Norma e kolesterolit tek gratë dhe burrat

Kolesteroli është një substancë me yndyrë nga e cila formohen kryesisht pllaka aterosklerotike, të cilat janë përgjegjëse për zhvillimin e aterosklerozës, një sëmundje e rrezikshme e arterieve njerëzore. Kolesterol, përkthyer nga Greqisht – biliare e vështirë.

Kjo substancë i përket klasës së lipideve, dhe mund të duket e çuditshme për shumë njerëz, por vetëm 20% e saj merret nga produktet ushqimore, në veçanti, me yndyrna shtazore, mish, lloje të caktuara të proteinave dhe produkte të tjera. Dhe 80% e mbetur e kolesterolit prodhohet në mëlçinë e njeriut.

Kolesterolit, një bllok i rëndësishëm ndërtimi për qelizat e trupit tonë, ai merr pjesë në metabolizmin në nivelin qelizor, duke qenë pjesë e membranave qelizore. Shtë e rëndësishme për prodhimin e hormoneve më të rëndësishme seksuale, siç janë testosteroni, estrogjeni dhe kortizoli. Në formën e tij të pastër, nuk ka shumë kolesterol në trup, është kryesisht i pranishëm në komponime të veçanta, të ashtuquajturat lipoproteina. Këto komponime janë me densitet të ulët, i cili thjesht quhet kolesterol i keq LDL, dhe densitet i lartë, domethënë HDL i mirë.

Kolesterol total, i mirë dhe i keq

Të gjithë flasin për rreziqet e kolesterolit për njerëzit, dhe përshtypja është se sa më pak të jetë në trupin tonë, aq më mirë. Sidoqoftë, duhet të dini që kolesteroli është shumë i rëndësishëm për funksionimin normal të të gjitha sistemeve dhe organeve të trupit të njeriut. E gjitha varet nga niveli i kësaj substance në gjak, nga norma e saj. Shkaqet e kolesterolit të lartë në gjak përshkruhen në detaje në artikullin tonë.

Shtë zakon të bëhet dallimi midis kolesterolit të mirë dhe të keq në gratë dhe burrat në ilaç. Ai që vendoset brenda mureve të arterieve, duke formuar të njëjtat pllaka – ky është kolesterol “i keq” me densitet të ulët ose shumë të ulët, ai kombinohet me apoproteinat (lloje të veçanta të proteinave) dhe formon komplekse proteine ​​yndyre – LDL. Një rritje në nivelin e këtij kolesteroli të veçantë është e rrezikshme për shëndetin. Normat për gratë dhe burrat, si dhe rezultatet e testeve të kolesterolit, shprehen me metoda të ndryshme laboratorike në mmol / l, ose në mg / dl.

 • Në një person të shëndetshëm, kolesteroli LDL normalisht konsiderohet të jetë më pak se 4 mmol / L (160 mg / dl). Tejkalimi i kësaj vlere duhet të konsiderohet si një patologji që duhet të rregullohet nga dieta ose mjekimi. Por a ia vlen të pini pilula për kolesterolin – kjo pyetje është e paqartë, pasi statinat nuk e eliminojnë shkakun e rritjes së kolesterolit (diabeti, mbipesha, një mënyrë jetese e ulur), por thjesht shtypin prodhimin e tij nga trupi dhe kanë shumë efekte anësore serioze. Shumë kardiologë besojnë se rreziku i mundshëm i statinit mbivendoset me rrezikun e mundshëm të katastrofave kardiovaskulare në sfondin e kolesterolit të lartë.
 • Në sëmundjet koronare të zemrës ose te njerëzit që kanë pësuar infarkt të miokardit, goditje në tru ose me pectoris, kjo rezultat duhet të jetë më pak se 2,5 mmol / L ose 100 mg / dl.
 • Personat që nuk kanë sëmundje të zemrës, por kanë më shumë se dy faktorë rreziku, duhet të mbajnë nivelin e kolesterolit të tyre nën 3,3 mmol / L ose më pak se 130 mg / dL.

Reziston kolesterolin e keq – kolesterolin lipoproteinë me densitet të lartë “të mirë” ose HDL. Për dallim nga kompleksi i proteinave pa yndyrë që formojnë pllaka aterosklerotike, kolesteroli "i mirë" kryen një funksion të pazëvendësueshëm në trup, ai mbledh kolesterolin "e keq" nga muret e brendshme të enëve dhe e heq atë në mëlçi për shkatërrim. Ateroskleroza e enëve cerebrale (simptomat dhe trajtimi) mund të zhvillohet jo vetëm me kolesterol të keq të ngritur, por edhe kur niveli i kolesterolit me densitet të lartë të dobishëm është ulur.

