqind.

Parandalimi i diabetit përfshin eleminimin e të gjitha shkaqeve që çojnë në zhvillimin e sëmundjes dhe komplikime serioze.

Me një sëmundje si diabeti tip 1, është e rëndësishme të parandaloni zhvillimin e sëmundjeve të një natyre virale. Një fëmijë me një predispozitë trashëgimore duhet të ushqehet me gji të paktën një vit e gjysmë.

Që nga fëmijëria, fëmijëve duhet të mësohen se si të trajtojnë siç duhet situatat stresuese. Ushqimi duhet të përbëhet nga produkte natyrale, pa ruajtës, ngjyra ose aditivë të tjerë artificialë.

Diabeti i tipit 2 mund të parandalohet nëse i kushtoni vëmendje shëndetit tuaj në kohë, drejtoni një mënyrë jetese të shëndetshme dhe bëni gjithçka për të mos provokuar sëmundjen. Vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet nëse pacienti është mbi 45 vjeç. Njerëzit e tillë kanë nevojë për teste të rregullta gjaku për sheqerin, dhe mjeku zakonisht jep udhëzime për profilin e glicemisë.

Gjatë gjithë jetës, është e nevojshme të ruani ekuilibrin e ujit dhe të konsumoni një sasi të mjaftueshme të lëngjeve në ditë.

Kjo për faktin se pankreasi ka nevojë, përveç insulinës hormonale, të sintetizojë një zgjidhje ujore të substancës bikarbonat në mënyrë që të neutralizojë acidet natyrore të trupit. Me dehidrim, bikarbonati fillon të prodhohet në mënyrë aktive, dhe insulina sintetizohet shumë më ngadalë.

Gjithashtu, për kalimin e plotë të glukozës në qeliza, është e nevojshme një sasi e mjaftueshme e lëngut. Shumica e ujit harxhohet për prodhimin e bikarbonatit, pjesa tjetër kërkohet për thithjen e lëndëve ushqyese. Kështu, prodhimi i insulinës mund të mos ketë ekuilibër të mjaftueshëm të ujit.

Mjekët rekomandojnë që të ndiqni rregulla të thjeshta: në mëngjes pini dy gota ujë të pastër pa gaz. Për më tepër, uji pihet para çdo vakt. Në të njëjtën kohë, çaji, kafja, uji sode, pijet alkoolike nuk konsiderohen pije. Videoja në këtë artikull do të tregojë faktorët e rrezikut të diabetit.

Parandalimi i diabetit tip 1

Parandalimi kryesor i diabetit tip 1 është eleminimi i faktorëve të rrezikut për këtë lloj sëmundjeje, përkatësisht:

 • parandalimi i sëmundjeve virale (rubeola, shyta, virusi herpes Simplex, virusi i gripit);
 • prania e ushqyerjes me gji nga lindja e një fëmije deri në 1-1,5 vjet;
 • duke u mësuar fëmijëve perceptimin e saktë të situatave stresuese;
 • përjashtim nga përdorimi i ushqimeve me një larmi aditivësh artificiale, ushqime të konservuara – ushqim racional (natyral).

Si rregull, një person nuk e ka idenë nëse është bartës i gjeneve të diabetit mellitus tip 1 apo jo, prandaj, masat parësore të parandalimit janë të rëndësishme për të gjithë njerëzit. Për ata që janë në lidhje familjare me njerëz me diabet tip 1, respektimi i masave të mësipërme është i detyrueshëm.

Fatkeqësisht, diabeti i tipit 2 nuk mund të shërohet, por mund të parandalohet. Dhe parandalimi i diabetit duhet të fillohet sa më shpejt që të jetë e mundur.

Parandalimi parësor i diabetit tip 2 duhet të bazohet në faktorët e rrezikut. Ata janë në moshë (

Diabetus Shqipëri