Llojet e diabetit dhe nivelet e tij; metodat moderne të trajtimit

Me diabet mellitus nënkuptohet një sëmundje e sistemit endokrin, një karakteristikë karakteristike e së cilës është mungesa relative ose absolute e insulinës hormonale.

Për shkak të prodhimit të pamjaftueshëm të insulinës nga pankreasi tek njerëzit, vërehet një rritje kronike e glukozës në gjak, dhe qelizat e trupit nuk janë në gjendje të thithin sheqerin.

Pasojat e diabetit

Efektet e diabetit janë jashtëzakonisht të rrezikshme për të gjitha sistemet e mbështetjes së jetës. Në veçanti, ndërlikimet e një rritje kronike të glukozës janë:

 • Infarkti i miokardit, goditja në tru, ateroskleroza, çrregullimet ishemike.
 • Stenoza dhe arterioskleroza e arterieve të këmbëve, duke çuar në një humbje të plotë të furnizimit me gjak dhe amputim të gjymtyrëve.
 • Lezione purulent-inflamatore të lëkurës, mosfunksionim i enëve periferike dhe nervave.
 • Humbja e shikimit.
 • Nefropati.

Një pasojë serioze e diabetit është gjendja e një gjendje kome diabetike, hiper- ose hipoglikemike, që kërkon kujdes urgjent mjekësor.

Llojet e diabetit – klasifikimi i sëmundjes

Në mjekësi, ekziston një variacion i llojeve të diabetit në dy lloje:

Pavarësisht nga emri i përgjithshëm i sëmundjes dhe rastësia e kriterit kryesor – pamundësia e pankreasit për të sintetizuar një sasi të mjaftueshme të insulinës – ndarja tipike e diabetit ka një rëndësi themelore. Kursi i sëmundjes, regjimi i trajtimit dhe shërimi në fazat e hershme të sëmundjes tek pacientët e diagnostikuar me diabet mellitus tip 1 ose tip 2 janë dukshëm të ndryshme.

Një tipar karakteristik i diabetit tip 1 është fakti që pacienti ka nevojë për administrim të rregullt të insulinës, i cili shkatërrohet me shpejtësi në traktin tretës. Pa respektimin e rreptë të dietës dhe injeksione të vazhdueshme, rezultati i sëmundjes mund të jetë fatale.

Diabeti i tipit 2 është i ndryshëm në atë që zhvillohet te njerëzit mbi 40-45 vjeç të cilët kanë mbipeshë. Me këtë lloj diabeti, një sasi e mjaftueshme e insulinës prodhohet në pankreas, por strukturat e qelizave përgjegjëse për hyrjen e sheqerit në rrjedhën e gjakut dëmtohen ose bllokohen. Për shkak të faktit se glukoza nuk hyn në qarkullimin e gjakut, pankreasi fillimisht funksionon në një mënyrë të përmirësuar, duke prodhuar insulinë, por me kalimin e kohës, niveli i hormonit të prodhuar zvogëlohet.

Lexoni artikullin:  Parimet për parandalimin e diabeteve

Nivelet e diabetit

Kursi i diabetit në zhvillimin e tij kalon në disa faza – nga niveli i parë deri në të katërt. Secila fazë e sëmundjes ka shenjat e veta klinike dhe treguesit e sheqerit në gjak.

 • Niveli 1 – në këtë fazë, testet laboratorike rregullojnë glukozën në gjak deri në 7 mmol / L. Gjurmët e sheqerit në urinë nuk zbulohen, komplikimet nuk diagnostikohen. Nëse ndiqni një dietë dhe konsumimin në kohë të ilaçeve, sëmundja kompensohet plotësisht.
 • Niveli 2 – pacienti është i regjistruar me shikim të dëmtuar, veshkat, enët e gjakut. Glukoza e gjakut nuk kalon 10 mmol / l, pacienti vëren ulcerat në lëkurë, gojën e thatë.
 • Niveli 3 – sheqeri në gjak është i fiksuar në 14 mmol / l, ekziston një prani e vazhdueshme e glukozës në urinë. Pacienti është i shqetësuar nga proceset metabolike, presioni i gjakut rritet, shikimi bie ndjeshëm. Ilaçet dhe një dietë pa karbohidrate nuk kontribuojnë në uljen e sheqerit, gjendja e enëve të gjakut përkeqësohet (krahët dhe këmbët bëhen të mpira, zhvillohet arterioskleroza).
 • Niveli 4 – faza më e rëndë e diabetit, në të cilën sheqeri në gjak arrin një vlerë prej 25 mmol / l, si sheqeri ashtu edhe proteina ekskretohen në mënyrë aktive në urinë. Progresi i njëkohshëm i sëmundjeve, rregullimi i ilaçeve nuk është i mundur. Ekziston një kërcënim nga koma diabetike, zhvillimi i ulçerave trofike dhe gangrenës.

Cilat janë ilaçet tradicionale të diabetit?

Ilaçet e përdorura në trajtimin e diabetit kanë për qëllim kryesisht rregullimin e sheqerit në gjak të pacientit duke stimuluar prodhimin e insulinës pankreatike. Në trajtimin e diabetit, ilaçet e përdorura tradicionalisht të njohura që nga vitet 50 të shekullit të kaluar:

 • Përgatitjet bazuar në derivatet e sulfonylurea – glimepiride, glibenclamide.
 • Biguanides – metformin.
 • Glinidovye – nateglinide, pioglitazone.
 • Ilaçet që shtypin aktivitetin e enzimave që kontribuojnë në prishjen e glukozës – akarbozës.

