Lista e pilulave të ilaçeve të diabetit tip 2, lista e mjeteve juridike

Cili është ndryshimi midis T1DM dhe T2DM

Dallimi midis diabetit tip 1 dhe diabetit tip 2 është shumë i madh. Në rastin e parë, vërehet një ulje e sekretimit të hormonit të pankreasit (insulinës), si rezultat i të cilit glukoza, e cila hyn në trup me ushqim, nuk prishet dhe thjesht vendoset në gjak.

Për të rivendosur prodhimin natyror të insulinës deri më tani, mjekësia moderne nuk mund ta bëjë. Prandaj, përgjithësisht pranohet që diabeti tip 1 është një sëmundje e pashërueshme.

Dhe me T2DM, insulina në trup prodhohet në sasi normale, por në të njëjtën kohë ka një shkelje të ndërveprimit të tij me qelizat, gjë që shkakton prishje të pamjaftueshme të glukozës. Kjo është, në këtë rast ka shanse për një rikuperim të plotë. Gjëja kryesore është që të merrni rregullisht ilaçe për diabetin tip 2 të përshkruara nga mjeku juaj dhe të respektoni vazhdimisht një dietë terapeutike.

Në rrezik të zhvillimit të T2DM janë individë:

 • udhëheqja e një stili jetese të ulur;
 • trashë;
 • duke mos shikuar dietën e tyre, duke ngrënë shumë ushqime të ëmbla dhe niseshte, si dhe duke tepruar vazhdimisht gjatë natës;
 • vuajnë nga sëmundje infektive, përfshirë infeksione të sistemit gjenitourinar;
 • në të cilën vërehet dehidratim i shpeshtë i trupit, etj.

Personat që janë në rrezik të zhvillimit të diabetit tip 2 duhet të testohen në mënyrë periodike për nivelin e sheqerit në gjak. Dhe në rast të rritjes së saj sistematike, menjëherë filloni të merrni ilaçe që nuk lejojnë që sëmundja të zhvillohet më tej.

Llojet e diabetit

Ekzistojnë dy lloje të sëmundjes. Të dy karakterizohen nga sheqeri i lartë në gjak, i cili ndodh për arsye të ndryshme. Me diabet tip 1, i cili quhet edhe i varur nga insulina, trupi nuk prodhon në mënyrë të pavarur këtë hormon të rëndësishëm. Kjo është për shkak të shkatërrimit të qelizave pankreatike. Dhe ilaçi kryesor për këtë lloj diabeti është insulina.

Nëse funksionet e pankreasit nuk janë të dëmtuara, por për ndonjë arsye prodhon pak hormon, ose nëse qelizat e trupit nuk mund ta marrin atë, zhvillohet diabeti tip 2. Quhet gjithashtu i pavarur nga insulina.

Në këtë rast, niveli i glukozës mund të rritet për shkak të marrjes së madhe të karbohidrateve, shqetësimeve metabolike. Më shpesh, me diabet tip 2, një person është mbipeshë.

Prandaj, rekomandohet të kufizoni konsumimin e ushqimeve me karbohidrate, veçanërisht produktet e miellit, ëmbëlsirat dhe niseshtën. Por, përveç dietës, terapia me ilaçe është gjithashtu e rëndësishme.

Ekzistojnë ilaçe të ndryshme për diabetin tip 2, ato përshkruhen nga një mjek në varësi të karakteristikave individuale të sëmundjes.
.

Ilaçet për diabetin tip 2

Larg menjëherë kur diagnostikojnë këtë sëmundje, mjekët përshkruajnë ilaçe. Në fazën e parë, efekti terapeutik kryhet duke përdorur ushqimin dietik, korrigjimin e mënyrës së jetesës dhe procedurave të tjera. Sidoqoftë, rrallë trajtimi i diabetit progresiv tip 2 shpërndahet me terapi me ilaçe.

