Hirudoterapia për diabetin

Thelbi i hirudoterapisë

 1. Reflex. Leuket vendosen në qendrat e energjisë – zona refleksogjene, ndikimi në të cilin stimulon punën e organeve përkatëse. Krimbat kryejnë të njëjtat funksione si gjilpërat e akupunkturës.
 2. Mekanike. Për shkak të rrjedhjes së vogël të gjakut, aktivizohet rrjedhja e gjakut lokale dhe e përgjithshme.
 3. Biologjike. Në procesin e thithjes së lëngut të kuq në shushunjat lëshohet pështymë, e cila hyn në sistemin e qarkullimit të gjakut. Ai përmban një numër të madh të komponentëve të vlefshëm, kryesorët:
  • hialuronidaza – një enzimë me një efekt zgjidhës, ndihmon në trajtimin e plagëve dhe ngjitjeve;
  • destabilaza – një përbërës që i reziston formimit të mpiksjes së gjakut dhe shpërndan ato ekzistuese;
  • apyraza – një substancë që ndihmon në uljen e kolesterolit;
  • bradykinins – peptide me efekte anti-inflamatore dhe imunostimuluese;
  • hirudin – një enzimë që hollon gjakun dhe ka veti antitrombotike;
  • orgelaza – një përbërës që përshpejton formimin e kapilarëve të rinj, përmirëson strukturën e mureve të enëve të gjakut, dhe gjithashtu promovon resorbimin e edemës;
  • kininaza – një qetësues natyral;
  • Substanca të ngjashme me histaminën – "dilatuesit" e enëve të gjakut.

Përfitimet e hirudoterapisë për diabetin

Diabeti mellitus është një sëmundje që karakterizohet nga një mosfunksionim i sistemit endokrin.

Me këtë patologji, të gjitha pjesët e zinxhirit neurohumoral vuajnë, duke filluar nga hipotalamusi dhe duke përfunduar me pankreasin. Ekziston një mosfunksionim në prodhimin e hormoneve të tilla si insulina, kortizoli, glukagoni dhe katekolaminat.

 • gjatë një kafshimi, krimbi lëshon substanca të ngjashme me insulinën që ndihmojnë në uljen e sasisë së glukozës në gjak, dhe gjithashtu rrisin sekretimin e insulinës nga pankreasi;
 • falë përbërësve aktivë të përfshirë në pështymën e lehut, gjendja e sistemit kardiovaskular përmirësohet – presioni normalizohet, enët pastrohen nga pllaka aterosklerotike dhe kolesteroli;
 • për shkak të rritjes së fluksit të gjakut, indet marrin më shumë lëndë ushqyese, si rezultat i të cilave edema zvogëlohet, mpirja në ekstremitetet largohet, ulçerat trofike shërohen shpejt (trajtohet "këmbë diabetike");
 • ashpërsia e problemeve okulistike zvogëlohet – mjegulla para syve të zhduket, mprehtësia vizuale rritet dhe kështu me radhë;
 • intensiteti i dhimbjes zvogëlohet.

Pas një kursi të hirudoterapisë, njerëzit me diabet vërejnë një përmirësim të mirëqenies dhe gjendjes shpirtërore, rritje të oreksit dhe një rritje të vitalitetit.

Gjatë trajtimit, më shpesh kërkohet korrigjimi i regjimit të ilaçeve: insulinë, ilaçe hipoglikemike dhe të tjerët.

Trajtimi i diabetit të lehës: tiparet e procedurës

Procedura e hirudoterapisë, para së cilës nuk mund të përdorni produkte me aromë dhe tym të theksuar, duket si kjo:

 1. Lëkura trajtohet me një zgjidhje antiseptike pa erë. Si zona ekspozimi për diabet mellitus janë zgjedhur:
  • legeni – pikat e vendosura në pjesën e sipërme të eshtrave dhe sakrumit;
  • mbrapa – pikat e vendosura në boshtin e shtyllës kurrizore midis rruazave të kraharorit 11 dhe 12, dhe gjithashtu midis 1 vertebrës kraharore dhe mesit të 12-të;
  • gjoks – pikë në procesin e xiphoidit dhe në një distancë prej 4 cm nën të;
  • barku – rryma në kufirin e poshtëm të gjoksit në të djathtë (rajoni i mëlçisë).
 2. Leuket aplikohen në vendet e treguara. Mjeku mund t'i mbjell ato me duart tuaja ose duke përdorur një tub provë. Krimbat kafshojnë nëpër lëkurë dhe fillojnë të thithin gjak – kjo dëshmohet nga lëvizjet e ngjashme me valën e trupit të tyre. Në këtë moment, personi nuk ndjen dhimbje; sipas ndjesive, kafshimi i lehave mund të krahasohet me një kafshim të mushkonjës. Përdoren 3-5 krimba. Gjatë seancës së parë, zakonisht mbillet 1 shushunjë, atëherë numri i tyre gradualisht rritet.
 3. Pas lehut "ha", ajo vetë ndahet nga lëkura. Nuk mund t'i heqësh me forcë. Nëse ka nevojë për të ndërprerë procedurën, krimbat ujiten me ujë të kripur, dhe ata ndalojnë të thithin. Në fund të seancës, kohëzgjatja e së cilës varion nga 20 deri në 60 minuta, hidhen lehane. Nuk lejohet të përdoren të njëjtat krimba dy herë.
 4. Plagët që shfaqen pas kafshimit trajtohen me një antiseptik dhe mbyllen me një salcë sterile. Gjakderdhja e vogël mund të zgjasë rreth 2 ditë. Gjatë kësaj periudhe, është e nevojshme që rregullisht të trajtohen plagët dhe të ndryshoni veshjet. Menjëherë pas seancës, edemë, skuqje dhe kruajtje mund të ndodhin në vendet e ekspozimit, të cilat zhduken brenda 2-3 ditëve.
 • bëni një banjë, vizitoni saunën (lejohet vetëm dush);
 • gërvishtni vendet e kafshimeve, për të lehtësuar kruajtjen, ato mund të lubrifikohen me kripë ose një xhel të veçantë;
 • aplikoni kozmetikë në lëkurën e dëmtuar.

Si përdoren erëzat në dietën e një diabeti? Karafil dhe vetitë e tij të dobishme

Gjalpi dhe diabeti – a mund të konsumohen diabetikët?

Rregullat e sigurisë

Në mënyrë që hirudoterapia të sjellë vetëm përfitime, është e rëndësishme të merren parasysh të gjitha kundërindikimet ndaj tij, si dhe të zgjidhni një specialist të mirë.

 • shtatzënisë;
 • patologji onkologjike;
 • sëmundjet e gjakut (hemofili);
 • goditje (në fazën akute);
 • anemia;
 • hipotension;
 • rraskapitje e trupit;
 • menstruacioneve;
 • prania e një kardiak;
 • intoleranca ndaj pështymës së lech.

Një mjek i kualifikuar nuk do të fillojë procedurën derisa të shqyrtojë plotësisht historinë dhe statusin aktual të pacientit. Në diabetin mellitus, “pranimi” në hirudoterapi është drejtimi me shkrim i endokrinologut. Përveç kësaj, hirudoterapisti mund të kërkojë rezultatet e testeve të gjakut – të përgjithshme, biokimike dhe koagulogramë.

Diabetus Shqipëri