Norma e sheqerit në gjak tek burrat pas 40, 50, 60 vjet

Norma e sheqerit në gjak tek burrat është një nga treguesit që ndryshon me moshën. Përkufizimi i tij është një nga llojet e nevojshme të kontrollit mbi shfaqjen e diabetit mellitus – një sëmundje që prek më shumë se 200 milion njerëz në botë dhe rreth 10-12 milion në Rusi.

Nevojë për provim

Cila është norma e sheqerit në gjak tek burrat pas 40 vjetësh?

Hormonet që ndikojnë në metabolizmin e sheqerit në trup

Glukoza prodhohet nga saharoze, glikogjen, niseshte, dhe sintetizohet nga glukogjeni i mëlçisë, aminoacidet, laktati, glicerina.
Shkalla e sheqerit në gjak në burra të moshave të ndryshme varet nga sasia e insulinës dhe aftësia e tij për të dhënë glukozë në qeliza. Por në trup ka hormone që kanë një efekt hiperglikemik. Kjo është:

Mekanizma të ndryshëm rregullatorë sigurojnë metabolizmin normal të karbohidrateve dhe përcaktojnë sheqerin në gjak. Norma tek burrat ndryshon me moshën.

Simptomat e para të diabetit

Norma e sheqerit në gjak tek burrat e çdo moshe është 3,5-5,5 mmol / l. Kur merrni gjak nga vena, 6,1 mmol / L konsiderohet një tregues i vlefshëm. Mbi këtë vlerë është tashmë një shenjë e prediabetes.

Me numër të shtuar, vërehen simptomat e mëposhtme:

• shkelje e mbrojtjes imune të trupit;

• humbje të mprehtë të peshës me oreks të shtuar;

• mukoza e thatë;

• poluria, e cila është e theksuar veçanërisht gjatë natës;

• shërimi i dobët i plagëve;

• kruajtje të organeve gjenitale ose ijë.

Të gjitha këto ndryshime ndodhin nëse tejkalohet niveli i sheqerit në gjak. Në burrat e 50 vjeç, këto simptoma janë më të theksuara.

Dëmi i glukozës së tepërt

Sheqeri i gjakut (në rast të tepërt) nuk përdoret për prodhimin e energjisë, por shndërrohet në trigliceride, të cilat ruhen si depozita yndyrore të padëshiruara ose grumbullohen në gjak, ku ato kontribuojnë në formimin e pllakave aterosklerotike.

Lexoni artikullin:  Sheqeri në gjak i një fëmije

Diabeti mellitus dhe predispozicioni për sëmundjen

Diabeti mellitus është një sëmundje në të cilën vuajnë të gjitha llojet e metabolizmit, veçanërisht karbohidratet.

Shpesh ndodh tek burrat që kanë këta faktorë rreziku:

• sëmundje tek të afërmit;

• prediabetes (glukozë e rritur mbi normalen);

• kolesterol i lartë;

• mënyra e jetesës së ulur;

• historinë e pectorisit, sulmit në zemër ose goditje në tru;

Të gjithë faktorët e mësipërm janë të zakonshëm për shumicën e njerëzve, mosha e të cilëve është 45 ose më shumë vjet.

Rreziku i hiperglicemisë

Niveli i lejueshëm i sheqerit në gjak tek burrat pas 50 vjetësh është deri në 5,5 mmol / L në mëngjes me stomak bosh dhe deri në 6,2 mmol / L para drekës ose darkës. Performanca e rritur është shumë e padëshirueshme.

Sheqeri dëmton qelizat përmes mekanizmave të shumtë dhe është një faktor shkaktar në shfaqjen e sëmundjeve të ndryshme tek të moshuarit:

• dëmtimi i retinës;

• pengesa arteriale dhe venoze;

• ulje e fluksit koronar të gjakut;

• rritje e aktivizimit të radikalëve të lirë.

Kjo rrit rrezikun e proceseve onkologjike. Në studimet midis burrave, nivelet e larta të glukozës çuan në një rritje të vdekshmërisë nga kanceri i traktit digjestiv (në shumicën e rasteve) dhe kanceri i lokalizimeve të tjera.

Norma e sheqerit në gjak tek meshkujt pas 60 vjetësh është rritur pak. Sidoqoftë, treguesit mbi 5,5-6,0 mmol / L duhet të kenë kujdes, pasi në këtë moshë ekziston një rrezik i lartë i zhvillimit të sëmundjeve të ndryshme. Sëmundja koronare e zemrës, arterioskleroza e arterieve koronare dhe cerebrale, goditjet janë sëmundjet që shoqërojnë diabetin dhe prediabetin. Përveç kësaj, shqetësime të pakthyeshme në nivelin qelizor në shumë organe dhe sisteme janë të mundshme. Veshkat, sytë dhe mbaresat nervore preken veçanërisht nga sheqeri i lartë në gjak.

Kështu, me moshën tek burrat, nivelet e glukozës në gjak zakonisht pa konsum të ushqimit zakonisht rriten, dhe shëndeti zvogëlohet.

Performanca normale

Për diagnozën e diabetit dhe prediabetes, sasia e glukozës krahasohet me normën në mmol / l.

