Nëse vizioni përkeqësohet me diabetin

Pacientët me diabet duhet të vizitojnë rregullisht një okulist për të shmangur problemet me shikimin. Një përqendrim i lartë i glukozës (sheqerit) në gjak rrit mundësinë e zhvillimit të sëmundjeve të syrit të shkaktuara nga diabeti. Në fakt, kjo sëmundje është shkaku kryesor për shkak të së cilës ekziston një humbje e shikimit tek popullata e rritur nga 20 deri në 75 vjeç.

Në prani të diabeti mellitus dhe një problem i papritur me sytë (dukshmëria e mjegullt), nuk duhet të shkoni menjëherë në optikë dhe të blini syze. Situata mund të jetë e përkohshme, dhe mund të shkaktojë një rritje të nivelit të glukozës në gjak.

Sheqeri i lartë i gjakut në diabet mund të shkaktojë edemë të lenteve, gjë që ndikon në aftësinë për të parë mirë. Për të kthyer vizionin në gjendjen e tij origjinale, pacienti duhet të normalizojë nivelin e glukozës në gjak, e cila duhet të jetë 90-130 mg / dl para ngrënies, dhe 1-2 minuta pas një vakt, duhet të jetë më pak se 180 mg / dl (5-7,2 mmol / l dhe 10 mmol / l, përkatësisht).

Sapo pacienti mëson të kontrollojë nivelin e sheqerit në gjak, vizioni do të fillojë të shërohet ngadalë. Mund të duhen rreth tre muaj për tu rikuperuar plotësisht.

Vizioni i paqartë në diabet mund të jetë një simptomë e një problemi tjetër të syve – një më serioz. Këtu janë tre lloje të sëmundjeve të syrit që ndodhin te njerëzit me diabet:

Retinopatia diabetike

Një grup qelizash të specializuara që kthejnë dritën që kalon përmes lenteve në një foto quhet retina. Nervi optik ose optik transmeton informacionin vizual në tru.

Retinopatia diabetike i referohet komplikimeve të një natyre vaskulare (të shoqëruara me aktivitet të dëmtuar të enëve të gjakut) që ndodhin në diabet mellitus.

Kjo lezion i syrit ndodh për shkak të dëmtimit të enëve të vogla dhe quhet mikroangiopati. Mikroangiopatitë përfshijnë dëmtimin e nervit diabetik dhe sëmundjen e veshkave.

Nëse dëmtohen enët e mëdha të gjakut, sëmundja quhet makroangiopati dhe përfshin sëmundje të rënda si goditje dhe infarkt të miokardit.

Studime të shumta klinike kanë vërtetuar shoqërimin e sheqerit në gjak të lartë me mikroangiopatinë. Prandaj, ky problem mund të zgjidhet duke normalizuar përqendrimin e glukozës në gjak.

Retinopatia diabetike është shkaku kryesor i verbërisë së pakthyeshme. Një kohë e gjatë e një diabeti është faktori kryesor i rrezikut për retinopatinë. Sa më gjatë që një person është i sëmurë, aq më e madhe ka gjasa që ai të zhvillojë probleme serioze në vizion.

Nëse retinopatia nuk zbulohet në kohën e duhur dhe trajtimi nuk fillohet me kohë, kjo mund të rezultojë në verbëri të plotë.

Retinopatia te fëmijët me diabet tip 1 është shumë e rrallë. Më shpesh, sëmundja manifestohet vetëm pas pubertetit.

Në pesë vitet e para të diabetit, retinopatia rrallë zhvillohet tek të rriturit. Vetëm me përparimin e diabetit rritet rreziku i dëmtimit të retinës.

E rëndësishme! Monitorimi ditor i niveleve të glukozës në gjak do të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun e retinopatisë. Studime të shumta në pacientët me diabet tip 1 kanë treguar që pacientët të cilët arritën një kontroll të qartë të niveleve të sheqerit në gjak duke përdorur një pompë insuline dhe injeksion insulinë zvogëluan mundësinë e zhvillimit të nefropatisë, dëmtimit të nervit dhe retinopatisë me 50-75%.

