Norma e sheqerit tek burrat në gjak

Jo vetëm dashamirët e ëmbëlsirave duhet të kontrollojnë sheqerin në gjak. Për të pasur një ide se cila duhet të jetë norma, nëse sheqeri në gjak korrespondon me treguesit normal të tryezës së moshës tek një burrë, është e dëshirueshme për të gjithë.

Vlera e glukozës për trupin

Glukoza përdoret në qelizat e trupit për sintezën e ATP – trifosfat adenozinës, pa të cilën nuk kryhet asnjë reagim biokimik ose proces fiziologjik. Glukoza hyn në trup si pjesë e karbohidrateve komplekse dhe të thjeshta, dhe prodhohet gjithashtu nga mëlçia.

Nevoja për karbohidrate tek burrat është shumë e lartë dhe arrin në 400 – 500 g në ditë. Tek gratë, nevoja ditore për karbohidrate është më e ulët, mesatarisht, korrespondon me 350 – 370 g.

Të gjitha karbohidratet, duke rënë në trup, prishen në glukozë, dhe mjeku përfundon gjendjen e metabolizmit të karbohidrateve nga përqendrimi i kësaj kompleksi në rrjedhën e gjakut (glicemia). Niveli i glukozës tek burrat midis vakteve dhe agjërimit në gjak ndryshon, por gjithmonë duhet të jetë brenda kufijve normal.

Për të standardizuar matjet, niveli i glukozës në gjak u zgjodh pas urisë fiziologjike gjatë gjumit të natës për 8-12 orë.

Shkalla e glukozës së agjërimit gjatë gjithë jetës, me përjashtim të fëmijërisë së hershme, është praktikisht e pandryshuar dhe varion nga 3,3 në 5,6 mmol / l për gratë dhe burrat.

Një tregues tjetër domethënës i glukozës në gjak është matja e glikemisë postprandiale – niveli i sheqerit pas ngrënies. Normat e glikemisë postprandiale me plakje tek burrat dhe gratë rriten më ndjeshëm sesa norma në stomak bosh.

Një ndryshim i sheqerit në gjak pas ngrënies nuk shoqërohet me ndonjë simptomë karakteristike. Dhe shenjat e dëmtimit mund të jenë shtimi i peshës me një dietë normale, lëkundje humori, nervozizëm.

Shkalla e glicemisë sipas moshës

Rritja e normës së sasisë së glukozës në gjak fillon në moshën 60 vjeç dhe korrespondon me:

 • 0,055 mmol / l – provë agjërimi;
 • 0,5 mmol / l – për gliceminë pas ngrënies.

Një rritje e parëndësishme në indekset e sheqerit në gjak agjërimi manifestohet te burrat vetëm në moshën shumë të përparuar 80 – 100 vjeç, siç shihet nga tabelat më poshtë.

Lexoni artikullin:  Norma e qelizave të bardha të gjakut tek gratë - një tabelë e moshave të ndryshme

Glukoza e gjakut tek burrat, tabela e moshës për normat normale nga gishti

Vite jeteglycemia
12 – 215,6 mmol / l
21 – vitet 605,6
61 – 705,7
71 – 805.7
81 – 905,8
91 – 1005,81
Më shumë se 1005,9

Shkalla e glukozës së agjërimit nga një gisht tek burrat e moshës 25-50 vjeç nuk ndryshon shumë nga vlerat normale sipas tabelës për sheqerin në gjak tek të moshuarit pas 60 vjetësh. Me ekzaminime të rastit, numërimi i gjakut të agjërimit shpesh rezulton të jetë normal edhe me një diabet të diagnostikuar 2.

Ndryshimet në standardet e sheqerit tek burrat ndikojnë jo aq shumë në llogaritjen e gjakut, sa kufiri i sipërm i glikemisë pas ngrënies.

Vlerat e glukozës së agjëruar nga një venë janë pak më të larta, por gjithashtu rriten me moshën me 0,055 mmol / L çdo 10 vjet.

Tabela mbi moshën e agjërimit të sheqerit në gjak nga një venë është normale te burrat

Vite jeteglycemia
12 – 206,1 mmol / l
21 – vitet 606,11
61 – 706,2
71 – 806,3
81 – 906,31
91 – 1006,4
Më shumë se 1006,41

Kufiri i sipërm i normës së lejuar të sheqerit në gjak nga një venë me moshë tek burrat mbetet pas gjumit të një nate në intervalin 6,1 – 6,4 mmol / l.

Glikemia e agjërimit nuk pasqyron gjithmonë shkallën e metabolizmit të dëmtuar të karbohidrateve në trup.

Një studim shumë më informues në pleqëri u krye 2 orë pas ngrënies. Glikemia postprandiale rritet me moshën për 0,5 mmol / l / 10 vjet.

Tek burrat pas 50-60 vjet, si më poshtë nga tabela më poshtë, rritja pas ngrënies së nivelit të sheqerit në gjak është më normale sesa tek të rinjtë.

Tabela, normat e glikemisë postprandiale (gjaku venoz)

Vite jeteglycemia
12 – 207,8 mmol / l
21 – 607,8
61 – 708,3
71 – 808,8
81 – 909,3
91 – 1009,8
Më shumë 10010,3
Lexoni artikullin:  Diabeti i niveleve të sheqerit në gjak normat se si të ulet

Një test i tolerancës së glukozës kryhet në laborator për të përcaktuar sheqerin pas vakt, duke ekzaminuar gjakun pas konsumimit të një zgjidhje glukoze. Në shtëpi, ju mund të matni në mënyrë të pavarur nivelin e glicemisë me një glukometër.