Shumica e të moshuarve kanë më të larta se nivelet normale të glukozës. Ky pozicion u konfirmua pasi endokrinologët gradualisht ulën nivelin e pragut të sipërm të niveleve të pranueshme (të sigurta) të sheqerit pas 8 orësh në stomak bosh.

Lexoni artikullin:  Parandalimi i diabetit

Norma e sheqerit në gjak tek burrat pas 50 vjetësh në mmol / l:

Norma në 2 orë

pas marrjes së sheqerit

Norma në stomak boshprediabetesdiabet
4,4-5,56,26,9-7,7mbi 7,7

Norma e sheqerit në gjak tek burrat pas moshës 60 vjeç pa diabet paraqitet në tabelë (njësia e matjes – mmol / l):

Në mëngjes me stomak bosh5,5-6,0
60 minuta pas një vakt normal6,2-7,7
Pas 120 minutash6,2-6,78
5 orë më vonë4,4-6,2

Becomesshtë e qartë se të moshuarit duhet të marrin masa për të siguruar që niveli i glukozës të jetë brenda kufijve të sigurt, për të mos lejuar që niveli i sheqerit në gjak te burrat pas 40 vjeç të tejkalohet.

Metodat diagnostike

Sheqeri i gjakut matet me një glukometër dhe në studimin e gjakut venoz. Dallimi në lexime është 12%, domethënë në laborator, me një përcaktim më të saktë, niveli i sheqerit është më i madh sesa kur ekzaminoni një pikë gjaku. Sidoqoftë, një glukometër është një kontroll i përshtatshëm i glukozës, por tregon vlera të nënvlerësuara, prandaj, kur tejkalohet niveli i sheqerit në gjak tek burrat, një analizë në laborator do të konfirmojë ose hedh poshtë diagnozën paraprake.

Për të diagnostikuar diabetin dhe prediabetin, përdoren analizat e tolerancës ndaj glukozës dhe hemoglobinës së glikuar.

Analiza e tolerancës së glukozës është një përcaktim i ndjeshmërisë ndaj insulinës, aftësia e qelizave të glukozës për të perceptuar këtë hormon. Kjo është një analizë e ngarkesës së sheqerit. Analiza e parë bëhet në stomak bosh, pastaj 75 g glukozë pihet me marrjen e mostrave të gjakut të përsëritur pas 120 minutash.

Treguesit për diagnostikimin e diabetit

Shoqata e Endokrinologëve ka miratuar tregues normativë, në të cilët diabeti dhe prediabeti mund të dyshohen. Treguesit e glukozës:

Prediabeti – 5.56–6.94 mmol / L

Prediabeti – sheqeri në gjak 7.78-11.06 dy orë pas konsumimit të 75 gram glukozë.

Diabeti – agjërimi i sheqerit në gjak prej 7 mmol / L ose më i lartë.

Diabeti – sheqeri në gjak 11.11 mmol / L ose më shumë 2 orë pas ngarkimit të sheqerit.

Diabeti mellitus: sheqeri në gjak i zbuluar aksidentalisht – 11.11 mmol / L ose më shumë simptoma plus të diabetit.

Nëse ka ndonjë dyshim në lidhje me diagnozën, ekzaminimi duhet të përsëritet ditën tjetër. Edhe pse prediabeti nuk manifestohet në asnjë mënyrë, ai me besim zhvillohet në diabet mellitus.

Përcaktimi i hemoglobinës së glikuar tregon nivelin mesatar të ditës së sheqerit për 2-3 muaj. Shumë faktorë mund të ndikojnë në tregues: sëmundjet e veshkave, hemoglobina anormale, lipidet, etj. Në diagnozën e diabetit, kjo analizë nuk është informuese. Nevoja për shpërndarjen e saj diktohet nga fakti që ju lejon të vlerësoni se si pacienti kontrollon glukozën në gjak.

Kontrolli i ngushtë ndihmon në parandalimin dhe parandalimin e disa prej efekteve të diabetit. Nga ana tjetër, kontrolli i ngushtë diabetik i insulinës dhe disa ilaçeve të tjera diabetike mund të rrisë rrezikun e hipoglikemisë që kërcënon jetën.

Endokrinologët argumentojnë se cili është norma e sheqerit në gjak tek burrat me diabet. Niveli nuk duhet të kalojë 5.00 mmol / L pothuajse gjatë gjithë kohës. Nëse tejkalon 5.28 mmol / L pas një vakt, atëherë doza e insulinës përshkruhet në mënyrë korrekte dhe ndiqet dieta.

Reduktimi i sheqerit

Ky simptomë quhet hipoglikemia. Mund të jetë një sinjal i sëmundjeve të tilla tek burrat:

• hiperplazia ose adenoma e pankreasit;

• Sëmundja e Addison, hipotiroidizmi, sindromi adrenogenital;

• dëmtim i rëndë i mëlçisë;

• kanceri i stomakut, kanceri i veshkave, fibrosarkoma;

• hipoglikemia reaktive me gastroenterostomi, stres, thithje të dëmtuar në traktin tretës;

• helmimi me kimikate dhe ilaçe, alkool;

• aktivitet fizik intensiv;

• marrja e anabolikëve, amfetamina.

Me një mbidozë të barnave për uljen e sheqerit, insulina, hipoglikemia është gjithashtu e mundur, deri në zhvillimin e komës.

Diabetus Shqipëri