Niveli i glukozës në gjak

Glukoza e gjakut (sheqeri) është një tregues jetik që duhet të monitorohet për diabetin.

Glukoza është një lëndë djegëse energjetike për qelizat e trupit. Glukoza hyn në trup nga ushqimi i konsumuar, veçanërisht nga ai që përmban karbohidrate. Sinteza në sfond e glukozës sigurohet nga mëlçia, në lidhje me të cilën pacientët me diabet përdorin insulinë bazale, e cila lejon ruajtjen e nivelit të glukozës (sheqerit) në gjak brenda intervalit të synuar midis vakteve.

Insulina është e nevojshme për marrjen e glukozës. Në një person të shëndetshëm, nivelet e sheqerit në gjak rregullohen nga insulina, sinteza e së cilës është përgjegjëse për pankreasin. Kështu, niveli i glukozës (sheqerit) në gjak ruhet brenda intervalit normal. Meqenëse dyqanet e insulinës në trup janë varfëruar në diabetin tip 1, dhe në diabetin tip 2, insulina ose nuk prodhohet në sasi të mjaftueshme ose nuk përdoret nga trupi, qelizave u mungon energjia dhe nivelet e glukozës janë jashtë kufijve normal. Kështu që, për të marrë masa adekuate, është jashtëzakonisht e rëndësishme që një pacient me diabet të kontrollojë nivelin e glukozës.

Mënyrat për të kontrolluar glukozën

Metoda të ndryshme mund të përdoren për të kontrolluar nivelet e glukozës:

Përdorimi i një glukometër është një parakusht për kontrollimin e diabetit. Nëse të dhënat e vetë-monitorimit nuk janë të mjaftueshme për kompensim të mirë, një studim profesional mund t'ju ndihmojë me ndihmën e monitorimit të vazhdueshëm të glukozës, i cili kryhet nën mbikëqyrjen e një mjeku. Nëse dëshironi të monitoroni ndryshimet e glukozës në kohë reale, keni nevojë për një sistem të vazhdueshëm të monitorimit të glukozës.

Glukoza e gjakut

Glukoza e gjakut matet në milimole (mmol / L) për litër. Matja kryhet duke përdorur një glukometër dhe shirita provë. Gama e rekomanduar e niveleve të sheqerit në gjak për pacientët me diabet tregohet në tabelën 1 më poshtë.

Lexoni artikullin:  Kur diagnostikohet diabeti
Agjërimi i sheqerit në gjakSheqeri i gjakut pas ngrënies (pas 90 minutash)
Mungesa e diabetit4,0-5,9 mmol / L
(72-106 mg / dl)
До 7,8 ммль / л
(140 mg / dl)
Lloji i diabetit 15-7 mmol / L (90–126 mg / dL)Rreth 5–9 mmol / L (90–162 mg / dL)
Lloji i diabetit 24-7 mmol / L (90–126 mg / dL)Rreth 5–8,5 mmol / L (90–153 mg / dL)

Në mënyrë tipike, niveli i sheqerit në gjak luhatet gjatë gjithë ditës. Sidoqoftë, nëse një trup i shëndetshëm mund të përballojë më shumë sheqerin e tepërt, me diabet, trupi ka nevojë për ndihmë nga jashtë. Për të marrë masat e duhura dhe në kohë, është e nevojshme të monitorohet vazhdimisht niveli i sheqerit në gjak.

Cilët faktorë ndikojnë në sheqerin në gjak?

Nivelet e sheqerit në gjak ndryshojnë nën ndikimin e faktorëve të ndryshëm. Midis tyre:

 • Konsum i ushqimit
 • Kalimi i vakteve
 • Ushtrim fizik
 • Stres
 • Një sëmundje
 • Konsumi i alkoolit
 • marrja e drogës
 • Ndryshimi në stilin e jetës së zakonshme
 • barrë

Siç mund ta shihni, një larmi elementesh të jetës së përditshme mund të ndikojnë në nivelin e sheqerit në gjak. Kjo është arsyeja pse, monitorimi i sheqerit në gjak duhet të bëhet rregullisht.

Kur duhet ta mas sheqerin në gjak?

 • Para se të hahet
 • 2 orë pas ngrënies
 • Para se të shkoni në shtrat
 • Para stërvitjes
 • Para se të pini alkool
 • Në rast të shëndetit të keq

Hipoglicemia dhe hiperglicemia: çfarë të bëjmë?

Dy ndërlikimet më të zakonshme afatshkurtra të diabetit janë një rënie e sheqerit në gjak nën kufirin e rekomanduar të synuar, ose, anasjelltas, rritjen e tij. Nëse niveli i sheqerit në gjak është shumë i lartë, kjo gjendje quhet hiperglicemia. Një gjendje e sheqerit në gjak të ulët quhet hipoglicemia (ose thjesht "hipo").

Dhe hiper- dhe hipoglikemia në fund të fundit mund të çojnë në zhvillimin e komplikimeve afatshkurtra dhe afatgjata. Pra, sheqeri i vazhdueshëm i lartë i gjakut vazhdimisht mund të çojë në komplikime serioze në planin afatgjatë. Kjo është arsyeja pse është thelbësore të monitorohet niveli i sheqerit në gjak dhe të merren masat e nevojshme për të mbajtur nivelin e sheqerit në gjak brenda intervalit të rekomanduar në kohën e duhur. Një ndihmës i vërtetë në këtë mund të jetë një sistem i vazhdueshëm i monitorimit të glukozës, qëllimi kryesor i të cilit është të lehtësojë jetën e përditshme me diabet.

2 Shoqata Amerikane e Diabetit. Standardet e kujdesit mjekësor në diabet – 2011 [deklaratë pozicioni]. Kujdesi për diabetin. 2011; 34 (1): S11-S61. Në dispozicion në:. Qasur më 15 nëntor 2011.

Përmbajtja e kësaj faqe është vetëm për qëllime informative dhe nuk mund të zëvendësojë këshilla, diagnostikim dhe trajtim profesional mjekësor në çfarëdo shkalle. Të gjitha historitë e pacientëve të postuar në këtë faqe janë një përvojë individuale e secilit prej tyre. Trajtimi mund të ndryshojë nga rasti në rast. Gjithmonë këshillohuni me mjekun tuaj për diagnozën dhe trajtimin dhe sigurohuni që t'i kuptoni saktë udhëzimet e tij dhe t'i ndiqni ato.

© 2017 Sarl Tregtimi Ndërkombëtar Medtronic. Të gjitha të drejtat e rezervuara. Përmbajtja e faqes në internet nuk mund të përdoret pa lejen e Medtronic. MiniMed, Bolus Wizard, SMART GUARD, Enlite dhe Carelink janë marka të regjistruara të Medtronic, Inc.

Diabetus Shqipëri