Prandaj, opsioni më negativ kur interpreton normën e kolesterolit tek gratë dhe burrat është një nivel i rritur i niveleve të këqija dhe të ulëta të kolesterolit të dobishëm. Ky kombinim është vërejtur në pothuajse 60% të pacientëve, veçanërisht ata mbi moshën 50 vjeç.

Për dallim nga e keqja, kolesteroli i mirë prodhohet vetëm nga vetë trupi, ai nuk mund të plotësohet me ushqim, sepse me ushqim një person merr vetëm kolesterol të keq (dhe që vetëm 20-30% me ushqim, pjesa tjetër prodhohet edhe nga trupi). Norma tek gratë për kolesterolin "e mirë" është paksa e ndryshme nga norma tek burrat, është pak më e lartë. Ky tregues mund të rritet vetëm nga aktiviteti fizik – aktiviteti fizik i mesëm dhe i moderuar në trup mund të rrisë prodhimin e tij.

Lexoni artikullin:  Simptomat dhe trajtimi i diabetit insipidus tek qentë

Përveç kësaj, aktiviteti fizik zvogëlon akumulimin e kolesterolit të dëmshëm nga ushqimi. Kjo është, nëse keni marrë ushqime të larta në kolesterol, çfarë duhet të bëj? Për ta ndihmuar trupin ta heqë atë, keni nevojë për punë aktive të muskujve. Prandaj, për të rritur kolesterolin e dobishëm dhe për të zvogëluar dëmin (veçanërisht njerëzit që kanë pasur sulm në zemër ose në zemër) duhet të lëvizin më shumë, të bëni ushtrime të moderuar ose intensiv (nëse nuk ka kundërindikacione).

Shtë gjithashtu e mundur të rritet përqendrimi i kolesterolit të mirë duke marrë një sasi të vogël të pijeve të forta alkoolike, jo më shumë se 50 gram. në ditë ose një gotë verë të thatë natyrore. Jo më shumë! Ky kufizim vlen për stërvitjen shumë të fortë ose për punë të tepërt fizike, si dhe përdorimin e alkoolit – në të gjitha masat duhet të respektohet dhe kujdes. Tensiondo tension i tepërt i trupit, përkundrazi, pengon sintezën e kolesterolit të dobishëm në trup.

 • Në gjendjen normale të sistemit kardiovaskular, norma e kolesterolit në gra dhe burra për HDL duhet të jetë më shumë se 1 mmol / l. ose 39 mg / dl.
 • Në pacientët me sëmundje koronare të zemrës që kanë pasur goditje në zemër ose sulm në zemër, ky nivel duhet të jetë 1-1,5 mmol / l ose 40-60 mg / dl.

Analiza gjithashtu merr në konsideratë përqendrimin në gjakun e kolesterolit total, i cili përbëhet nga shuma e kolesterolit të mirë dhe të keq.

 • Niveli i kolesterolit në gjak tek gratë dhe burrat përsa i përket treguesit – kolesteroli është normë e përgjithshme – në një person të shëndetshëm nuk duhet të jetë më shumë se 5,2 mmol / l ose 200 mg / dl. Nëse një i ri tregon një tejkalim të lehtë të normës, kjo duhet të konsiderohet si një patologji.

Edhe me një nivel mjaft të lartë të kolesterolit, për fat të keq, nuk ka këmbanat paralajmëruese të veçanta, simptoma ose shenja, dhe një person nuk e kupton që enët e tij të gjakut janë ngushtuar (bllokuar) dhe kolesteroli është ngritur.

Pa kontrolluar normën e kolesterolit, gratë dhe burrat nuk mendojnë për këtë derisa të ketë dhimbje në zonën e zemrës ose të ndodhë një sulm në zemër ose goditje në tru.

Lexoni artikullin:  Sheqeri në gjak normal

Ju duhet të kontrolloni rregullisht nivelin e kolesterolit tuaj dhe të përpiqeni të parandaloni rritjen e tij, në mënyrë që të shmangni komplikime të frikshme të aterosklerozës, duke çuar në sëmundje serioze.

