Komplikimet e diabeteve në sy

Retinopatia diabetike është një ndërlikim i diabetit që prek enët e gjakut të retinës. Në fillim, simptomat serioze nuk shfaqen, përveç ankesave për dëmtim të lehtë vizual. Por nëse e injoroni trajtimin, retinopatia diabetike e syve mund të çojë në verbëri.

Komplikimet mund të zhvillohen te kushdo me diabet tip 1 ose tip 2. Sa më gjatë të zgjasë diabeti dhe sa më keq të kontrollohet niveli i sheqerit në gjak, aq më e lartë është mundësia që diabeti të ndërlikojë sytë.

Faza (et) e retinopatisë diabetike

Nivelet e larta të sheqerit në gjak dëmtojnë ngadalë enët e gjakut të retinës, gjë që çon në një rënie të oksigjenit dhe lëndëve ushqyese në retinë.

Retinopatia e hershme diabetike

Në këtë fazë, ndodh retinopatia diabetike jo-përhapëse. Me këtë formë, enët e reja të gjakut nuk shumohen. Muret e enëve të gjakut në retinë janë dobësuar. Shishe të vogla (mikroaneurizma) dalin nga muret e anijeve të vogla. Për shkak të kësaj, lëngu dhe gjaku derdhen në retinë. Enët e mëdha të retinës zgjerohen dhe fitojnë një diametër jo standard.

Kur shumë enë të gjakut humbasin furnizimin e tyre me gjak, retinopatia diabetike jo-përhapëse bëhet e rëndë. Fijet nervore në retinë, dhe nganjëherë pjesa qendrore e retinës (makula) bymehet, e cila kërkon trajtim serioz.

Retinopati e rëndë diabetike

Në këtë fazë, ndodh retinopatia diabetike proliferative. Enët e gjakut të dëmtuara mbyllen, duke shkaktuar rritjen e anijeve të reja anormale në retinë. Ata rrjedhin në trupin e qelqit – një substancë transparente pelte që mbush qendrën e syrit.

Indet mbresëlënëse të stimuluara nga rritja e enëve të reja të gjakut çon në shkëputje të retinës. Nëse enët e reja të gjakut ndërhyjnë në rrjedhjen normale të lëngut nga sytë, presioni mund të rritet në zgavrën e syrit. Kjo çon në dëmtimin e nervit optik dhe zhvillohet glaukoma.

Симптомы

Retinopatia diabetike prek zakonisht të dy sytë.

Lexoni artikullin:  Sheqeri në gjak 2 orë pas një vakt

Simptomat e mëposhtme janë të zakonshme:

 • Rritje e papritur e pikave lundruese dhe / ose kaçkave të errëta.
 • Pamje e paqartë.
 • Luhatjet në cilësinë e shikimit.
 • Pika të errëta.
 • Humbja e papritur e shikimit në një sy.
 • Një halo rreth burimeve të dritës.
 • Pulsi në sy.

Faktorët e rrezikut

Faktorët e rrezikut përfshijnë:

 • Kohëzgjatja e sëmundjes. Sa më gjatë të ketë një person me diabet, aq më i lartë është rreziku i komplikimeve të syrit. Retinopatia zhvillohet pothuajse në të gjithë pacientët me diabet tip 1 dhe në më shumë se 60% të pacientëve me diabet tip 2 brenda 20 viteve.
 • Kontrolli i sheqerit në gjak. Ky është një nga faktorët kryesorë të rrezikut. Shtë e mundur për të zvogëluar mundësinë e humbjes së shikimit duke monitoruar dhe kontrolluar me kujdes nivelin e tij.
 • Pirja e duhanit. Ndërprerja e duhanit zvogëlon rrezikun e komplikimeve.
 • Presioni i lartë i gjakut dhe kolesterol i lartë. Ushqimi i duhur, medikamentet për të kontrolluar presionin e gjakut dhe kolesterolin mund të zvogëlojnë rrezikun tuaj.
 • Shtatzënia. Gratë shtatzëna që zhvillojnë diabet para shtatëzanisë shpesh zhvillojnë retinopati diabetike. Prandaj, ata duhet të kontrollojnë rregullisht shikimin e tyre gjatë shtatëzanisë. Gratë që zhvillojnë diabet gjatë shtatëzanisë (diabeti gestacional) nuk kanë rrezik të rritur për zhvillimin e retinopatisë diabetike gjatë shtatëzanisë.
 • Sëmundja e veshkave. Sëmundja e veshkave mund të përkeqësojë retinopatinë diabetike.

parandalim

Këtu janë këshillat kryesore të parandalimit:

 • Monitoroni sheqerin në gjak dhe kolesterolin, si dhe kontrolloni presionin e gjakut.
 • Monitoroni ndryshimet në vizion dhe të ekzaminohen nga një mjek syri të paktën një herë në vit.
 • Mbani një mënyrë jetese të shëndetshme, përfshirë aktivitetin e rregullt fizik dhe ushqimin e duhur. Ndërprerja e duhanit.
 • Suplemente dietike speciale natyrale si astragalus mund të ndihmojnë gjithashtu. Këtë e tregojnë studimet e para. Mësoni më shumë këtu.