Trajtimi i diabetit tip I nuk nënkupton përdorimin e gjerë të barnave përveç insulinës. Vetëm në raste të rralla, tableta si Siofor ose Glukofage përdoren për diabetin tip 1 në pacientët që vuajnë nga mbipesha. Në çdo rast, çështja vendoset nga mjeku që merr pjesë.

Pacientët me diabet tip II kanë tendencë të shtyjnë trajtimin e insulinës me injeksione për një periudhë të pacaktuar, duke besuar se është e mundur të arrihet një kurë pa terapi hormonale. Kjo është sjellje thelbësore e gabuar, e cila mund të çojë në zhvillimin e komplikimeve serioze siç janë sulmi në zemër, këmbë diabetike, ulje e shikimit, deri në verbëri.

Lexoni artikullin:  Cili është sheqeri i lejueshëm i njeriut

Zgjedhja e metodës së trajtimit

Pas diagnostikimit të diabetit tip XNUMX, mjeku përcakton rrjedhën e trajtimit për pacientin. Gjëja e parë që ata i kushtojnë vëmendje është respektimi i një diete dhe një kompleks aktivitetesh të vogla fizike. Një qasje e tillë për trajtimin fillestar të një pacienti të moshuar duhet ta ndihmojë atë të ndjehet më mirë dhe madje në disa raste të normalizojë nivelin e tij të sheqerit.

Në praktikën mjekësore, tabletat për diabetin tip 2 tek të moshuarit nuk përshkruhen menjëherë. Zbatimi skrupuloz i të gjitha recetave të endokrinologut në lidhje me ngarkesat ushqimore dhe sportive është i mjaftueshëm. Pacienti gjithashtu duhet të monitorojë vazhdimisht nivelin e sheqerit. Një monitorim i tillë i vazhdueshëm ndihmon për të vendosur se si funksionon dieta e përshkruar.

Nëse, sipas dëshmisë së glukometrit, pacienti nuk është në gjendje të arrijë një rezultat të mirë në uljen e sheqerit nga dieta dhe aktivitetin e moderuar fizik, atëherë endokrinologu vendos nëse do të prezantojë ilaçe.

Shtë shumë e rëndësishme që mjeku të zgjedh ilaçin. Megjithëse përqendrimi i të gjitha ilaçeve është identik, ekziston ende një ndryshim në efektin e tyre. Kur zgjedh një ilaç, mjeku përqendrohet jo vetëm në veprimin e tij, por edhe në gjendjen e pacientit, peshën e tij, shenjat karakteristike të sëmundjes, indikimet e glukozës, patologjitë kronike të njëkohshme që janë të pranishme tek njerëzit e moshuar.

Dozimi përcaktohet vetëm në bazë të testeve laboratorike. Për shembull, një pacient me mbipeshë është përshkruar ilaçi Metformin në doza minimale. Dhe për diabetikët me një indeks normal të masës trupore, përzgjidhen tableta që stimulojnë prodhimin e hormonit (insulinës).

Diabeti mellitus tip 1 dhe 2 i referohet sëmundjeve metabolike, kështu që efekti i ilaçeve, para së gjithash, duhet të ketë për qëllim sjelljen e proceseve metabolike të trupit në normalitet.

Për shkak të faktit se shkaku i diabetit tip 1 është vdekja e qelizave beta që prodhojnë insulinë, ky hormon duhet të administrohet nga jashtë. Rrjedha e insulinës në trup mund të sigurohet me injeksion ose duke përdorur një pompë insuline. Me diabetin e varur nga insulina, për fat të keq, nuk ka asnjë alternative për trajtimin e insulinës.

Për trajtimin e diabetit tip 2, mjekët përshkruajnë një sërë ilaçesh që ndihmojnë në uljen e sheqerit në gjak. Nuk ka nevojë të marrë insulinë në këtë grup diabetikësh.

