Norma e qelizave të bardha të gjakut tek gratë – një tabelë e moshave të ndryshme

Qëllimi kryesor i një gruaje që i është dhënë asaj natyra është mbajtja e një foshnje njerëzore. Në këtë drejtim, funksionet e tyre mbrojtëse dhe adaptive janë shumë më të zhvilluara sesa ato të gjysmës së fortë. Qelizat e bardha të gjakut janë përgjegjëse për gjendjen e sistemit imunitar të trupit, por duhet të kihet parasysh se jo gjithmonë tejkalimi i normës së tyre në gjak tek gratë tregon patologji.

Qelizat e bardha të gjakut llogariten për gra të moshave të ndryshme

Qelizat e bardha të gjakut janë më të mëdhatë nga të gjitha qelizat e gjakut, gjë që lejon që ato të shihen qartë nga ekzaminimi mikroskopik. Ato ndahen në specie, në varësi të elementeve të tyre të ngjyrosjes dhe formës së bërthamës.

Në gjakun e çdo të rrituri, përbërja e leukociteve është si më poshtë:

 • neutrofilet përbëjnë nga 40 në 75%, me një ngjyrë vjollcë dhe vjollcë;
 • limfocitet blu-blu – nga 20 në 45;
 • monocitet blu-gri – nga 3 në 8;
 • eozinofilet portokalli-rozë – maksimumi 5%;
 • dhe bazofilet e purpurta-vjollce – 1.
Lexoni artikullin:  Cilat ilaçe të diabetit janë më të mira dhe më efektive për trajtim

Substanca e parë shkatërron grimcat e dëmshme që hyjnë në trup. Aleancat e dyta për rrezikun, formojnë antitrupa dhe transmetojnë informacionin e grumbulluar te pasardhësit në orët e para pas lindjes gjatë gjidhënies së parë.

Analiza e leukociteve mund të tregojë çrregullime të ndryshme:

 1. Rritja e numrit të qelizave të bardha të gjakut (leukocitoza).
 2. Shkalla e ulët – leukopeni.
 3. Struktura e thyer e formulës.
 4. Moszhvillimi i qelizave.

Në periudha të caktuara të jetës së një gruaje, numri i qelizave të gjakut mund të jetë larg nga normalja, por të mos flasim për sëmundjen. Kjo ndodh, për shembull, gjatë shtatëzënësisë.

Këtu janë llogaritjet e qelizave të bardha të gjakut për gratë e moshave të ndryshme:

moshëNumërimi i qelizave të bardha të gjakut (* 109)
Vajzat dhe vajzat nën 16 vjeçnga 4,5 12,5 për
Vajzat nën 20 vjeç4,2 në 10,5
Vajzat dhe gratë 21 vjeç, 30,40,50,60 vjeç3,98 në 10,4
barrëNga 15

Këto shifra tregojnë se nuk duhet të bëni panik kur devijimet nga norma – çdo rast individual duhet të konsiderohet individualisht.

Kur rritet numri i qelizave të bardha të gjakut

Mospërputhja e rezultateve të testit varet nga shumë faktorë, për shembull, cilësia dhe sasia e produkteve të përdorura, gjendja mendore dhe emocionale, si dhe:

 • sa ju bëni edukim fizik ose sport;
 • sezoni dhe koha e ditës;
 • ndryshimi i klimës;
 • ilaçe të marra;
 • periudha para menstruacioneve.

Temperatura e ujit kur bëni dush ndikon gjithashtu në sasinë e këtyre elementeve.

Leukocitet e ngritura në gjak (të treguara nga WBC) gjatë deshifrimit mund të tregojnë kushtet e mëposhtme:

 1. Angina, bronkiti, trakeiti, faringjiti dhe procese të tjera inflamatore akute.
 2. Menstruacioneve.
 3. Overtraining.
 4. Gjakderdhje, veçanërisht e rëndë dhe e zgjatur.
 5. Infarkti i miokardit dhe goditja në tru.
 6. Ekspozimi i gjatë në diell të djegur ose djegie.
 7. Subcooling ose mbinxehje në një banjë të nxehtë.
 8. Proceset inflamatore të sferës gjinekologjike.
 9. Appendiciti ose meningjiti.
 10. Dështimi i veshkave në formë akute.

Mjekët ndajnë problemet që lidhen me një nivel të rritur të qelizave të bardha të gjakut në trup, fiziologjik dhe patologjik. Në rastin e parë, ndodhin situata të paparashikueshme, për shkak të të cilave niveli i leukociteve rritet në një person të shëndetshëm. E dyta do të tregojë zhvillimin e proceseve patologjike në trup.