Të gjitha këto patologji kanë të bëjnë me mikroangjapatinë. Pacientët me diabet tip 2 shpesh kanë tashmë probleme me sytë kur diagnostikohen. Për të ngadalësuar zhvillimin e retinopatisë dhe parandalimin e patologjive të tjera të syrit, duhet të monitoroni rregullisht:

 • sheqer në gjak
 • niveli i kolesterolit;
 • tensioni i gjakut

Llojet e Retinopatisë Diabetike

Sfondi i retinopatisë

Në disa raste, me dëmtim të enëve të gjakut, nuk ka dëmtime vizuale. Kjo gjendje quhet retinopati e sfondit. Nivelet e sheqerit në gjak në këtë fazë duhet të monitorohen me kujdes. Kjo do të ndihmojë në parandalimin e zhvillimit të retinopatisë në sfond dhe sëmundjeve të tjera të syrit.

maculopathy

Në fazën e makulopatisë, pacienti pëson dëme në një zonë kritike të quajtur makula.

Për shkak të faktit se shqetësimet ndodhin në një vend kritik, i cili ka një rëndësi të madhe për shikimin, funksioni i syve mund të zvogëlohet shumë.

Retinopatia proliferative

Me këtë lloj retinopatie, enët e reja të gjakut fillojnë të shfaqen në pjesën e prapme të syrit.

Për shkak të faktit se retinopatia është një ndërlikim mikangangjopatik i diabetit, lloji proliferativ i sëmundjes zhvillohet për shkak të mungesës së oksigjenit në enët e dëmtuara të syrit.

Këto anije bëhen më të holla dhe fillojnë të rimodelohen.

Kataraktet janë një ngushtim ose errësim i lenteve që, kur është i shëndetshëm, është plotësisht i qartë. Me ndihmën e lenteve, një person sheh dhe përqendron imazhin. Përkundër faktit se një katarakt mund të zhvillohet në një person të shëndetshëm, te diabetikët, probleme të ngjashme ndodhin shumë më herët, madje edhe në adoleshencë.

Me zhvillimin e kataraktit diabetik, syri i pacientit nuk mund të përqendrohet dhe shikimi është i dëmtuar. Simptomat e kataraktit në diabet mellitus janë:

 • vizion pa shkëlqim;
 • vizion i paqartë.

Në shumicën e rasteve, trajtimi i kataraktave kërkon zëvendësimin e lenteve me një implant artificial. Në të ardhmen, për korrigjimin e shikimit ka nevojë për lente kontakti ose syze.

Glaukoma për diabetin

Në diabetin mellit, kullimi fiziologjik i lëngut intraokular ndalet. Prandaj, grumbullohet dhe rrit presionin brenda syrit.

Kjo patologji quhet glaukoma. Presioni i lartë i gjakut dëmton enët e gjakut dhe nervat e syrit, duke shkaktuar dëmtim të shikimit.

Lexoni artikullin:  Simptomat dhe shkaqet e një rënie të sheqerit në gjak - pse bie ndjeshëm

Ekziston forma më e zakonshme e glaukomës, e cila është asimptomatike deri në një periudhë të caktuar.

Kjo ndodh derisa sëmundja të bëhet e rëndë. Atëherë tashmë ka një humbje të konsiderueshme të shikimit.

Shumë më rrallë glaukoma shoqërohet nga:

 • dhimbje në sy;
 • dhimbje koke;
 • sytë e përlotur;
 • vizion i paqartë;
 • halosë rreth burimeve të dritës;
 • humbje e plotë e shikimit.

Trajtimi i glaukomës diabetike mund të konsistojë në manipulimet e mëposhtme:

 1. marrja e ilaçeve;
 2. përdorimi i pikave të syrit;
 3. procedurat lazer;
 4. operacioni, vitrektomia e syrit.

Problemet serioze të syrit me diabet mund të shmangen duke ekzaminuar çdo vit me një okulist për këtë patologji.

Diabetikët duhet të jenë më të vëmendshëm për shëndetin e tyre dhe të monitorojnë rregullisht nivelin e sheqerit në gjak, pasi çdo veprim i pasaktë mund të shkaktojë zhvillimin e komplikimeve serioze, përfshirë retinopatinë. Kjo gjendje karakterizohet nga humbje e pjesshme ose e plotë e shikimit, mjegullim i pamjes së dukshme ose shfaqja e një vello para syve. Sidoqoftë, me pyetjen se çfarë të bëni nëse vizioni bie me diabet, shumë diabetikë nuk kanë nxitim të këshillohen me një mjek dhe të përpiqen të zgjidhin vetë problemin e tyre. Por, ta bësh këtë në mënyrë kategorike është e pamundur, pasi shfaqjet amatore në këtë rast mund të çojnë në përkeqësim edhe më të madh të vizionit.