Kush ka nevojë të kontrollojë kolesterolin

Një person i cili është përgjithësisht i shëndetshëm, dhe nuk ndjen ndonjë sëmundje, shumë rrallë pyetet për gjendjen e enëve të tij të gjakut, dhe në veçanti nivelin e kolesterolit. Ata që vuajnë nga hipertensioni – presioni i lartë i gjakut, kanë probleme me sistemin kardiovaskular, duhet të monitorojnë nivelin e kolesterolit të tyre për të parandaluar efektet e tij negative. Gjithashtu për të marrë pjesë në këtë problem është:

 • Atyre që pinë duhan
 • Personat me mbipeshë
 • Njerëzit me hipertension
 • Personat me dështim të zemrës, sëmundje CCC
 • Njerëzit me një mënyrë jetese të ulur
 • Burra mbi 40 vjeç
 • Gratë e menopauzës
 • Për të gjithë njerëzit e moshuar

Për të zbuluar nivelin tuaj të kolesterolit, duhet të bëni një test biokimik të gjakut. Analiza mund të bëhet në pothuajse çdo klinikë, për këtë ata marrin rreth 5 mililitra gjak nga vena e kubit. Shtë e rëndësishme të dini se para se të bëni një analizë për kolesterolin, nuk duhet të hani asgjë për 12 orë, të kufizoheni në aktivitetin fizik. Sidoqoftë, nuk është gjithmonë e mundur, koha dhe dëshira për të shkuar në klinikë çdo herë, për të marrë një drejtim, për të bërë një analizë. Prandaj, mund të merrni një pajisje shtëpiake për matjen e kolesterolit me shirita provë një herë. Shtë shumë e vogël, dhe jo shumë e vështirë për t’u përdorur.

Dekodimi i një testi gjaku për kolesterolin

Për të zbuluar nëse keni kolesterol të lartë është e mundur vetëm me një test gjaku. Siç kemi thënë tashmë, në rezultatet e analizës biokimike të gjakut do të ketë tre tregues për kolesterolin – kolesterolin total, kolesterolin HDL dhe kolesterolin LDL.

Normat për secilën prej tyre janë të ndryshme, përveç kësaj, kohët e fundit ata filluan të bëjnë dallimin midis normave në njerëz të moshave të ndryshme, si dhe normat e kolesterolit tek gratë dhe normat e kolesterolit te burrat. Duhet të dini gjithashtu se nuk ka një numër të saktë që tregon normën e kolesterolit. Ekzistojnë rekomandime në atë sferë që kolesteroli duhet të jetë në një burrë ose grua të shëndetshëm; devijimi nga kjo diapazonë në një masë më të madhe ose më të vogël mund të jetë pasojë e ndonjë sëmundjeje.

A mund t'i besosh rezultatit të analizës? Në laboratorët e klinikave tona, specialistët vlerësuan saktësinë e përcaktimit të kolesterolit në gjak. Si rezultat, doli që në 75% të laboratorëve gabimet lejohen. Prandaj, është më mirë të bëjmë një analizë në laboratorët e çertifikuar nga Qendra e Certifikimit Gjith-Rus.

Norma e kolesterolit në gjak në gratë

 • Kolesteroli total: norma tek gratë është nga 3,6 në 5,2 mmol / l,
  ngritur në mënyrë të moderuar 5,2 – 6,19 mmol / l
  rritur ndjeshëm – më shumë se 6,19 mmol / l
 • Kolesterolit LDL: normal 3,5 mmol / L, që konsiderohet më i lartë se 4,0 mmol / L.
 • Kolesteroli HDL: norma është nga 0,9 në 1,9 mmol / l, me një nivel më të vogël se 0,78, mundësia e zhvillimit të arteriosklerozës rritet tre herë.
moshëGjithsej (mmol / L)
të 5kufijtë 2,90-5,18
5-10kufijtë 2,26-5,30
10-15kufijtë 3,21-5,20
15-20kufijtë 3,10-5,20
20-25kufijtë 3,16-5,59
25-30kufijtë 3,32-5,75
30-35kufijtë 3,37-5,96
35-40kufijtë 3,63-6,27
40-45kufijtë 3,81-6,53
45-50kufijtë 3,94-6,86
50-55kufijtë 4,20-7,38
55-60kufijtë 4,45-7,77
60-65kufijtë 4,45-7,69
65-70kufijtë 4,43-7,85
70 dhe>kufijtë 4,48-7,25
Lexoni artikullin:  Sheqeri në gjak 2 orë pas një vakt