Diagnostics

Trajtimi në kohë rrit shanset për të kursyer vizionin. Njerëzit me diabet duhet të bëjnë që sytë e tyre të ekzaminohen rregullisht me oftalmoskopi me një nxënës të zmadhuar dhe / ose të bëjnë një foto të retinës.

Gjatë një oftalmoskopie me një nxënës të zmadhuar, mjeku kontrollon si vijon:

 • Mprehtësia vizuale. Mjeku përcakton se sa mirë e sheh një person me ndihmën e shikimit qendror (makular) dhe nëse ka një ulje të ashpërsisë së tij.
 • Zgjerim. Nxënësi është holluar me pika të syrit për të siguruar një pamje më të afërt të retinës. Nxënësi mund të mbetet i holluar për disa orë pas procedurës.
Lexoni artikullin:  Diabeti tip 1 Imunoterapia e diabetit

Ekzaminime shtesë për retinopati diabetike të rëndë të dyshuar ose edemë makululare:

 • Tomografia e kohezionit optik (OCT). Ekzaminimi tregon një seksion kryq të retinës, i cili ju lejon të shihni trashjen ose rrjedhjen e tij të lëngut.
 • Angiografia fluoreshente. Një ngjyrosje, fluoreshene, injektohet në një venë. Bojë thekson enët e gjakut të syrit dhe në këtë kohë janë marrë fotografi nga pjesa e pasme e saj. Ekzaminimi do të tregojë formimin e enëve të reja të gjakut në retinë dhe / ose rrjedhjen e bojës. Studimi do të zbulojë gjithashtu anije të vogla të retinës të mbyllura

Trajtim

Në fazat e hershme, trajtimi mund të mos jetë i nevojshëm. Por ju duhet të bëni rregullisht një ekzaminim gjithëpërfshirës të syve për të monitoruar sëmundjen.

Në retinopatinë diabetike proliferative të rëndë, ekzistojnë lloje të ndryshme të trajtimit.

 • Frenuesit e faktorit të rritjes endoteliale vaskulare. Marrja e këtyre ilaçeve bllokon zhvillimin e enëve të reja të gjakut dhe kufizon rrjedhjen e lëngjeve dhe gjakut nga enët e gjakut anormal. Ilaçi dorëzohet me injeksion në sy nën anestezi lokale. Frekuenca e injeksioneve varet nga ilaçi i përdorur dhe plani i trajtimit.
 • Fotokoagulimi fokus. Lazeri cauterizon rrjedhjen ose gjakderdhjen e enëve të gjakut anormal të retinës.
 • Fotokoagulimi panretinal (shpërndarës). Trajtimi i retinës kryhet me djegie lazer rreth retinës periferike. Kjo metodë ndihmon në parandalimin e rritjes së enëve të reja anormale të gjakut. Pas procedurës, mund të ndodhë humbja e shikimit periferik ose të natës.
 • Vitrektomia. Gjatë procedurës, prerje të vogla bëhen në sy nën anestezi të përgjithshme ose lokale. Vitriumi hiqet së bashku me gjakun dhe indin mbresë, i cili zëvendësohet nga një lëng i qartë.

Trajtimet e listuara mund të ndalojnë sëmundjen, por nuk do të rikthejnë vizionin e mirë.

Mënyra e vetme për të ndaluar retinopatinë është ulja e sheqerit në gjak në rangun e një personi të shëndetshëm, sesa në atë varg që mjekët e konsiderojnë normale për diabetikët.

Ndryshimet retinopatike ndodhin në çdo pacient të dymbëdhjetë me një diagnozë të prediabetes (madje as diabeti). Prandaj, për një diabetik, thjesht ulja e sheqerit në rangun para-diabetik nuk është e mjaftueshme.

Lexoni artikullin:  Sheqeri i ngritur i gjakut - Sinjalet e ankthit

Nëse keni jetuar me sheqer për një kohë të gjatë, ulja e tij mund të përkeqësojë së pari simptomat e retinopatisë. Por kjo nuk do të thotë se nuk ka nevojë të zvogëlohet. Me kalimin e kohës, vizioni do të përmirësohet. Përkeqësimi është i rrallë dhe vetëm tek ata që përdorin insulinë për të ulur sheqerin. Nëse zvogëlohet me një dietë të ulët karboni, nuk ndodh përkeqësim.

Tek njerëzit me diabet tip 2, shikimi i paqartë kalon dhe kthehet. Nuk shkaktohet nga retinopatia. Luhatjet në cilësinë e shikimit ndodhin sepse një ndryshim në përqendrimin e sheqerit në gjak shkakton një ndryshim në përqendrimin e tij në lentet dhe lëngun e syve. Kjo ndjeshmëri ndaj sheqerit në rritje është veçanërisht e dukshme kur ndryshimet e syve të lidhura me moshën tashmë kanë filluar.

Nëse një luhatje e sheqerit në gjak shkakton një ndryshim në vizion, matni nivelin e sheqerit tuaj përpara se të shkoni te okulisti. Kur ju merrni pikë, niveli juaj i sheqerit duhet të jetë në intervalin tuaj të synuar. Ulni së pari sheqerin, dhe pastaj shkoni te mjeku. Pastaj, me sheqer të shtuar, syzet gjithashtu do të funksionojnë mirë.

Diabetus Shqipëri