Shkaqet e humbjes së shikimit

Diabeti mellitus është një sëmundje sistemike, në të cilën niveli i sheqerit në gjak është pothuajse gjithmonë në kufijtë e sipërm të normales. Kjo ndikon negativisht në sistemin vaskular – muret e enëve të gjakut dhe kapilarëve bëhen të hollë, humbasin elasticitetin e tyre dhe shpesh dëmtohen. Në këtë sfond, qarkullimi i gjakut është i shqetësuar, për shkak të të cilit lëndët ushqyese futen në qelizat dhe indet e trupit.

Ndër arsyet e tjera pse humbja e shikimit mund të shfaqet në diabet mellitus, sëmundjet e mëposhtme mund të dallohen:

Këto sëmundje të syve shpesh diagnostikohen te diabetikët, dhe ato janë gjithashtu pasojë e qarkullimit të dëmtuar. Por duhet të theksohet se një ulje e lehtë e shikimit mund të vërehet tek pacienti në mënyrë periodike dhe në atë moment kur ka një rritje të mprehtë të sheqerit në gjak. Në këtë rast, për të normalizuar gjendjen e tyre, është e nevojshme të kryhen aktivitete që do të zvogëlojnë nivelin e glukozës në gjak.

Shenjat dhe simptomat e para

Deformimi dhe degjenerimi i organeve të syrit në diabet ndodh shumë ngadalë, prandaj, në fazat fillestare të zhvillimit të këtyre proceseve, vetë pacienti nuk vëren ndryshime të rëndësishme në perceptimin e tij vizual. Për disa vjet, shikimi mund të jetë i mirë, dhimbja dhe shenjat e tjera të çdo shqetësimi mund të jenë gjithashtu plotësisht të mungojnë.

Dhe kur proceset patologjike tashmë arrijnë në një fazë të caktuar të zhvillimit të tyre, pacienti mund të përjetojë simptomat e mëposhtme:

 • vello para syve;
 • "njolla" të errëta ose "goosebumps" para syve;
 • vështirësi në lexim që nuk janë vërejtur më parë.

Këto janë simptomat e para që tregojnë se patologjia tashmë ka filluar të përparojë në mënyrë aktive dhe është koha për t'u marrë me të. Por shpesh, shumë diabetikë nuk u kushtojnë rëndësi këtyre ndryshimeve në perceptimin vizual dhe nuk marrin ndonjë masë.

Sidoqoftë, më tej ajo përkeqësohet dhe përkeqësohet. Vizioni gradualisht zvogëlohet, nga mbingarkesa e muskujve të syrit, shfaqen dhimbje koke, ka dhimbje në sy dhe një ndjenjë thatësie. Dhe është në këtë fazë që pacientët më shpesh shkojnë te mjeku dhe i nënshtrohen një ekzaminimi, i cili lejon të identifikohet zhvillimi i retinopatisë.

Masat diagnostike që kryhen për të identifikuar proceset patologjike në sy mund të përfshijnë:

 • kontrollimi i mprehtësisë vizuale dhe identifikimi i kufijve të tij;
 • ekzaminimi oftalmik i fundusit duke përdorur mjete të posaçme;
 • matja e presionit intraokular;
 • ultrazërit fundus.

Duhet të theksohet se më shpesh problemet me shikimin ndodhin tek ata njerëz që kanë qenë të sëmurë nga diabeti për shumë vite (20 vjet ose më shumë). Por në praktikën mjekësore ka pasur vazhdimisht raste kur diagnoza e diabetit mellitus ndodh në sfondin e shikimit të dobët.

Retinopatia diabetike

Retina e syrit është një kompleks i tërë qelizash të specializuara që kryejnë një funksion shumë të rëndësishëm. Theyshtë ata që e kthejnë dritën që kalon nëpër lente në një foto. Tjetra, nervi optik është i lidhur me punën, e cila transferon informacionin vizual në tru.

Kur qarkullimi i gjakut i organeve të syrit është i shqetësuar, ata fillojnë të marrin më pak lëndë ushqyese, për shkak të të cilave vërehet një ulje graduale e funksioneve të retinës dhe nervit optik, si rezultat i së cilës fillon të zhvillohet retinopatia diabetike.