Sigurisht, vetëm një mjek ka të drejtë të përshkruajë një ilaç për diabetin tip 2. Dhe ju duhet ta bëni këtë pas një ekzaminimi të plotë.

Të gjitha pilulat që merren nga pacientët me diabet mellitus tip XNUMX, ndahen në disa kategori.

Sulfonylurea. Ky ilaç zvogëlon nivelin e sheqerit duke stimuluar pankreasin, i cili, nën ndikimin e tij, fillon të prodhojë në mënyrë aktive insulinë. Ka ilaçe të gjeneratës së parë dhe të dytë. E para përfshin:

Por për momentin, të gjitha këto ilaçe pothuajse nuk përdoren kurrë. Mjekët më shpesh përshkruajnë një gjeneratë të re të pilulave, këto janë:

 • Glucotrol;
 • Glukotrol XL;
 • DiaBeta;
 • Micronase;
 • Glynase PresTab;
 • Amaryl.

Biguanide. Ky ilaç ndihmon në rritjen e aftësisë së insulinës për të rregulluar nivelin e lëvizjes së sheqerit në qeliza.

Sidomos kur bëhet fjalë për qelizat e muskujve. Për më tepër, marrja e këtyre pilulave mund të bllokojë lëshimin e sheqerit nga mëlçia.

Por këto ilaçe nuk mund të përdoren për njerëzit që kanë komplikime në mëlçi ose zemër. Përndryshe, mund të ekzistojë rreziku i acidozës laktike.

Lexoni artikullin:  Shqyrtime të trajtimit të diabetit (2)

Ky grup përfshin ilaçe të tilla të gjeneratës së re si:

 • biguanide;
 • Glucophage;
 • Riomet;
 • Glukofage XR;
 • Glumetza;
 • Fortamet.

Tiazolidinedionet. Këto pilula ndihmojnë në uljen e rezistencës ndaj insulinës.

Ato prekin muskujt dhe indin dhjamor. Në këtë grup ka dy ilaçe, përkatësisht Actos dhe Avandia.

Alsoshtë gjithashtu një gjeneratë e re ilaçesh. Por ju duhet t'i merrni me kujdes ekstrem.

Niveli i sheqerit në gjak bie vetëm 1-2 javë pas fillimit të marrjes së këtyre ilaçeve. Në të njëjtën kohë, Avandia ka një efekt të fortë negativ në funksionimin e sistemit kardiovaskular.

Prandaj, për të moshuarit, emërimi i këtij të fundit nuk rekomandohet.

Sigurisht, zgjedhja e një droge varet nga një numër faktorësh. Dhe vendimi përfundimtar mbetet gjithmonë me mjekun pjesëmarrës.

Tolinaza – një ilaç për trajtimin e sëmundjes së sheqerit, i referohet derivateve të gjeneratës së parë sulfonylurea. Rekomandohet vetëm në rastet kur pacienti nuk ka komplikime të theksuara të një natyre vaskulare.

Megjithë efektivitetin e "risisë", mjeti nuk përshkruhet gjithmonë për përdorim të zgjatur. Fakti është se nëse e merrni ilaçin për një periudhë të gjatë kohore, atëherë trupi "mësohet", dhe efektiviteti i ilaçit zvogëlohet ndjeshëm.

Doza e ilaçit përshkruhet individualisht, duke marrë parasysh treguesit e glukozës në stomak bosh, si dhe sheqerin në trupin e njeriut pas një ngarkese të sheqerit.

 1. Për fillestarët, ata mund të rekomandojnë një tabletë në ditë.
 2. Me kalimin e kohës, duhet të rritni dozën në optimale, dhe ajo përcaktohet në varësi të dinamikës së sheqerit.
 3. Merrni disa herë në ditë.
 4. Nëse terapia me insulinë kryhet njëkohësisht, doza e barit është përgjysmuar.