Regjimi i ilaçeve për uljen e sheqerit në gjak është përshkruar nga endokrinologu. Për të monitoruar efektivitetin e barit të përshkruar, është e nevojshme të kontrolloni rregullisht treguesit e sheqerit me një glukometër.

Kontrolli i sheqerit në gjak – mënyra moderne

Vetë-monitorimi i glukozës në gjak është një parakusht në trajtimin e diabetit.

Lexoni artikullin:  Farë është e re në trajtimin e diabetit tip 1

Në arsenalin e pajisjeve mjekësore moderne ekziston një numër i madh i glukometrave që janë në gjendje të përcaktojnë me saktësi nivelin e sheqerit.

 • Accu-Chek është emri gjenerik për linjën e glukometrave që është shpërndarë gjerësisht në mesin e pacientëve me diabet. Popullariteti i pajisjes shpjegohet nga thjeshtësia e manipulimit, kompaktësia e pajisjes, një çmim i pranueshëm. Parimi i funksionimit bazohet në vendosjen e një pike gjaku me një vëllim prej 0,6 μl në një shirit provues të veçantë. Një test gjaku kryhet për 5 sekonda, shfaqet niveli aktual i sheqerit. Kapaciteti i kujtesës së pajisjes është projektuar për 500 prova, bateria garanton deri në 2000 matje.
 • Glukometri i Smart Smart iHealth është një metër me aftësinë për të transferuar të dhëna në një smartphone. Të paktën 500 tregues ruhen në kujtesën e pajisjes, bazuar në të cilën pacienti mund të ndjekë luhatjet e sheqerit në gjak.
 • One Touch Ultra është një pajisje me precizion të lartë; jo më shumë se 2 μl gjak kërkohet për analiza. Ekziston mundësia e lidhjes së njehsorit me një kompjuter, i cili garanton ruajtjen e rezultateve të testit dhe marrjen e një treguesi mesatar për një periudhë të zgjedhur (2 javë, një muaj). Disavantazhi i kësaj pajisje është kostoja mjaft e lartë dhe nevoja për të përdorur një shishe me shirita provë për 30 ditë.

Trajtimet e reja të diabeteve

Industria farmakologjike nuk qëndron ende dhe ilaçet moderne për trajtimin e diabetit shfaqen në endokrinologji.

Medikamente për diabetin tip 1

Terapia me insulinë për diabetin tip 1 është metoda kryesore e trajtimit. Përdoren më poshtë:

 • Insulina Ultrashort – Apidra, NovoRapid, Humalog. Veprimi i këtyre ilaçeve ka për qëllim normalizimin e shpejtë të niveleve të sheqerit gjatë ndryshimeve të papritura të treguesve ose para se të hahet. Një rënie e glukozës në gjak ndodh 5-15 minuta pas marrjes së ilaçeve.
 • Insulina me veprim të gjatë – Levemir, Lantus, Protafan. Droga ruan një nivel të qëndrueshëm normal të sheqerit në gjak jashtë vaktit. Injeksione të insulinës së zgjatur jo vetëm që sigurojnë lexime të mira të glukozës, por ndihmojnë gjithashtu në parandalimin e ketoacidozës diabetike.
Lexoni artikullin:  Whatfarë lloj frutash mund të ha me diabet

Ilaçet me diabet të tipit të ri 2

Në trajtimin e diabetit tip 2, përdoren ilaçe që synojnë eliminimin e rezistencës ndaj insulinës dhe stimulimin e pankreasit. Ndër ilaçet e reja të përfshira në skemën e terapisë së ilaçeve, dallohen:

 • Siofor (Glukofage) – kontribuon në normalizimin e sheqerit në gjak dhe metabolizmit të lipideve. Mund të përdoret si në monoterapi ashtu edhe në kombinim me ilaçe të tjera, përfshirë insulinën.
 • Januvia, Galvus, Onglisa – zvogëlojnë sheqerin në gjak në plazmën e gjakut, përmirësojnë sekretimin e insulinës në pankreas. Ato përdoren në kombinim me ilaçe të bazuara në metforminë ose në terapi me një komponent.
 • Victoza, Baeta – ilaçe të injektueshme që përdoren për një rënie të qëndrueshme të glukozës në gjak, në kombinim me ilaçe të bazuara në sulfonylurea ose metformin. Si një efekt shtesë, vihet re një përshpejtim i fillimit të një ndjenje të ngopjes, e cila eliminon overeating.

Kompanitë farmaceutike tregtojnë barna të kombinuara, duke përfshirë sulfonylureas dhe derivatet e merforminës (Glucovans). Efekti terapeutik i ilaçeve të tilla mund të zvogëlohet ndjeshëm për shkak të mundësisë së hipoglikemisë dhe manifestimeve të dispepsisë.

Trajtimi i diabetit kërkon nga pacienti jo vetëm marrje të rregullt dhe të saktë të ilaçeve, por edhe një ndryshim të plotë të mënyrës së tyre të zakonshme të jetesës. Vetëm një kombinim i ushqimit të duhur, stërvitjes dhe ilaçit të duhur mund të përmirësojë cilësinë e jetës në diabet.

Diabetus Shqipëri