Në këtë rast, një rënie në mprehtësi vizuale ndodh si rezultat i rritjes së presionit intraokular, dëmtimit të kapilarëve dhe mbaresave nervore. Kjo gjendje në mjekësi quhet mikroangiopati, e cila gjithashtu paraqitet me patologji të veshkave. Në rastin kur sëmundja prek enët e mëdha, atëherë po flasim për makroangiopati, e cila gjithashtu përfshin kushte patologjike siç janë infarkt miokardi dhe goditje në tru.

Dhe studime të shumta kanë vërtetuar në mënyrë të përsëritur lidhjen midis diabetit dhe zhvillimit të mikroangiopatisë, kështu që e vetmja zgjidhje për trajtimin e kësaj sëmundje është normalizimi i niveleve të sheqerit në gjak. Nëse kjo nuk bëhet, retinopatia vetëm do të përparojë.

Duke folur për tiparet e kësaj sëmundje, duhet të theksohet:

 • me diabet mellitus tip 2, retinopatia mund të shkaktojë dëmtim të rëndë të nervave optikë dhe humbje të plotë të shikimit;
 • sa më e gjatë të jetë kohëzgjatja e diabetit, aq më i lartë është rreziku i problemeve të shikimit;
 • nëse nuk i kushtoni vëmendje zhvillimit të retinopatisë në kohën e duhur dhe nuk merrni ndonjë masë terapeutike, atëherë është pothuajse e pamundur të shmangni humbjen e plotë të shikimit;
 • më shpesh, retinopatia shfaqet tek të moshuarit, tek fëmijët e vegjël dhe njerëzit e moshës 20-45 vjeç ajo zhvillohet jashtëzakonisht rrallë.
Lexoni artikullin:  Cila është niveli i sheqerit në gjak në gratë shtatzëna

Shumica e pacientëve shpesh pyesin veten: si të mbrojnë shikimin e tyre në diabet? Dhe ta bësh këtë është shumë e thjeshtë. Mjafton të vizitoni rregullisht një okulist dhe të ndiqni të gjitha rekomandimet e tij, si dhe të merrni rregullisht masa për kontrollin e nivelit të sheqerit në gjak.

Studimet klinike kanë vërtetuar në mënyrë të përsëritur se nëse një pacient udhëheq një mënyrë jetese të saktë, nuk ka zakone të këqija, merr rregullisht ilaçe dhe viziton një okulist, atëherë mundësia e sëmundjeve të syrit me diabet zvogëlohet për 70%.

Fazat e retinopatisë

Në total, dallohen 4 faza të retinopatisë:

 • retinopatia në sfond;
 • maculopathy;
 • retinopatia proliferative;
 • cataracts.

Retinopatia e sfondit

Kjo gjendje karakterizohet nga dëmtimi i kapilarëve të vegjël të fundusit dhe një ndryshimi në gjymtyrë. Veçori e saj është se ajo nuk manifestohet në asnjë mënyrë. Dhe për të parandaluar kalimin e retinopatisë në sfond në forma të tjera të sëmundjes, është e nevojshme të monitoroni vazhdimisht nivelin e sheqerit në gjak.

maculopathy

Në këtë fazë të sëmundjes, pacienti diagnostikohet me lezione të makulës, e cila ka një rol të madh në procesin e perceptimit të personit në të gjithë botën përmes imazhit. Shtë në këtë fazë të retinopatisë që, si rregull, ka një rënie të mprehtë të shikimit në një diabetik.

Retinopatia proliferative

Kjo gjendje karakterizohet nga furnizimi i pamjaftueshëm i oksigjenit në anijet që furnizojnë organet okulare, si rezultat i të cilave anijet e reja fillojnë të formohen në sipërfaqen e pasme të fundusit që çon në deformimin e saj.

Si rezultat i të gjitha proceseve të mësipërme, një katarakt fillon të zhvillohet, e cila karakterizohet nga një errësim i lenteve, kur në një gjendje normale ka një pamje transparente. Kur lentet errësohen, aftësia për të përqendruar figurën dhe për të bërë dallimin midis objekteve zvogëlohet, si rezultat i së cilës personi pothuajse plotësisht humbet vizionin e tij.