Nëse vlera e glicemisë postprandiale në një njeri prej 70 vjet tejkalon, për shembull, 11 mmol / l, me një normë prej 8.3 mmol / l, atëherë vijon:

 • përsërisni analizën në ditë të ndryshme;
 • nëse norma tejkalohet përsëri, këshillohuni me një endokrinolog;
 • përjashtoni karbohidratet e tretshëm shpejt dhe yndyrnat shtazore nga dieta.

Sheqer i lartë në gjak

Për të ruajtur një nivel të vazhdueshëm të glukozës në normë, ekzistojnë shumë sisteme rregulluese në trup. Kjo ju lejon të plotësoni kërkesat e energjisë për të gjitha qelizat e trupit, dhe para së gjithash – sasinë e glukozës që hyn në tru dhe nerva.

Nëse mekanizmi i rregullimit të glikemisë është shkelur, atëherë ai zhvillohet:

 • hipoglikemia – sheqeri në qarkullimin e gjakut nën normal;
 • hiperglicemia – tepricë e sheqerit në gjak.

Glukoza depërton në qelizat e indeve të ndryshme për shkak të insulinës hormonale. Një përjashtim është indi i pavarur nga insulina, në të cilin glukoza furnizohet pa ndihmën e insulinës hormonale.

Insulina nuk kërkohet për depërtimin e glukozës në qeliza:

 • truri dhe neuronet e sistemit nervor periferik;
 • qelizat e kuqe te gjakut;
 • gonads në gra dhe burra;
 • pankreasi – qeliza alfa dhe beta e ishujve të Langerhans.

Por në thelb, në mungesë të insulinës, qelizat e trupit janë të paprekshme ndaj glukozës. Me mungesë të insulinës, një ulje e ndjeshmërisë së qelizave ndaj këtij hormoni, formohet diabeti mellitus (DM).

Burrat e rinj karakterizohen nga diabeti i tipit 1 ose nga insulina e varur kur niveli i gjakut është i ulët ose insulina mungon. Diabeti bën debutimin e tij, zakonisht para moshës 1 vjeç, por mund të zhvillohet deri në 20 vjet, pa shfaqur ndonjë simptomë të pazakontë për një kohë të gjatë.

Ata e trajtojnë sëmundjen me injeksione insuline. Dhe meqenëse vetë insulina nuk prodhohet me këtë lloj të diabetit mellitus, ose prodhimi i saj është zvogëluar, duhet të bëni injeksione çdo ditë.

Lexoni artikullin:  Ilaçet popullore për uljen e sheqerit në gjak

Prodhimi i rritur i hormoneve të seksit mashkull rrit mundësinë e rritjes së glicemisë dhe zhvillimit të diabetit në kushte të mungesës së insulinës.

Diabeti mellitus i varur nga insulina

Rreziku i një rritje të sheqerit në gjak dhe zhvillimi i diabetit tip 2 tek burrat rritet gjithashtu me një sasi të mjaftueshme të insulinës në gjak, por një ndjeshmëri e zvogëluar e indeve muskulore ndaj tij.

Ky lloj diabeti quhet i pavarur nga insulina, kurohet me ilaçe për uljen e sheqerit. Diabeti mellitus që nuk varet nga insulina fillon të zhvillohet pas 30 vjetësh, dhe para kësaj moshe, si burrat ashtu edhe gratë rrallë diagnostikohen me këtë sëmundje.

Më shpesh, një devijim i nivelit të sheqerit nga norma dhe diabeti i tipit 2 është gjetur tek burrat në gjak pas 40 – 50 vjet.

 • mbipesha – "barku i birrës";
 • presion të lartë të gjakut;
 • gipodinamiya.

Hipodinamia, së bashku me mbipeshën, janë shkaku i zhvillimit të diabetit tip 2. Sasia mesatare e masës muskulore tek burrat është më e lartë sesa tek gratë, dhe është përkatësisht 40-45% dhe 36%.

Tissueshtë indi i muskujve që merr një pjesë të konsiderueshme të glukozës nga qarkullimi i gjakut. Me diabetin tip 2, ndjeshmëria e receptorëve të muskujve ndaj insulinës zvogëlohet, dhe teprica e glukozës hyrëse depozitohet, si glikogjeni, në mëlçi dhe muskuj.

Rezervat e tij në trup arrijnë në 400 g dhe përdoren për të rritur glukozën në rrjedhën e gjakut gjatë periudhave të agjërimit.

Sidoqoftë, nëse marrja e glukozës nga ushqimi tejkalon aftësitë e mëlçisë dhe muskujve, atëherë glikogjeni nuk formohet, dhe teprica e kësaj karbohidrate depozitohet në formën e yndyrës nënlëkurore dhe rreth organeve të brendshme, duke rritur shqetësimin metabolik.

Në 50% të rasteve, diabeti mellitus jo-i varur nga insulina zhvillohet në mënyrë asimptomatike dhe diagnostikohet tashmë në fazën e komplikimeve të rrezikshme.

Simptomat e zhvillimit të diabetit mellitus jo-të varur nga insulina tek burrat dhe teprica e sheqerit në gjak janë:

 • rritje e vëllimit ditor të urinës;
 • etje e vazhdueshme;
 • mbipesha në bark – mbulimi i belit tek burrat më shumë se 102 cm;
 • hipertensioni – presioni i gjakut> 130 mm Hg. Neni / 85;
 • ateroskleroza;
 • ishemia e zemrës.
Diabetus Shqipëri