Ilaçi ka një efekt të dobët laksativ, mund të provokojë sulme të nauze dhe të vjella. Me intolerancën ndaj ilaçit ose përbërësve ndihmës të tij, vërehet një reaksion alergjik me manifestimet e lëkurës.

Strictlyshtë rreptësisht e ndaluar të marrësh gjatë lindjes së një fëmije dhe të ushqehet me gji një fëmijë. Kundërindikimet relative: funksionimi i dëmtuar i mëlçisë dhe veshkave.

Prodhuesi i drogës është Mbretëria e Bashkuar, çmimi fillon nga 1500 rubla dhe më lart.

Në diabetin mellitus të llojit të dytë dhe të tretë, përcaktohen ilaçe speciale që zvogëlojnë sheqerin në gjak.

Barnat e reja të diabeteve

Pacientët që vuajnë nga diabeti i tipit 2 mund të kalojnë pa ilaçe për uljen e sheqerit për një kohë të gjatë. Ato ruajnë nivelin e glukozës brenda kufijve normalë për shkak të sasisë së nevojshme të aktivitetit fizik dhe një diete me minimum karbohidratesh.

Në shumë pacientë, rezervat e brendshme të trupit janë varfëruar, kështu që ju duhet të kaloni në marrjen e medikamenteve. Ato përshkruhen kur, edhe me një dietë, sheqeri vazhdon të rritet për 3 muaj.

Taktikat e trajtimit përcaktohen bazuar në karakteristikat individuale të secilit pacient, duke marrë parasysh të gjitha analizat.

Qëllimi i terapisë është rivendosja e pankreasit, normalizimi i proceseve metabolike dhe zvogëlimi i përgjigjes së pamjaftueshme biologjike të qelizave të trupit ndaj insulinës. Për shumicën e pacientëve, pilulat e diabetit me bazë metformina janë të parat që përshkruhen.

Ndikon në mënyrë të favorshme në nivelin e sheqerit, kontribuon në humbjen e peshës dhe ka një minimum efektesh anësore. Disa faza të trajtimit mund të dallohen ndërsa përparon diabeti 2:

 • e para është ushqimi nga dieta;
 • e dyta është Metformina në kombinim me një dietë;
 • i treti është Metformina në trajtim kompleks me dietë dhe terapi ushtrimore;
 • e katërta është një dietë në kombinim me terapinë e ushtrimeve dhe trajtimin kompleks të ilaçeve.
Lexoni artikullin:  Diarre kronike tek të rriturit Rekomandime të përgjithshme diagnostikuese 2018

Këto tableta klasifikohen si sekretarë. Derivatet e Sulfonylurea janë përdorur që nga viti 1955. Sot, këto ilaçe kanë tre mekanizma veprimi:

 • rrisin sekretimin e insulinës nga qelizat pankreatike;
 • zvogëlojnë prodhimin e tyre të glukagonit;
 • rrisin afinitetin e receptorëve të indeve të synuar për insulinë.

Indikacion për përdorimin e tyre është diabeti mellitus jo-i varur nga insulina (NIDDM), në të cilin regjimi i dietës dhe ushtrimeve nuk sjell një rezultat pozitiv. Vlen të dihet se derivatet e sulfonylurea rrisin rrezikun e hipoglikemisë dhe kontribuojnë në shtimin e peshës. Përveç kësaj, ato kanë disa efekte të padëshirueshme:

 • alergji;
 • stomaku i mërzitur;
 • komë hipoglikemike;
 • reaksione hepatotoksike;
 • rezistenca;
 • bllokimi i kanaleve të kaliumit të miokardit.

DIABETON

Ky medikament hipoglikemik nga grupi i dytë sulfonylurea është veçanërisht i efektshëm në fazën e 1 të prodhimit të insulinës. Komponenti aktiv është gliclazide. Zvogëlon kohën nga ushqimi në prodhimin e insulinës. Si rezultat, përqendrimi i hormonit rritet para një vakti ose ngarkese glukoze. Për më tepër, ilaçi ka veprimet e mëposhtme:

 • hemovascular;
 • një antioksidant;
 • metabolike.