Duhet të theksohet se tek diabetikët, kataraktet zbulohen shumë më shpesh sesa tek njerëzit e shëndetshëm, dhe manifestohet me simptoma të tilla si imazhe të paqarta dhe vizion të pa fytyrë. Trajtimi mjekësor i kataraktave nuk kryhet, pasi nuk jep asnjë rezultat. Për të rivendosur shikimin, kërkohet ndërhyrje kirurgjikale, gjatë së cilës lentja e dobët zëvendësohet me një implant. Por edhe pas kësaj, pacienti do të duhet të veshë vazhdimisht ose syze ose lente kontakti.

Shpesh me një kurs të ndërlikuar të retinopatisë tek diabetikët, zbulimi i hemoragjisë së syve. Dhoma e përparme e syrit është e mbushur me gjak, që nënkupton një rritje të ngarkesës në organet e syrit dhe një rënie të mprehtë të shikimit gjatë disa ditëve. Nëse hemoragjia është e rëndë dhe e gjithë dhoma e pasme e syrit është e mbushur me gjak, menjëherë duhet të konsultoheni me një mjek, pasi ekzistojnë rreziqe të mëdha për humbjen e plotë të shikimit.

Me zhvillimin e retinopatisë në një diabetik, të gjitha masat terapeutike fillojnë me rregullimin e ushqimit dhe rritjen e metabolizmit. Për këtë qëllim, mund të përshkruhen barna speciale që duhet të merren në mënyrë rigoroze sipas skemës së përshkruar nga mjeku.

Për më tepër, pacientët duhet të monitorojnë vazhdimisht sheqerin në gjak, të marrin ilaçe për uljen e sheqerit dhe të administrojnë injeksione në insulinë. Por duhet të theksohet se të gjitha këto masa janë efektive vetëm në fazat fillestare të retinopatisë. Nëse pacienti tashmë ka dëmtim të dukshëm të shikimit, atëherë metodat konservatore nuk përdoren, pasi ato nuk japin ndonjë rezultat.

Në këtë rast, koagulimi lazer i retinës, i cili kryhet duke përdorur anestetikë lokale, jep një rezultat terapeutik shumë të mirë. Kjo procedurë është plotësisht pa dhimbje për pacientin dhe zgjat jo më shumë se 5 minuta. Në varësi të shkallës së dëmtimit të qarkullimit të gjakut dhe të enëve të gjakut, nevoja për koagulim lazer mund të shfaqet në mënyrë të përsëritur.

Në rast se pacienti është diagnostikuar me glaukoma diabetike, atëherë trajtimi kryhet si më poshtë:

 • mjekësore – komplekse të veçanta të tabuluara të vitaminave dhe pika të syve përdoren për të ndihmuar në uljen e presionit të syve dhe rritjen e tonit vaskular;
 • kirurgjikale – në këtë rast, më shpesh përdoret trajtimi me lazer ose vitrektomia.

Vitrektomia është një lloj ndërhyrje kirurgjikale që kryhet gjatë hemoragjisë në gotën e qelqit, qelbëzimit të retinës së syrit ose dëmtimit të analizuesit vizual. Përveç kësaj, vitrektomia shpesh përdoret në situata kur nuk është e mundur të rivendosni funksionimin e organeve të vizionit duke përdorur metoda të tjera të trajtimit. Kjo procedurë kryhet vetëm me përdorimin e anestezisë së përgjithshme.

Duhet të kuptohet se nëse kursi i diabetit manifestohet nga dëmtimi i shikimit, atëherë nuk keni nevojë të tërhiqni kohën. Në vetvete, kjo gjendje nuk do të kalojë, në të ardhmen, vizioni vetëm do të përkeqësohet. Prandaj, është shumë e rëndësishme të konsultoheni me një mjek në kohën e duhur dhe të ekzaminoni fundusin. Vendimi i vetëm i duhur në këtë situatë është që të përputhet me të gjitha rekomandimet e mjekut që merr pjesë, të ruajë një mënyrë jetese të shëndetshme dhe një monitorim të vazhdueshëm të zhvillimit të diabetit.

Diabeti është një patologji komplekse e një periudhe të gjatë, e cila është e rrezikshme me komplikime serioze. Sëmundjet e syve me diabet janë komplikime të vonshme të sëmundjes. Ndryshimet që ndodhin në sy ndikohen nga vendndodhja e problemit, si dhe nga ashpërsia e procesit. Si rregull, ndryshimet patologjike në një masë më të madhe ose më të vogël prekin të gjitha pjesët e saj.