Norma e kolesterolit te burrat

 • Kolesteroli i përgjithshëm: norma tek burrat është e njëjtë me gratë.
 • Shkalla e kolesterolit "të keq" tek burrat është e ndryshme: 2,25 – 4,82 mmol / l.
 • Kolesteroli HDL tek burrat: normë nga 0,7 në 1,7 mmol / L.
moshëGjithsej (mmol / L)
të 5kufijtë 2,95-5,25
5-10kufijtë 3,13-5,25
10-15kufijtë 3,08-5,23
15-20kufijtë 2,93-5,10
20-25kufijtë 3,16-5,59
25-30kufijtë 3,44-6,32
30-35kufijtë 3,57-6,58
35-40kufijtë 3,78-6,99
40-45kufijtë 3,91-6,94
45-50kufijtë 4,09-7,15
50-55kufijtë 4,09-7,17
55-60kufijtë 4,04-7,15
60-65kufijtë 4,12-7,15
65-70kufijtë 4,09-7,10
70 dhe>kufijtë 3,73-6,86

Trigliceridet gjithashtu luajnë një rol të rëndësishëm në vlerësimin e gjendjes së metabolizmit të lipideve; norma e tyre për burra dhe gra është afërsisht e njëjtë:

 • Norma e triglicerideve tek gratë dhe burrat: deri në 2 mmol / l (më pak se 200 mg / dl.)
 • Norma maksimale, por e lejueshme: deri në 2,2 mmol / l (200 – 400 mg / dl.)
 • Trigliceride të larta: 2,3 – 5,6 mmol / L (400 – 1000 mg / dl.)
 • Shumë e lartë: nga 5,7 mmol / L ose më shumë (mbi 1000 mg / dl.)

Përfundim: Për të normalizuar metabolizmin e yndyrës, duhet të përpiqeni për një rezultat të tillë të analizës për kolesterolin:

Kolesterolit totalderi në 5 mmol / l
Koeficienti aterogjenikmë pak se 3 mmol / l
LDLmë pak se 3 mmol / l
trigliceridetmë pak se 2 mmol / l
HDLmë shumë se 1 mmol / l

Rezultatet e provës në laboratorë të ndryshëm

Duhet të kemi parasysh që metodat dhe testet për përcaktimin e parametrave biokimikë në laboratorë të ndryshëm mjekësorë mund të ndryshojnë:

 • Kolesteroli total: norma tek burrat dhe gratë është 3,0 – 6,0 mmol / l
 • LDL tek gratë: norma 1,92 – 4, 51 mmol / l, në meshkuj 2,25 – 4,82 mmol / l
 • HDL tek gratë: norma është 0,86 – 2,28 mmol / L; tek burrat 0,7 – 1,73 mmol / L.

Në përputhje me rrethanat, standardet laboratorike gjithashtu mund të ndryshojnë, kështu që në mënyrë ideale duhet të përqendroheni në standardet e laboratorit, ku e keni bërë analizën. Mos harroni, kolesteroli normal në gjak është shëndeti i enëve të gjakut. Ju mund të rregulloni nivelin e kolesterolit duke bërë disa ndryshime në dietë, duke zvogëluar ose rritur sasinë e yndyrnave, produkteve të mishit, etj. Por të gjitha këto ndryshime duhet të bien dakord me mjekun.

Koeficienti aterogjenik

Ekziston një tregues i tillë i raportit të kolesterolit të dëmshëm dhe të dobishëm në trup – ky është koeficienti i aterogjenitetit.

CAT = (Kolesterol total – HDL) / HDL

 • 2-2,8 është një tregues normal për të rinjtë e moshës 20-30 vjeç
 • 3-3,5 – zakonisht ndodh tek njerëzit më të vjetër se 30 vjet, por pa shenja të aterosklerozës
 • 4 e lart – domethënë, një mbizotërim i tillë i kolesterolit të keq zakonisht ndodh me sëmundje koronare të zemrës.

Teste të tjera në rrezik të lartë për arteriosklerozë

Përveç testeve për kolesterolin, me moshën dhe me një rrezik të lartë të aterosklerozës, është e nevojshme të shikohen rezultatet e një koagulogrami. Ky është një vlerësim i sistemit të koagulimit të gjakut. Dhe në të një tregues i tillë si PTI (indeksi i protrombinës) dhe INR (raporti ndërkombëtar i normalizimit) janë të rëndësishëm dhe përcaktojnë rreziqet e gjakderdhjes. Gjithashtu, një tregues i hemoglobinës është i rëndësishëm nga një test i përgjithshëm i gjakut.

Analizat për hormonet tiroide, në veçanti cT4 (tiroksina falas), mund të përshkruhen nga një mjek në një ekzaminim gjithëpërfshirës të pacientit, pasi ky hormon i prodhuar nga gjëndra tiroide ndihmon në uljen e kolesterolit.

Diabetus Shqipëri