Pilula diabeti Diabeti ul nivelin e kolesterolit në gjak dhe proteinat në urinë, promovon kalimin e gjakut në enët e vogla. Karakteristikat kryesore të ilaçit:

 1. Indikacionet për përdorim. Diabeti mellitus i tipit XNUMX në mungesë të efektit të një diete për humbje peshe.
 2. Efektet anësore. në shkelje të regjimit të dozimit, uria, dhimbja e kokës, lodhja, afazia, konvulsione, ankthi dhe pagjumësia janë të mundshme.
 3. Contraindications. Ato përfshijnë ketoacidozën, dëmtimin e veshkave ose mëlçisë, komën, precoma diabetike, shtatëzënësinë, diabetin tip 1.

Amaryl

Ilaçi tjetër bazohet në glimepiride, një substancë që ul përqendrimin e glukozës në gjak. Mekanizmi i veprimit është lëshimi i insulinës nga qelizat beta të pankreasit.

Si rezultat, përgjigja e tyre ndaj glukozës përmirësohet. Tregues për përdorimin e Amaril është diabeti tip 2.

Mund të përdoret gjithashtu në trajtimin e kombinuar me metformin ose insulinë. Kundërindikimet për përdorim janë:

 • shkelje të veshkave dhe mëlçisë;
 • mosha e fëmijëve;
 • ndjeshmëri ose intolerancë ndaj ilaçit;
 • Diabeti tip 1;
 • shtatzënia, laktacioni;
 • prekoma, koma, ketoacidoza diabetike;
 • predispozicion trashëgues ndaj sëmundjeve të rralla.

Trajtimi i Amaril mund të shoqërohet me efekte të ndryshme të padëshirueshme që prekin pothuajse të gjitha sistemet e trupit. Efektet kryesore anësore janë:

 • të përzier;
 • të vjella;
 • lodhje;
 • depresioni;
 • dhimbje koke;
 • uri;
 • konfuzion.

Manin

Ilaçi më i fuqishëm i bazuar në glibenclamide, i cili stimulon prodhimin e insulinës dhe rrit efektin që lëshon insulinën e glukozës. Për shkak të kësaj, ilaçi konsiderohet i dëmshëm. Për më tepër, këto pilula të diabetit kanë një efekt kardioprotektiv dhe antarrhythmic. Nuancat kryesore që duhet të dini kur merrni këtë ilaç:

 1. Efektet anësore. Alergjitë, shtimi në peshë, ethet, kolestaza, artralgjia, çrregullimet neurologjike janë të mundshme.
 2. Contraindications. Ato përfshijnë gjendje kome hiperosmolare, ketoacidozë, komë, gjendje kome, diabeti tip 1, djegie të gjera, lëndime, leukopenia.

glikuidona

Një tipar i këtij ilaçi është eleminimi hepatik. Pothuajse 95% e ilaçeve të marra ekskretohen në biliare. Për këtë arsye, rregullimi i dozës në pacientët me sëmundje të veshkave nuk kërkohet. Ilaçi është i përshkruar për ata, aktiviteti fizik dhe dieta e të cilëve nuk mund të rregullojnë nivelin e glukozës. Para përdorimit, ia vlen të studiohen karakteristikat e rëndësishme të Glycvidon:

 1. Efektet anësore. në raste të rralla, vërehen hipoglikemia, alergjitë, dispepsia, ndryshimet në formulën e gjakut.
 2. Contraindications. Këto përfshijnë diabetin 1, komën diabetike, shtatzëninë, laktacionin, periudhën para operacionit, acidozën, precoma.

Emri ndërkombëtar i substancës aktive

Emri tregtar i ilaçit

Sekretariatet – ilaçe që stimulojnë sekretimin e insulinës

Diabetus Shqipëri