Shkaqet e dëmtimit të shikimit në diabet

Sheqeri i lartë në trup çon në një veshje graduale të venave, arterieve dhe kapilarëve, gjë që ndikon negativisht në funksionalitetin e syve.

Elasticiteti i anijeve të vjetra shembet, dhe ato të reja që i ndryshojnë ato janë të brishta. Në një diabetik, vëllimi i lëngut në trup rritet, gjë që ndikon negativisht në lente, ajo errësohet. Ka raste kur diabeti është i ndërlikuar, dhe vizioni nuk bie. Kjo situatë vazhdon derisa enët e gjakut, të cilat janë përgjegjëse për aftësinë e syrit për të parë, janë lodhur plotësisht. Sëmundja mund të ndikojë negativisht në shikimin dhe shfaqet në fazat e hershme të diabetit. Humbja e shikimit në diabet shfaqet për disa arsye:

 • lentet bëhen me re;
 • rritje e presionit intraokular;
 • anijet e palcës së syrit preken.
Lexoni artikullin:  Trajtimi kirurgjik i diabetit tip 2

Kthehu tek tabela e përmbajtjes

Llojet dhe simptomat

Me sëmundjen tip 1, përkeqësimi i funksionit vizual ndodh më shpesh sesa me tipin 2. Në rastin e parë, vizioni mund të përkeqësohet në mënyrë dramatike për shkak të devijimit nga dieta, abuzimi i cigareve dhe alkoolit. Në sfondin e llojit të dytë të sëmundjes, dëmtimi i shikimit ndodh përpara se të diagnostikohet patologjia themelore, e cila çoi në një përkeqësim. Zhvillimi i diabetit provokon komplikime të ndryshme. Disordersrregullimet kryesore të syrit në diabet janë:

Retinopatia diabetike

Një acarim i shoqëruar me dëmtimin e venulave (enëve të vogla), në sfondin e diabetit, quhet mikroangiopati. Retinopatia diabetike shkakton dëmtim të shikimit që çon në verbëri. Patologjia mund të provokojë kohëzgjatjen e sëmundjes. Në pacientët me tip 1 (faza fillestare), retinopatia zhvillohet rrallë, retina ndikohet gjatë përparimit të sëmundjes. Vizioni me diabet tip 2 përkeqësohet me fillimin e diabetit, ndalimi i procesit është i mundur vetëm duke kontrolluar nivelin e sheqerit, kolesterolit dhe presionit të gjakut.

Patologjia zhvillohet pa dhimbje dhe është pothuajse asimptomatike. Vlen të kushtohet vëmendje ndaj simptomave të mëposhtme të okulistikës, të treguara në tabelë:

Retinopatia e sfondit

Konsiderohet faza fillestare në zhvillimin e patologjisë. Ndryshimet në fundusin me diabet janë të vogla. Ato prekin enët e vogla (kapilarët, venat). Megjithë dëmtimin e enëve të gjakut, vizioni nuk humbi, prandaj, me një monitorim të kujdesshëm të niveleve të sheqerit, rritja e sëmundjes mund të ndalet dhe operacioni mund të shmanget.

maculopathy

Dëmi i shoqëruar me përhapjen e enëve të gjakut të dhimbshme dhe janë serioze. Një tipar karakteristik është formimi i mpiksjeve të gjakut që shpërthejnë. Hemorragjitë vërehen në një zonë kritike të quajtur makula, ku përqendrohen receptorët e dritës. Rimëkëmbja është e mundur vetëm me anë të operacionit.

proliferative

Prishja e furnizimit me oksigjen në enët e gjakut të syrit bëhet shkaku i zhvillimit të patologjisë. Anijet e reja që mbulojnë murin e pasëm të organit bëhen më të holla, të bllokuara dhe të ndryshuara strukturisht, dhe ndodhin hemorragji. Ndryshimet janë të dhimbshme, vizioni përkeqësohet ndjeshëm, nëse verbëria nuk ndalon procesin. Dhe rritja e indit lidhës çon në faktin se retina nxjerr jashtë.