Kur numërimet e qelizave të bardha të gjakut janë nënvlerësuar

Mund të flasim për ulje të qelizave të bardha të gjakut në gjak nëse ky tregues bie nën 4 * 109 / l, gjë që tregon një ndarje të imunitetit dhe faktorë të tjerë:

 • shqetësime në tru, të cilat preken nga dëmtimet dhe defektet e brendshme;
 • sasi e pamjaftueshme e vitaminave B1 dhe 12 në trup dhe bakri me hekur;
 • kur qelizat e bardha të gjakut shkatërrohen në një mënyrë të rritur për shkak të përdorimit të ilaçeve të fuqishëm – antibakterial, kundër kancerit ose konfiskimeve epileptike;
 • infeksione virale, si dhe fruthi, rubeola, hepatiti ose HIV;
 • depresion i zgjatur, ose rraskapitje e rëndë e trupit;
 • sëmundja nga rrezatimi dhe faza e parë e leuçemisë.

Predispozita trashëgimore ndikon gjithashtu në nivelin e qelizave të bardha të gjakut në gjakun e një gruaje.

E rëndësishme: kur deshifroni rezultatet e testit, tregoni gjithmonë mjekut tuaj për ilaçet që merrni.

Një arsye tjetër kur numri i qelizave të gjakut është zvogëluar është Sëmundjet autoimune.

Qelizat e bardha të gjakut dhe shtatzënia

Si rregull, shtatzënia "bën që" qelizat e gjakut të rriten në numër. Kjo shpjegohet me rritjen e mbrojtjes së trupit në këtë periudhë të rëndësishme të jetës së një gruaje. Ky proces nuk ndalet gjatë lindjes, si dhe gjatë ushqyerjes me gji të foshnjës.

Por kjo rritje duhet të fillojë vetëm nga tremujori i 2-të, dhe para kësaj, nga 3 në 9 * 109 / l mund të konsiderohet normë.

Nga 5 muaj të shtatzënisë, numri i leukociteve arrin në 15 * 109 / l. Edhe pse në këtë rast, janë marrë teste shtesë për të përjashtuar fillimin e zhvillimit të një sëmundje serioze.

Një rritje e qelizave të bardha të gjakut mund të nënkuptojë praninë e një procesi inflamator, dhe jo vetëm:

 1. Problemet urinare.
 2. Të lënduarit dhe gjakderdhja.
 3. Reagimi alergjik.
 4. Peritonit.
 5. Llojet e ndryshme të neoplazmave në organe.

Ndodh që qelizat e bardha të gjakut bëhen më pak në një grua shtatzënë, gjë që shpjegohet nga shfaqja e sëmundjeve të caktuara. Kjo mund të jetë gripi, fruthi, hepatiti, rubeola, koliti, gastriti, dështimi i veshkave ose çrregullimi endokrin.

Kur është përshkruar një test i qelizave të bardha të gjakut

Indikacioni kryesor për testimin e qelizave të bardha të gjakut në gjakun e një gruaje është një dyshim për praninë e një sëmundje infektive ose inflamacion, i cili është në një gjendje latente.

Një tumor malinj i palcës së eshtrave "bën" që niveli i leukociteve të shkojë jashtë shkallës. Shtë gjithashtu e nevojshme të kontrollohet numri i tyre gjatë terapisë me rrezatim në mënyrë që të vlerësohet se sa efektiv është trajtimi.

Mjekët gjithashtu përshkruajnë teste gjaku për sëmundje të tilla si:

 • infeksion i trupit me parazitë;
 • reagime alergjike.

Në rast të ndonjë problemi shëndetësor, këshillohet që të bëhet një test i përgjithshëm i gjakut në çdo institucion mjekësor (klinikë ose spital).

Si të përgatiteni për një test të qelizave të bardha të gjakut

Për të marrë dëshminë më të besueshme të analizës, duhet të respektohen rregulla të caktuara. Kjo shpjegohet me faktin se rezultatet mund të jenë të ndryshme për shkak të disa kushteve.

Prandaj, ndiqni rekomandimet para se të dhuroni gjak, pavarësisht nga lloji – nga gishti (kapilar) ose vena (venoz):

 1. Ju nuk mund të hani mëngjes – maksimumi që mund të përballoni është të pini ujë të thjeshtë. Edhe pse nuk ka prova të shtrembërimit të rezultateve pasi një person pi një filxhan çaj me sheqer.
 2. Një ditë para studimit, do t'ju duhet të bëni një pushim në stërvitje nëse jeni mësuar të merrni kohë me aktivitet të rregullt fizik.
 3. Mundohuni të mos keni ndjenja të forta emocionale disa orë përpara se të merrni testet.
 4. Një ditë para ekzaminimit, shmangni procedurat e mëposhtme diagnostikuese – ultratinguj, MRI, CT ose rreze X.

Mënyra më e besueshme është marrja e gjakut nga një venë. Kjo shpjegohet me faktin se gjatë presionit të ushtruar në gisht për të marrë lëng nga trupi, është e mundur një shkarkesë leukociti, e cila do të shtrembërojë rezultatin.

Diabetus Shqipëri