Një lente e shëndetshme e syrit është transparent, me zhvillimin e dëmtimit, bëhet e kthjellët. Dëmtimi i syrit çon në dukshmëri të dobët. Në raste të rënda, zhvillimi i verbërisë është i mundur. Fillimisht, procesi ndalet nga pikat e syve që përmirësojnë qarkullimin e gjakut dhe proceset metabolike. Në formë të rëndë, do të kërkohet një operacion për të zëvendësuar lentet. Simptomat kryesore që tregojnë zhvillimin e kataraktave janë:

 • pamundësia për të përqendruar sytë tuaj në dritë;
 • vizion i paqartë.

Kthehu tek tabela e përmbajtjes

Glaukoma për diabetin

Akumulimi i lëngjeve në sy çon në një rritje të presionit të syrit. Enët, nervat lodhen, gjë që shkakton zhvillimin e glaukomës. Në fazën fillestare, personi nuk dyshon për asgjë, nuk ka simptomatologji. Në datat e mëvonshme, mprehtësia zvogëlohet ndjeshëm, ka një ndjesi të shikimit të mjegullës. Diabeti ndien një dhimbje koke, sy të holluar me ujë dhe të lënduar. Pa një trajtim të veçantë, glaukoma çon në humbje të plotë të shikimit.

Proceset inflamatore

Një mjedis i ëmbël promovon rritjen e mikroorganizmave patogjenë. Në diabetikët, të gjitha sëmundjet infektive dhe inflamatore janë të zgjatura. Sytë nuk bëjnë përjashtim. Patologjitë mund të jenë të ndryshme:

 • Blefariti është një inflamacion i qepallës.
 • Elbi është një inflamacion purulent i qeses së flokëve.
 • Chalazion është një proces inflamator kronik rreth gjëndrës dhjamore për një shekull.

Kthehu tek tabela e përmbajtjes

Patologji të tjera

Pacientët me diabet janë të shqetësuar për sëmundje të tjera:

 • Rubeoza e irisit. Neoplazmat vaskulare ndryshojnë ngjyrën e saj, sytë kthehen të kuq.
 • Miopia ose largpamësia.

Kthehu tek tabela e përmbajtjes

Komplikime

Oftalmologjia diabetike shoqërohet nga një numër komplikimesh shtesë:

 • Shkelja e transportit të qelizave të gjakut dhe ushqyesve në indet e trupit.
 • Një rritje në numrin e lakimeve të anijeve të vogla.
 • Zgjerimi dhe shkatërrimi i plexusit vaskular, shfaqja e mpiksjes së gjakut.
 • Rubeoza – ngjeshje, humbje e elasticitetit dhe lëvizje vaskulare.

Në diabetikët vërehet një ulje e imunitetit, si rezultat i të cilit stresi, infeksionet mund të provokojnë patologji inflamatore.

Si të rivendoset vizioni?

Baza për trajtimin e funksionit vizual është trajtimi në kohë i diabetit, normalizimi i niveleve të glukozës. Duke ndaluar zhvillimin e sëmundjes, mund të arrihet përmirësimi i shikimit. Kompleksiteti i simptomave ka një efekt të drejtpërdrejtë në zgjedhjen e terapisë. Në një fazë të hershme, trajtimi kryhet me ilaçe dhe përgatitje popullore, për shembull, mumje, në raste më të rënda, është e nevojshme të kryhen operacione:

 • Glaukoma fillon të mjekohet me ilaçe pikuese antihipertensive, por trajtimi kryesor është operacioni. Sa më shpejt që bëhet, aq më i mirë është rezultati.
 • Korrigjimi i vizionit për kataraktet është vetëm kirurgjikale. Një rezultat pozitiv ndikohet nga shkalla e dëmtimit të retinës në diabet.
 • Me retinopati, kryhet koagulim me faza lazer retinale. Por me diabetin progresiv, vitrektomia mund të jetë e nevojshme.

Kthehu tek tabela e përmbajtjes

parandalim

Rivendosja e shikimit për një diabetik është më e vështirë sesa parandalimi i rënies së tij. Parandalimi është të kontrolloni sëmundjen themelore. Shtë e rëndësishme të vizitoni të paktën një herë në vit, dhe mundësisht 2, zyrën e okulistit dhe të ndiqni qartë recetën e mjekut. Kriteri kryesor mbetet kontrolli i sheqerit në gjak, presioni i gjakut dhe heqja dorë nga zakonet e këqija. Këta tregues të diabetit ndikojnë drejtpërdrejt në dëmtimin e shikimit.

Diabetus Shqipëri